به گزارش ایرنا، تجربه های فردی و عمومی فراوان باعث شده بدی رفتار خشن و پیامدهای طولانی و سهمگین آن به تصوری بدیهی و در نتیجه فارغ و بی نیاز از دلیل تبدیل شده تا جاییکه گفتن در خصوص این تصور به حد کلیشه ای کم تاثیر تنزل کرده است.
با این وصف شاید توجه به واگویه های ندامت جوانان زندانی بتواند این تصور بدیهی را به گوشزدی جدید و غیر کلیشه ای مبدل کند.
بسیاری از محبوسین ندامتگاه ها و زندان ها افرادی هستند که یک لحظه عنان اختیار را به عصبیت داده و رفتار خشن را با قدرت و قدرت نمایی خلط کردند.
برخی منابع رسمی تصریح دارند که ارتکاب جرم های خشن در صدر علل محکومیت جوانان زندانی قرار دارد که البته پیران خشن و زندانی نیز کم نیستند که خشونت واگیردار است.
این در حالی که بسیاری از موارد خشونت با وجود ماندگاری رنج اور در ذهن و روان قربانیان ، هیچگاه به سطح عمومی و محکمه و زندان نمی رسند.
این جوانان زندانی به مناسبت های مختلف اعم از خبری و غیر خبری با تاسف و تحیر با ابراز ندامت می گویندکه چطور بی مقدمه و علت و انگیزه قبلی؛ توفان آنی خشم و خشونت آنان را دچار یک عمر زندان و زندگی فاقد کیفیت کرد، انان مخاطبان خودرا به بردباری و اجتناب از خشونت فرا می خوانند.
با وجود صداقت و صمیمت زندانیان و دیگر ناصحان به نظر می رسد که ذکر تجربه و نصیحت دراین خصوص سودمند و عبرت اموز نبوده و بروز رفتارهای خشن و ظهور واکنش های خشونت امیز با شیب تند در حال افزایش است.
ارتکاب رفتارهای خشن در جامعه و انچه به خشونت خیابانی معروف است در مناطق مختلف کشور در حال افزایش است که از این جمله استان ایلام است که بسامد بالای رفتار و جرم های خشن طیف گسترده ای از افراد، ناظران اجتماعی ، مسئولان و کارشناسان را نگران کرده است.
گزارش های دریافتی و اظهارات رسمی منابع مسئول حکایت از افزایش سال به سال نزاع های منجر به ضرب و جرح خیابانی ،خانگی ، نزاع دسته جمعی و درگیری طایفه ای در عموم مناطق شهری و روستایی استان ایلام دارد.
به اظهار منابع رسمی مرتبط ، پارسال میزان وقوع قتل 43 درصد نسبت به موارد سال ماقبل دراستان ایلام بیشتر بود.
همچنین سه هزار و 298 نفر از ابتدای سال 1396 تا پایان بهمن ماه پارسال به دلیل صدمه ناشی از نزاع به مراکز پزشکی استان ایلام مراجعه کردند.
این میزان مراجعه افراد مصدوم نزاع های فردی و جمعی 23 درصد از سال ماقبل بیشتر است که درهرحال برای استانی که به زحمت جمعیت ان به 580 هزار نفر می رسد زیاد است.
مسئولان انتظامی و قضایی ایلام میزان بالای وقوع قتل به خصوص با سلاح گرم را دراین استان نگران کننده می دانند.
بی گمان وجود آمار بالای خشونت و ضرب و جرح سال 96و سال های ماقبل در استان ایلام زنگ خطر برای توجه بیشتر به بهداشت و امنیت روانی افراد و جامعه است و گوشزدی برای مداخله در این رفتارهای ضد اجتماعی است.
***منشا و زمینه شکل گیری سموم عصبیت و گردباد خشونت
شکل های مختلف خشونت خیابانی کم و بیش اشنای همگان است که در واقع تمام زمینه های ارتباط اجتماعی از خانه تا هرجای قابل فرض بالقوه زمینه دعوا و نزاع را دارا است و هرکسی کم و بیش شاهد یا فاعل مواردی از انها بوده است.
دربین زمینه های مختلف تنش دو مورد دراستان ایلام شرایط خاص دارند یکی نزاع رانندگی به عنوان یک رفتار جدید که به روحیه وخلق خو با گذشت مردم این استان همخوانی ندارند نیازمند تحقیق و بررسی بیشتر است.
