این طرح که هدف از آن کاهش تنش بین ایران و آمریکا عنوان شده است، از سوی «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در مذاکراتش با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه اجلاس رهبران گروه ۷ در بیاریتز فرانسه ارائه شد.
به گزارش جماران؛ مقامهای آگاه غربی اعلام کردند که دیپلمات های اروپایی از ابتکار عمل فرانسه برای کاهش فشار تحریمهای آمریکا علیه ایران در ازای پایبندی کامل تهران به توافق هستهای حمایت میکنند.
به گزارش روزنامه وال استریت ژورنال، این طرح که هدف از آن کاهش تنش بین ایران و آمریکا عنوان شده است، از سوی «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در مذاکراتش با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه اجلاس رهبران گروه ۷ در بیاریتز فرانسه ارائه شد.
تعهد ترامپ به توافقی که امکان صادرات نفت بیشتری را برای ایران فراهم می کند، همچنان نامعلوم است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، طرح پیشنهادی فرانسه را سازنده خوانده است و انتظار می رود مقام های ایرانی در روزهای آینده در فرانسه این طرح را مورد بررسی قرار دهند.
از سویی، وال استریت ژورنال اعلام کرد که کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا، هیچ یک به درخواست این روزنامه برای اظهارنظر در مورد این مساله پاسخی ندادند.۹۱۰۹
هرچند که ترامپ نشانه هایی از حس موافقت با ایده مکرون در پی اجلاس گروه ۷ نشان داده است، مقام های ارشد دولت وی از جمله «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا درخصوص ایده کاهش تحریم ها درغیاب توافقی جامع، ابراز تردید کرده اند.
یک مقام ارشد دولت ترامپ چنین ادعا کرد: اروپایی ها مستاصل هستند تا یک توافق وحشتناک را نجات دهند.
مقام مزبور گفت: رئیس جمهوری به وضوح گفته است که قرار نیست ایران از مزایای اقتصادی ملموس آمریکا در ازای برگشت به توافقی کاملا ناشایست، برخوردار شود.
این درحالی است که به گفته دیپلمات های اروپایی، طرح فرانسه، اولین چشم انداز واقعی برای کاستن از شدت خصومت ورزی ها را ارائه می دهد.
«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان روز جمعه گفت: همه ما معتقدیم که این نیروی محرکه را باید غنیمت شمرد.
از سویی، مقام های اروپایی ضمن هشدار در مورد غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ، از طرف برخی مشاوران و متحدان منطقه ای آمریکا که مخالف نرم شدن موضع دولت آمریکا در قبال ایران هستند، تحت فشار قرار دارند.
براساس اعلام دفتر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، وی روز جمعه در تماسی تلفنی از مکرون خواست رویکرد مذاکرات با تهران را در حال حاضر، دنبال نکند.
نتانیاهو در این تماس تلفنی گفت: زمان بندی فعلی برای مذاکره با ایران، کاملا اشتباه است.
به گفته مقام های آگاه، مکرون در اجلاس گروه ۷ در بیاریتز، از ترامپ خواست رویکرد فراهم کردن زمینه افزایش صادرات نفت ایران را مورد توجه قرار دهد.
مقام های اروپایی می گویند شرایط درحال حاضر حول محور توافقی مقدماتی می چرخد که هدف از آن فراهم کردن زمینه امکان فروش نفت برای ایران به میزان دستکم ۷۰۰ هزار بشکه در روز است.
در همین حال، چند دیپلمات غربی گفتند که ترامپ و مکرون در مورد طرح فرانسه در جلسه ای که با حضور «استیون منوچین» وزیر خزانه داری آمریکا و «برونو لومر» وزیر اقتصاد و دارایی فرانسه برگزار شد، بحث و تبادل نظر کردند.
دیپلمات های مزبور یادآور شدند که ترامپ با اعلام اینکه نسبت به این ایده، نظر پذیرایی دارد، به منوچین گفته است که در مورد این مساله با لومر همکاری داشته باشد.
«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه نیز روز جمعه در پایتخت فنلاند، همتایان اروپایی اش را در جریان این مذاکرات قرار داد و گفت که هنوز مشخص نیست که آیا آمریکا از تحریم ها بر صادرات نفت بیشتر ایران صرف نظر می کند. وی در عین حال تاکید کرد که هیچ نشانه ای از کاخ سفید دریافت نشده است مبنی بر اینکه ترامپ این ابتکار عمل را بلوکه کند.
وال استریت ژورنال در پایان این گزارش آورد: خصومت و دشمنی بین تهران و واشنگتن، پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ و بازگرداندن تحریم های علیه ایران، بالا گرفت.
فرانسه، انگلیس، آلمان، روسیه و چین که دیگر طرف های امضای کننده این توافق هستند، بر حمایت از آن وعده داده اند.
مکرون ماه ها تلاش کرده است طرف های مخالف را متحد کند. وی دستیاران ارشد دیپلماتیکش را روانه تهران کرده و با کمک همتایان ایرانی و آمریکایی اش، راه های جلوگیری از وقوع درگیری را مورد بررسی قرار داده است.
مقام های اروپایی در مورد ناهماهنگی بالقوه در سطح انتظارات بین ایران و آمریکا در مورد آنچه مفاد توافقی مقدماتی خوانده می شود، هشدار داده اند.
مقام های اروپایی همچنین گفته اند که ایران در ماه های اخیر از اطمینان بیشتری برخوردار شده است. ترامپ نه تنها حمله ای برنامه ریزی شده را پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی از سوی ایران، لغو کرد، بلکه به مذاکره با ایران اشتیاق بیشتری نشان داده و به نظر می رسد مطالباتش از ایران را به منظور بازداشتن تهران از راهیابی بیشتر به مسیر سلاح هسته ای، محدود کرده است.
مقام های ارشد ایرانی گفته اند که قبل از موافقت ایران با مذاکره، آمریکا باید تحریم ها را لغو کند.