اتحادیه اروپا چندی پیش بسته قوانین مسدودساز برای حمایت از ایران و شرکت‌های اروپایی در قبال تحریم‌های آمریکا را ارائه کرد، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این قوانین در عمل نمی‌تواند مانع خروج شرکت‌های بزرگ اروپایی از ایران شود.

به گزارش جماران؛ یکی از برجسته‌ترین نشریات آلمانی نوشت سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس در تلاشند تا پیش از نوامبر آینده نهادی تاسیس کنند که بدون آمریکا بتوانند با ایران رابطه بازرگانی داشته باشند.

نشریه آلمانی اشپیگل اعلام کرد که اتحادیه اروپا در تازه‌ترین اقدام به منظور دور زدن تحریم‌های آمریکا قصد دارد تا به این منظور نهاد مالی مستقل تاسیس کند.

در گزارش اشپیگل که امروز جمعه منتشر شده آمده است که از اول ماه نوامبر دولت آمریکا قصد دارد تا تحریم‌های جدید علیه ایران را اجرایی کند که این اقدام مانع از روابط بازرگانی میان اتحادیه اروپا و ایران خواهد شد. از این رو آلمان و دیگر کشورهای اروپایی تلاش می‌کنند تا نگذارند چنین وضعیتی به وجود آید.

به همین منظور «اولاف شولتس» و همتایان انگلیسی و فرانسوی وی در تلاش هستند که شرکت‌های اروپایی را از عواقب ناشی از این تحریم‌ها در امان نگه دارند. آنها می‌خواهند تا اول نوامبر یک موسسه مالی  تاسیس کنند که تنها وظیفه آن  دور زدن کانال‌های مالی معمول و پرداخت برای معاملات بازرگانی با تهران باشد.

براساس این گزارش، قرار است این موسسه جدید بانک نباشد بلکه در قالب حقوقی، مستقل فعالیت کند. چنین ایده‌ای که به ابتکار عمل فرانسه پیگیری می‌شود این مزیت را دارد که نیازمند سرمایه و یا بودجه عمومی نیست. همچنین چنین تاسیساتی باید در اختیار تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار گیرد. سه وزیر اروپایی چنین نهادی را به عنوان عاملی برای حفظ حاکمیت اتحادیه اروپا ارزیابی کرده‌اند.

علاوه بر اینها، این سه کشور در نظر دارند که بر خلاف آمریکا همچنان به توافق هسته‌ای با ایران (برجام) پایبند بمانند و به داد‌وستد با تهران ادامه دهند. شولتس تاکنون چندین بار با همتایان اروپایی خود دیدار کرده است که یکی از این دیدارها در اواسط جولای گذشته و در حاشیه نشست وزرای دارایی گروه 20  در بوینس‌آیرس بوده است. دولت ایتالیا هم ابراز تمایل کرده است که به همراه این سه‌کشور در تاسیس نهاد یاد شده همکاری کند.

برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، میان ایران و پنج کشور دیگر (آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، چین، روسیه) به اضافه اتحادیه اروپا در ماه تیر سال ۹۴ (۲۰۱۵ میلادی) به امضای همه طرف‌ها رسید. آمریکا اردیبهشت سال ۹۷ (۲۰۱۸ میلادی) به طور یکجانبه از برجام خارج شد اما طرف‌های اروپایی برجام مدعی ادامه اجرای تعهدات خود شده‌اند.

اتحادیه اروپا چندی پیش بسته قوانین مسدودساز برای حمایت از ایران و شرکت‌های اروپایی در قبال تحریم‌های آمریکا را ارائه کرد، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این قوانین در عمل نمی‌تواند مانع خروج شرکت‌های بزرگ اروپایی از ایران شود.

«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سخنرانی کوتاهی روز سه‌شنبه بار دیگر مدعی شد که به دفاع از توافق هسته‌ای با ایران ادامه خواهد داد.موگرینی گفت: «ما دفاع از توافق هسته‌ای ایران و پیمان (آب‌وهوایی) پاریس را ادامه داده و ادامه خواهیم داد و از فعالیت‌های ضروری تمامی نهادهای سازمان ملل اعم از آنروا حمایت مالی می‌کنیم.»

کمیسیون اروپا نیز اول شهریور ماه اعلام کرد که توافقنامه‌ای به ارزش ۱۸ میلیون یورو متمرکز بر همکاری با بخش خصوصی ایران را به تصویب رسانده است. به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این مصوبه مربوط به توافقی است که دو سال پیش برای همکاری با اروپا صورت گرفته و با بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام ارتباطی ندارد. مقامات ایرانی بر ناکافی بودن تحرکات اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته‌ای و جبران چالش‌های ناشی از خروج واشنگتن از این توافق تأکید کرده‌اند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.