*بی منطق ترین همه دعواها
خیابان و تصادم های رانندگی از زمینه های بروز و شکل گیری خشونت و از اصلی ترین و مشهور ترین مصادیق نز اع های خیابانی است که به دنبال تصادم خودرویی به یکباره یکی از طرفین یا هر دوی انها بی تامل و قبل از رهیدن از موج حادثه ، بسوی طرف ماقبل یورش برده و خشونت کلامی و فیزیکی نثار هم می کنندو داستان انها عمیق تر و پیچیده تر از فقط تصادف رانندگی می شود.
نزاع رانندگی از بی منطق ترین و زشت ترین و بی بنیاد ترین شکل های دعواهای کلامی و فیزیک محسوب می شود چرا که سطح دعوا هیچ نسبتی با میزان دشمنی و آسیب تحمیلی به عنوان شاخص های تعیین سطح دعوا ندارد که تصادف معمولا تصادف است و درصورت داشتن بیمه هزینه انچنانی ندارد.
**پایینی آستانه تحمل
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام گفت: احتمال درگیری و نزاع در جریان برخوردهای رانندگی امنیت روانی را برای بسیاری از افراد جامعه به خصوص زنان کاهش داده است.
عهدیه طهماسبی به خبرنگار ایرنا گفت: پایینی آستانه تحمل افراد مهم ترین عامل روانی وقوع و افزایش نزاع در عموم موقعیت ها به خصوص سانحه رانندگی محسوب می شود.
به گفته وی، رعایت قانون های راهنمایی و رانندگی علاوه بر کاهش ترافیک موجب جلوگیری از سوانح رانندگی و نزاع های خیابانی می شود.
طهماسبی افزود: در بیشتر مواقع به دلیل بوق زدن های ممتد، تصادف های سطحی و ... نزاع های خیابانی منجر به درگیری شدید رخ می دهد که علاوه بر خسارت های مادی ممکن است سبب بروز حوادث جانی نیز بشود و دیدن این صحنه ها و خشونت های گفتاری اثر منفی طرفینی برجا می گذارد و نوعی آسیب اجتماعی است.
وی افزود: افراد باید سعی کنند آستانه تحمل خود را افزایش دهند و نسبت به هر مساله ای سریع واکنش نشان ندهند زیرا تصمیم گیری آنی و درگیری لفظی و منجر به نزاع و حتی حوادث غیر قابل جبران می شود.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام درباره نوع مداخله دراین شکل از نزاع گفت: به جای اقدام های مقطعی برای کاهش نزاع و خشونت در جامعه باید از روش های علمی و تحقیقات دانشگاهی استفاده کرد.
جنگ طایفه ای (جمعی )
تنش و درگیری طایفه ای به عنوان شکل رایج نزاع دسته جمعی درجامعه ایلیاتی ایلام پیشینه ای به درازی تاریخ این مردم دارد که در چند دهه گذشته با نضج شهرنشینی و کاهش نزدیک به حذف معیشت دامداری مبتنی برکوچروی درحال منسوخ شدن بود اما گویی باردیگر بازتولید شده است.
ذکر موارد خاص اشکال خشونت در ایلام موضوعی دیگر و لازمه این متن است که از جمله انها نزاع طایفه ای است.
ماه گذشته مرکز یکی از شهرستان های استان ایلام شاهد درگیری با مشارکت فعال دستکم 500 نفر در قالب درگیری طایفه بودند که سطح شهر را برای ساعاتی به آشوب کشاندند.
نامناسب بودن این رفتار با زندگی شهروندی باعث شده انچه که زمانی از منطق و روایی اجتناب ناپذیری برخوردار بود هم اکنون کاریکاتوری از رفتاری اصیل به نظر آید.
در شرایط زندگی شهروندی ، مزدبگیری و حاکمیت قانون مشارکت در جنگ طایفه ای با هر منطقی بلاوجه است.
خاستگاه خانواده ، فقر اقتصادی ، مشکلات فرهنگی کم سوادی و یا بی سوادی ، تبعیض ، بیکاری ، نابرابری های اقتصادی ، تعارضات طایفه ای ، اختلافات خانوادگی ، اختلافات مالی و ملکی ، کاهش همبستگی اجتماعی ، فقدان نظارت و کنترل اجتماعی ، تمایل افراد به پرخاشگری ( پرخاشگری عملی است که هدفش اعمال صدمه و رنج است ) ناکامی ، یادگیری اجتماعی (مشاهده رفتار ناهنجار محرکی است برای افراد تا به روش غیر معمول رفتار نمایند ) قوم گرایی و داشتن تعصبات طایفه ای ، عدم اشتغال ، ، حفظ آداب و سنن طایفه ای ، ضعف مالی ، غرورهای نابجای طایفه ای از علل بروز نزاع های طایفه ای به عنوان شکل رایج دعوای جمعی دراستان ایلام است.
