سرپرست حجاج ایرانی با تاکید بر این که در سفر حج بحث‌هایی مثل ترور و ربایش مطرح نبوده است، افزود: بسیاری از شخصیت های کشور به حج مشرف می‌شوند و در حج ربایش نداشتیم. تنها موردی که اتفاق افتاد، شخصی به نام امیری بود که بعدها معلوم شد او خود به آمریکا پناهنده شده و سپس این فرد هم به ایران بازگردانده شد.

به گزارش جماران، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی‌ قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی درباره تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای شفاف‌سازی فاجعه منا اظهار داشت: در سه سالی که از این فاجعه می‌گذرد، پیوسته پیگیری کرده‌ایم. در ملاقات اینجانب با آقای فیصل بن‌سلمان، فرزند پادشاه و امیر مدینه و همچنین دیدار رییس سازمان حج با وزیر حج عربستان هم این مساله به جد پیگیری شده است. تاکنون مبلغ دیه افرادی که در حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام شهید شدند، مشخص شده و قرار بود سعودی‌ها آن را به خانواده‌های شهدا بدهند. بعد از مدتی عربستان اعلام کرد چون ایران سفارت و کنسولگری در عربستان ندارد باید از طریق دفتر نمایندگی این کشور در سازمان ملل این موضوع دنبال شود. ایران هم پیگیر شد و حدود یک ماه قبل سعودی‌ها نامه‌ای به وزارت امور خارجه ایران ارسال کردند و خواستار اعلام اسامی شهدای مسجدالحرام و وراث آنها شدند که لیست تهیه و از طریق وزارت امور خارجه ارسال شده است و منتظر نتیجه هستیم.

وی افزود: درباره فاجعه منا و تشکیل کمیته حقیقت‌یاب با وزیر حج عربستان مذاکره شد و او گفت به دلیل پیچیده بودن مساله هنوز نتیجه قطعی اعلام نشده است، ما به آنها گفتیم که حدود سه سال از فاجعه منا می‌گذرد و برای بررسی این پرونده زمان زیادی گذشته است و نکته دوم این که ما اطلاعات و مدارک لازم را به شما داده‌ایم و باید در آن کمیته حضور داشته باشیم که آنها تاکنون نپذیرفته‌اند و مستندات طرف سعودی نیز به ما ارائه نشده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر با تاکید بر این که عربستان بر اساس قاعده قتیل‌الزحام باید به خانواده‌های شهدای منا دیه بپردازد، اضافه کرد: از نظر شرعی آنها ملزم هستند غرامت و دیه را به خانواده‌های شهدا پرداخت کنند.

حقیقت شهادت رکن‌آبادی

خبرنگار «قانون» در بخش دیگری از گفت‌وگو این سوال را مطرح کرد که آیا بعثه از شهید رکن‌آبادی برای حضور در حج دعوت کرده بود؟حجت‌الاسلام والمسلمین قاضی عسکر پاسخ داد: از این شهید عزیز که از دوستان قدیم بنده هم بود و سفرهایی با هم داشتیم سال ۹۳ دعوت شد به حج مشرف شود که مشکلی برایش پیش آمد و نتوانست شرکت کند ولی در سال ۹۴ خود آقای رکن‌آبادی اعلام آمادگی کرد که به حج بیاید.

سرپرست حجاج ایرانی با تاکید بر این که در سفر حج بحث‌هایی مثل ترور و ربایش مطرح نبوده است، افزود: بسیاری از شخصیت های کشور به حج مشرف می‌شوند و در حج ربایش نداشتیم. تنها موردی که اتفاق افتاد، شخصی به نام امیری بود که بعدها معلوم شد او خود به آمریکا پناهنده شده و سپس این فرد هم به ایران بازگردانده شد.

وی با تاکید بر این که برای بحث ربایش دلیل و پشتوانه قوی وجود ندارد، اضافه کرد: آقای شجاعی‌فرد از استادان برجسته دانشگاه یکی از افرادی بود که با شهیدان رکن‌آبادی و آقایی‌پور در مسیر رفتن به جمرات همراه بود. آقای شجاعی‌فرد که کتابی هم در مورد فاجعه منا نوشت، تعریف می‌کند که با شهید رکن‌آبادی وشهید آقایی‌پور به طرف جمرات حرکت می‌کردند. در بین راه به دلیل ازدحام جمعیت مشورت کردند که بازگردند و از مسیر دیگری بروند ولی در نهایت تصمیم بر این شد که همان مسیر را ادامه دهند. آقای شجاعی‌فرد می‌گوید وقتی ازدحام جمعیت زیاد شد و حادثه اتفاق افتاد درنزدیکی جایی که من افتاده بودم، شهید رکن‌آبادی و شهید آقایی‌پور هم افتاده بودند. تمام شواهد نشان می‌دهد این دو شهید در همان جا به درجه شهادت نایل آمدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر ادامه داد: سعودی‌ها چنین حادثه ای را پیش‌بینی نکرده بودند و وقتی با حجم انبوهی از شهدا روبه‌رو شدند و کانتینرهای پر از جنازه در هوای گرم مانده بود، عده‌ای را در همان روزهای اولیه پس از حادثه دفن کردند و شواهد نشان می‌دهد شهید رکن‌آبادی از همان افراد بوده است.

