وزیر خارجه کشورمان بیان کرد: برای اسرائیل، ایران زیادی بزرگ است. کاری ندارند چه کسی در ایران حاکم باشد. اصلاح طلب، اصولگرا یا سکولار حاکم باشد، هر که حاکم باشد، برای اسرائیل، ایران زیادی بزرگ است. ایرانی که 40 سال است روی پای خود ایستاده، این ایران برای آنها قابل تحمل نیست.
به گزارش جماران؛ وزیر امور خارجه ایران در جمع ایرانیان مقیم سوئد با اشاره به دیدارش با مسوولان کشورهای مختلف جهان و بی اثر بودن تحریم های امریکا علیه وی گفت: روز جمعه برای دیدار با "امانوئل مکرون" نخست وزیر و "ژان لودریان" وزیر خارجه فرانسه، به پاریس سفر می کنم.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، محمدجواد ظریف شامگاه دوشنبه در جمع ایرانیان مقیم سوئد گفت: امروز من تحریم هستم ولی فشاری به ما نیامده است. روز گذشته با مقامات کویتی. امروز با مقامات فنلاندی و فردا و پس فردا با مقامت سوئد، نروژ و فرانسه دیدار دارم و هفته آینده با مقامات چین دیدار دارم، تحریم های امریکا فشاری به من ندارد. آنان به دنبال تحریم کردن مردم هستند، از این رو دیگر از واژه تحریم استفاده نمی کنیم بلکه از واژه تروریسم اقتصادی استفاده می کنم.
وی گفت: ما مدیون تمام افرادی هستیم که برای کشور ما افتخاراتی به دست آورده اند، منظور من فقط افرادی که در جبهه های جنگ بوده اند نیست بلکه تمام افرادی است که در طول سال ها تحت فشار بودند. اگر ما در دنیا می توانیم افتخار کنیم که ایرانی هستیم و سرمان را بلند می کنیم که کسی نمی تواند به ما زور بگوید همه این ها به خاطر مردمی است که توانستند برای همه ما در داخل و خارج شرف بیافرینند. مردمی که در داخل ایران با تحمل فشارها و تحریم ها مردانه ایستادند و مردمی که در خارج با توانمندی، دانش و کار آفرینی شان سفیران خوبی برای ایران و ایرانی بودند.
وی تصریح کرد: همه مردم ایران سروران ما هستند، زمان و دوران مسوولیت ما گذراست. این دوران های مختلف بین افراد مختلف درحال چرخش است برای اینکه خداوند بتواند ما را امتحان کند و ببیند چقدر، در راه خدمت به مردم پایداری داریم. باید باور کنیم و بپذیریم اگر مردم نبودند ما نبودیم اگر مردم مقاومت نمی کردند نمی توانستیم کشور را حفظ کنیم، ما نمی خواهیم امنیت ما با یک جمله ترامپ فرو بریزد. ما می خواهیم بتوانیم امنیت را خودمان داشته باشیم پیشرفت از ایرانیان خودمان نشان بگیرد نه قدرت خارجی، البته ما تعامل می کنیم وقتی توافقی می کنیم به آن پایبند هستیم زیرا خدا عهدشکنان را بدترین جانوران می داند.
ظریف گفت: ثابت کردیم هم می توانیم مقاومت و هم مذاکره کنیم و عهدشکن نیستیم نشان دادیم به خاطر مردم و پشتوانه ای که از مقاومت مردم داریم می توانیم مقابل شش قدرت بزرگ بنشینیم و حقوقمان را بگیریم. هیچ کس در دنیا توقع ندارد که ایران در کنار شش کشور بنشیند و تسلیم شود این افتخار را از مقاومت مردم داریم از این رو باید تمام لحظات عمرمان در خدمت مردم باشیم. نمی توانیم پشت ایستادگی مردم ناکارآمدی خودمان را پنهان کنیم. اگر قرار بود فقط مردم بایستند تکلیف ما چه بود؟ ما موظفیم در مقابل این ایستادگی سر تنظیم فرود آوریم و از فشار ظالمانه علیه مردم بکاهیم. اگر کم کاری کردیم و نقصانی داشتیم شرمنده مردم هستیم نه طلبکار آنان، فراموش نمی کنیم خدمت به مردم فروش عزتشان نیست. خدمت به مردم تلاش برای حفظ عزتشان در عین تقویت قدرت و منافعشان است.
حذف دلار از معاملات بین المللی
رییس دستگاه دیپلماسی کشور در بخش دیگری از سخنانش گفت: با تحریم های امریکا اتفاقاتی که افتاده آثار درازمدتی در دنیا خواهد داشت چون امریکا می خواهد از دلار استفاده افراطی کند در معاملات بسیاری از کشورها دلار در حال حذف شدن است، مثلا در روسیه و چین دلار درحال حذف شدن است.
وی درباره اینستکس گفت:اینستکس ممکن است در کوتاه مدت درمانی برای مشکلات نباشد، اما در درازمدت نشان دهنده روندی است که نگرانی برای اروپا ایجاد می کند که مثلا اگر با چین ارتباطمان تحریم شود چه کنیم. البته اینستکس مشکلاتی دارد اول اینکه داخل اینستکس باید پولی برود حتما باید پولی از نفت ایران یا اعتباری معادل نفت ایران واردش شود مشکل بعدی این است که اینستکس فقط نمی تواند ابزاری برای اهداف بشردوستانه باشد، نیاز است این مکانیزم فقط محدود به غذا و دارو نباشد.
وی با اشاره به نقش مثبت وزیر خارجه سوئد در مقابله با تحریم ها اظهار داشت: ایرانیان اینجا بدانند که سوئدی ها رفتار خوبی دارند.