عدم آشنایی به قانون و بی اطلاعی از میزان مجازاتی که قانون برای شرکت در نزاع جمعی قید کرده مشخصه بیشتر افرادی است که در نزاع طایفه ای و جمعی شرکت می کنند.
عبدالصاحب اسکندری حقوقدان و وکیل دادگستری در این باره گفت: قانونگذار برای شرکت در نزاع جمعی مجازات حبس با توجه به نوع درگیری از سه ماه تا سه سال لحاظ کرده است.
وی افزود: شرط تحقق شرکت در نزاع دسته جمعی، نامعلوم بودن نحوه و کیفیت فعل مجرمانه افراد حاضر در درگیری است، یعنی سهم هرکدام مشخص نیست.
وی گفت: حضور در این درگیریها حتی اگر مرتکب ضرب و جرح یا نقص عضو هم نشود، باعث میشود فرد به مجازات تعیین شده در قانون محکوم شود.
این حقوقدان در خصوص پیشگیری از خشونت و شرکت در نزاع قوانین موجود را کافی می داند و می گوید:نزاع و خشونت بیشتر معلول کارکرد نابایست اقتصادی ،اموزشی و روانی افراد است.
وی درعین حال بر تسریع در دادرسی قضایی تاکید دارد و می گوید: رسیدگی حقوقی و قانونی سریع از بروز نزاع های بعدی جلوگیری می کند.
جانشین فرمانده انتظامی استان ایلام اعتقاد دارد : مهار و کاهش سطح بالای ارتکاب جرم های خشن در این استان زیاد ونیازمند مداخله کارشناسی است.
وی با بیان اینکه تلاش های بسیاری در استان برای پیشگیری از جرائم خشن در حال انجام است، گفت: پیشگیری از وقوع جرم و رفتارهای ناهنجار به خصوص در بین جوانان به نیازمندهمراهی بزرگان و ریش سفیدان است.
**نهادینه کردن فرهنگ مدارا و بردباری
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام موثرترین روش ریشه کنی خشونت به عنوان پدیده ای که در تمامی مناطق جغرافیایی و لایه های اجتماعی پراکنش دارد را ترویج مدارا و نهادینه کردن فرهنگ مدارای برشمرد.
محمد نوذری گفت: تبدیل فرهنگ خشونت به مدارای اجتماعی مهم ترین راهکار برای ریشه کنی این پدیده است تا از طریق آن خشونت زدوده و جامعه به جای کینه، مملو از مهربانی شود.
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام با بیان اینکه وظیفه ما استفاده از همه ظرفیت ها برای کاهش خشونت است، گفت: باید سطح آگاهی مردم را نسبت به حقوق شهروندی افزایش دهیم زیرا که بسیاری از مسائل با گفت و گو حل می شود.
نوذری عوامل اجتماعی، اقتصادی، آداب و رسوم و سنت ها را در بروز و تشدید خشونت دخیل دانست و افزود: بعضی از خشونتها حاصل رسم های غلط گذشته است که دراین خصوص باید سطح آگاهی مردم را در زمینه حقوق شهروندی ارتقا داد و با کسانی که باعث ترویج خشونت می شوند، برخورد شود.
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام از تدوین سند اجتماعی استان ایلام خبر داد و گفت: این سند با هدف مداخله و کنترل برخی پدیده های نامطلوب و تشدید یافته در حال تدوین است.
نوذری در خصوص مقابله با آمار افزایش و تشدید جرایم خشن چون قتل در استان ایلام با ذکر اینکه دخالت در پدیده ها و اصلاح مسائل اجتماعی در یک پروسه و بازه زمانی بلند مدت نتیجه می دهد تاکید کرد: مقابله با خشونت و رفتارهای خشن وظیفه ای همگانی با استفاده از مجموع توان و ظرفیت ها است.
