به گزارش ایرنا، ترکیب دل انگیز زیبایی طبیعی در دامنه کبیرکوه دیرین و نهایت رمز و راز تاریخی در جوار سیمره افسانه ای در 145 کیلومتری جنوب شرقی شهر ایلام در قالب تنگه ای منسوب به بهرام چوبین جان گرفته است تا به گردشگری منطقه رونق و به نوروز میهمانان ایلام ودره شهر غنا ببخشد.
بهرام چوبین با واقعیتی مبهم و هویتی راز آلود در نقطه وهم الود برخورد افسانه و تاریخ قرار دارد غیر از دره شهر ، که وجود این تنگه با بقایای دژ و استحکامات نظامی دوره ساسانی، وی شهروند دره مهرگان و سردار یاغی ساسانی معرفی می کند.(مهرگان کده یا مهرجان قذق اسم باستانی دره شهر است) .
ویرانه های برج و باروی که می بایست امیر زاده دلگیر را ا خشم شاهی نگاهبانی کند که فارغ از شاه و امیر ، گویی، طراوت و سبزینه بهار را در یکی از زیباترین دره های زاگرس نهان و نگهبانی می کند و شاید از شر دستبرد غبار حفاظت .
این تنگه در 12 کیلومتری شرق شهر دره شهر در میان تنگه ای عظیم و صخره ای منشعب از ارتفاعات کبیرکوه در 145 کیلومتری جنوب شرقی استان ایلام امروزه جای اصلی حضور و بازدید میهمانان دره مهرگان است .
مجموعه ای از اماکن مسکونی، بنای شاه نشین، حوضچه های سنگی آب و برج در داخل تنگه قرار دارد تنگه ای که خرابه ها و باقی مانده هایی از برج و بارویی با معماری و مصالح ساسانی در شروع و به تعبیری درب آن قرار دارد.
آثار باقیمانده از دیوار و دژهای نظامی ابتدای این تنگه شامل قلعه ای از سنگ و گچ و پلکان بر دیواره های سنگی آغازین این دره کوچک است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
و انچه که داخل تنگه باقی مانده چهار آب انبار سنگی و ناودانک های ارتباطی است که برای نگهداری آب شرب برای مدت طولانی در صخره های سخت تراشیده شده اند.
این اب انبارها هر یک به اضلاع تقریبی 3در3 متر و عمق سه متر و 3در2 در عمق 2.5 متر با ناودانک های سنگی به هم مرتبط می شوند.
این تنگه به بهرام چوبین یا بهرام مهران از سرداران مشهور دوره ساسانی یا منسوب است که گفته می شود پناهگاه بهرام چوبین در زمان شورش وی علیه خسرو پرویز بوده است .
تنگه بهرام چوبین در بین اثرها و بناهای تاریخی و طبیعی دره شهر و نیز استان ایلام جایگاهی ممتاز دارد تا انجا که این اثر تاریخی و طبیعی نوروز سال گذشته بیشترین گردشگر را در استان ایلام به خود اختصاص داد .
این درحالی است که شهرستان تاریخی دره شهر با داشتن آثار متعدد تاریخی به خصوص ساسانی - اسلامی نمایش و آلبومی از بناها و ظرفیت های گردشگری را درخود گرد اورده است .
*تنگه بهرام چوبین مهیای گردشگران
مجتبی فرهادی رئیس میراث فرهنگی دره شهر روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: دره شهر در دوره ساسانی یکی از پایتخت‌های ایران بوده و درحال حاضر به لحاظ زمین‌شناسی بزرگترین ژئوپارک دنیا محسوب می‌شود و همچنین بزرگترین شهر تاریخی غرب کشور به شمار می آید.
وی گفت: دره شهر در جنوب استان ایلام با داشتن آثار تاریخی و طبیعی فراوان از جمله پل تاریخی گاومیشان، تنگه بهرام چوبین، شهر تاریخی سیمره و.... در انتظار گردشگران نوروزی است.
وی تصریح کرد: در مسیر دره شهر-پلدختر و در دل یکی از دره های باریک کبیر کوه تنگه باستانی شگفت انگیزی قرار داردکه مورخان آن را شکارگاه ییلاقی و بنا به روایاتی مخفیگاه یکی از سرداران بنام ایرانی بهرام چوبین می دانند.
وی عنوان کرد: تنگه یا دژ چوبینه یکی از پدیده های زیبای طبیعی شهرستان دره شهر و در برگیرنده بناهایی است که در نوع خود بی بدیع وکم نظیرند.
فرهادی اضافه کرد: آثار قلعه های بزرگ داخل تنگه و وجود چهار آب انبار حجاری شده در دل سنگ های عظیم و نیز آثار پلکانی سنگی و دیوار کشی ارتفاعات ورودی تنگه که هنوز هم برج های دیدبانی مشرف بر آن نسبتاً دست نخورده باقی مانده از این اثر تاریخی یک میراث ارزشمند ساخته است.
وی گفت: «بهرام مهران» معروف به بهرام چوبین از قهرمانان ملی ایران در دوران ساسانیان به شمار می‌رود .
فرهادی با اشاره به برپایی نمایشگاه صنایع دستی، و برنامه پخت غذاهای سنتی و سیاه چادر طی ایام نوروز در این شهرستان، گفت: بازدید از موزه باستان شناسی، اجرای موسیقی محلی بومی از جمله برنامه های پیش بینی شده برای میهمانان نوروزی در این شهرستان است.
وی همچنین از پل گاو میشان، شیخ مکان و هاشم آباد به عنوان روستاهای هدف گردشگری و مناطق تاریخی مثل شهر تاریخی سیمره، چهار طاقی دره شهر، قلعه میرغلام هاشمی، به عنوان جاذبه های مورد علاقه گردشگران برای بازدید نام برد.
شهرستان دره شهر با 400 اثر تاریخی در 130 کیلومتری جنوب مرکز استان ایلام قرار دارد.
7177/6034
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.