دریادار خانزادی گفت: ما تمام تجهیزات را برای مصرف خود نیروی دریایی می سازیم و اعلام کردیم حاضریم دانش و توانمندی های خود را در اختیار سایر کشور ها نیز بگذاریم و به هیچ عنوان از هیچ کشوری برای ساخت تجهیزات خود کمک نمی گیریم و تمام آن چیزی که در قسمت دفاعی کشور تولید می شود ساخت ایران است
به گزارش جماران؛ فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: چیزی که امروز درباره آن حرف می زنم قبلا رسانه ایی شده است ولی مجموعه ایی از دستاورد های غافلگیرکننده برای دشمن مهیاست که هم در زیر دریایی ها و هم در شناورهای سطحی و هم از آسمان آماده است.
امیر دریادار حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفتگویی تفصیلی با شبکه العالم داشته است.
در ذیل مشروح این گفتگو آمده است؛
نقش تحریم ها در رشد و توسعه زیرساختی و توانمندی نیروی دریایی را چگونه ارزیابی می کنید ؟
جمهوری اسلامی بیش از چهل سال است که در تحریم های تسلیهات دفاعی نیز قرار دارد. اگر به دوران دفاع مقدس بنگریم، متوجه می شویم که 8 سال استکبار جهانی ، جنگ نیابتی را از طریق رژیم بعثی به ایران تحمیل کرد و آمریکا هیچ گاه فکر نمی کرد که ایران بتواند از تسلیحاتی که خودشان به ایران فروخته بودند استفاده کند اما در شصت و هفتمین روز از جنگ جوانان ایرانی ، نیروی دریایی رژیم بعثی را با همان تسلیحات زمین گیر کردند و خلیج فارس تحت نظارت کامل ایران درآمد و تا پایان جنگ این صیانت بر در دریا حفظ شد در آن شرایط دریافت هر گونه تسلیحات برای ایران ممنوع شده بود اما در مقابل به دشمن ما انواع و اقسام سلاح ها و تسلیحات قانونی و غیر قانونی از جمله بمب های شیمیایی در اختیارش می گذاشتند در سالهای پیروزی انقلاب حتی سیم خاردار در اختیارمان نمی گذاشتند و حتی خودمان نیز توانایی ساختنش را نداشتیم اما امروز با گذشت چهل سال از انقلاب دیگر صحبتی از سیم خاردار و تسلیحات دفاعی پیش پا افتاده و تفنگ نمی کنیم ما صحبت از ساخت تسلیحات پیشرفته می کنیم ابزار فوق پیشرفته ای که ساخت ایران و فرزندان این مرز و بوم است فناوریهای پیشرفته ای که زیر تحریم های ظالمانه ،خودمان در کشور به معرض ظهور گذاشتیم.
ما این موضوع را مدیون انقلاب اسلامی و رهنمودهای مقام معظم رهبری و حضرت امام راحل و فرزندان این مملکت هستیم و البته اگر بخواهیم اشخاص دیگری را در این موفقیت شریک کنیم باید غربی ها را بابت تحریم هایشان شریک کنیم چرا که اگر چه انقلاب باعث رشد و بالندگی شد اما این تحریم ها به آن شتاب داد به ما تحمیل شد تا امنیت کشور را با دانش و فناوری و دستاوردهای بومی محقق کنیم که امروزه در تمام بخش ها چه سطح چه آسمان و چه زیر سطح و چه دریا تسلیحات دفاعی بر پایه دانش بومی بنا شده است و اگر بخواهیم به نمادهایی از آن اشاره کنیم نخست به ناوهای توپ دار که در دریای خزر ساخته شد و بعد ناوهای موشک انداز که از کلاس پیکان هستند که در غالب پروژه سینا قرار دارند و به سرعت می توانیم در طول یکسال تولیدات را انجام دهیم و آنها را به کار ببریم و بعد از آن ساخت ناوشکن ها آغاز شد در واقع شناورهایی از کلاس موج که جماران سرآمد آن است.
