عقب نشینی آمریکا از هدف خود در حالیست که پیشتر در ماه ژوئن یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود هیچ استثنایی درباره واردات نفت ایران در نظر گرفته نمی شود و کشورهایی که میزان واردات نفت خود را از ایران به صفر نمی رسانند، مجازات خواهند شد.
به گزارش جماران؛ شبکه تلویزیونی سی.ان.ان در گزارشی با اشاره به وابستگی مشتریان اروپایی و آسیایی به نفت ایران، تاکید کرد که ایران با وجود تحریمهای آمریکا همچنان به روابط نفتی مخفیانه خود با اروپا ادامه خواهد داد.
در گزارش ای شبکه خبری آمریکایی آمده است: آمریکا نام هشت کشور را از فهرست تحریم های جدید ایران مستثنی کرده است. دو کشور اروپایی ایتالیا و یونان ازجمله این هشت کشور هستند. اتحادیه اروپا به شدت مخالف این تحریم ها بوده و به همین علت روابط بی سر و صدایی بین ایران با کشورهایی ازقبیل یونان و ایتالیا حفظ شده است.
سی. ان. ان ادامه داد: بدون شک با وجود تحریم های آمریکا، این روابط همچنان حفظ خواهد شد. سه کشور دیگر در این جمع، چین و ترکیه و هند هستند که هرگز حاضر نبوده اند با این تحریمها همراهی کنند. درنتیجه، استثنائات قائل شده برای این کشورها به منزله قانونی کردن استمرار واردات نفتی این کشورها از ایران است. واردکنندگان بزرگی از خاور دور از قبیل ژاپن و کره جنوبی نیز در این جمع هشت کشور حضور دارند و درعین حال از تایوان نیز به صورت رسمی نام برده شده است.
در ادامه این گزارش آمده است: ایران در ماه اکتبر روزانه حدود یک میلیون و پانصد هزار بشکه نفت در بازارهای جهانی به فروش رساند.
تلاش های آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران با شکست رو به رو شده است.
'ایمان ناصری' مدیر بخش خاورمیانه موسسه 'فکتس گلوبال انرژی' در این باره می گوید: این نتیجه فراتر از انتظارات است. دولت ترامپ می خواست صادرات نفت ایران تا ماه نوامبر (آبان)به صفر برسد. ما هیچگاه اعتقاد نداشتیم این هدف واقع بینانه است.
عقب نشینی آمریکا از هدف خود در حالیست که پیشتر در ماه ژوئن یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود هیچ استثنایی درباره واردات نفت ایران در نظر گرفته نمی شود و کشورهایی که میزان واردات نفت خود را از ایران به صفر نمی رسانند، مجازات خواهند شد.
در حالی که برخی از خریداران نفت ایران در اروپا و آسیا با تقاضاهای آمریکا موافقت کرده اند، چین، هند، ترکیه و چند کشور دیگر هنوز مقادیر عظیمی از نفت ایران را وارد می کنند.
«بیورنار تونهوگان» رئیس بخش مطالعات بازار نفت در موسسه 'ریستاد انرژی' معتقد است که احتمال اینکه صادرات نفت خام ایران به صفر کاهش پیدا کند بسیار کم است و علت شکست آمریکا در این موضوع، سیاست های چین در قبال ایران است. چین درخواست آمریکا را برای توقف واردات نفت از ایران رد کرده است و همچنین راه هایی برای دور زدن تحریم های مالی آمریکا دارد.
اما نگرانی ها از بحران عرضه در بازارهای جهانی، اکنون با افزایش تولید و صادرات نفت خام روسیه و اوپک به رهبری عربستان سعودی جای خود را به گمانه زنی ها در مورد مازاد عرضه داده است.
اما در شرایطی که نفت ایران هنوز صادر می شود، عربستان سعودی باید در عوض افزایش صادرات به فکر کاهش عرضه نفت خود باشد.
مقامات عربستان اکنون نگران آن هستند که به علت تاثیر محدود تحریم های آمریکا بر صادرات نفت ایران، با مازاد عرضه رو به رو شوند.
فرانس 24: اروپا دیگر تاب آمریکای ژاندارم را ندارد
خبرنگار و کارشناس سیاسی شبکه خبری فرانس 24 به واکنش های اروپا در قبال بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران، اشاره کرد و افزود که گرچه قوانین اروپا برای مقابله با واشنگتن بسیار محدود و ضعیف است اما آنها دیگر نمی توانند آمریکای ژاندارم را در جهان تحمل کنند.
