به گزارش خبرنگار ایرنا، استان ایلام در 430 کیلومتر نوار مرزی با استان های دیالی، واسط و میسان در شرق عراق همسایه است اما همجواری جغرافیایی تنها نقطه وصل اهالی این استان ها نیست که عوامل متعدد فرهنگی و اجتماعی اهالی سرحد نشین ایران و عراق را به هم پیوند داده است .
اهالی دوسوی مرز درکنار اشتراک های متعدد از حیث موقعیت اقتصادی قرار گرفتن در گردونه توسعه نیز در شرایطی مشابه و نیازمند رشد و رونق قرار دارند که بخشی از ان ناشی از چند دهه از حاکمیت بعث در عراق بوده است واکنون وقت جبران مافات است.
همجواری و همراهی دیرین ساکنان دو سوی نوار مرزی که در حاکمیت رژیم بعث با وقفه 30 ساله به تهدیدی برای امنیت مرزها و سرحدات جمهوری اسلامی ایران مبدل شده بود اکنون پس از براندازی رژیم صدام و برقراری روابط حسنه میان ایران و عراق بیش از یک دهه است که به فرصتی مغتنم برای بازسازی روابط تاریخی در قالب توسعه روابط و رونق تجارت و افزایش تردد مردمان دو کشور مبدل شده است.
پس از سقوط رژیم صدام خیل دوستداران و عاشقان کربلای معلی راهی مناطق مرزی شدند تا به شوق زیارت ضریح شش گوشه که سال های سال در تمنایش بودند به وصال یار برسند.
این شوق و ذوق زیارت از سوی مردم مسلمان عراق نیز برای حضور در آستان قدس رضوی و پابوسی امام هشتم دوچندان بود و شمار زیادی از مردم عراق را پیاده و سواره راهی کشورمان کرد.
در این استقبال برای حضور در اماکن مذهبی و شوق و ذوق مردمان 2 کشور برای سفر زیارتی به عتبات عالیات و از آن سو برای حضور در مرقد امام هشتم سران ایران و عراق پس از ثبات در حکومت عراق بر آن شدند که با تسهیل و قانونی شدن این رفت و آمدها گذرگاه های مرزی احداث کنند.
وجود بازارچه های مرزی بعنوان یکی از ظرفیت های استان های مرزی بهترین ابزار و راهکار برای گسترش صادرات، رونق اقتصاد محلی و کمک به اقتصاد ملی است به همین سبب راه اندازی و گسترش بازارچه های مرزی یکی از اولویت های مسئولان استانی از جمله ایلام به منظور رشد شاخص های اقتصادی بشمار می رود.
پیشینه روابط اقتصادی استان ایلام با مردمان استان های هم مرز عراق به علت پیوندهای خویشاوندی و اشتراک های مذهبی و فرهنگی نشان می دهد سرمایه گذاری و توسعه بازارچه های مرزی هم برای ایلام و هم استان های مرزی و مرکزی عراق دارای توجیه و صرفه اقتصادی است.
از آنجا که مرز بین المللی مهران به واسطه کوتاهی مسافت تا مرکز عراق و اماکن زیارتی و همچنین برخورداری از امنیت بالا و اشتراکات قومی و قبیله ای از گذشته های دور مورد توجه بود، بار دیگر رونق گرفت و با موافقت مسئولان وزارت خارجه این مرز بطور رسمی سال 93 افتتاح شد.
با بازگشایی مرز بین المللی مهران تردد کاروان های عتبات عالیات روزانه از 6 هزار نفر فراتر رفت و بیش از یک هزار کامیون کالا نیز از طریق این مرز روانه عراق شد.
چندی نگذشت که آیین پیاده روی اربعین نیز به عنوان یک حرکت بزرگ معنوی شکل گرفت و هر ساله در ایام اربعین بیش از 2 میلیون نفر از طریق مرز بین المللی مهران به صورت رسمی و هزاران نفر نیز به صورت غیر رسمی از این گذرگاه که به عنوان دروازه عتبات عالیات و شاهراه کربلای معلی معروف شده راهی عراق شدند.
در پی این رفت و آمدها کم کم حضور استانداران دو طرف مرز برای برقراری روابط حسنه و دیپلماتیک به صورت رسمی وارد مرحله تازه ای شد که چندین بار استانداران واسط، دیالی، میسان وارد ایلام شدند و حتی استانداران وقت ایلام به تناسب نیز در این استان ها برای برقراری روابط تجاری و امضا تفاهم نامه و پیگیری مصوبات دیدارها به عراق سفر کردند.
