وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ترامپ به دنبال جنگ نیست، افزود: او در تلاش است تا از طریق فشار به توافق بهتری دست یابد. اگر به او توصیه شده است که اینگونه توافق بهتری به دست میآورد، فکر میکنم مشاوره بد یا مشاوره بیمارگونه به او شده است.
به گزارش جماران؛ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، رویکرد فشار حداکثری را ناشی از مشاوره های بیمارگونه به ترامپ دانست و گفت فکر نمی کنم این رویکرد او را به جایزه مذاکره با تهران برساند.
محمدجواد ظریف روز پنج شنبه در گفت و گو با نشنال این ترست درباره ادعای آمریکاییها مبنی بر هدف قراردادن یک پهپاد ایرانی در تنگه هرمز افزود: در تماسی که با تهران داشتم، ما هیچ اطلاعی درباره از دست دادن پهپاد نداریم.
وی ادامه داد: تا این زمان نمیدانیم چه اتفاقی افتاده است. رئیس جمهوری آمریکا میگوید که آنها این پهپاد را هدف قرار دادهاند. نمیدانیم این پهپاد چه کسی است، ما اطلاعاتی نداریم.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: اشتباه نکنید، واقعیت این است که آمریکا حضور خود را در خلیج فارس افزایش داده است و این به امنیت یا ثبات منطقه کمک نمیکند.
ظریف خاطرنشان کرد: یک محدوده کوچک آبی است و نمیتوانید یک انباشت ترافیکی داشته باشید بدون اینکه اتفاقی بیفتد.
نفتکش کوچک حامل قاچاق سوخت
وی در پاسخ به سوالی درباره نفتکش مفقود شده و آیا ایران مسئول آن است، گفت: همه اطلاعاتی که داریم این است که یک نفتکش کوچک که تنها یک میلیون لیتر فراورده نفتی قاچاق را حمل میکند و نه نفت را توقیف کردیم و آن هم اغلب در خلیج فارس به دلیل یارانه سنگینی است که در ایران به فراوردههای نفتی تعلق میگیرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: قاچاق بسیاری از مرزهای دریایی و زمینی وجود دارد و ما آنها را به طور مرتب تعقیب میکنیم. بنابراین اگر این تانکری که آنها صحبت میکنند، این یک نفتکش قاچاق و نه نفتکش است.
امنیت منطقه خریدنی نیست
ظریف در پاسخ به این سوال که مقامات ترامپ اعلام کردهاند که حدود ۵۰۰ نیروی دیگر به عربستان سعودی اعزام خواهند کرد، گفت: این یک حرکت نمادین است که به امنیت هیچ کسی کمک نمیکند.
وی افزود: به طور مسلم، امنیت منطقه ما نمیتواند از خارج خریداری شود. معتقدیم که کشورهای منطقه باید امنیت خودشان را از طریق همکاری و مجمع منطقهای و نه از طریق تلاش برای خرید آن از خارج تأمین کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: معمولاً این اقدام، راه قابل دفاعی برای تأمین امنیت نیست.
حمایت آمریکا و سعودی از تروریستها
ظریف در پاسخ به اینکه مقامات دولت ترامپ ممکن است که بخواهند باردیگر با کم رنگ کردن تروریستی بودن النصره، تسلیحات بیشتری را به سوریه انتقال دهند، گفت: آنها پیش از این سلاحها را فراهم کردهاند.
وی یادآور شد: نه تنها برای النصره، بلکه آنها برای داعش هم سلاح فراهم کردند. بنا به گزارشهای رسانههای غربی، سلاحهای آمریکایی از طریق عربستان سعودی به داعش میرسید در زمانی که آنها در سوریه بودند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: شما نمیتوانید گروههای تروریستی را مسلح کنید و انتظار داشته باشید آنها بر مقاومت مردم پیروز شوند، این ناممکن است.
گفت و گو با اعضای کنگره آمریکا
ظریف در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از گفت وگو با سناتور راند پال به عنوان میانجیگر یا مذاکره کننده به نیابت از ترامپ چیست، گفت: رئیس جمهوری ترامپ امروز گفت که او فرستاده نیست. بنابراین باید حرف او را ملاک قرار دهیم.
وی افزود: من با اعضای کنگره ملاقات میکنم اما در مورد جلسات خاص با اعضای خاص کنگره اظهار نظر نمیکنم اما اعضای کنگره، سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان طرف مذاکرات نیستند.
رئیس دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: آنها نمایندگان مردم آمریکا هستند که ما برای آنها احترام قایلیم و فقط برای تنویر و نه برای مذاکره با آنها تعامل میکنیم. ما فقط میتوانیم با دولتها مذاکره کنیم.
مقابله به مثل شدید در صورت حمله احتمالی
ظریف درباره ادعای ترامپ برای متوقف کردن حمله به ایران در آخرین دقایق و اینکه آیا به دلیل احتمال پاسخ فراگیر ایران بود، گفت: این امر میتواند باشد و آمریکا از آن مطلع شده است.