به قدری این تکنولوژی خاص و قدرتمند بود که شخص مقام معظم رهبری برای الحاق آن به ناوگان تشریف آوردند و تاکید کردند این سرآغاز دستیابی به مجموعه ظرفیت های پیشرفته تری است که توانمندتان می کند در آینده تسلیحات پیشرفته تری بسازید و همین هم شد 40 سال انباشت دانش ،تجربه ،زیرساخت توانمندی و فناوری در تمام مجموعه ها باعث شد ما اکنون زنجیره ای از همکاران در بخش های خصوصی دانشگاهی را داریم که قطعات و تجهیزات گلوگاهی را تولید می کنند به دلیل اینکه زیردریایی یکی از پیشرفته ترین فناوری ها است باید اشاره کنم سال گذشته ما با حضور رییس جمهور الحاق زیر دریایی فاتح رو در کلاس متوسط به نیروی دریایی داشتیم و امروز کار زیر دریایی سنگین را آغاز کردیم.
چندی قبل که خدمت مقام معظم رهبری جهت گزارش از ساخت و نعمیرات زیر دریایی قدیمی رسیده بودم آنجا قطعات گلوگاهی مورد توجه قرار گرفت و حضرت آقا فرمودند خودتان بسازید که این امر موجب رشد و برکت شد.
سالها پیش هم که مقام معظم رهبری در کسوت ریاست جمهوری به بندرعباس تشریف آوردند فرمودند ناوشکن با قابلیت حمل بالگرد و پرتاب موشک بسازید و برای ما جای سوال بود که چگونه می توان این کار را کرد چرا که تمام دانش های ما غربی بود و زیرساخت نداشتیم و دیدیم جماران با همت جوانان ایرانی و بعد از آن زیر دریایی ها ساخته شد و امروز تمام قطعات گلوگاهی با دانش و فناوری های فوق پیشرفته در کشور می سازیم.
آیا در تولیدات خود تعاملی با سایر کشورها دارید؟
ما تمام تجهیزات را برای مصرف خود نیروی دریایی می سازیم و اعلام کردیم حاضریم دانش و توانمندی های خود را در اختیار سایر کشور ها نیز بگذاریم و به هیچ عنوان از هیچ کشوری برای ساخت تجهیزات خود کمک نمی گیریم و تمام آن چیزی که در قسمت دفاعی کشور تولید می شود ساخت ایران است
حضور نداجا در خلیج فارس و اهمیت خلیج فارس را چگونه ارزیابی می کنید؟
خلیج فارس برای ما حکم یک آبگیر را دارد که از طریق تنگه هرمز به دریای عمان و اقیانوس هند و آبهای آزاد راه دارد. این آبگیر کوچک همسایگان خوبی پیرامون خود دارد و از انقلاب اسلامی و استقرار جمهوری اسلامی در چهار دهه هیچ گونه تنشی در این آبگیر و همسایگان شاهد نبودیم و فی نفسه امنیت در این آبگیر مهم برقرار است به گفته برخی کارشناسان این مرکز مهم مرکز مرکز دنیاست چرا که نفت ، مسیرهای گذرگاهی و دسترسی و تنگه مهم راهبردی را داراست و این امر تمام این منطقه را بسیار با اهمیت کرده است و به واسطه این اهمیت تمام کشورهای استکباری سعی کردم آن را به تاراج ببرند و راهی که بتوانند به هدفشان برسد این است که کشورهای این منطقه با هم دوست نباشند چرا که با دشمنی این کشورها می توانند تسلیحات خود را بفروشند و با تولید معمای امنیتی، خودشان را در قالب مکمل قدرت در بین این کشورها جای می دهند و نفوذ می کنند و اینکه عنوان می کنند خلیج فارس نیازمند به یک ائتلاف است کاملا دروغ است چرا که خلیج فارس کاملا امن است. نا امنی خود آنها هستند وقتی آنها حضور دارند، نا امنی را ایجاد می کنند.
دغدغه و راهکار جمهوری اسلامی ایران برای تامین امنیت دریایی منطقه چیست؟
امنیت هر منطقه دریایی و هر ناحیه ژئوپولیتیکی باید توسط کشورهای همان منطقه برقرار شود. همان طور که قبلا آقای دکتر روحانی اشاره کرده اند، امنیتی که از بیرون تامین شود، امنیت عاریه ای است که از دیگران گدایی شده است، این امنیت به درد منطقه نمی خورد آنها با این امنیت بازی خواهند کرد، هر لحظه که اراده کننده منطقه را ناامن می کنند و هرلحظه که تمایل داشته باشند و منافع شان تامین شود، امنیت کنترل شده ای را اعمال خواهند کرد که این امنیت مورد تایید ما نیست. ما همیشه گفته ایم که امنیت باید به وسیله کشورهای منطقه تحکیم شود، نمی گوییم ایجاد شود چون امنیت وجود دارد، منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان منطقه بسیار امنی است البته بدون حضور نیروهای استبکاری آمریکا، انگلستان و رژیم صهیونیستی. بدون حضور اینها منطقه کاملا امن است اینها که در منطقه حضور می یابند منطقه را نا امن می کنند. کشورهای منطقه روحیه همگرایی خوبی دارند البته به شرطی که استکبار اجازه دهد این روحیه تقویت شود و کشورها دست به دست هم بدهند و در کنار هم قرار بگیرند.