ماتیو مابن گفت: بخش نظارت بر کنترل دارایی های خارجی خزانه داری آمریکا مسئول اجرایی کردن تحریم ها علیه شرکت هایی است که قوانین آن را رعایت نمی کنند و به داد و ستد با تهران ادامه می دهند. در واقع همه شرکت های فرانسوی که در خاک آمریکا فعالیت دارند و بازار ایالات متحده برایشان اهمیت دارد، باید تحت فرمان تصمیم گیری های واشنگتن در خصوص تحریم ها علیه ایران باشند.
وی افزود: اکنون فرانسه در برابر آمریکایی ها کاملا تنهاست. مشخص است که اتحادیه اروپا برای مقابله با تحریم های واشنگتن به قدر کافی قدرتمند و متحد نیست و این در حالی است که پاریس سومین شریک اقتصادی ایران است. شرکت هایی مانند شرکت هواپیمایی ایرباس، شرکت خودروسازی پژو، شرکت داروسازی سانوفی و شرکت صنایع غذایی دنون اصلی ترین شرکت های فعال فرانسوی در ایران به شمار می روند اما تنها قانون آمریکا درباره تحریم های فراسرزمینی برای اعمال مجازات علیه شرکت های فرانسوی کافی است.
مابن یادآورشد که این مساله تنها بر یک موضوع تاکید دارد و آن ضعف قوانین اروپایی در برابر قوانین آمریکایی است و این امری مسلم است. در این زمینه چین و روسیه مجموعه اقتصادی بسیار منسجم تری هستند و باید گفت بازار این کشورها خالی نخواهد ماند.
این کارشناس سیاسی در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا اکنون در جهان نقش یک ژاندارم را ایفا می کند، گفت: بله دقیقا همینگونه است. و این همان موضوعی است که اروپایی ها دیگر تحمل آن را ندارند و سران اصلی اتحادیه اروپا و در راس آنها امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه به آن اعتراض دارند. از زمانی که نخستین مرحله تحریم ها علیه ایران اجرا شده، بارها نسبت به پیامدهای آن بر اقتصاد اروپا اعتراض شده است. تأثیر دیگر این تحریم ها نیز این است که موجب اختلاف میان کشورهای اروپایی شده است. اکنون اختلاف اصلی میان مکرون و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان همین مساله است. بازارهایی که فرانسه در ایران در حال از دست دادن است بی نهایت زیاد است. ما تاکنون شاهد چنین چیزی نبوده ایم که رؤسای شرکت هایی مانند ایرباس یا توتال واقعا با یکدیگر درگیر شوند. نمی توان آمریکا را در این موضوع نادیده گرفت و به تحریم هایی که می تواند علیه شرکت های فعال با ایران اعمال کند بی توجه بود. اتحادیه اروپا هم پیمانی نیست که به قدر کافی قدرتمند باشد. چین و روسیه مقاومت می کنند و تاثیر بیشتری بر بازار اقتصادی جهان خواهند داشت.
اظهارات این کارشناس سیاسی در حالیست که پیشتر 'ژوفروا رو دو بزیو' رئیس اتحادیه کارفرمایان فرانسه (MEDEF) تاکید کرده بود که اروپا باید در برابر آمریکا مستقل عمل کند.
وی افزود: بارها این موضوع را تکرار کرده ام که چشم پوشی بر روی اقدام های وحشتناک و ضدبشری عربستان به هیچ عنوان منطقی و قابل قبول نیست. همواره از خود پرسیده ام که آمریکا چه حقی دارد شرکت های اروپایی را تحریم می کند. اروپا باید در مقابل آمریکا متحد و یکصدا شود. اگر بنا باشد با کسانی بده و بستان داشته باشیم که ارزشهای ما را محترم نمیشمارند، حداقل باید رویه واحدی را در مورد همه رعایت کنیم.
خروج ترامپ از برجام با مخالفت شدید اروپایی ها روبه رو شد. بروکسل برای مقابله با تحریم های ترامپ «قانون انسداد» را به روز رسانی کرد تا از شرکت های اروپایی که با ایران همکاری تجاری دارند، در مقابل تحریم های واشنگتن حفاظت کند.
اتحادیه اروپا همچنین قرار است سازوکار تازه ای برای ادامه همکاری های بانکی قانونی با ایران در برابر تحریم های مالی آمریکا ایجاد کند.