سخنگوی وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد: باید اتحادیه اروپا را تحسین کرد که مهارت دیپلماسی در سطح عالی را برای رسیدن به این توافق از خود نشان داد، اما آزمون پس از امضای برجام و اجرای آن و مخصوصا پس از خروج آمریکا از این توافق بین المللی آغاز شد.
به گزارش جماران؛ سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد: اتحادیه اروپا در آزمون استقلال عملی اجرای توافق هسته ای موسوم به برجام موفق نبوده است.
«ماریا زاخارووا» روز جمعه در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی در ساختمان وزارت خارجه روسیه، در واکنش به این پرسش که میزان تاثیرگذاری دیپلماسی روسیه بر اروپا برای تصمیم گیری در مورد ساز و کار اقدام مالی برای تسهیل همکاری با ایران را چگونه ارزیابی می کند، این مطلب را بیان کرد.
وی با بیان اینکه روسیه در این آزمون موفق بوده است، اظهار کرد: این آزمونی طولانی برای جلوگیری از سیر خصمانه اوضاع در مسیر جستجوی راه حلی قابل قبول بود.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد: باید اتحادیه اروپا را تحسین کرد که مهارت دیپلماسی در سطح عالی را برای رسیدن به این توافق از خود نشان داد، اما آزمون پس از امضای برجام و اجرای آن و مخصوصا پس از خروج آمریکا از این توافق بین المللی آغاز شد.
وی ادامه داد: در مورد امکان تاثیرگذاری روسیه بر اتحادیه اروپا، باید متذکر شوم مسکو بارها این مساله (ایجاد ساز و کار مالی تسهیل همکاری با ایران) را در مذاکرات با بروکسل و کشورهای عضو اتحادیه مطرح و مورد تاکید قرار داده است.
زاخارووا افزود: برجام صرفا یک معامله تجاری یا دوجانبه نیست بلکه توافقی چندجانبه است که ازسوی شورای امنیت تایید شده و سندی لازم الاجرا است.
وی با اشاره به اینکه ما (روسیه، چین، آمریکا و اتحادیه اروپا) سخن از تجارت و توسعه روابط اقتصادی با ایران کردیم و با توافق هسته ای که چند سال پیش بوجود آمد، سرمایه گذاران را تشویق به حضور در تهران و توسعه روابط به این کشور کردیم، پرسید : اتحادیه اروپا اکنون چه کاری باید بکند؟.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: ما می دانیم روانه کردن سرمایه و سرمایه گذاران بزرگ بخش خصوصی چه روندی دارد اما آنها را ما تشویق به حضور در ایران کردیم بنابراین باید به این پرسش نیز پاسخ دهیم که این شرکت ها چه مقدار زمان نیاز دارند تا استراتژی خود را تغییر دهند.
زاخارووا افزود: امروز برخی می گویند این شرایط به دلیل بد بودن برجام از بین رفته است حال آن که واقعیت این است که چون یکی از طرف های متعهد به اجرای برجام دیگر از این توافق خوشش نمی آید ما با چنین مشکلی مواجه شده ایم.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با بیان اینکه کشورش آزمایش چند سطحی برجام را با موفقیت پشت سر گذاشته است، گفت: مسکو به تلاش های خود در خصوص این توافق در عرصه های مختلف ادامه می دهد.
وی افزود: شرکای اروپایی ما در برابر آزمون بسیار جدی قرار گرفته اند و همه می دانند که یکی از طرف ها(آمریکا) آزمون استقلال اروپا را پیش روی شرکای ما قرار داده است و شرکا در بروکسل در این آزمون موفق نبودند.
وی با بیان اینکه عدم استقلال اروپا تنها در برجام دیده نشده است، به وضعیت کوبا اشاره کرد و گفت: ما شاهد پیروی بی نهایت (اتحادیه اروپا) از سیاست های آمریکا در برابر کوبا بدون درک دلایل هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی روسیه یادآوری کرد: سفر پیروزمندانه باراک اوباما رئیس جمهوری وقت آمریکا به کوبا فراموش نمی شود، در این کشور نیز شاهد تغییر جهت حوزه تجارت بودیم.
وی افزود: صدها سرمایه دار در قالب هیات امریکایی به کوبا رفتند تا با این کشور قراردادهایی امضا کنند اما همه این تلاش ها در بازه زمانی کمتر از شش ماه متوقف شد و وضعیت دوباره به عقب بازگشت چرا که اتحادیه اروپا از سیاست های آمریکا در کوبا پیروی کرد و از نزدیکی به هاونا دوری کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی روسیه در ادامه با بیان اینکه نمایندگان اتحادیه اروپا در مسکو باید در خصوص سیاست های خود در قبال ایران به این پرسش پاسخ دهند، افزود: بارها گفته ایم و باز می گوییم که اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی بهتر است به استقلال در سیاست خارجی برسند و نقشی مستقل در عرصه بین المللی برعهده بگیرند.