ما تجربه همکاری تاریخی بسیار خوبی با کشورهای منطقه داریم اکنون همه ما داریم این خلاء همکاری را احساس می کنیم هم جمهوری اسلامی ایران و هم کشورهای عرب منطقه حاشیه خلیج فارس، همه دارند این خلاء را احساس می کنند. آن چیزی که اجازه نمی دهد این همگرایی مجدد شکل بگیرد صرفا حضور آمریکایی ها و کشورهای غربی است.
ناامنی های دریایی درمنطقه و آبراه های بین المللی را چگونه ارزیابی می کنید و اقدامات نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص چه بوده است؟
منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان امنیت خوبی دارد، ما به عنوان نیروی دریایی کشور قدرتمند جمهوری اسلامی ایران تکلیف خودمان می دانیم که امنیت را هم برای موضوعات اقتصادی خودمان از جمله فعالیت های دریایی، و هم امنیتی را که تکلیف داریم، به صورت جمعی با کشورهای منطقه در منطقه و هم در ارتباط با دریاهای آزاد برقرار کنیم. بیش از 10سال است که جمهوری اسلامی ایران برای برقراری امنیت به نفع جامعه دریانوردی جهانی که قطعا منافعی را شامل ناوگان تجاری جمهوری اسلامی ایران هم می کند، به طور مرتب ناوگروه هایی را به منطقه خلیج عدن اعزام کرده، است. دراین مدت سازمان جهانی دریانوردی دو مرحله تقدیرنامه هایی را برای ناوشکن های ایرانی فرستاده است. این عملیات که توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه در حال انجام است، یک فرقی با دیگران دارد آن هم این است که به طور کاملا مستقل انجام می شود. ما زیر پرچم هیچ ائتلافی قرار نداریم، زیر پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران این کار را با قدرت انجام می دهیم، تداوم کامل هم داشته به طوری که تا امروز 64 ناوگروه را به منطقه اعزام کرده ایم، اکنون ناوگروه 64 درمنطقه حضور دارد و هر ناوگروه که رفته حدود سه تا چهار ماه درمطنقه حضور داشته است.
ناامنی هایی که در منطقه ایجاد شده یک بخشی موضوع دزدی دریایی و یک بخشی راهزنی دریایی است که تروریسم دریایی به شکل نیابتی انجام می شود یعنی برخی از دولت های استکباری غربی در حال هدایت این مساله هستند. شمال اقیانوس هند و منطقه باب المندب درگیر دزدی ریایی است که ما فکر می کنیم هدایت شده است. امروز منطقه دریای سرخ یکی از نقاطی است که ناامنی و تروریست در آنجا در حال شکل گیری است و مصادیقش را طی ماه های گذشته داشتیم که حمله ای به نفتکش ایرانی در آن منطقه صورت گرفت که باعث آسیب به بدنه کشتی شد، به سرعت ناوگروه 63 نیروی دریایی در آنجا حضور یافت و مساله را تحت کنترل قرار داد، نفتکش به همراه محموله به مبدا و جزیره خارک برگردانده شد و درحال بررسی است و از طریق مجامع بین الملل نیز اقدامات حقوقی درحال پیگری است. این حملات در آن منطقه نشان داد که امروزه دریای سرخ دریایی بسیار ناامن است و ما باید در آن منطقه برای عملیات اسکورت و عبور امن کشتی های خودمان حضور داشته باشیم.
آیا تا کنون مشخص شده که چه کسی به نفتکش ایرانی حمله کرده است؟
هم اکنون به درستی نمی شود قضاوت کرد، اطلاعات در حال جمع آوری است البته شواهد و قرائن مشخص است. منتظریم که تیم کارشناسی بقایای حمله اتفاق افتاده را که در شناور موجود است، بررسی کنند سپس می توانیم قضاوت دقیقی را آن موقع انجام دهیم.
