گوترش تاکید کرد: موضع من درباره برجام تغییر نکرده است، جدای از نگرانی ها درباره حضور ایران در برخی کشورها و حمایت از حوثی ها در یمن، معتقدم برجام یک گام مثبت در عدم اشاعه است.

به گزارش جماران؛ دبیرکل سازمان ملل متحد نشست شورای امنیت با حضور رئیس جمهوری آمریکا را نشستی عادی همچون سایر جلسات این شورا دانست و درباره برجام هم گفت: موضع من در این باره تغییر نکرده و معتقدم این توافق گام مثبتی برای عدم گسترش سلاح هسته ای است.

آنتونیو گوترش روز پنج شنبه این مطلب را پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حضور ترامپ در نشست 26 سپتامبر شورای امنیت با موضوع منع گسترش سلاح های هسته ای، مطرح کرد.

خبرنگار پرسید قرار است شما دراین نشست حضور یابید و این درحالی است که ترامپ از توافق هسته ای ایران خارج شده است و دیگر بخشی از این توافق نیست و به نظر می رسد راهی برای تغییر ذهنیت او وجود ندارد. آیا این توافق در راه از بین رفتن نیست؟

دبیرکل سازمان ملل متحد در پاسخ افزود: حضور دبیرکل در این نشست همچون سایر نشست های دیگر شورای امنیت برای ارائه گزارش است و تنها کشورهای عضو می توانند در این نشست حضور یابند.

گوترش تاکید کرد: موضع من درباره برجام تغییر نکرده است، جدای از نگرانی ها درباره حضور ایران در برخی کشورها و حمایت از حوثی ها در یمن، معتقدم برجام یک گام مثبت در عدم اشاعه است.

وی در جواب این سوال که آیا این توافق به آخر خط رسیده است؟ گفت: این روشن نیست، مذاکرات متعددی در این باره بین کشورهای عضو و ایران انجام شده است، من فکر می کنم این تلاش ها برای جلوگیری از گسترش سلاح های اتمی است.

دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد: امیداورم منع گسترش بتواند تفوق یابد چرا که از نظر من گسترش سلاح های هسته ای می تواند برای منطقه بسیار خطرناک باشد.

**یمن

گوترش در ابتدای این نشست خطاب به خبرنگاران گفت: خوش حالم که شما در آغاز دوره جدید مجمع عمومی سازمان ملل می بینم و به رهبران جهان برای حضور از هفته آینده در نیویورک نیز خوش آمد می گویم.

وی افزود: اجازه دهید سخنانم را با دو مشکل صلح و امنیت آغاز کنم، در هفته گذشته بارها نگرانی خود را از انجام عملیات نظامی در استان ادلب سوریه ابراز کردم.

دبیرکل سازمان ملل با اشاره به توافق سوچی میان اردوغان و پوتین که به دنبال نشست تهران به دست آمد، ادامه داد: من از توافقی که بین رئیس جمهوری ترکیه و روسیه در سه روز پیش به دست آمد استقبال می کنم که منطقه امن و عاری از درگیری ایجاد کردند.

گوترش اضافه کرد: این اقدام در حفاظت از جان شهروندان غیرنظامی موثر است و باعث می شود تا کمک های بشردوستانه به مردم سوریه به ویژه منطقه ادلب برسد.

وی به بحران یمن هم اشاره کرد و گفت: غیرنظامیان همچنان زیر فشار جنگ در یمن قرار دارند، از یک سو حملات هوایی نیروهای ائتلاف و از سوی دیگر موشک پرانی حوثی ها علیه سعودی ها ادامه دارد.

دبیرکل سازمان ملل متحد افزود: می دانید که این شرایط سختی را برای نماینده ویژه من برای گفت و گو و پیمودن فرایند سیاسی ایجاد کرده است. من از همه طرف ها به طور جدی می خواهم که تعامل داشته باشند و از حامیان آنها نیز می خواهم که شعله ور ساختن آتش جنگ را متوقف سازند.

گوترش در عین حال گفت: ما تنها یک دولت را در یمن به رسمیت می شناسیم، اگر با طرف های مختلف صحبت می شود تنها برای این است که به وضعیت انسانی در منطقه رسیدگی شود. این تنها برای ابتکار عمل است و هیچ گاه به معنی به رسمیت شناختن دولت حوثی ها نیست.

وی تصریح کرد: سیاست ما در این زمینه هرگز تغییر نمی کند که آن شناسایی تنها یک دولت مشروع و قانونی است اما مجبوریم برای رساندن کمک های بشردوستانه با همه طرف ها تعامل و گفت و گو کنیم ؛ این به معنی شناسایی و رسمیت بخشیدن به آنها نیست.

