ترس از ابتلا به کرونا در محیط انتقال خون مهم‌ترین علت عدم مراجعه افراد برای اهدای خون است در حالیکه به گواه کسانیکه این روزها برای اهدای خون مراجعه می‌کنند تدابیر بهداشتی بیشتر از هر زمان دیگری در پایگاه‌های انتقال خون رعایت می‌شود.

پایگاه انتقال خون استان ایلام نیز که همواره در زمره پایگاه‌های موفق در تامین، ذخیره‌سازی و حتی صدور خون مازاد به استان‌های دیگر بوده است با شیوع کرونا با چالش کاهش چشمگیر ذخایر خون و فرآورده‌های خونی مواجه شد اما به همت مردم و نهادهای مختلف ایلام این مشکل در حال برطرف شدن است.

ذخایر خون و فرآورده‌های خونی این استان در اسفندماه سال گذشته به پایین‌ترین میزان خود رسید که شیوع کرونا، سرمای هوا و برنامه‌های پیشواز عید نوروز خانواده‌ها در این کاهش نقش موثری داشت.

شیوع کرونا و ترس از ابتلا به این بیماری ویروسی و عدم خروج مردم به ویژه اهداکنندگان مستمر و باسابقه از منزل باعث شد میزان خون و فرآورده‌های خونی در اسفندماه سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال ماقبل ۴۰ درصد کاهش داشته باشد.

پایگاه انتقال خون ایلام در زمینه تامین نیاز گروه‌های خونی منفی و همچنین فرآورده‌های خونی از جمله پلاکت خون با کاهش شدید و جدی مواجه شد و از اهداکنندگان باسابقه و مستمر استان ایلام خواست برای اهدای خون به پایگاه انتقال خون استان مراجعه کنند.

با توجه به اینکه بیماران نیازمند دریافت خون همچون تلاسمی، سزارین، سوانح نیازمند اتاق عمل و هموفیلی همواره نیازمند دریافت خون و فرآورده‌های خونی هستند و نیاز دائمی آنها ارتباطی به شرایط جامعه ندارد، پایگاه انتقال خون ایلام از دستگاه‌های مردمی چون هلال احمر، سپاه و بسیج خواست جوامع هدف خود را برای اهدای خون ترغیب کنند تا ذخایر خونی استان تامین شود.

فروردین ماه نیز کمبود خون و فرآورده‌های خونی در استان ایلام ادامه داشت اما با شروع اردیبهشت‌ماه اهداکنندگان بیشتری به درخواست پایگاه انتقال خون ایلام برای اهدای خون مراجعه کردند و وضعیت تا حدودی بهتر شده است اما هنوز برای رفع کامل مشکل نیاز به همکاری جدی مردم وجود دارد.

هرچند کرونا باعث کاهش محسوس اهدای خون در استان ایلام شد اما با این وجود باتوجه به مدیریت صحیح، مشکل خاصی برای ذخیره خون و فرآورده‌های خونی مورد نیاز بیماران در استان وجود ندارد.

به طور معمول میزان اهدای خون و مراجعه به پایگاه‌های اهدای خون نسبت به ماه‌های گرم سال کمتر است و این کاهش مراجعات در ماه‌های اسفند و فروردین به اوج خود می‌رسد اما شیوع کرونا به این مساله دامن زد و موجب کاهش محسوس اهدای خون در پایگاه انتقال خون استان ایلام شد.

پایگاه انتقال خون برای تامین ذخایر خون و فرآورده‌های خونی خود با انتشار مکرر اطلاعیه و فراخوان از طریق رسانه‌های جمعی و ارسال پیامک برای اهداکنندگان مستمر و باسابقه خواستار مشارکت حداکثری مردم، اهداکنندگان مستمر و باسابقه، کارکنان دستگاه‌ها و ادارات در اهدای خون است تا مشکلی در زمینه تامین خون و فرآورده‌های خونی بیماران نیازمند ایجاد نشود.

با وجود شیوع کرونا و حساسیت‌های جامعه نسبت به این بیماری بازهم بودند کسانی که برای اهدای خون به پایگاه انتقال خون استان ایلام مراجعه می‌کنند تا با اهدای خون خود، مشکلی در زمینه تامین نیازهای خونی بیماران وجود نداشته باشد.

انتقال خون استان ایلام هرچند در طول سال شرایط بهداشتی و استریل را برای حفظ سلامت اهداکنندگان رعایت می‌کند اما در شرایط کرونایی، رعایت پروتکل‌های بهداشتی نسبت به قبل از شیوع آن بیشتر شده است تا هیچ مشکلی سلامت اهداکنندگان را تهدید نکند و این افراد با خاطری آسوده اقدام به اهدای خون کنند.

کرونا مانعی برای اهدای خون نیست

یکی از اهداکنندگان مستمر که با وجود شیوع بیماری کرونا به پایگاه انتقال خون به منظور اهدای خون آمده است، اظهار داشت: به طور عادی در طول سال چهار بار اهدای خون دارد و هر زمان که پایگاه انتقال خون اعلام نیاز کند بدون معطلی برای اهدای خون به این پایگاه مراجعه می‌کند.

