شورای حکام آژانس اتمی قطعنامه انگلیس، فرانسه و آلمان علیه ایران درباره عدم همکاری با تحقیقات آژانس را تصویب کرد.
به گزارش جماران؛ «لارنس نورمن» خبرنگار والاستریتژورنال در خبری توییتری نوشت: «شورای حکام آژانس اتمی قطعنامه انگلیس، فرانسه و آلمان علیه ایران درباره عدم همکاری با تحقیقات آژانس را تصویب کرد.
وی افزود: «این اولین قطعنامه آژانس اتمی علیه ایران از سال 2012 است.»
در واکنش به صدور این قطعنامه، کاظم غریب آبادی، نماینده دائم ایران در آژانس، اعلام کرد: «این قطعنامه نه موجب ترغیب ایران به ارائه دسترسی به آژانس بر اساس ادعاهای واهی و بی اساس می شود و نه موجب اعمال فشار به آن.
جمهوری اسلامی ایران، این قطعنامه را کاملا رد می نماید و اقدام مقتضی و مناسب را در واکنش به آن اتخاذ خواهد نمود که مسئولیت و عواقب آن، بر عهده بانیان چنین قطعنامه ای خواهد بود.»
غریب آبادی افزود: «چند نصیحت جدی هم برای دبیرخانه آژانس بین المللی انرژی اتمی:
به حدود اختیارات خود پایبند باشید؛
قدردان همکاری های ایران و آژانس باشید؛
مأموریت خود را به صورت حرفه ای و مستقلانه و بی طرفانه اجراء کنید؛
با گزارشات و مواضع عجولانه خود محملی را برای سوء استفاده کنندگان و کسانی که دستورکار سیاسی دارند، فراهم نکنید؛
به شیوه ای عمل کنید که متهم به فروپاشی آخرین سنگر چندجانبه گرائی در وین و نابودی برجام نشوید.»
گفتنی است که منابع دیپلماتیک میگویند قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی علیه ایران، با 25 رأی موافق، 2 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع تصویب شده است.
ترکیب آراء به قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام
رأی موافق: استرالیا، بلژیک، برزیل، کانادا، اکوادور، مصر، استونی، فرانسه، آلمان، غنا، یونان، مجارستان، ایتالیا، ژاپن، کویت، مراکش، نیجریه، نروژ، پاناما، عربستان سعودی، سوئد، انگلیس، آمریکا، اروگوئه و آرژانتین
رأی منفی: چین و روسیه
رأی ممتنع: آذربایجان، هند، مغولستان، نیجر، پاکستان، آفریقای جنوبی و تایلند
قطعنامه هیچ الزام حقوقی برای ایران به منظور همکاری با آژانس ایجاد نمیکند
کاظم غریبآبادی سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (جمعه) در گفتوگویی درباره تصویب قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) در شورای حکام آژانس و جزییات تصمیم شورای حکام خاطرنشان کرد: حدود دو هفته است سه کشور اروپایی تصمیم به ارائه یک پیش نویس قطعنامه به شورای حکام گرفتند. سابقه موضوع این است که آژانس چند ماه گذشته دو درخواست دسترسی از ایران داشت که ما به دلیل اینکه آژانس هیچگونه مستندات و دلایل منطقی را به ایران ارائه نکرد و فاقد مبانی حقوقی بود، این دسترسی را تاکنون به آژانس ندادیم.
غریبآبادی در عین حال عنوان کرد: در حالی که ایران همکاریهای بسیار گستردهای با آژانس دارد و ما در سال ۳۰ دسترسی تکمیلی به آژانس اهدا میکنیم.
وی اضافه کرد: سه کشور پیش نویس قطعنامهای را به نشست هفته جاری شورای حکام ارائه کردند که محور اصلی این قطعنامه این است که از ایران میخواهد با آژانس همکاری و این دو دسترسی را اعطا کند و محور قطعنامه درباره این دو دسترسی است.
*پیش بینی میکردند بتوانند قطعنامه را با اجماع تصویب کنند
نماینده ایران که با شبکه خبر گفتوگو میکرد، عنوان کرد: آنها پیش بینی میکردند بتوانند قطعنامه را با اجماع تصویب کنند، بالاخره قطعنامهای نبود که بخواهد وضعیت را به شورای امنیت گزارش کند و احتمال میدادند چون بحث همکاریها با آژانس است بتوانند حمایت همه اعضا را بگیرند. این قطعنامه امروز با اجماع تصویب نشد ۹ کشور یا مخالفت کرده یا رای ممتنع (اینجا بخوانید) دادند و همین از نظر ما یک شکست برای نظام پادمانی آژانس است که کشورها دیدگاههای متفاوت دارند، یعنی این درخواستهایی که مطرح میشود چه از سوی آژانس و چه از سوی برخی کشورهای خاص حمایت میشود، ضرورتا مواضع اصولی همه کشورها تلقی نمیشود و کشورها در این زمینه اختلاف نظر دارند.