**عوامل عمومی رفتار خشن
انتقاد پذیر نبودن ،مورد تایید و توجه قرار نگرفتن، درمعرض فشار روانی قرار داشتن ، حساس و زود رنج بودن، احساس گرسنگی بسیار شدید، مصرف الکل و مواد مخدر صنعتی، استفاده بیش از اندازه از گوشت قرمز، ازدحام جمعیت، سرو صدای بیش از حد، صدمه ها و آسیب های مغزی، اضطراب و ...از جمله منشاهای شکل گیری شخصیت خشن و رفتار خشونت امیز است.
نزاع های خیابانی با پرخاشگری شروع می شوند و براین اساس پرخاش و خشونت کلامی خط اول و شروع مداخله و مهار خشونت خیابانی است.پرخاشگری منشاء جرایم خشن در جامعه
رئیس اداره برآورد اجتماعی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان ایلام در یادداشتی به تحلیل علت رفتارها و جرم های خشن پرداخته که به نظر برای تکمیل و طرح نظر کارشناسی این گزارش وافی باشد.
سرهنگ فرهاد اسدی دراین متن اورده است:
بررسی آمار وقوع جرائم خشن بیانگر این واقعیت است که این جرائم بیشتر از پرخاشگری نشأت میگیرند و در واقع هر قدر در جامعه روند پرخاشگری بیشتر باشد به همان نسبت جرائم خشونت آمیز نیز افزونتر خواهد بود.
میتوان همه عوامل جرم زا که تاکنون جرم شناسان ، جامعه شناسان و روانشناسان معرفی کردهاند توجیه کننده و تبیین کننده بخشی از جرائم موجود دانست اما به نظر میرسد کشف ریشه و علل بوجود آورنده جرمهای ناشی از پرخاشگری و شناخت پیامدهای آنها و راهکارهای جلوگیری از ناامنیهای اجتماعی در هر جامعهای باید به طور جداگانه و با توجه به خصوصیات جغرافیایی ، سیاسی ، اقتصادی، فرهنگی و حتی آداب و رسوم محلی آن جامعه بررسی شود تا بتوان روش مناسبی برای همان جامعه ارائه کرد.
جرائم خشن طیف وسیعی از جرائم را در بر میگیرد از جمله این موارد میتوان به نزاع و درگیریهای فردی و دسته جمعی ، چاقوکشی ، قتل ، تجاوز به عنف وحتی وقوع برخی سرقتها از جمله سرقت های مسلحانه اشاره کرد.
سالانه در استان ایلام شاهد وقوع هریک از انواع جرائم فوق الذکر هستیم که در شکل گیری این جرائم در استان ایلام عوامل مختلفی تأثیر گذار هستند. برخی از این عوامل به عنوان علل سبب وقوع جرم در جوامع به صورت مشترک نقش دارند همچون فقر اقتصادی و اجتماعی ، بیکاری ، تغییرات زندگی اجتماعی ،آنومی و بی هنجاری و .... اما برخی عوامل از جامعهای به جامعه دیگر فرق میکنند که در استان ایلام میتوان به نقش پر رنگ تعصبات قومی و قبیلهای ، تعصبات ناموسی و... در وقوع جرائم خشن اشاره نمود.
مع الوصف در خصوص علل اراتکاب جرائم خشن در استان ایلام می توان به موارد زیر اشاره کرد: فقر اقتصادی، نابرابری های اقتصادی و درآمدی ، افزایش شهرنشینی و مهاجرت ، حاشیه نشینی و شکل گیری گروه های بزهکار در این مناطق ، تاثیرپذیری از محیط زندگی (یا فرهنگ اجتماعی ) و همچنین گروه همسالان،
برتریجویی و کسب قدرت کاذب با حمل و نگهداری آلات جرم و ایجاد رعب و وحشت در گروه دوستان ، الگوبرداری از مجرمان بزرگسال یا برخی از اعضای خانواده مانند پدر یا برادران بزرگتر، دایی، عمو و غیره ،استفاده از آلات قتاله و جرح برای انتقامهای شخصی و غیره ،عدم تربیت صحیح و نیز بیتوجهی برخی والدین به فرزندان بخصوص قشر نوجوان و جوان،حمل سلاح سرد به وسیله نوجوانان و جوانان ضعیفتر برای رویارویی احتمالی با خلافکاران و بزهکارانی که از آنان قویتر هستند.
وجود تعصب ناموسی و وقوع نزاع و درگیری های فردی و دسته جمعی
وابستگی اقتصاد استان به کشاورزی و دامداری و در نتیجه اختلافات بر سر زمین های زارعی و به تبع آن وقوع نزاع و درگیری و وقوع انواع جرائم خشن نظیر قتل از جمله علل بروز خشونت درایلام هستند.