** استراتژی امریکا در سوریه
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایرنا در مورد تاریخ برگزاری دور جدید مذاکرات آستانه و مباحث مورد بحث در آن میان سران ایران، روسیه و ترکیه نیز گفت: دستور کار این مذاکرات بزودی مشخص می شود.
وی در همین حال گفت که طرف های مذاکرات آستانه برای حل مسائل سوریه تلاش می کنند از سوی دیگر خروج نیروهای آمریکایی از این کشور به حل مسائل و مناقشات آن کمک می کند.
زاخارووا ادامه داد: جامعه جهانی حق دارد که بداند واشنگتن چه استراتژی در سوریه خواهد داشت، آمریکا در زمان اوباما هم می گفت که از افغانستان و عراق خارج می شود اما دوباره نیروهای آمریکایی به این کشورها بازگشتند.
وی افزود: روسیه اطمینان ندارد که آمریکا از سوریه خارج می شود؛ آنچه مسلم است اینکه حضور نظامیان واشنگتن در دمشق غیرقانونی محسوب می شود و به بدتر شدن اوضاع در این کشور می انجامد.
**جاسوس آمریکایی
زاخارووا در بخش دیگری به احتمال مبادله جاسوس آمریکایی دستگیر شده در مسکو نیز واکنش نشان داد و گفت: مبادله پل ویلان جاسوس آمریکایی با هر کس دیگری اصلا مطرح نیست.
وی یادآوری کرد: ویلان در هنگام جاسوسی در مسکو دستگیر شده و علاوه بر تابعیت امریکایی، تابعیت سه کشور دیگر (انگلیس، کانادا و ایرلند) را هم دارد.
زاخارووا با بیان اینکه اخبار جعلی و شایعات زیادی درباره ویلان منتشر شده است، اظهار کرد: «این شخص در انتظار محاکمه است»، این جمله موضع رسمی روسیه در خصوص جاسوس آمریکایی است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین از دستگیری یک شهروند روس در شهر سایپان در جزایر ماریان شمالی در اقیانوس آرام توسط آمریکا بشدت انتقاد کرد و آن را نقض قوانین بین المللی خواند که به شیوه معمول واشنگتن تبدیل شده است.
وی به شهروندان روس توصیه کرد ،قبل از سفر به کشورهایی که با آمریکا قرارداد استرداد متهم دارند، خطرات احتمالی سفر خود را بسنجند و احتیاط کنند.
** آمریکا و نقض قوانین بین المللی
سخنگوی وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد که آمریکا در نقض قوانین بین المللی ازجمله مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر سابقه طولانی دارد.
وی به چندین مورد نقض آشکار قوانین بین المللی از سوی آمریکا از جنگ دوم جهانی تا امروز اشاره کرد و از بمباران اتمی شهرهای ناگازاکی و هیروشیما گفت و سپس از حمله آمریکا به گرانادا، پاناما، ویتنام و اشغال عراق، تهاجم نظامی به لیبی و بمباران یوگسلاوی یاد کرد.
زاخارووا گفت: آمریکا با وجود تجاوزگری های خود روسیه را به نقض قوانین بین المللی متهم می کند ادعایی که کاملا بی اساس است.
**تحریم های آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به تلاش برخی نمایندگان کنگره آمریکا برای تحریم مجدد روسیه به دلیل حمایت از سوریه نیز گفت: ما بر این باوریم که تحریم ها در حوزه اختیارات شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای بین المللی است.
زاخارووا گفت: فقط تصمیم چنین نهادی ( سازمان ملل) قانونی است و هیچ جایی برای تحریم یک جانبه وجود ندارد اگر می خواهیم براساس قوانین بین المللی با یکدیگر ارتباط داشته باشیم.
** نظامی گری انگلیس
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اظهارات وزیر دفاع انگلیس که مدعی شده در کارائیب و جنوب شرق آسیا پایگاه نظامی تاسیس می کند، گفت: نظامی شدن شدن سیاست های انگلیس را غیرسازنده می دانیم.
وی احداث این پایگاه ها را در شرایطی که تنش ها در عرصه بین المللی تشدید می شود، غیرسازنده و تنش زا خواند و گفت: روسیه اقدام متقابل در برابر رفتار خصمانه انگلیس را حق قانونی خود می داند.
**اوکراین و قهرمان سازی از جنایتکاران
زاخارووا به اوکراین هم اشاره کرد و گفت: دولت کنونی اوکراین از جنایتکاران جنگی دوره جنگ دوم جهانی قهرمان می سازد.
وی گفت: به طور مثال مقامات کی یف روز تولد «استپان باندرا» رهبر ملی گرایان اوکراین در جنگ دوم جهانی را که با آلمان نازی همکاری می کرد و در کشتار مردم کشورش شرکت داشت ، تعطیل رسمی اعلام کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: اوکراین سیاست خطرناکی در پیش گرفته است با این وجود اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای غربی در برابر این مساله سکوت اختیار کرده اند.