به گزارش ایرنا، اما وقتی فردی با وجود داشتن نقص عضو نمی تواند ترددی با سهولت در شهر داشته باشد و خود را از حصار نشستن در خانه و انزوا نجات دهد قضیه پیچیده می شود.
شهری که کالبد آن برای انسان های سالم هم جوابگو نیست چه برسد به اینکه موقعیت و فضایی را فراهم کرده باشد که یک فرد معلول یا سالمند بدون نیاز به داشتن همراه بتواند در آن تردد کند.
وقتی فرد معلولی نمی تواند به تنهایی سوار وسیله نقلیه عمومی شود یا با ویلچرش نتواند براحتی در معابری که پستی و بلندی زیادی دارد عبور کند، اینها بخشی از درد دل های معلولان است که موجب شده حضورشان در جامعه با مانع روبه رو شود که باید این موانع از راه معلولان برداشته تا آنها هم حق تردد راحت در شهرها را داشته باشند.
اینها همگی یک روایت را حکایت می کند و اینکه شهر ها را متناسب با معلولان نساخته اند و عمده امکانات از وسایل نقلیه عمومی گرفته تا معابر و جدول ها و غیره متناسب نه با همه بلکه تنها با افراد سالم ساخته شده اند.
موانعی که موجب شده معلولان بجای حضور در جامعه ، انزوا در خانه و دوری از مردم را برگزیده و خود را سهیم از حق شهروندی ندانند.
موانع شهری که موجب شده یک فرد توانخواه وقتی با آن مواجه می شود غصه تلخ نقص عضو بودنش را در ذهن مرور و به مصداق این مساله که تمامی امکانات شهرها برای افراد سالم مهیا و معلولان از آن بی بهره باشند، برسد.
امکانات در شهرها اگرچه هم هنوز به درجه مطلوب برای سایر افراد عادی نرسیده ولی گویی تمام آنها همچون قصیده ای بی پایان برای مردم سالم سروده شده و در این میان بیتی هم نصیب معلولان نشده است.
.
*** شهر با معلولان غریبه است
سمیه عبدی یکی از معلولان ایلامی است که از ناحیه پا دچار معلولیت جسمی، حرکتی است و این مساله موجب شده برای تردد با عصا راه برود.
او رفتن به معابر و خیابان های شهر را همچون کابوسی می داند که همواره ذهنش را آزار می دهد بطوریکه مجبور است برای رفتن به بیرون از خانه کسی او را همراهی کند.
او می گوید: بارها در مسیرهایی که قرار گرفته ام و نتوانسته ام از آنها همچون سایر افراد عادی عبور کنم احساس ضعف زیادی کرده ام و موجب شده برای رفتن به بیرون علاوه بر رنجوری جسم روحیه ام نیز ضعیف شود.
زهرا امیدی مادر یکی از معلولان جسمی، حرکتی شدید است که فرزندش 13ساله و ویلچر نشین است، او هم از وضعیت نامناسب فضاهای عمومی و شهری گلایه دارد.
او می گوید: بارها پیش آمده که بخواهم فرزندم را برای تنوع و تقویت روحیه اش به بیرون از منزل ببرم ولی موانع ترددی که پیش رویمان است مرا از این کار منع کرده است.
وی گفت: مسئولان باید شهرها و فضاهای عمومی را متناسب با نیاز معلولان ساخته چراکه این افراد هم قشری از جامعه بوده و دارای حقوق هستند.
*** لزوم همکاری بیشتر دستگاه های اجرایی استان برای مناسب سازی فضاهای عمومی و اداری
مدیر کل بهزیستی ایلام نیز یکی از مهمترین نیازها و خواسته های معلولان را مناسب سازی فضاهای عمومی و اداری برای حضور آسان و بدون مانع این قشر در جامعه عنوان می کند.
فرهاد قیصربیگی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: به منظور مناسب سازی فضاهای عمومی و ادارات با هدف سهولت در تردد معلولان اواخر پارسال بخشنامه ای از سوی دفتر مناسب سازی بهزیستی کشور به عنوان طرح شهید رجایی با هدف ارزیابی عملکرد دستگاه ها به این اداره کل ارسال شد.
وی ادامه داد: بر اساس این بخشنامه از 48 دستگاه اجرایی استان برای اجرایی کردن شاخص های ارزیابی مناسب سازی توسط کارشناسان بازدید انجام گرفت.
وی شاخص های ارزیابی شده در این بازدیدها را پنج مورد شامل مناسب بودن ورودی ساختمان ها، مناسب سازی فضاهای بهداشتی، آسانسور، سطح شیب دار و رمپ اعلام کرد و گفت: در بررسی های انجام شده متاسفانه کمتر از 10دستگاه وضعیت مناسب سازی آنها مطلوب بوده است.
مدیر کل بهزیستی ایلام بیان کرد: در نشست ستاد مناسب سازی استان به ریاست استاندار وضعیت دستگاه ها در زمینه مناسب سازی اعلام و دستگاه های اجرایی مکلف به اجرای مناسب سازی برای سهولت تردد معلولان با بکارگیری تجربه های کارشناسان این سازمان شدند.

*** تابلوهای ویژه تردد معلولان در خیابان ها نصب می شوند
مدیر کل بهزیستی ایلام همچنین از رایزنی این اداره کل با شهرداری های استان برای نصب تابلوهای ویژه تردد معلولان در شهرها خبر داد.
وی گفت: این اقدام نیز با هدف توجه به حقوق معلولان و حضور هرچه بیشتر این افراد در جامعه، رعایت حقوق شهروندی و جلوگیری از انزوای آنها انجام گرفته است.
قیصربیگی همچنین از معرفی شهر مهران به عنوان شهر بدون مانع برای تردد معلولان خبر داد و گفت: سال گذشته این شهربه عنوان شهر بدون مانع برای تردد معلولان معرفی و امیدواریم در آینده نزدیک تمامی شهرهای استان برای تردد معلولان مناسب سازی شوند.
12هزار معلول و 11هزار جانباز در استان ایلام وجود دارد.
گزارش: آزاده خرم** انتشار دهنده: شهریار حیدری فر
/6034/7171
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.