6034
با این وصف شاید توجه به واگویه های ندامت جوانان زندانی بتواند این تصور بدیهی را به گوشزدی جدید و غیر کلیشه ای مبدل کند.
بسیاری از محبوسین ندامتگاه ها و زندان ها افرادی هستند که یک لحظه عنان اختیار را به عصبیت داده و رفتار خشن را با قدرت و قدرت نمایی خلط کردند.
برخی منابع رسمی تصریح دارند که ارتکاب جرم های خشن در صدر علل محکومیت جوانان زندانی قرار دارد که البته پیران خشن و زندانی نیز کم نیستند که خشونت واگیردار است.
این در حالی که بسیاری از موارد خشونت با وجود ماندگاری رنج اور در ذهن و روان قربانیان ، هیچگاه به سطح عمومی و محکمه و زندان نمی رسند.
این جوانان زندانی به مناسبت های مختلف اعم از خبری و غیر خبری با تاسف و تحیر با ابراز ندامت می گویندکه چطور بی مقدمه و علت و انگیزه قبلی؛ توفان آنی خشم و خشونت آنان را دچار یک عمر زندان و زندگی فاقد کیفیت کرد، انان مخاطبان خودرا به بردباری و اجتناب از خشونت فرا می خوانند.
با وجود صداقت و صمیمت زندانیان و دیگر ناصحان به نظر می رسد که ذکر تجربه و نصیحت دراین خصوص سودمند و عبرت اموز نبوده و بروز رفتارهای خشن و ظهور واکنش های خشونت امیز با شیب تند در حال افزایش است.
ارتکاب رفتارهای خشن در جامعه و انچه به خشونت خیابانی معروف است در مناطق مختلف کشور در حال افزایش است که از این جمله استان ایلام است که بسامد بالای رفتار و جرم های خشن طیف گسترده ای از افراد، ناظران اجتماعی ، مسئولان و کارشناسان را نگران کرده است.
گزارش های دریافتی و اظهارات رسمی منابع مسئول حکایت از افزایش سال به سال نزاع های منجر به ضرب و جرح خیابانی ،خانگی ، نزاع دسته جمعی و درگیری طایفه ای در عموم مناطق شهری و روستایی استان ایلام دارد.
به اظهار منابع رسمی مرتبط ، پارسال میزان وقوع قتل 43 درصد نسبت به موارد سال ماقبل دراستان ایلام بیشتر بود.
همچنین سه هزار و 298 نفر از ابتدای سال 1396 تا پایان بهمن ماه پارسال به دلیل صدمه ناشی از نزاع به مراکز پزشکی استان ایلام مراجعه کردند.
این میزان مراجعه افراد مصدوم نزاع های فردی و جمعی 23 درصد از سال ماقبل بیشتر است که درهرحال برای استانی که به زحمت جمعیت ان به 580 هزار نفر می رسد زیاد است.
مسئولان انتظامی و قضایی ایلام میزان بالای وقوع قتل به خصوص با سلاح گرم را دراین استان نگران کننده می دانند.
بی گمان وجود آمار بالای خشونت و ضرب و جرح سال 96و سال های ماقبل در استان ایلام زنگ خطر برای توجه بیشتر به بهداشت و امنیت روانی افراد و جامعه است و گوشزدی برای مداخله در این رفتارهای ضد اجتماعی است.
***منشا و زمینه شکل گیری سموم عصبیت و گردباد خشونت
شکل های مختلف خشونت خیابانی کم و بیش اشنای همگان است که در واقع تمام زمینه های ارتباط اجتماعی از خانه تا هرجای قابل فرض بالقوه زمینه دعوا و نزاع را دارا است و هرکسی کم و بیش شاهد یا فاعل مواردی از انها بوده است.
دربین زمینه های مختلف تنش دو مورد دراستان ایلام شرایط خاص دارند یکی نزاع رانندگی به عنوان یک رفتار جدید که به روحیه وخلق خو با گذشت مردم این استان همخوانی ندارند نیازمند تحقیق و بررسی بیشتر است.