امیر علیزاده افزود: خون به عنوان یک مایع حیاتی و نجات بخش چون ساخته مصنوعی و انسان ساخت ندارد بنابراین همه مردم موظف هستند برای نجات جان بیماران اهدای خون داشته باشند و پایگاه انتقال خون برای حفظ و پایداری ذخایر خونی خود نیازمند مشارکت عمومی است.

وی در مورد اهدای خون در زمان شیوع کرونا هم توضیح داد: پایگاه انتقال خون برای حفظ سلامت اهداکنندگان تمام شرایط و موازین بهداشتی و پیشگیرانه را رعایت می‌کند کما اینکه در طول سال نیز رعایت بهداشت محیط و فرد در دستور کار مسوولان این پایگاه است و بدون شک در این مقطع رعایت بهداشت از سوی مسوولان پایگاه انتقال خون بیشتر شده است.

اهداکنندگان بدون واهمه برای اهدای خون مراجعه کنند

اهداکننده دیگری هم با بیان اینکه اهداکننده مستمر است، افزود: اهدای خون برای حفظ سلامت خود افراد ضروری است و هر فردی در طول سال باید حداقل یک یا ۲ بار اهدای خون داشته باشد تا هم تامین کننده خون مورد نیاز بیماران باشد و هم به سلامت جسمانی خود کمک کند.

محسن قمری یادآور شد: چون مسوولان پایگاه انتقال خون در حفظ بهداشت و مسایل پیشگیرانه از کرونا اهتمام دارند بنابراین مشکل و استرسی در زمینه مراجعه اهداکنندگان برای اهدای خون وجود ندارد و اهداکنندگان بدون واهمه در خصوص ترس از ابتلا به کرونا برای اهدای خون به این پایگاه مراجعه کنند.

برخی ادارات مانند هلال احمر، نیروی انتظامی، سپاه و بسیج نیز در فراخوانی‌های عمومی پایگاه انتقال خون استان شرکت می‌کنند، یکی از نیروهای انتظامی ایلام‌ که به همراه تعدادی از همکاران خود برای اهدای خون مراجعه کرده بود گفت: کارکنان نیروی انتظامی در طول سال همواره در امر خیر اهدای خون مشارکت فعال دارند.

سرگرد هواسی افزود: پرسنل نیروی انتظامی در همه جبهه‌ها و عرصه‌ها حضوری موثر و فعال دارند و اکنون با توجه به اعلام نیاز پایگاه انتقال خون به همراه تعدادی از همکاران برای اهدای خون مراجعه کرده‌ایم و بعد از اهدای خون دوباره به سر پست‌های ماموریتی خود بر می‌گردیم.

کاهش ۷۰ درصدی مراجعه اهداکنندگان در فروردین/وضعیت مراجعه ایلامی‌ها بهتر شده است

مدیرکل پایگاه انتقال خون استان ایلام در مورد وضعیت اهدای خون و مشارکت مردم در این زمینه اظهار داشت: انتقال خون در همه حال موظف به تامین خون برای بیماران بوده و البته این تامین خون منوط به همکاری اهداکنندگان است.

دکتر سحر سنایی افزود: به طور معمول اهدای خون در فصل زمستان و فروردین ماه نسبت به دیگر ایام سال کمتر است اما در ماه‌های اخیر به علت شیوع کرونا مراجعه مردم برای اهدای خون بسیار کمتر شد که با انتشار فراخوان‌های عمومی متعدد از طریق رسانه‌ها و ارسال پیام کوتاه به اهداکنندگان مستمر و باسابقه از  مردم خواسته شد جهت اهدای خون به این پایگاه مراجعه کنند.

وی با بیان اینکه کرونا مردم را ترسانده است، اضافه کرد: میزان مراجعه مردم برای اهدای خون نسبت به ماه‌های گذشته کاهش چشمگیر و محسوسی دارد هرچند اکنون وضعیت مراجعه نسبت به اسفند و فروردین ماه بهتر شده است.

سنایی یادآور شد: هرچند میزان مراجعه مردم برای اهدای خون کمتر شده اما با مدیریت درست، مشکلی در زمینه ذخایر خونی استان و تامین نیازهای خونی و فرآورده‌های خونی بیماران وجود ندارد ولی به هر صورت برای استمرار پایدار ذخایر خون و فروآرده‌های خونی، پایگاه انتقال خون استان نیازمند همکاری و مراجعه مردم به منظور اهدای خون است.

وی گفت: میزان مراجعه مردم به پایگاه انتقال خون در فرودین ماه امسال باتوجه به شیوع ویروس کرونا در استان نسبت به فروردین ماه سال گذشته ۷۰ درصد کاهش داشته است.

وی تاکید کرد: پایگاه انتقال خون استان تمام تلاش خود را به کار بسته است تا نیازهای خونی و فرآورده های خونی سالم بیماران را تامین کند و همه خون‌ها قبل از استفاده بیمار مورد آزمایش قرار می‌گیرند.

رییس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۹۰ هزار و ۴۸۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۶۰ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به پنج هزار و ۷۱۰ نفر رسید.

کیانوش جهانپور روز یکشنبه درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از آن در کشور افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز ( هفتم اردیبهشت) براساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی هزار و ۱۵۳ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ در کشور به ۹۰ هزار و ۴۸۱ نفر رسید.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.