وی زمان این آگاهی را بلافاصله پس از سرنگون کردن یک پهپاد متجاوز آمریکایی در حریم هوایی ایران، دانست و گفت: ما از خود دفاع میکنیم هر گونه حمله به ما به شدت مقابله به مثل خواهد شد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ترامپ به دنبال جنگ نیست، افزود: او در تلاش است تا از طریق فشار به توافق بهتری دست یابد. اگر به او توصیه شده است که اینگونه توافق بهتری به دست میآورد، فکر میکنم مشاوره بد یا مشاوره بیمارگونه به او شده است.
خبر بد انتصاب بولتون برای جهان
ظریف درباره انتصاب بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم گفت: من فکر میکنم حضور بولتون در کاخ سفید خبر خوبی برای هر کسی در جهان نبود.
توافق با دولتها است نه اشخاص
وی در پاسخ به این سوال که آیا فکر میکنید ترامپ دوست دارد رفتاری همچون با کره شمالی را درباره ایران تکرار کند و نشست مستقیمی با تهران داشته باشد؟ گفت: من فکر میکنم او این را گفت، اما از نظر من رویکرد فشار حداکثری، او را به این جایزه نمیرساند.
رئیس دستگاه دیپلماسی در جواب اینکه چرا با آمریکا به طور مستقیم وارد مذاکره نمیشوید هم اظهار کرد: به خاطر اینکه ما پیش از این یک توافق با دولت آمریکا داریم. دولتها با هم توافق میکنند نه اشخاص؛ اگر توافق با دولت قبلی تنها تا زمان آمدن ترامپ پایدار باشد به طور طبیعی این نگرانی وجود دارد که با رفتن ترامپ، رئیس جمهوری بعدی هم چنین رفتاری انجام دهد.
افزایش بی اعتمادی مردم ایران به آمریکا
وزیر امور خارجه درباره سرپا نگهداشتن توافق هستهای و آیا با افزایش بی اعتمادی محاسبات ایران تغییر کرده است هم گفت: مطمئناً عدم اعتماد در ایران وجود دارد با این حال ایران ثابت کرده است که به تعهدات بین المللی خود پایبند است و اگر اجرای تعهدات طرف مقابل را ببینیم، برجام یک سند قابل احیا است و بهترینها را برای حفظ آن انجام خواهیم داد.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا حمایت پیشین شما از این توافق باعث آسیب دیدن به موقعیتتان در ایران شده است، اظهار کرد: مطمئناً مردم از نتیجه آن خوشحال نیستند، زیرا آنها میبینند که ایالات متحده حتی کمتر از آنچه فکر میکردند، قابل اعتماد است.
فقدان اراده سیاسی اروپا
وی درباره ارزیابی عملکرد اروپا اینگونه پاسخ داد که اگر اروپا بخواهد منافع خود را دنبال کند، باید مسیر دیگری را بپیماید. فکر نمیکنم آنها اراده سیاسی لازم را برای پرداخت هزینه استقلال خود گرد آورده باشند. این رایگان به دست نمیآید.
رئیس دستگاه سیاست خارجی به این سوال که آیا آلمان را بازیگر کلیدی در این باره میبینید، جواب داد به نظر من هر سه کشور اروپایی به اضافه اتحادیه اروپا بازیگران مهمی هستند که هر یک مشکلات خودشان را هم دارند.
ظریف افزود: انگلیس در حال خروج از اتحادیه اروپا است، فرانسه دارای برخی مشکلات داخلی و آلمان هم در حال طی کردن فرایند جانشینی است. بنابراین در هر یک از این کشورها مشکلات وجود دارد، اما به نظر من آنها طرف صحبت ما هستند و ما همچنان با هر سه کشور تعامل خواهیم کرد.
آغازگر جنگ نخواهیم بود
وی درباره احتمال وقوع جنگ هم گفت: لازم است از آن جلوگیری شود اما نمیتوانیم از منطقه خودمان فاصله بگیریم. ما آنجا هستیم و نمیتوانیم حرکت کنیم.
خبرنگار نشنال این ترست پرسید آیا میتواند به سناریوی جنگ جهانی اول تبدیل شود که یک جرقه کوچک منجر به یک جنگ گسترده شد؟
عضو شورای عالی امنیت ملی ایران اظهار کرد: فکر میکنم هرکسی که جنگ را آغاز کند، پایان دهنده آن نخواهد بود و ما نمیخواهیم آغازگر آن باشیم.
اتکا به منابع خود
ظریف در پاسخ به اینکه ارزیابی شما از روسیه نسبت به ایران در صورت وقوع جنگ چیست، خاطرنشان کرد: پیش بینی پذیر نیست اما ما روسیه را یک شریک و همسایه مهم میدانیم. ما یک اتحاد نظامی با روسیه نداریم اما روابط خوبی داریم.
وی تاکید کرد: ما سیاست خارجی خود را بر کمکهای فرضی هیچ کسی بنا نمیکنیم. ما آموخته ایم که به منابع خودمان تکیه کنیم.
رئیس دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه برای شرکت در نشست عالی رتبه شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرد و در این مدت با رسانههای مختلف گفت وگو داشت.
ظریف همچنین با آنتویو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد دیدار و گفت وگو کرد و روز جمعه به وقت محلی برای شرکت در نشست جنبش عدم تعهد، عازم کاراکاس پایتخت ونزوئلا خواهد شد.