*بی منطق ترین همه دعواها
خیابان و تصادم های رانندگی از زمینه های بروز و شکل گیری خشونت و از اصلی ترین و مشهور ترین مصادیق نز اع های خیابانی است که به دنبال تصادم خودرویی به یکباره یکی از طرفین یا هر دوی انها بی تامل و قبل از رهیدن از موج حادثه ، بسوی طرف ماقبل یورش برده و خشونت کلامی و فیزیکی نثار هم می کنندو داستان انها عمیق تر و پیچیده تر از فقط تصادف رانندگی می شود.
نزاع رانندگی از بی منطق ترین و زشت ترین و بی بنیاد ترین شکل های دعواهای کلامی و فیزیک محسوب می شود چرا که سطح دعوا هیچ نسبتی با میزان دشمنی و آسیب تحمیلی به عنوان شاخص های تعیین سطح دعوا ندارد که تصادف معمولا تصادف است و درصورت داشتن بیمه هزینه انچنانی ندارد.
**پایینی آستانه تحمل
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام گفت: احتمال درگیری و نزاع در جریان برخوردهای رانندگی امنیت روانی را برای بسیاری از افراد جامعه به خصوص زنان کاهش داده است.
عهدیه طهماسبی به خبرنگار ایرنا گفت: پایینی آستانه تحمل افراد مهم ترین عامل روانی وقوع و افزایش نزاع در عموم موقعیت ها به خصوص سانحه رانندگی محسوب می شود.
به گفته وی، رعایت قانون های راهنمایی و رانندگی علاوه بر کاهش ترافیک موجب جلوگیری از سوانح رانندگی و نزاع های خیابانی می شود.
طهماسبی افزود: در بیشتر مواقع به دلیل بوق زدن های ممتد، تصادف های سطحی و ... نزاع های خیابانی منجر به درگیری شدید رخ می دهد که علاوه بر خسارت های مادی ممکن است سبب بروز حوادث جانی نیز بشود و دیدن این صحنه ها و خشونت های گفتاری اثر منفی طرفینی برجا می گذارد و نوعی آسیب اجتماعی است.
وی افزود: افراد باید سعی کنند آستانه تحمل خود را افزایش دهند و نسبت به هر مساله ای سریع واکنش نشان ندهند زیرا تصمیم گیری آنی و درگیری لفظی و منجر به نزاع و حتی حوادث غیر قابل جبران می شود.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام درباره نوع مداخله دراین شکل از نزاع گفت: به جای اقدام های مقطعی برای کاهش نزاع و خشونت در جامعه باید از روش های علمی و تحقیقات دانشگاهی استفاده کرد.
جنگ طایفه ای (جمعی )
تنش و درگیری طایفه ای به عنوان شکل رایج نزاع دسته جمعی درجامعه ایلیاتی ایلام پیشینه ای به درازی تاریخ این مردم دارد که در چند دهه گذشته با نضج شهرنشینی و کاهش نزدیک به حذف معیشت دامداری مبتنی برکوچروی درحال منسوخ شدن بود اما گویی باردیگر بازتولید شده است.
ذکر موارد خاص اشکال خشونت در ایلام موضوعی دیگر و لازمه این متن است که از جمله انها نزاع طایفه ای است.
ماه گذشته مرکز یکی از شهرستان های استان ایلام شاهد درگیری با مشارکت فعال دستکم 500 نفر در قالب درگیری طایفه بودند که سطح شهر را برای ساعاتی به آشوب کشاندند.
نامناسب بودن این رفتار با زندگی شهروندی باعث شده انچه که زمانی از منطق و روایی اجتناب ناپذیری برخوردار بود هم اکنون کاریکاتوری از رفتاری اصیل به نظر آید.
در شرایط زندگی شهروندی ، مزدبگیری و حاکمیت قانون مشارکت در جنگ طایفه ای با هر منطقی بلاوجه است.
خاستگاه خانواده ، فقر اقتصادی ، مشکلات فرهنگی کم سوادی و یا بی سوادی ، تبعیض ، بیکاری ، نابرابری های اقتصادی ، تعارضات طایفه ای ، اختلافات خانوادگی ، اختلافات مالی و ملکی ، کاهش همبستگی اجتماعی ، فقدان نظارت و کنترل اجتماعی ، تمایل افراد به پرخاشگری ( پرخاشگری عملی است که هدفش اعمال صدمه و رنج است ) ناکامی ، یادگیری اجتماعی (مشاهده رفتار ناهنجار محرکی است برای افراد تا به روش غیر معمول رفتار نمایند ) قوم گرایی و داشتن تعصبات طایفه ای ، عدم اشتغال ، ، حفظ آداب و سنن طایفه ای ، ضعف مالی ، غرورهای نابجای طایفه ای از علل بروز نزاع های طایفه ای به عنوان شکل رایج دعوای جمعی دراستان ایلام است.