وی گفت: برای جمهوری اسلامی ایران اینکه این قطعنامه از چه محتوایی برخوردار باشد، محتوای نرم باشد یا سخت باشد، فرقی نمیکند. سه کشور اروپایی به ما گفتند که هدفشان از این قطعنامه این است که ایران همکاری کند و این دو درخواست را ارائه کند، به هیچ وجه بحث شورای امنیت در میان نیست که این موضوع بخواهد به شورای امنیت ارجاع شود و قصدشان این است که در چارچوب آژانس به این موضوع رسیدگی شود و قطعنامه نرم و ملایمی است.
*گفتم محتوای قطعنامه مهم نیست/این کار شما را مخرب و غیرسازنده تلقی میکنیم
غریبآبادی اضافه کرد: به آنها گفتم که محتوای قطعنامه برای ما مهم نیست و این کار شما را اقدام مخرب و غیرسازنده تلقی میکنیم، چون فعلا ایران تنها کشوری است که بیشترین بازرسیهای آژانس را میپذیرد و بیشترین شفافیت را در همکاریهای خود با آژانس دارد و نفس اینکه شما به خاطر دو دسترسی که مربوط به ادعاهایی است که مربوط به بیش از دو دهه قبل است و هیچ چیزی هم اثبات نشده و از سوی دشمن ما رژیم صهیونیستی ارائه شده است، بخواهید قطعنامه بدهید طبیعتا برای ایران قابل پذیرش نیست.
وی افزود: مشخص و روشن به آنها گفتهایم این یک دام آمریکایی و اسرائیلی هم هست و صرفا تحرک سه کشور اروپایی نیست و آنها در دام آمریکا و رژیم صهیونیستی افتادند و هدفشان این است که زمینه را برای تخریب کامل برجام فراهم کنند و زمینه را برای سوء استفاده در محافل دیگر فراهم کنند و همچنین ضربههای دیگری را به چند جانبهگرایی در وین وارد کنند.
*این قطعنامه نمیتواند هیچ الزام حقوقی برای همکاری ایران با آژانس درباره دو درخواست دسترسی ایجاد کند
غریبآبادی اضافه کرد: در ژنو و نیویورک آمریکا تمام اقدامات تخریبی خودش را علیه چند جانبهگرایی انجام داده است، وین مسدود مانده که با این کار آخرین ضربهها را به چندجانبهگرایی در وین وارد می:ند.
وی افزود: موضع اصولی ما هم رد این قطعنامه است و به صراحت اعلام کردم ما این قطعنامه را به هیچ وجه قابل پذیرش نمیبینیم و این قطعنامه نمیتواند هیچ الزام حقوقی برای ایران برای همکاری با آژانس درباره دو درخواست دسترسی ایجاد کند. قطعنامههای شورای حکام فاقد جنبه الزام آوری از منظر حقوق بینالملل هستند یعنی برای کشورها لازم الاجرا نیستند.
نماینده ایران تصریح کرد: به صراحت به عنوان پیام ایران منعکس کردم که ایران اقدام مقتضی و واکنش مناسبی را در پاسخ به این قطعنامه اتخاذ خواهد کرد که از طریق مقتضی به اطلاع آژانس خواهد رسید.
مدیرکل آژانس: تداوم همکاریها تنها راه پیشرو در پرونده اتمی ایران است
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه بعد از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس گفت: تنها راه پیشرو در موضوع هستهای ایران، ادامه همکاریهاست.
«رافائل گروسی» در گفت وگو با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره احتمال کاهش همکاریهای ایران و آژانس افزود که در این زمینه نمیتواند گمانهزنی کند.
او اظهارنظر در این زمینه را احمقانه توصیف کرد و افزود که این مسیر کار او در آژانس را منحرف خواهد کرد.
مدیرکل آژانس مدعی شد که بر اساس دستور کار و وظایفی که بر عهده او گذاشته شده است، عمل خواهد کرد.
وی در خصوص دیدگاهش پیرامون نتیجه رای گیری امروز هم گفت: ما همواره تصمیماتی را ترجیح میدهیم که مورد اجماع نظر باشد.
گروسی افزود: تمام عرض من این است که اگر تصمیم گرفتم به شورا بیایم به این دلیل بود که احساس کردم این موضوع، ماهیتی دارد که شورا را تضمین میکند.
مدیرکل آژانس درباره احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت هم گفت که این موضوع به نظر اعضا بستگی دارد. اما اگر بتوانیم با یکدیگر همکاری کنیم، این مسائل را حل کنیم، نیازی به برداشتن گامهای بیشتر نخواهد بود.
وی مدعی شد؛ امیدوارم این طور شود و من براساس این فرضیه که این مسیر پیش رو است، کار خواهم کرد.
مدیرکل آژانس با اشاره به اینکه تداوم همکاریها تنها راه پیشرو در پرونده اتمی ایران است ، افزود: راه دیگری جز دسترسی (به مراکز در ایران) و کار با ایران وجود ندارد.