هدف از رزمایش های دریایی ایران با کشورهای روسیه و چین چیست؟
زمانی که دولت ها در بالاترین سطح تعامل و همکاری به توافق های سیاسی و اقتصادی می رسند، نمود این همکاری و تعامل در همکاری های نظامی بیشتر مشهود می شود و رزمایش ها نمایشی از اوج این توافقات و همکاری ها است. برای نخستین بار یک رزمایش دریایی مشترک میان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، نیروی دریایی روسیه و ارتش خلق چین در منطقه شمالی اقیانوس هند برگزار می شود. این کشورها از بابت امنیت منطقه شمال اقیانوس هند منافعی دارند بویژه کشور چین که بخش قابل توجهی از انرژی موردنیاز خود را از طریق این منطقه تامین می کند. این رزمایشی که قرار است برگزار شود، نگاه اول و مهم آن دستیابی به امنیت جمعی در منطقه و تحکیم امنیت موجود است. وقتی صحبت از امنیت می کنیم یعنی صلح و دوستی پایدار. شعار اصلی این رزمایش ایجاد صلح و دوستی پایدار در منطقه است. پیش بینی می کنیم که ان شا الله در ماه آینده شاهد برگزاری این رزمایش باشیم. بطور معمول هر رزمایشی پیش از آغاز، نیاز به برگزاری جلسات هماهنگی دارد که این جلسات میان نیروهای برگزارکننده رزمایش برگزار شده و برنامه ریزی های کلی موردتوافق قرار گرفته و در آینده نزدیک ان شا الله این رزمایش برگزار خواهد شد.
نداجا برای آینده چه برنامه ریزی برای مردن تر شدن تجهیزاتش صورت داده است؟
تهدید موضوعی است که دائم در حال تغییر است. ما زمانی در خلیج فارس دریانوردی می کردیم و ناوگان ما در انجا حضور داشت و تهدید به اندازه همان آبگیر تصور می شد. الان سالهاست که نیروی دریایی ما در منطقه شمال اقیانوس هند توسعه پیدا کرده و کار برقراری امنیت را هم برای کشور هم برای منطقه و هم برای جهان انجام می دهد. بطور طبیعی هر نیروی دریایی برای اینکه در مقیاس جهانی اقدام کند نیاز به توسعه دارد. تجهیزاتی که ما امروز در اختیار داریم به حد کفایت برای دستیابی به امنیت در دسترس ماست. قطعاً دستیابی به تجهیزات پیشرفته تر و مدرن تر نیز در برنامه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
اجلاس فرماندهان نیروهای دریایی اقیانوس هند چه دستاوردهایی داشت؟
این منطقه را باید قدری بزرگتر ببینیم. منطقه اقیانوس هند 36 کشور ساحلی دارد که همه کشورهای عربی که در این منطقه حضور دارند و نیز جمهوری اسلامی ایران همسایگان این منطقه هستند و همه عضو اجلاسی هستیم تحت عنوان اجلاس فرماندهان نیروهای دریایی اقیانوس هند. این اجلاس بیش از 10 سال است که در حال برگزاری است و ما میزبان پنجمین دوره آن بودیم. در این دوره میزبانی که دو سال ریاست دوره ای آن را بر عهده داریم، رزمایشی را پیش بینی کرده ایم تحت عنوان امنیت دریایی اقیانوس هند در قالب کارگروهی به همین نام یعنی کارگروه امنیت دریایی. امیدواریم که این رزمایش هم بلافاصله پس از رزمایش با روسیه در انتهای سال برگزار شود. از همین الان برخی کشورهای منطقه و فرا منطقه از آسیای جنوب شرقی، امریکای جنوبی و اروپا برای ارسال ناظر، شناور و ناو به این رزمایش اعلام آمادگی کرده اند.
