وزیر امور خارجه عمان در گفتوگویی مواضع عمان را درباره «ابتکار صلح هرمز» که توسط ایران در سازمان ملل ارائه شد و همچنین بحرانهای کنونی خاورمیانه بیان کرد.
یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان در گفتوگو با این پایگاه خبری گفت که عمان حمایت از «ابتکار صلح هرمز»، طرح امنیت خلیج فارس ارائه شده توسط حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را اگر مبتنی بر «ثبات باشد»، بررسی خواهد کرد.
بن علوی با اشاره به طرح روحانی گفت که «من آن را ندیدهام» اما،« اگر موضوع آن[طرح] مبتنی بر ثبات باشد، البته که از آن حمایت خواهیم کرد».
رئیسجمهور کشورمان در سخنرانی خود در هفتادوچهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل درباره طرح پیشنهادیاش برای امنیت خلیج فارس گفت: بنا به مسئولیت تاریخی کشورم در حفظ امنیت، صلح، ثبات و پیشرفت در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز، همه کشورهایی را که از تحولات خلیج فارس و تنگه هرمز متأثر میشوند به «ائتلافِ امید»HOPE یعنی«ابتکار صلح هرمز» (Hormoz Peace Endeavor) دعوت میکنم.
وی افزود: هدف "ائتلاف امید" ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه کلیه ساکنان حوزه تنگه هرمز، و تفاهم متقابل و روابط صلح آمیز و دوستانه میان ایشان است. این ابتکار حوزههای مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع نسبت به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در بر میگیرد.
"روحانی خاطرنشان کرد: ائتلاف امید" بر پایه اصول مهمی همچون پایبندی به اهداف و اصول ملل متحد، احترام متقابل، منافع متقابل، جایگاه برابر، گفتگو و تفاهم ، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، خدشهناپذیریِ مرزهایِ بینالمللی، حل و فصلِ مسالمتآمیزِ تمامیِ اختلافات و از همه مهمتر دو اصلِ بنیادینِ "عدم تجاوز" و "عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر" قرار دارد. حضورِ سازمانِ ملل متحد برای ایجادِ یک چترِ بینالمللی در حمایت از "ائتلاف امید" نیز امری ضروری است.
بنعلوی در ادامه در پاسخ به این که چشمانداز و نقش عمان درباره تعامل بهتر با ایران و مسائل امنیتی گستردهتر در منطقه خلیج فارس چه چیزی است و آیا این کشور خود را یک میانجی برای این اختلافات میداند، گفت: درباره مسئله ایران به عنوان جریانهای روز، نظرهای زیادی مبنی بر این بودهاند که حلوفصل این بحران از طریق دیپلماسی است. هر دو طرف، یا حتی تمامی طرفین، به طریقی، تمایلشان را برای مشارکت در نوعی دیپلماسی، چه دیپلماسی آشکار یا دیپلماسی غیرعلنی، ابراز کردهاند.
وزیر امور خارجه عمان گفت: عمان تاکید دارد که ما نقش میانجی نداریم. چیزی که ما برای خود انتخاب میکنیم، نقش تسهیلکننده است.
وی افزود: ما اکنون مسائل را این گونه میبینیم. البته، تصور یا دیدگاههای هرکسی در بحران کنونی، در نتیجه حملات رخداده به آرامکو، یک تصور واکنشی است. وقتی غافلگیری در کار باشد، واکنش شدیدی در پی خواهد بود.سپس تصوری دیگر، نوعی تصور واضحتر از آن اقدامات ایجاد میشود. ما هنوز در آن دوره هستیم.