مریم تقوی*: استان ایلام به عنوان یک استان جوان دارای افراد تحصیلکرده بسیاری است به نحوی که میانگین تحصیل نسبت به جمعیت در استان ایلام از شهرهای بزرگ و صنعتی کشور نیز بالاتر است، اما این استان علیرغم این جمعیت تحصیلکرده یکی از بیکارترین استانهای کشور است. از عوامل بیکاری در استان درگیری مستقیم این استان در جنگ با عراق,تخریب صنایع در اثر بمباران,عدم برنامه ریزی بر فعالیتهای تولیدی و اشتغالزایی,عدم تمایل بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این استان است.
بیکاری جوانان در کنار درامد پایین خانواده ها باعث مشکلات اجتماعی مانند بالا رفتن سن ازدواج,افزایش امار طلاق,وبروز مشکلات روانی همچون افسردگی و خودکشی در ایلام شده است.
علاوه بر این و طبق بررسیهای انجام شده روند شیوع اعتیاد نیز در ایلام نگران کننده میباشد. عواملی همچون فقر فرهنگی,بن بست جغرافیایی,بیسوادی,مهاجرت بی رویه,فقر اقتصادی,محدودیتها و کنترل بیش از حد اجتماعی,ساختار نامناسب خانواده,اداب و رسوم و باورهای غلط,نبود سرگرمیهای معمول زندگی موجب پدید امدن فشارهای روانی,اجتماعی گردیده است.
همچنین یکی دیگر از مشکلات اجتماعی استان ایلام سلطه فرهنگ قومی است این سلطه تا حدی است که دیگر چهره های موجه هم برای ارتقا در هرم اجتماعی جامعه و یا کسب جایگاه بالاتر به ان متوسل میشوند.
از معضلات دیگر استان پدیده فرار سرمایه و میزان لالای مهاجرت می باشد به نحوی که استان ایلام دو دهه است که جمعیت آن با رشد منفی مواجه شده است. متاسفانه تعداد زیادی از مردم ایلام که توانایی انجام کارهای کلان اقتصادی دارند همین که به مکنتی رسیدند استان ایلام را مناسب زندگی نمیدانند و برای فعالیت به دیگر شهرهای بزرگ روی می اوردند.این در حالی است که استان ایلام دارای ظرفیت های گسترده ای برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف است.
استان ایلام دارای ظرفیتهای همچون:جنگل,منابع طبیعی و گردشگری است با ورود مسولان اجرایی به این بخش ها و استفاده از توان و مشارکت سازمانهای مردم نهاد و بخش خصوصی از این پتانسلیها برای توسعه استان باید استفاده شود
ایلام دارای اثار تاریخی و مناطق باستانی و توریستی زیادی است که مغفول مانده ولی قابلیت مطالعه و کاوش های باستان شناسی و جذب گردشگر را دارند. از قابلیت های گردشگری مساله کاروان راهیان نور و زایرین عتبات عالیات است و 756 اثر تاریخی و توریستی ثبت شده است.
در پایان و به عنوان تاکید لازم است بگویم که ایلام نیازمند کارهای زیربنایی ماندگار و پایدار است؛ هم اکنون مرز مهران به یک فرصت و ظرفیت برای استان ایلام تبدیل شده که با ارتقای سطح فرهنگ مردم و استان و ترغیب انها به مشارکت اجتماعی,علاوه بر توسعه عمرانی و زیر ساختی به پیشرفت فرهنگی هم دست پیدا می کند.نباید در اجرای طرحهای توسعه ای استان تاخیر و وقفه ایجاد شود چرا که تاخیر در اجرای طرحهای توسعه ای مانند نفت گاز و کشاورزی که منفعت همگانی زیادی دارند موجب افزایش مهاجرت و ایجاد ناامیدی مردم می شود.
*کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی
46