نماینده ولی فقیه در خصوص ادعای خارج کردن برخی از اعضای بدن شهید رکن‌آبادی هم گفت: درباره فاجعه منا پیگیری‌های زیادی صورت گرفته است و در خصوص خارج کردن برخی از اعضای بدن شهید رکن‌آبادی پزشکی قانونی باید نظر بدهد. در آن زمان با تلاش دفتر نمایندگی سازمان حج در عربستان و پس از آزمایش دی‌ان‌ای جنازه شناسایی و پس از نبش قبر و تطبیق عکس و نشانه‌های موجود مثل انگشتر ایشان موضوع قطعیت پیدا کرد و جنازه ایشان از عربستان به پزشکی قانونی در تهران منتقل شد و پزشکی قانونی می‌تواند آن چه را اتفاق افتاده، گزارش کند.

سرپرست حجاج ایرانی درباره بازگشت پیکر شهدا نیز توضیح داد: برای استرداد جنازه‌های دفن شده با سعودی‌ها مذاکره کردیم و آنها گفتند از هر پیکر یک ناخن برای آزمایش دی‌ان‌ای برداشته و از جنازه عکس هم گرفته‌اند و لوازم شخصی فرد را نیز در مکانی نگه داشته‌اند. وقتی قرار شد از خانواده‌های شهدا آزمایش دی‌ان‌ای صورت بگیرد به طورطبیعی شناسایی شهدا به تاخیر افتاد.

وی ادامه داد: جنازه شهید آقایی‌پور به دلیل آشنایی که با ایشان داشتم و با توجه به عکسی که سعودی‌ها از او گرفته بودند، مشخص و قابل شناسایی بود. در مورد شهید رکن‌آبادی، آقای غلامرضا رضایی که مسئول دفتر نمایندگی حج و زیارت ایران در عربستان است، می‌گوید از خانواده شهید رکن‌آبادی آزمایش دی ان ای انجام و بعد محل دفن شهید مشخص شد. با توجه به گذشت حدود دو ماه از دفن شهید رکن‌آبادی اقدام به نبش قبر شد و از خانواده شهید درخواست کردیم جنازه را از نزدیک ببینند که آنها به دلیل شرایط خاص جلو نیامدند. طرف سعودی داخل قبر شد و دختر شهید انگشتر پدرش را خواست و او انگشتر را بیرون آورد و نشان داد و خانواده شهید هم تایید کردند. همچنین تصویری از شهید رکن‌آبادی به هنگام قرائت قطعنامه برائت از مشرکین موجود و آن انگشتر در عکس مشخص است. بعد از آن بود که پیکر شهید به ایران منتقل شد. همان‌گونه که در بالا نیز اشاره کردم درباره ادعای خارج کردن اعضای بدن شهید رکن‌آبادی هم باید پزشکی‌ قانونی نظر دهد.

۱۱ پیکر جامانده

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه با اشاره به این که تعدادی از خانواده‌های قربانیان نخواستند جنازه عزیزشان به ایران بازگردانده شود، اظهار داشت: حدود ۱۱پیکر شهید هنوز شناسایی نشده و منتظر هستیم عربستان جواب آزمایش دی‌ان‌ای خانواده‌های این شهیدان را بدهد.

وی افزود: سال گذشته خانواده‌ها را به حج بردیم و آزمایش دی‌ان‌ای انجام دادند اما بعد از مدتی عربستان اعلام کرد آزمایش به نتیجه مطلوب نرسیده است. بنابراین یک‌ بار دیگر باید این آزمایش تکرار شود. دوباره امسال خانواده‌ها را به حج بردیم و آزمایش انجام شد و منتظر جواب طرف سعودی هستیم و اگر این ۱۱ نفر هم مشخص شوند در دو حادثه منا و مسجدالحرام مفقودی نخواهیم داشت.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.