عدم آشنایی به قانون و بی اطلاعی از میزان مجازاتی که قانون برای شرکت در نزاع جمعی قید کرده مشخصه بیشتر افرادی است که در نزاع طایفه ای و جمعی شرکت می کنند.
عبدالصاحب اسکندری حقوقدان و وکیل دادگستری در این باره گفت: قانونگذار برای شرکت در نزاع جمعی مجازات حبس با توجه به نوع درگیری از سه ماه تا سه سال لحاظ کرده است.
وی افزود: شرط تحقق شرکت در نزاع دسته جمعی، نامعلوم بودن نحوه و کیفیت فعل مجرمانه افراد حاضر در درگیری است، یعنی سهم هرکدام مشخص نیست.
وی گفت: حضور در این درگیریها حتی اگر مرتکب ضرب و جرح یا نقص عضو هم نشود، باعث میشود فرد به مجازات تعیین شده در قانون محکوم شود.
این حقوقدان در خصوص پیشگیری از خشونت و شرکت در نزاع قوانین موجود را کافی می داند و می گوید:نزاع و خشونت بیشتر معلول کارکرد نابایست اقتصادی ،اموزشی و روانی افراد است.
وی درعین حال بر تسریع در دادرسی قضایی تاکید دارد و می گوید: رسیدگی حقوقی و قانونی سریع از بروز نزاع های بعدی جلوگیری می کند.
جانشین فرمانده انتظامی استان ایلام اعتقاد دارد : مهار و کاهش سطح بالای ارتکاب جرم های خشن در این استان زیاد ونیازمند مداخله کارشناسی است.
وی با بیان اینکه تلاش های بسیاری در استان برای پیشگیری از جرائم خشن در حال انجام است، گفت: پیشگیری از وقوع جرم و رفتارهای ناهنجار به خصوص در بین جوانان به نیازمندهمراهی بزرگان و ریش سفیدان است.
**نهادینه کردن فرهنگ مدارا و بردباری
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام موثرترین روش ریشه کنی خشونت به عنوان پدیده ای که در تمامی مناطق جغرافیایی و لایه های اجتماعی پراکنش دارد را ترویج مدارا و نهادینه کردن فرهنگ مدارای برشمرد.
محمد نوذری گفت: تبدیل فرهنگ خشونت به مدارای اجتماعی مهم ترین راهکار برای ریشه کنی این پدیده است تا از طریق آن خشونت زدوده و جامعه به جای کینه، مملو از مهربانی شود.
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام با بیان اینکه وظیفه ما استفاده از همه ظرفیت ها برای کاهش خشونت است، گفت: باید سطح آگاهی مردم را نسبت به حقوق شهروندی افزایش دهیم زیرا که بسیاری از مسائل با گفت و گو حل می شود.
نوذری عوامل اجتماعی، اقتصادی، آداب و رسوم و سنت ها را در بروز و تشدید خشونت دخیل دانست و افزود: بعضی از خشونتها حاصل رسم های غلط گذشته است که دراین خصوص باید سطح آگاهی مردم را در زمینه حقوق شهروندی ارتقا داد و با کسانی که باعث ترویج خشونت می شوند، برخورد شود.
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام از تدوین سند اجتماعی استان ایلام خبر داد و گفت: این سند با هدف مداخله و کنترل برخی پدیده های نامطلوب و تشدید یافته در حال تدوین است.
نوذری در خصوص مقابله با آمار افزایش و تشدید جرایم خشن چون قتل در استان ایلام با ذکر اینکه دخالت در پدیده ها و اصلاح مسائل اجتماعی در یک پروسه و بازه زمانی بلند مدت نتیجه می دهد تاکید کرد: مقابله با خشونت و رفتارهای خشن وظیفه ای همگانی با استفاده از مجموع توان و ظرفیت ها است.
**عوامل عمومی رفتار خشن
انتقاد پذیر نبودن ،مورد تایید و توجه قرار نگرفتن، درمعرض فشار روانی قرار داشتن ، حساس و زود رنج بودن، احساس گرسنگی بسیار شدید، مصرف الکل و مواد مخدر صنعتی، استفاده بیش از اندازه از گوشت قرمز، ازدحام جمعیت، سرو صدای بیش از حد، صدمه ها و آسیب های مغزی، اضطراب و ...از جمله منشاهای شکل گیری شخصیت خشن و رفتار خشونت امیز است.
