بررسی تطبیقی تقیه در آرای شیخ انصاری و امام خمینی (س) به قلم ذبیح الله اوحدی توسط موسسه چاپ و نشر عروج( وابسته به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)) منتشر شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، کتاب « بررسی تطبیقی تقیه در آرای شیخ انصاری امام خمینی (س) » با تیراژ هزار نسخه توسط انتشارات چاپ و نشر عروج منتشر شد.
مولف در مقدمه ای که درباره این اثر نوشته گفته است که یکی از اصولی که از قواعد فقهی - سیاسی مسلمانان به حساب می آید "تقیه" است که طبق روایات ، طریق و روشی مناسب و سودمند برای حفظ دین و دینداری است . به زبان ساده تقیه انکار لفظی یا عملی برخی از باورها و عقاید به منظور ایجاب اموری مهمتر یا دفع و سلب هر ضرری است .
در ادامه مقدمه آورده شده است : حضرت امام خمینی و شیخ انصاری هر کدام با تاسی به سیره انبیا و ائمه و سلف صالح و بر اساس اجتهاد پویا و با تکیه بر دو عنصر زمان ومکان تقیه را انچنان که در اغلب رساله ها و کتب فقهی به مسائل خوف و کتمان و اکراه محدود شده بود به شکلی روشن تر و متناسب با مقتضیات روز زمان با همه ابعاد و اقسامش ، تحریر و ارائه نموده اند.
مولف همچنین خاطرنشان کرده است که مسئله تقیه در طول تاریخ مورد توجه دانشمندان شیعه و سنی بوده است و در این باره نوشته هایی به صورت مستقل و مندرج در کتب مختلف ، از سوی آنان دیده می شود. تبیین علمی و روشن کردن ابعاد اساسی این اصل اختلافی بین مذاهب اسلامی و اثبات آن از ادله چهارگانه و تشریح مباحث و شاخه های تقیه از دو منظر متفاوت (شیخ مرتضی انصاری و حضرت امام خمینی) مهمترین هدف این پژوهش است.
مولف در ادامه گفته است: از آنجا که امروزه در باب مسئله حج اختلاف های زیادی پیرامون امنیت روانی و دینی حجاج شایع گشته و با توجه به این که حفظ جان و دفع خطر احتمالی عقلا واجب است ، ضروری به نظر می رسد تحقیقی در این راستا صورت پذیرد تا برخی راهکارها و چاره اندیشی ها در جهت رفع ضرر نمایان شود.
مولف همچنین در مقدمه این کتاب گفته است که علی رغم دیدگاه های نوپیدا و نوظهور حضرت امام خمینی (س) در مسئله تقیه ، بالاخص تقیه مداراتی ، تحقیق پیش رو می تواند کمک حال روحانیت محترم کاروان ها ، همچنین قابل استفاده در مسائل اجتماعی و سیاسی روز زمان ما باشد.
لازم به ذکر است که این کتاب شامل چهار فصل است که در فصل اول کلیاتی درباره تعریف تقیه ازجمله معنای لغوی و معنای اصطلاحی آن داده شده است.همچنین در این فصل تاریخچه تقیه مورد بررسی قرار گرفته یعنی تقیه قبل از اسلام و تاریخ تقیه بعد از اسلام ذکر شده است.
در فصل دوم نسبت تقیه با دیگر مقولات فقهی بررسی شده است . با توجه به این که مفاهیمی در قرآن و فرهنگ اسلامی به گونه ممدوح و مذموم وجود دارد که گاهی با تقیه خلط و اشتباه می شود و در ذهن انسان تلقی اتحاد معنایی با آن ها ایجاد می گردد در این فصل سعی شده است تا برای هر چه بهتر روشن شدن معنا و مفهوم تقیه ، مفاهیمی چون نفاق ، مداهنه ، امر به معروف و نهی از منکر ، توریه و اضطرار را در ارتباط با تقیه به تفضیل بیان کند.
فصل سوم این کتاب منابع و مصادر تشریع و تجویز تقیه آورده شده است و در فصل چهارم تقیه از دیدگاه شیخ انصاری و امام خمینی بررسی شده است.
در این فصل تعریف تقیه از منظر امام خمینی و همچنین شیخ انصاری آورده شده و اقسام تقیه به تفضیل بیان شده و سعی شده است که حول محور آرا و نظریات تخصصی حضرت امام خمینی و شیخ انصاری بحث شود.
لازم به ذکر است که کتاب « بررسی تطبیقی تقیه در آرای شیخ انصاری و امام خمینی (س)» در شمارگان 1000 نسخه و در 127 صفحه و قیمت 2600 تومان منتشر شده است.