رئیسجمهور روسیه درباره تحریمهایی که غرب و به ویژه آمریکا علیه ایران وضع کرده نیز تأکید کرد: «تمام این تحریمها بدون پایه و اساس است چرا که ایران همچنان به توافق هستهای پایبند است...استفاده از زور علیه ایران فاجعهبار است».
به گزارش جماران؛ رئیسجمهور روسیه با تأکید بر پایبندی ایران به برجام، تحریمهای آمریکا علیه تهران را بیاساس خواند و درباره هرگونه اقدام نظامی علیه ایران هشدار داد.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در نشست پرسش و پاسخ سالانه به موضوع تنشها در منطقه خلیج فارس و غرب آسیا نیز پرداخت و هشدار داد: «هرگونه اقدام نظامی آمریکا علیه ایران، یک فاجعه در خاورمیانه به بار خواهد آورد».
پوتین درباره تحریمهایی که غرب و به ویژه آمریکا علیه ایران وضع کرده نیز تأکید کرد: «تمام این تحریمها بدون پایه و اساس است چرا که ایران همچنان به توافق هستهای پایبند است...استفاده از زور علیه ایران فاجعهبار است».
حدود یک سال پیش بود (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) که دولت آمریکا به دستور ترامپ از توافق بینالمللی برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» خارج شده و تمام تحریمهای هستهای ذیل این توافق را در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه مجددا اعمال کرد.
البته این تنها اقدام ضد ایرانیِ کاخ سفید طی یک سال گذشته نبود و دولت ترامپ هر هفته تحریمها یا محدودیتهای جدیدی را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی یا غیر ایرانی مرتبط با تهران اعمال کرده است. علاوه بر این، مقامات آمریکایی مدتها است که از «فشار حداکثری» علیه ایران صحبت میکنند و تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند تا فشارها بر ایران را به حداکثر میزان ممکن برسانند.
رئیسجمهور روسیه در بخش دیگری از این برنامه پرسی و پاسخ سالانه با اشاره به تحریمهای آمریکا و اروپا علیه کشورش، متضرر اصلی در تحریم روسیه را کشور اولی خواند که تلاش کرده است، مسکو را تحریم کند.
بنا بر گزارش خبرگزاری «اسپوتینک»، پوتین تصریح کرد: «در سال 2014 میلادی به واسطه تحریمهایی که علیه روسیه وضع شده بود، این کشور 50 میلیارد دلار از دست داد در حالی که ضرر اروپا از این تحریمها، 240 میلیارد دلار، آمریکا 17 میلیارد دلار و حتی ژاپن 27 میلیارد دلار بوده است.»
رئیسجمهور روسیه در ادامه گفت: «ضرر آنها بیشتر از ضرر ما بوده چرا که این کشورها بازار روسیه را از دست دادهاند... اما اقتصاد روسیه به واسطه تحریم ها پیشرفتهای بیسابقهای داشته است.»
وی در ادامه به موضوع تنشهای ایجاد شده میان چین و آمریکا نیز پرداخت و گفت: «حملات آمریکا علیه شرکتهای چینی به ویژه در ماجرای اخیر «هواوی» با هدف تضعیف چین صورت گرفته است...عرفههایی که آمریکا علیه چین وضع کرده با هدف عقب نگه داشتن اقتصاد چین طراحی شده است.
بنا بر این گزارش، جلسه پرسش و پاسخ سالانه رئیسجمهور روسیه موسوم به «خط مستقیم» (Direct Line) ساعت 12:00 به وقت مسکو (13:30 به وقت تهران ) آغاز شد و پوتین در این برنامه در نظر داشت تا به برخی از مهمترین سوالات مطرح شده که سیاستها و اولویتهای مهم وی در یک سال گذشته و یک سال آینده را به طور مشخص روشن میکند، پاسخ دهد.
این سیزدهمین برنامه پرسشوپاسخ «خط مستقیم» است که پوتین در مقام رئیسجمهور روسیه در آن شرکت میکند. وی 4 مرتبه نیز در مقام نخستوزیر روسیه در این برنامه حاضر شده و به سوالات بسیاری پاسخ داده است.
نخستین بار برنامه پرسش و پاسخ «خط مستقیم» با حضور رئیسجمهور روسیه از سال 2001 میلادی برگزار شد. سال گذشته این برنامه دو هفته زودتر در تاریخ 7 ژوئن (17 خرداد) برگزار شده بود.
طبق اینفوگرافی که شبکه «روسیا-24» منتشر کرد، تنها تا ساعت 9 صبح روز گذشته (چهارشنبه) به وقت مسکو، حدود یک میلیون و 100 سوال برای این برنامه از جانب مردم روسیه مطرح شده بود که بیش از نیمی از این سوالات از طریق تلفن و بقیه از طریق پیامک، اپلیکیشن موبایلی و شبکههای اجتماعی و وبسایت این برنامه دریافت شده بود.