نزاع های خیابانی با پرخاشگری شروع می شوند و براین اساس پرخاش و خشونت کلامی خط اول و شروع مداخله و مهار خشونت خیابانی است.پرخاشگری منشاء جرایم خشن در جامعه
رئیس اداره برآورد اجتماعی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان ایلام در یادداشتی به تحلیل علت رفتارها و جرم های خشن پرداخته که به نظر برای تکمیل و طرح نظر کارشناسی این گزارش وافی باشد.
سرهنگ فرهاد اسدی دراین متن اورده است:
بررسی آمار وقوع جرائم خشن بیانگر این واقعیت است که این جرائم بیشتر از پرخاشگری نشأت میگیرند و در واقع هر قدر در جامعه روند پرخاشگری بیشتر باشد به همان نسبت جرائم خشونت آمیز نیز افزونتر خواهد بود.
میتوان همه عوامل جرم زا که تاکنون جرم شناسان ، جامعه شناسان و روانشناسان معرفی کردهاند توجیه کننده و تبیین کننده بخشی از جرائم موجود دانست اما به نظر میرسد کشف ریشه و علل بوجود آورنده جرمهای ناشی از پرخاشگری و شناخت پیامدهای آنها و راهکارهای جلوگیری از ناامنیهای اجتماعی در هر جامعهای باید به طور جداگانه و با توجه به خصوصیات جغرافیایی ، سیاسی ، اقتصادی، فرهنگی و حتی آداب و رسوم محلی آن جامعه بررسی شود تا بتوان روش مناسبی برای همان جامعه ارائه کرد.
جرائم خشن طیف وسیعی از جرائم را در بر میگیرد از جمله این موارد میتوان به نزاع و درگیریهای فردی و دسته جمعی ، چاقوکشی ، قتل ، تجاوز به عنف وحتی وقوع برخی سرقتها از جمله سرقت های مسلحانه اشاره کرد.
سالانه در استان ایلام شاهد وقوع هریک از انواع جرائم فوق الذکر هستیم که در شکل گیری این جرائم در استان ایلام عوامل مختلفی تأثیر گذار هستند. برخی از این عوامل به عنوان علل سبب وقوع جرم در جوامع به صورت مشترک نقش دارند همچون فقر اقتصادی و اجتماعی ، بیکاری ، تغییرات زندگی اجتماعی ،آنومی و بی هنجاری و .... اما برخی عوامل از جامعهای به جامعه دیگر فرق میکنند که در استان ایلام میتوان به نقش پر رنگ تعصبات قومی و قبیلهای ، تعصبات ناموسی و... در وقوع جرائم خشن اشاره نمود.
مع الوصف در خصوص علل اراتکاب جرائم خشن در استان ایلام می توان به موارد زیر اشاره کرد: فقر اقتصادی، نابرابری های اقتصادی و درآمدی ، افزایش شهرنشینی و مهاجرت ، حاشیه نشینی و شکل گیری گروه های بزهکار در این مناطق ، تاثیرپذیری از محیط زندگی (یا فرهنگ اجتماعی ) و همچنین گروه همسالان،
برتریجویی و کسب قدرت کاذب با حمل و نگهداری آلات جرم و ایجاد رعب و وحشت در گروه دوستان ، الگوبرداری از مجرمان بزرگسال یا برخی از اعضای خانواده مانند پدر یا برادران بزرگتر، دایی، عمو و غیره ،استفاده از آلات قتاله و جرح برای انتقامهای شخصی و غیره ،عدم تربیت صحیح و نیز بیتوجهی برخی والدین به فرزندان بخصوص قشر نوجوان و جوان،حمل سلاح سرد به وسیله نوجوانان و جوانان ضعیفتر برای رویارویی احتمالی با خلافکاران و بزهکارانی که از آنان قویتر هستند.
وجود تعصب ناموسی و وقوع نزاع و درگیری های فردی و دسته جمعی
وابستگی اقتصاد استان به کشاورزی و دامداری و در نتیجه اختلافات بر سر زمین های زارعی و به تبع آن وقوع نزاع و درگیری و وقوع انواع جرائم خشن نظیر قتل از جمله علل بروز خشونت درایلام هستند.
6034
کپی شد