سرپرست دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری ایلام دیدار استانداران و هیات های 2 کشور در استان های مرزی را تعامل روزافزون در راستای برقراری و استحکام روابط برشمرد و گفت: در این شرایط همواره سعی شده که با حفظ روابط تجاری، اقتصادی و گردشگری و زیارتی میان دو کشور زمینه رونق تجارت و صادرات و واردات و توسعه بیشتر آن فراهم شود.
احمد جمالوندی، مرز بین المللی مهران را امن ترین مرز برای تردد کاروان های عتبات عالیات و صادرات کالا به عراق برشمرد و افزود: درصدد گسترش روابط با کشور عراق هستیم زیرا در این شرایط اقتصادی رونق این مرز بهترین فرصت برای مقابله به هجمه ها و اقدامات اقتصادی آمریکا علیه کشورمان است.
وی ادامه داد: مرز بین المللی مهران به عنوان یکی از مهمترین کانون های تردد زوار و صادرات کالا به کشور عراق تنها گذرگاه رسمی این استان با عراق است اما مقدمات ایجاد 2 گذرگاه رسمی و 2 بازارچه مرزی دیگر نیز فراهم شده است.
وی اظهار داشت: این 2 مرز شامل چنگوله در شهرستان مهران و چیلات در شهرستان دهلران و 2 بازارچه هلاله شمالی و چم سری است که دولت عراق موافقت خود را با ایجاد آنها اعلام کرده است.
وی دیدار اخیر استاندار واسط با استاندار ایلام را بسیار مثبت ارزیابی کرد و گفت: امیدواریم این تعاملات و تفاهمات به بهترین وجه موجب رونق تجارت و صادرات در کشور و منطقه شود.
جمالوندی گفت: سلیمانی دشتکی، استاندار ایلام و محمود عبدالرضا ملاطلال، استاندار واسط ضمن تاکید بر حسن رعایت همجواری 2 کشور دوست و برادر جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق و تصریح به رعایت مفاد تفاهم نامه سوم اردیبهشت ماه امسال در نشست اخیر خود در دهم مردادماه جاری نیز موارد ذیل را مورد تصویب قرار داده و در قالب تفاهم نامه ای امضاء کردند.
1- پیگیری استانداری واسط به منظور اخذ مجوز راه اندازی بازارچه چنگوله ( شهابی) از دفتر نخست وزیر محترم کشور عراق، آغاز عملیات اجرایی زیرساخت های بازارچه مذکور و تکمیل آن تا قبل از اربعین سال 1397 (2018 میلادی)
2- تامین آب و برق مورد نیاز بازارچه چنگوله (شهابی) و تامین کانکس در صورت نیاز طرف عراقی توسط مسئولان استان ایلام جهت راه اندازی موقت بازارچه مذکور در اجرای بند 25 تفاهم نامه مورخ 97/2/3 ، برگزاری جلسه کمیته مشترک راس ساعت 10:30 صبح به وقت محلی جمهوری اسلامی ایران در روز سه شنبه مورخ 1397/5/16 با مسئولیت معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری ایلام و عضویت فرماندار مهران، مدیرکل گمرکات، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای، فرماندهی مرزبانی استان، مدیرعامل کارخانه سیمان ایلام و هیات عراقی با مسئولیت معاون استاندار واسط و عضویت فرماندار بدره، مسئول پایانه زرباطیه، مدیرکل کشاورزی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و سرمایه گذار پروژه کارخانه
3 - سیمان کوت با موضوعات ذیل: تعیین نقطه پیشنهادی و توافق در زمینه چگونگی تخلیه بار کامیون ها توسط کارگران 2 استان در محوطه گمرکی مهران و پیشنهاد عملیاتی به استانداران دو استان، تکمیل زیرساخت های پایانه زرباطیه از قبیل ایکس ری و باسکول، مسائل مربوط به کارت بازرگانی تجار عراقی، مسائل امنیتی و کارت تردد کارگران، اعزام تیم پزشکی برای معاینه ساکنین شهر بدره، تعیین برنامه زمان بندی برای احداث کارخانه سیمان در استان واسط، تسریع در انجام امور درختکاری و بازدید از جاده ترانزیتی از پایانه مسافری مهران به سمت پایانه مسافری زرباطیه
4 - بازگشایی مجدد مرز تجاری مهران به زرباطیه به منظور صادرات کالا به روال قبل از امروز ، پیرو مذاکره تلفنی استاندار واسط با مسئولین ذیربط دولت مرکزی عراق
5 - پیگیری لازم توسط استانداری واسط به منظور کاهش عوارض محلی از کامیون های حامل کالا در راستای توسعه مبادلات تجاری
