دونالد ترامپ با شعار آمریکا اول است در حال نه فقط رنجاندن که دور کردن هر چه بیشتر متحدان اروپایی از خود است.
به گزارش جماران؛ روزنامه اعتماد نوشت: اتحادیه اروپا در حال پوستاندازی است. اتحادیهای سیاسی و اقتصادی با 28 عضو که تا همین یک سال و اندی پیش نزدیکترین متحد ایالات متحده بود اما ظهور دونالد ترامپ، تاجرمسلکی ناآشنا به امور سیاسی کار آن را سخت و در برخی موارد غیرممکن کرده است.
دونالد ترامپ با شعار آمریکا اول است در حال نه فقط رنجاندن که دور کردن هر چه بیشتر متحدان اروپایی از خود است. چهل و پنجمین رییسجمهور آمریکا از هر پیمان و معاهدهای که نمیپسندد خارج میشود و در حین خروج نیز نیم نگاهی به پشت سر خود نمیاندازد تا نظر همرزمهای خود در اروپا را جویا شود. نمونه ملموس این سیاست نیز رویکردی است که وی در قبال برجام اتخاذ کرد و با خروج از آن، اروپا را برای حفظ توافقی که رسیدن به آن 13 سال به طول انجامید دوباره به نقطه تلاش برای حفظ توافق با تهران بدون حضور آمریکا بازگرداند.
در چنین شرایطی صبح روز گذشته، ژان کلود یونکر برای چهارمین و آخرین بار در مقام رییس کمیسیون اتحادیه اروپا، سخنرانی سالانه خود را در برابر نمایندگان پارلمان ایراد کرد. حتی پیش از ایراد این سخنرانی، منابع خبری اروپایی محورهایی از آن را منتشر کرده و تاکید کرده بود که رییس کمیسیون اروپا قرار است اینبار با سخنان خود آب پاکی را بر دستان اروپاییها بریزد و با انتقاد از روش یکجانبه گرایی دولت آمریکا از آنها بخواهد که نقش موثرتر و البته مستقلتری را برای خود در سطح جهانی طلب کنند.
شمارش معکوس برای حضور یونکر در جامه رییس کمیسیون اتحادیه اروپا در حالی آغاز شده که قاره سبز با چالشهای بیشمار در حوزههای متنوع دست و پنجه نرم میکند: به راه افتادن سیل مهاجرت از کشورهای بحرانزده به سمت اروپا، قدرت گرفتن راست افراطی در این قاره، تشدید دیدگاههای مهاجرستیزی، پاگرفتن جریانهای تروریستی و ترس عمومی از موفقیتآمیز بودن این عملیاتها، بحران اقتصادی و البته به همه اینها نقش تاریخی رابطه آمریکا و اروپا که امروز گرفتار چالش شده را هم باید اضافه کرد. در چنین فضایی بود که رییس کمیسیون اتحادیه اروپا سخنان خود را که همزمان از چندکانال شبکههای اروپایی پخش میشد با رد هرگونه ملی گرایی و با نقد برنده از آن به پایان برد.
یونکر در سخنان خود به چالشهایی نظیر سیاست مهاجرتی که اروپا باید در پیش بگیرد، تقویت یورو، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و همچنین راهکارهای مقابله با جریانهای راست افراطی اشاره کرد. یونکر که به دنبال کاندیداتوری مجدد نیست تا هشت ماه دیگر همچنان براین کرسی خواهد بود و سپس کمیسیون در نتیجه انتخابات سال 2019، رییس جدیدی را به خود خواهد دید.
یونکر در بخشهایی از سخنان خود اشاره کرده که اگر اروپا تمام توان نظامی، سیاسی و اقتصادی اعضای خود را به کار بگیرد، نقش آن در عرصه بینالمللی افزایش پیدا خواهد کرد و میتواند به قدرتی جهانی بدل شود.
وی با نقد سیاستهای رییسجمهور آمریکا گفت: در حالی که آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ در حال عقبنشینی از تعاملات بینالمللی است، اتحادیه اروپا باید قدرت خود را تقویت کرده و به یک قدرت جهانی تبدیل شود. اتحادیه اروپا وقتی بهطور متحد و یکپارچه حرف بزند، میتوانیم موضع خود را بر دیگران تحمیل کنیم. بخشهایی از سخنرانی یونکر درباره اعزام 10 هزار نیروی گارد مرزی برای مبارزه با مهاجرت غیرقانونی تا سال 2020 در رسانههای اروپایی بیش از بحثهای دیگر وی انعکاس داشت.
یونکر در بحثهای مربوط به این استراتژی گفت که بهتر است برای مقابله با مشکلات مهاجرهایی که با کشتی خود را به اروپا میرسانند به فکر راهحلهای جدی و هماهنگ بود و نه اقدامهای تبلیغاتی. توجه به قاره آفریقا در سطح کلان سیاست دوجانبه تکتک کشورهای اروپایی و همچنین سیاست کلان این اتحادیه است اما یونکر خواهان شکل گرفتن توافقنامه تجارت آزاد میان دو قاره شد تا در نتیجه آن کمکهای اروپا به آفریقا جنبه صدقه نداشته باشد و شکل و شمایل سرمایهگذاری به خود بگیرد.
**طرحهایی که یونکر در سخنان خود به آن اشاره کرد:
توافق تجاری با آفریقا به گونهای که منجر به سرمایهگذاریهای بیشتری در کشورهای این قاره شود و بتواند به ایجاد 10 میلیون فرصت شغلی منتهی شود.
مهار جریان مهاجرت با افزایش نیروهای مرزبانی که میتواند تعداد گاردهای مرزی را تا سال 2020 به 10 هزار نفر برساند.
وضع قوانین جدید برای مبارزه با تروریسم در مرزها، دخالتهای فراداخلی در انتخابات و مبارزه با تروریسم آنلاین .
تقویت جایگاه یورو در خارج از اروپا برای رقابت با دلار .
ایجاد رابطه قوی با بریتانیا پس از خروج این کشور از اتحادیه اروپا از طریق تعریف توافقنامه تجارت آزاد میان قاره سبز و لندن.
خبرنگار بیبیسی در تحلیل اظهارات رییس دورهای کمیسیون اتحادیه اروپا نوشت: یونکر همان اظهاراتی را بر زبان راند که برای حفظ جایگاه وی ضروری بود. پیام اصلی وی این بود که اروپا درمسیر صحیح قرارگرفته است. اما همین اشاره هم با اما و اگرهایی همراه است. براساس آخرین نظرسنجیهای انجام گرفته در سرتاسر اروپا، نظرعمومی به نفع اتحادیه به نسبت سالهای اخیر افزایش پیدا کرده و این مساله بسیار مهم است اما همزمان نگاه افکار عمومی به جریانهای پوپولیستی هم افزایش یافته و این در حالی است که این جریانهای پوپولیستی و ملیگرایانه در ذات خود اتحادگریزی دارند. همزمان به نظر میرسد که احزاب پوپولیست در انتخابات سال آینده پارلمان اروپا موفقتر از قبل ظاهر خواهند شد.