ظریف افزود: عده ای می گویند چرا توییت می کنی. با دو تا توییت دیپلماسی ایجاد نمیشود. اتفاقا می گویم میشود، یک توییت دادن وقت بیشتری نسبت به یک بیانیه می گیرد. یک بیانیه یک ربع وقت شما را می گیرد ولی توییت چندین ساعت وقت می گیرد.
وی در ادامه خواستار ریتوییت کردن هموطنان برای افزایش مشارکت شد و افزود: یک ریتویت کردن باعث می شود شبکه ای از ارتباطات مردمی ایجاد کنیم من اشکالات و هشتک ها را می بینم.
سفر به فرانسه
وزیر امور خارجه ایران افزود: پس از سفر به سه کشور حوزه اسکاندیناوی ما روز جمعه برای دیدار با امانوئل مکرون و وزیر خارجه فرانسه به پاریس سفر می کنیم.
اعلام آمادگی برای شروع گفت و گو با عربستان
وی در ادامه گفت: زمانی که در کویت بودم به کویتی ها گفتم همین فردا عربستان آمادگی داشته باشد با ما گفت و گو را شروع کند، حاضریم.
وی گفت: حرف های عجیب و غریبی می زنند. سعودی ها می گویند ظریف کاره ای نیست و مشکل ما با سردار سلیمانی است، برای اینکه بدانید دروغ می گویند. وقتی که وزیر شدم با آقای سلیمانی صحبت کردم به سعود الفیصل پیشنهاد کردیم حاضریم راجع به یمن، بحرین، عراق، سوریه و لبنان صحبت کنیم، در همان پیشنهاد پیغام فرستادم اگر فکر می کنید به قول خودتان من ماله کش اعظم هستم، آقای سلیمانی با شما صحبت کند.
سعود الفیصل پاسخ داد «جهان عرب به شما ربطی ندارد». حالا می بینید جهان عرب به ما ربط دارد یا ندارد. در سوریه، یمن شکست خوردند در لبنان نخست وزیر آن را زندانی کردند.
ظریف افزود: آنها این تصور را دارند. من به عنوان کسی که حامی روابط هستم، فشار آوردم و برای بهبود روابط با همسایگان هزینه دادم و هنوز هم حاضرم هزینه بدهم. خیال نکنید گناه نداشتن روابط با ماست. در همان زمان آیت الله هاشمی، آنها می گفتند باید «سر مار را برید.»
وی بیان کرد: برای اسرائیل، ایران زیادی بزرگ است. کاری ندارند چه کسی در ایران حاکم باشد. اصلاح طلب، اصولگرا یا سکولار حاکم باشد، هر که حاکم باشد، برای اسرائیل، ایران زیادی بزرگ است. ایرانی که ۴۰ سال است روی پای خود ایستاده، این ایران برای آنها قابل تحمل نیست.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره افزایش ملی گرایی افراطی در آمریکا و اروپا عنوان کرد: هنوز سوال است که این روند است یا یک تحول مقطعی. باید در این زمینه بیشتر مطالعه کنیم. اگر ترامپ بتواند در درازمدت دستاورد قابل توجهی در آمریکا داشته باشد و در اروپا گرایش های نوملی گرایانه دستاورد جدی داشته باشند ممکن است به روندی تبدیل شوند.
احتمال پیروزی مجدد ترامپ را بالا می دانم
وی افزود: احتمال پیروزی مجدد ترامپ را بالا می دانم. البته به نظر نمی رسد سیاست های حمایتی اقتصادی در درازمدت به اقتصاد آمریکا کمک کند. احتمال اینکه دونالد ترامپ ۴ سال دیگر مهمان یا مزاحم دنیا باشد، زیاد است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه در زمان مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی روابط خوبی با عربستان داشتیم و چگونه می شود در منطقه با همسایگان عادی سازی روابط داشته باشیم، بیان کرد: من طرفدار رابطه خوب با همسایگان هستم و اولین مقاله ای که وزیر شدم نوشتم در روزنامه الشرق الاوسط بود.
وی افزود : صحبت امیر عبدالله زمانی که ولیعهد بود به آمریکایی ها در اوج روابط خوب ما با عربستان این بود که «سر مار را ببرید»، وی یادآور شد: قدرت ایران به خاطر هژمونی نیست، دنیای هژمونی تمام شده و آمریکا دیگر نمی تواند هژمون دنیا باشد چه برسد به اینکه ما هژمون منطقه باشیم. حتما احتمال هژمون بودن نیست و قدرت در دولت خلاصه نمی شود و هیچ دولتی نمی تواند آنقدر قدرت داشته باشد که سیاست های بقیه را به نفع سیاست های خود تغییر دهد. ما باید برای روابط خوب با همسایگان تلاش کنیم. یک نابرابری در منطقه ما وجود دارد، این نابرابری داخل خلیج فارس بین عربستان و قطر است، در منطقه بین بقیه و ماست. بالاخره ما یک عدم توازنی داریم و این عدم توازن ذاتا ایجاد نگرانی می کند.
وی گفت: نیروی انسانی، جغرافیایی، منابع طبیعی ما ... را کنار هم بگذاریم یک قدرت واقعی است.
ظریف افزود: وقتی آمریکایی ها می گویند صنایع موشکی ایران باید متوقف شود، من می گویم اگر می خواهید راجع به موشک صحبت کنید اول فروش تسلیحات را به کشورهای منطقه متوقف کنید. در پاسخ به من می گویند اینها بلد نیستند از این تسلیحات استفاده کنند.