اما خبرگزاری «تاس» گزارش کرد که در حال حاضر شمار سوالات دریافت شده از مرز یک و نیم میلیون گذشته است. سال گذشه حدود 2 میلیون سوال به این برنامه ارسال شده بود که تقریبا یک رکورد بیسابقه بوده است. علاوه بر این بسیاری از مردم از خارج از روسیه از شهرهایی نظیر لندن، هانوور و تورین تلاش کردهاند تا سوالاتی را به این برنامه ارسال کنند.
این برنامه معمولا به طور میانگین حدود 4 ساعت طول میکشد هر چند پوتین سابقه پاسخگویی 5 ساعته به سوالات مردمی در این برنامه را نیز به ثبت رسانده است.
یکی از اتفاقات قابل توجه در حاشیه این برنامه حمله سایبری بود که علیه مرکز تلفن استودیوی این برنامه انجام شد که البته از خنثی شدن این حملات سایبری خبر داده شده است.
طبق اعلام رئیسجمهور روسیه حین این برنامه، دو حمله سایبری در استودیوی برنامه خط مستقیم از خارج از این کشور انجام گرفته و به همین دلیل مشکلاتی حین اتصال خطوط تلفن در برنامه زنده بوجود آمده است.
رئیس جمهور روسیه در پاسخ به سوالی درباره تحولات پیرامون ناآرامیها در شرق اوکراین و تنشها میان مسکو و کییف با اشاره به بازداشت ملوانان اوکراینی در حادثه ورود غیرقانونی ناوهای اوکراین به آبهای منطقهای روسیه در دریای «کرچ» تأکید کرد، مسئله آزادی نیروهای نظامی اوکراین باید در یک چارچوب دوجانبه و بر اساس حفظ منافع مشترک دو طرف حل و فصل شود.
پوتین در بخش دیگری از این برنامه به موضوع گفتوگوها با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا پرداخت و تأکید کرد: «در حال حاضر شروع رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری سال 2020 آمریکا، روابط میان دو کشور را پیچیدهتر میکند».
وی در ادامه یک بار دیگر به موضوع تحریمها اشاره کرد و گفت:«تحریمها اشتباه بزرگی از جانب آمریکا بود و من امیدوارم که یک روز این تحریمها لغو شود».
رئیسجمهور روسیه افزود: «اگر آمریکا تمایل داشته باشد، ما آماده تعامل به صورت گفتوگو هستیم اما برخی از نهادهای آمریکایی با مطرح کردن اخباری جعلی تلاش میکنند تا روابط میان روسیه و آمریکا را خدشهدار کنند.»
در ادامه این برنامه سوالی نیز درباره برخی گزارشها مبنی بر حملات آمریکا به تأسیسات برقرسانی روسیه مطرح شد که پوتین پاسخ داد: «مجبور به واکنش هستیم».
رئیسجمهور روسیه ادامه داد: «ما به شرکای آمریکایی مان پیشنهاد دادهایم تا به صورت مشترک قوانین خاصی در فضای سایبری ایجاد کنیم به نحوی که به زیرساختهای حساس دو کشور آسیب نرساند».
وی افزود: «رئیسجمهور باراک اوباما به نظر میرسید که با این پیشنهاد موافقت کرده است اما زمان کافی برای انجام این کار پیدا نکرد و در نتیجه ما همچنان منظر پاسخ طرف آمریکایی در این زمینه هستیم».
از رئیس جمهور روسیه سوالی نیز درباره احتمال توافق با آمریکا در رابطه با سوریه پرسیده شد، که وی تأکید کرد، روسیه روی اصول و ارزشها و متحدانش با کسی تجارت نمیکند، اما امیدوار است تا مسئله سوریه در همکاری با شرکا از جمله آمریکا و ترکیه حل و فصل شود.
وی در ادامه بر «ضرورت تلاش برای حل مسئله کمیته قانون اساسی سوریه» نیز تأکید کرد و گفت که تشکیل هر چه سریعتر این کمیته میتواند به پیشبرد برنامهها و طرحها برای حل بحران سوریه کارساز باشد.
بنا بر گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، پوتین درباره سوالی که از وی در ارتباط با «جنگ هستهای» پرسیده شد، به یک ضربالمثل روسی با این مضمون اشاره کرد که «اگر خواهان صلح هستی، برای جنگ آماده شود».
وی همچنین تأکید کرد: «اگر کسی ارتش خودش را سیر نکند، ارتش بیگانه را سیر خواهد کرد. روسیه به صورت تدریجی مصارف نظامی خود را کاهش میدهد در شرایطی که هیچ کشور بزرگ دیگری در دنیا چنین کاری نمیکند. این در حالی است که هیچ کشوری سلاحهایی مشابه روسیه در اختیار ندارد با این وجود، روسیه در راستای تحقق اهداف دفاعی چندگام جلوتر بوده که این مایه افتخار است».