سیاست دفاعی ما در قبال آمریکا در مرزهای آبی به چه نحو است؟
سیاست کلی و سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران در قبال آمریکا کاملاً مشخص است. آنها بطور مشخص با ما دشمنی می کنند و این دشمنی ها کاملاً آشکار است. آمریکا هم در امور داخلی کشور و منطقه دخالت می کند و هم تهدیدات نظامی را پیرامون ما ترتیب داده است. اما به واسطه قدرتی که نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران دارد آمریکایی ها در دوره های اخیر نه تنها نتوانسته اند به مرزهای ما نزدیک شوند بلکه در حدود 300 مایلی از مرزهای جمهوری اسلامی متوقف شده اند و این بدان معناست که جرات حضور معنادار در منطقه را ندارند. همچنین این فرمایش مقام معظم رهبری که چند سال پیش فرمودند آمریکایی ها باید این منطقه را ترک کنند و از منطقه خارج شوند، در حال رخ دادن است و ما قطعاً به شتاب گرفتن این خروج کمک می کنیم.
دستاوردهای نیروی دریایی ارتش در سال های اخیر به چه نحو بوده است؟
در واقع دستاوردهایی که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته به آنها دست یافته، فقط شامل ساخت ناو و زیردریایی نمی شود چرا که ورود به این حوزه ها بحثی بسیار عادی شده است و ما از این قله ها عبور کرده ایم. ما به دنبال فناوریهای پیشرفته تسلیحات را هوشمندتر، دقیق تر، دوربردتر و با قابلیت بالاتر کنیم؛ اگردقیق تر اشاره کنم در همین ماه های اخیر ما آزمایش پرتاب موشک از زیر سطح دریا را داشتیم که توسط زیر دریایی انجام شد موشک مسافت تعریف شده را با موفقیت طی کرد و به هدف اصابت کرد و داده های تله متری تایید کننده این بود که کار بسیار دقیق انجام شد.
آبان ماه سال گذشته در شمال اقیانوس هند این را آزمایش کردیم در آزمایشی که انجام دادیم به 50 کیلومتری هدف اصابت کرد اما موشکی که امروز درصنعت در حال تولید است، برد چند برابری دارد؛ این به این معناست که در گذشته هر زیر دریایی در دنیا مثلا با سلاح های اژدر خود مسافتی حدود 20 تا 30 کیلومتر را تهدید می کند وقتی مجهز به موشکی شد که می تواند چند صد کیلومتر دورتر هدف را مورد اصابت قرار دهد، به این معناست که دست بسیار بلندی در زیر دریا به دست آمده که شکل کاملا پنهان است .
چیزی که امروز درباره آن حرف می زنم قبلا رسانه ایی شده است ولی مجموعه ایی از دستاورد های غافلگیرکننده برای دشمن مهیاست که هم در زیر دریایی ها و هم در شناورهای سطحی و هم از آسمان آماده است.
چه زمانی این دستاوردها را اعلام می کنید؟
معمولا بخشی از دستاوردهای دفاعی همواره به صورت محرمانه باقی می مانند و اعلام شدنی نیستند؛ توانمندی هایی هستند که روزی که لازم باشد اعلام می شود و دشمنان ما هم این توانمندی ها را خواهند دید. دیگر دریا برای دشمن منطقه امنی نیست؛ نزدیکی های سواحل و مناطق دریای تحت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و حتی بخش هایی از دریاهای آزاد که بخواهند ما را تهدید کنند، مطمئن باشند که جایگاه امنی نخواهند داشت . این در تاکید فرمایش مقام معظم رهبری است که فرمودند "دوران بزن و دررو تمام شده است" دیگر نمی توانند در منطقه پرسه بزنند و شیطنت انجام دهند و دور شوند امروز هم مدت هاست صحبت از شکل گرفتن یک ائتلاف دروغین برای برقرای امنیت در منطقه می کنند اما کاش ای آی اس ناوهایشان روشن می بود تا مشخص می شد که آنها الان کجا هستند؟ یکی از ناوهای انگلیسی به شرق رفته است و در منطقه نیست و دو ناو دیگر هم در بنادر عربی پهلو گرفتند و اصلا چیزی تحت عنوان ناوگروه انگلیسی در منطقه فعالیت معناداری ندارد بنابراین دروغ گفتن به کشورهای منطقه و جهان دیگر کافی است آمریکایی هم همینطور آنها هم پرسه زنی معناداری ندارند زمانی به دروغ می گفتند در حال گشتزنی هستند اما این کار را برای خالی کردن جیب کشورهای منطقه انجام می دادند اما الان ما آنقدر هزینه این گشتزنی را برای آنها زیاد کردیم که آنها هم در منطقه نیستند و عمدتا در بیرون مستقر هستند . منطقه و جهان بدانند که اگر آنها نباشند مناطق دریایی خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان در امنیت کامل هستند .