به گزارش ایرنا، پدر و مادرها استراحت در منزل در فضایی توام با سکوت را جزء معدود زمانی می دانند که در فضای خانه های دهه ی 60 و 70 پیدا می شد.
خانه هایی که تنها تلویزیون سرگرم کننده اعضای خانواده بود و بعد از این قاب جادویی اعضا یک خانواده بودند که دور هم جمع شده و از سیر تا پیاز مسایل ریز و درشت زندگی با هم صحبت می کردند.
خانواده هایی که اعضای آن از حال و زندگی یکدیگر با خبر بودند و با گفتگوهایی که بین آنها رد و بدل می شد، صمیمیت آنها نیز بیشتر و مستحکم بود.
تصویر دوم: مادر در گوشه ای از هال نشسته و با دوستش چت می کند، بچه هم داخل اتاق تبلتی را که هدیه تولد از مادر و پدرش گرفته دست داشته و بازی های رایانه ای را دنبال می کند، پدر هنوز به خانه بر نگشته ولی او هم از سر کار بیاید، مدام گوشی اش را چک کرده و دائم آنلاین بوده و به پیام های دوستان و همکارانش پاسخ می دهد.
سکوت در این خانواده موج می زند، سرگرم شدن خانواده ها در دنیای مجازی موجب شده آنها فرصت گفتگویی با هم نداشته و هر کس در دنیای خودش سیر کند.
شاید بخاطر همین سکوت ناشی از اشتغال های پدر و مادر در بیرون و ورود دنیای مجازی به خانواده ها باشد که معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده خبری تلخ را بتازگی اعلام کرد و از پایین آمدن زمان گفتگو بین خانواده های ایرانی به میزان 20 دقیقه در روز خبر داد.
اگرچه در دیدگاه نخست باور این مساله سخت است ولی با نگاهی سطحی به بیشتر خانواده های امروزی براحتی می توان به مصداق این مساله دست یافت.
خانواده های که تا 2 دهه قبل تنها شب بود که سکوت را در منزلشان حاکم می کرد ولی خانواده های امروزی سکوت و حرف نزدن آنها به سوژه ای برای رسانه ها و کارشناسان حوزه اجتماعی تبدیل شده تا جایی که نقاب قهر در کمین خانواده های امروزی نشسته است.

*** سست شدن روابط و جدایی عاطفی، پیامد پایین آمدن نرخ گفتگو در خانواده ها

کارشناس دفتر آسیب های اجتماعی اداره کل بهزیستی ایلام در این خصوص معتقد است: با تغییر در الگوهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جوامع، خانواده های امروزی نیز دچار بحران های مختلفی شده و نهادهایی همچون خانواده برای سازگار شدن با تغییرات عصر جدید مجبورند تغییراتی را در خورد بوجود بیاورند که این روند همواره مثبت نیست.
زهرا عبدالهی کمرنگ شدن روابط اجتماعی و بویژه میان اعضای خانواده با یکدیگر را از چالش های پیش روی جوامع امروزی عنوان کرد چراکه خانواده مهمترین نهاد در آشنایی اعضایش با زندگی اجتماعی، فرهنگ جامعه و جامع پذیری آنها است.
وی با اشاره به پایین آمدن نرخ گفتگو بین خانواده های ایرانی ادامه داد: بخشی از این مشکل به درگیری شغلی والدین برمی گردد چراکه شمار زیادی از پدر و مادرهای امروزی عمده وقت خود را بیرون از منزل سپری و زمان و روحیه کافی برای افزایش ارتباط با اعضا را در درون خانواده ندارند.
عبدالهی عامل تاثیرگذار دیگر در این زمینه را نفوذ رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی برشمرد که جایگزین ارتباطات امروزی شده و فردگرایی و انزوای شخصی را به وجود آورده اند.
وی معتقد است: در واقع گرفتاری های شغلی و رسانه ها موجب شده روابط بین فردی کاسته شده که این مساله به مرور زمان مشکلاتی نظیر سست شدن روابط، عدم همدلی و جدایی عاطفی را شکل می دهد.