6 - پیگیری استانداری ایلام و مدیریت شعب امور بانک ملی استان به منظور ایجاد شعبه بانک ملی در شهر کوت ، با توجه به اعلام آمادگی استاندار واسط و اخذ مجوز لازم از دولت مرکزی عراق
7 - پیگیری استانداری ایلام از طریق وزارتخانه های ذیربط در زمینه لغو روادید و تردد با استفاده از گذرنامه ساکنین استان واسط به استان ایلام
8 - اطلاع رسانی به موقع توسط مسئولین استان واسط در زمینه تعطیلی پایانه زرباطیه در راستای جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی به تجار ایرانی
9 - اطلاع رسانی و پیگیری استانداری واسط به متقاضیان سرمایه گذاری آن استان برای سرمایه گذاری در طرح های اقتصادی در منطقه ویژه اقتصادی مهران
10 - ارسال لیست مطالبات تجار ایرانی از بازرگانان و تجار استان واسط توسط استانداری ایلام به استانداری مذکور برای پیگیری و کمک به وصول طلب آنان
11 - تعیین ساعت 8 صبح به وقت محلی دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان ساعت شروع فعالیت های تجاری در محوطه تجاری مهران و پایانه زرباطیه
12 - پیگیری استانداری واسط در زمینه تامین نیروی انسانی و افزایش گیت های پایانه مسافری زرباطیه
این تفاهم نامه پس از تایید 2 استاندار مورد امضا قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، استان واسط یکی از استان‌های کشور عراق در شرق این کشور که دارای 308/17 کیلومتر مربع و حدود یک میلیون و 32 هزار نفر جمعیت بوده و مرکز استان شهر الکوت است، واژه واسط در زبان عربی به معنی میانی و میانگاه است.
علت نام‌گذاری این است که منطقه واسط در راستای رودخانه دجله در میانه راه بغداد به خلیج فارس قرار دارد.
** از مهم‌ترین ویژگی‌های اقتصادی این استان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1 - صنایع مهم: حبوبات ، نساجی ، ماهیگیری ، کشاورزی ، صنایع غذایی
2 - زمینه‌های سرمایه گذاری: کشاورزی ، دامداری ، آبزی پروری.
3 - بخش آموزشی: در این استان یک دانشگاه با 1700 دانشجو وجود دارد (دانشگاه واسط)، 129 دبیرستان ، 12 مدرسه کار و دانش و 12 مرکز تربیت معلم.
4 - بهداشت و درمان: در این استان 11 بیمارستان و 15 کلینیک بهداری و در سال 2003 میلادی 228 پزشک در این استان مشغول به کار بودند.
5 - زیرساخت های مهم: شهر کوت در مرکز استان واسط قرار دارد و یک تقاطع مهم برای جاده‌های اصلی جنوب و مرکز عراق است.
سد کوت یک منبع مهم برای کشاورزی ، آبزی پروری و توریسم به شمار می‌رود.
6 - 38 درصد از نیروی کار استان واسط در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند.
7 - استان واسط یک تولیدکننده بزرگ گندم و جو بوده و 2 سیلو بزرگ مرکزی گندم و جو در این استان قرار دارند.
8 - در اطراف شهر الصویره میوه تولید می ‌شود.
9 - استان واسط یکی از استان‌های تولیدکننده انواع محبوب خرما در عراق به شمار می‌رود که در اطراف شهر بدره تولید می‌شود.
10 - در فوریه سال 2006 ، وزارت کشاورزی عراق اعلام کرد که 1.5 میلیارد دینار برای افزایش توان تولیدی بخش کشاورزی در استان واسط اختصاص داده شده است ، از جمله برنامه‌های وزارت ایجاد طرح آموزشی برای کشاورزان درباره روش‌های جدید آبیاری و کشاورزی است.
11 - استان واسط حضوری فعال در صنعت پرورش ماهی دارد بخصوص ماهی کپور ، منابع ماهی این استان نیاز مردم منطقه و استان‌های مجاور را پاسخ می دهد.
12 - شهرهای کوت و حی از تولیدکنندگان منسوجات و قالی‌های پشمی به شمار می‌روند و شهر کوت تاریخ طولانی به عنوان یک مرکز تجارت قالی دارد.
13 - کارخانه تولید رب گوجه فرنگی در شهر النعمانیه که قطب کشاورزی استان واسط به شمار می‌رود، قرار دارد.
استان ایلام با گستره 430 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و 580 هزار نفر جمعیت در غرب کشور واقع است و مرز بین المللی مهران در فاصله 85 کیلومتری مرکز ایلام واقع است.
7177/6034
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.