**ضرورت حفظ چند جانبه گرایی 

خبرنگاری پرسید آیا فکر می کنید که ترامپ تهدیدی برای چندجانبه گرایی است؟

دبیرکل سازمان ملل متحد اظهار کرد: من دوست ندارم مسایل را شخصی کنم، فکر می کنم ما با موضوعات مختلفی در مناطق و دلایل گوناگون مواجه هستیم.

گوترش بدون اینکه اشاره به اقدامات رئیس جمهوری فعلی آمریکا داشته باشد، افزود: واقعیت این است که چند جانبه گرایی از بین رفته است. این یک نگرانی است و من در هفته آینده در مجمع عمومی صحبت خواهم کرد که حفظ چندجانبه گرایی ضرورت دارد.

**صلح افغانستان

وی درباره صلح افغانستان و مبارزه با تروریسم در این کشور هم گفت: می دانیم که راه برای صلح دشوار است اما قویا معتقدم که گفت و گو بین طالبان و دولت برای افغانستان ضروری است، من امیدوارم این گفت و گو انجام شود و به موفقیت برسد.

دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح کرد: می دانم که این مساله ای پیچیده و دشوار است اما تنها راه مبارزه با تروریسم در این کشور است.

گوترش درباره نظارت سازمان ملل متحد بر انتخابات ماه آینده هم اظهار کرد: ما ساز و کاری ایجاد نکرده ایم و نیروهای حافظ صلح ما هم در آنجا نیستند اما هر حمایتی که بتوانیم برای طی کردن این فرایند انجام خواهیم داد.

وی تاکید کرد: می دانید که ظرفیت ما در این باره محدود است و ما حضور نظامی در آنجا نداریم.

**کره شمالی

وی درباره دیدار روز گذشته سران کره شمالی و جنوبی هم گفت: دیدار اخیر سران دو کشور مثبت بود اما ما در گفت و گوهای دو کره موفق نخواهیم بود اگر مذاکرات آمریکا و کره شمالی در دستیابی به عاری سازی از سلاح هسته ای به طور کامل و تایید شدنی موفق نشود.

دبیرکل سازمان ملل متحد در پاسخ به این سوال که آیا وزیر خارجه کره شمالی یا کیم به نیویورک خواهند آمد، اظهار کرد: پمپئو برای گفت و گوی دیگر اعلام آمادگی کرده و این امیداور کننده است، من ترامپ و کیم را برای اجرای تعهدات خود در سنگاپور متعهد دیده ام و این خوشحال کننده است.

گوترش ادامه داد: باردیگر تاکید می کنم که عاری سازی شبه جزیره کره و کره شمالی از سلاح های هسته ای اساس امنیت در این منطقه است.

وی خاطرنشان کرد: من در هیات کره شمالی تنها نام سفیر را دیده ام و هنوز تغییری در این باره مشاهده نشده است.

**اظهارات دبیرکل حزب الله لبنان 

دبیرکل سازمان ملل متحد در پاسخ به سوالی درباره اظهارات امروز سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله و توانایی های موشکی آنها گفت: یونیفیل به شدت کار می کند، روشن است که یونیفل نمی تواند امنیت اسرائیل و لبنان را تامین کند.

گوترش نسبت به جنگ بین حزب الله و اسرائیل هشدار داد و افزود: معتقدم اگر جنگی رخ دهد ویرانی های زیادی به همراه خواهد داشت و من امیدوارم که سید نصرالله و مقامات اسرائیل هر کاری را برای جلوگیری از جنگ انجام دهند.

وی در پاسخ به اصرار خبرنگار الشرق الاوسط که می کوشید پای ایران را به وسط بکشاند، درباره موشک های بالستیک و سلاح های شیمیایی در سوریه ادامه داد: ما بارها استفاده از موشک بالستیک علیه شهروندان عربستان سعودی را محکوم کرده ایم. 

دبیرکل سازمان ملل متحد اضافه کرد: درباره استفاده از سلاح های شیمیایی در سوریه هم باید بگویم که مکانیزم تحقیق مشترک وجود ندارد اما از گزارش های سازمان منع سلاح های شیمیایی حمایت می کنیم.

گوترش تاکید کرد: باید بگویم که سلاح های شیمیایی به خودی خود ممنوع است، هیچ کسی نمی تواند مالک یا استفاده کننده آن باشد. از موشک های بالستیک استفاده می شود اگرچه استفاده آن علیه شهروندان را محکوم می کنیم اما استفاده از سلاح های شیمیایی غمبار است. سلاح شیمیایی هرگز نباید وجود داشته باشد و هیچ کسی نباید از آن استفاده کند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.