*** گفتگو، محور نظام آموزشی جامعه برای تربیت افراد قرار گیرد

یک کارشناس فرهنگی نیز معتقد است: خانواده یکی از مهمترین کانون های اجتماعی در هر جامعه ای بویژه در کشور ایران است که با سابقه تاریخی و فرهنگی دیرینه ای که دارد از جایگاه، اهمیت و احترام لازم برخوردار است.
حجت الاسلام حشمت الله رستمی ادامه داد: صمیمیت، اعتماد، احترام، تفاهم و استواری جایگاه خانواده ها همواره زبانزد عام و خاص در بین خانواده های ایرانی بوده است.
وی یادآور شد: نظام خانواده در ایران یکی از نظام های قدیمی در شکل دهی سنت ها، آداب و رسوم اجتماعی و خانوادگی بوده و صمیمت بین اعضا یکی از موارد مهم در خانواده های موفق است.
وی اضافه کرد: ارتباط نزدیک، گفتگوی صمیمانه و رفع مشکلات با گفتگو از بهترین راه حل های رسیدن به تفاهم در میان خانواده ها و لذت برن از کانون گرم خانواده است.
حجت الاسلام رستمی تاکید کرد: فراگیری مهارت و هنر گفتگو بسیار مهم است چراکه در جامعه امروزی ایران پایین آمدن نرخ گفتگو بحرانی است که گریبانگر خانواده های ایرانی شده است.
وی با بیان اینکه بسیاری از آسیب هایی که متوجه یک خانواده می شود در اثر عدم رسیدن به نقطه تفاهم ایجاد می شود، گفت: تفاهم از گفتگو بین اعضا خانواده شکل می گیرد و همه افراد باید یاد بگیرند که هر مساله ای را چه مثبت و منفی با گفتگو حل و به راه حل مسالمت آمیز دست یابند.
وی معتقد است: متاسفانه نظام آموزشی ما دانش آموزان را به عنوان افراد گفتگو محور بار نیاورده و این مساله یک معضل و بحران است که در کشور شکل گرفته و موجب بحران سکوت در خانواده ها شده است.
رستمی گفت: علاوه بر این گسترش استفاده بیش از حد از فضای مجازی یکی دیگر از دلایل پایین آمدن گفتگو بین خانواده های ایرانی بوده که نتیجه این گفتگوهای مجازی بحران را به زندگی انسان ها هدیه می دهد.
این کارشناس فرهنگی بیان کرد: وقتی روابط عاطفی یک خانواده کمتر شده و نیاز روحی به گفتگو و تفاهم و لذت زندگی ارضا نشود بی شک زندگی دچار بحران خواهد شد.
وی ادامه داد: افراد باید حرف زدن هنرمندانه و چارچوب صحبت کردن در یک خانواده ها را فرا گرفته و بویژه بین والدین این مساله اگر نهادینه نشود مسایل به حافظه پنهان افراد ذخیره و این انبار مسایل ناگفته دستاوردی جز کینه و نفرت نخواهد داشت و به مرور طلاق عاطفی و طلاق ثبتی را به همراه دارد.
به گفته حجت الاسلام رستمی، امروزه متاسفانه در جامعه ما یکی از دلایل طلاق ثبتی و طلاق عاطفی عدم گفتگوی صمیمی بین خانواده هاست.

*** رابطه مستقیم گسترش آسیب های اجتماعی با کاهش گفت وگو در خانواده ها

مدیرکل بهزیستی ایلام نیز با اشاره به پایین آمدن نرخ گفت و گو بین خانواده های ایرانی گفت: روند افزایش بسیاری از آسیب های اجتماعی بیانگر پایین آمدن میزان گفت وگو بین خانواده هاست.
زهرا همتی افزود: وقتی در یک خانواده پدر و مادر فرصت معینی برای گفت وگو با یکدیگر و همچنین با فرزند را در طول روز مد نظر قرار دهند، بدون شک از وضعیت روانی، روحی و مشکلات همدیگر مطلع می شوند.
وی ادامه داد: چنانچه در یک خانواده اعضا آن زمانی را برای صحبت کردن اختصاص نداده و این مساله برایشان معنا و مفهومی نداشته باشد، راه برای ورود به آسیب های اجتماعی بیشتر و زنگ خطری برای بحران یک خانواده به صدا در می آید.
وی اضافه کرد: برخی خانواده ها گفت وگو با هم را به عنوان یک نیاز احساس نکرده و این مقوله را نتوانسته اند به عنوان یک فرآیند طبیعی و ضروری در ساختار زندگیشان احساس کنند.
همتی با تاکید بر اینکه بچه ها باید گفت وگوی بین پدر و مادر خود را مشاهده کنند، گفت: وجود این رابطه موجب می شود بچه ها مهارت گفت وگو با همسران خود در آینده را فرا بگیرند.
وی یادآور شد: چنانچه نیاز به گفت وگو از سوی اعضا اعم از فرزند و پدر و مادر در یک خانواده ارضا نشود، این افراد این نیاز خود را با افراد غریبه در میان گذاشته و آنها را هم صحبت خود می بینند.
وی معتقد است: در این جریان ممکن است زن، مرد و یا فرزند برای جبران نبود گفت و گو در محیط خانوادگی خود به افراد دیگری روی آورده و ناخواسته به آسیب های اجتماعی ورود پیدا کنند.
وی با اشاره به تاثیر فضای مجازی در پایین آمدن میزان گفت وگو بین خانواده های ایرانی و به تبع ایلامی گفت: این مساله را باید پذیرفت که فضای مجازی هم میزان گفت وگو بین خانواده ها کم و هم کیفیت آنرا پایین آورده است.
همتی گفت: وقتی زوج ها در حین صحبت کردن با یکدیگر به علت مشغول بودن در فضای مجازی ارتباط چشمی برقرار نکرده و از زبان بدن خود در ارتباط استفاده نمی کنند، این مساله خود به خود بر کیفیت گفت وگوهای خانواده ها به مرور تاثیر می گذارد.
وی اظهار کرد: پایین آمدن میزان گفت وگو بین اعضا خانواده بر اثر مشغول بودن در فضای مجازی و از طرف دیگر استفاده نکردن از زبان بدن در حین گفت وگو موجب شده فرد احساس سرخوردگی در یک محیط خانوادگی پیدا و همدلی در این محیط از بین برود.
به عقیده وی، هرچه میزان گفت وگو ها در محیط های خانوادگی کاهش پیدا کند، ابراز محبت ها هم کم شده و این مساله زمینه را برای ورود به آسیب های دیگر اجتماعی فراهم می کند.
همتی می گوید: باید از طریق آگاه سازی به خانواده ها زمینه لازم برای استفاده درست از فضای مجازی و تامین نیازهای اساسی در خانواده ها از جمله گفت وگو بین اعضا حفظ شود.
بر اساس تازه ترین برررسی های انجام گرفته میزان گفت وگو بین خانواده های ایرانی به 15 دقیقه در طول روز کاهش یافته است.
گزارش: آزاده خرم ** انتشار دهنده: حسن کهزادیان
7171/6119
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.