به گزارش ایرنا، تکیه برتفکر شورایی از توصیه های اکید قرآن کریم برای همفکری در جامعه انسانی و بها دادن به اندیشه ها و خرد جمعی است، رهیافتی که برونداد آن مدیریت عقلایی در نظام اجتماعی و کاهش ضریب خطاها است.
سوره مبارکه شورا در قرآن کریم اهمیت نظام شورایی را به جامعه بشری متذکرمی شود و انسان ها را به تبادل آرا و اندیشه برای بهتر زیستن و ارائه طریق فرا می خواند.
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از اصل مترقی دین مبین اسلام است ، نظام شورایی را به عنوان یک راهبرد اجتماعی به جامعه معرفی کرد و اواخر دهه 70 این اصل قانون اساسی شور وحال خاصی به فعالیت های اجتماعی کشور بخشید.
شوراهای اسلامی نهادهای مردمی در راستای مشارکت مردم در تصمیم گیری و تصمیم سازی در کشور هستند که در قانون اساسی بسیار مورد توجه و تاکید قرار گرفته است .
در اصل هفتم قانون اساسی آمده است که طبق دستور قرآن کریم: 'و امرهم شوری بینهم' و 'شاورهم فی الامر' شوراها، مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظائر این ها از ارکان تصمیمگیری و اداره امور کشورهستند.
همچنین براساس اصل ۱۰۰ قانون اساسی برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت می گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می کنند.
سال 77 اولین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا درکشور برگزار شد و در هرمنطقه به انتخاب مردم ، نمایندگان راهی پارلمان های محلی شدند.
شکل گیری نهاد اجتماعی شورا با اینکه تاکنون با آسیب ها و چالش های همراه بوده اما شواهد نشان می دهد که
به مراتب از آسیب ها و اشکالات سال به سال کاهش می یابد و فرایند نظام شورایی در حال تکامل و شکل گیری است، رهیافتی که می تواند سرآغازی برای گسترش مشارکت عمومی در فعالیت های اجتماعی به شمار آید.
آنچه به عنوان بازخورد نظام شورایی بیشتر به چشم می آید ، تکاپوی نمایندگان پارلمان های محلی برای بهبود و ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات شهر، بخش یا روستاها است که با خرد جمعی و تکیه بر دانش و آگاهی نخبگان پیش می رود.
از دیگر سو در طول ادوار گذشته تا کنون شوراهای اسلامی شهر و روستا ، گاهی آسیب هایی سبب مانع یا رکود فعالیت شورایی محسوب شده که این آسیب ها با نظارت های عمومی و حاکمیتی در انتخابات و نگاه اصلاح گرایانه عمومی رو به کاهش است.
با این اوصاف نظام شورایی دارای جهت گیری و کارکرد خاص خود است، نهادهایی برآمده از متن مردم با سلیقه های متفاوت اجتماعی، سیاسی ، فرهنگی و مدیریتی که می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات و تنگاها باشد.
به طور قطع سپردن امور به مردم در واقع نوعی خودمدیریتی است و موفقیت های گام به گام نظام شورایی این بستر را به وجود آورد که دولت بخش هایی از اختیارات خود را به مردم واگذار کند، موضوعی که در اصل 44 قانون اساسی بر آن تاکید شده است.
واگذاری امور اجتماعی ، اقتصادی و حتی امنیتی به مردم در نظام اسلامی طی 40 سال گذشته دارای تجارب مستمر است، هرجا که امور به مشارکت عمومی واگذار شد، توزیع فعالیت های اجتماعی را عادلانه تر و نتایج بهتری حاصل شده است.
دستاوردهای حضور آگاهانه و مقتدرانه مردم در 8 سال جنگ تحمیلی یا عرصه های سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی
بی شمار است لیکن لازمه افزایش این حضور کوچک سازی دولت و افزایش دامنه اختیارات نهادهای عمومی و مردمی است.
نکته حائز اهمیت اینکه دولت به معنای خاص و عام کلمه در هر 2 فرایند باید نظارت ها را بر تشکل های مدنی بیشتر کند، رصدهایی که مزاحم ، مانع پیشرفت و کارشکن نبوده بلکه سد راه تخلف و سوء استفاده افراد باشد.
به گفته برخی اعضای شوراهای اسلامی و مسئولان شورایی، اگر چه نهاد شورا در کشور شکل گرفته اما در بسیاری مواقع دامنه اختیارات این نهاد محدود است .
بنا به گفته محمود دادگو رئیس چهار دوره گذشته شورای شهر کرج حلقه های مفقوده مدیریت شهری بسیار است که از جمله آنها می توان به نبود ' مدیریت واحد شهری' اشاره کرد.
به گفته وی، ساختار مدیریت واحد شهری هنوز در شهرهای کشور شکل نگرفته و این امر خسارات و آسیب هایی در پی داشته است.
دادگو می گوید: مدیریت واحد شهری موجب می شود تا ضریب خطاهای دستگاه های اجرایی در عمران شهری و پیشبرد طرح ها و پروژه ها کم شود و مجریان طرح ها همسو و مکمل یکدیگر حرکت کنند ضمن آنکه خسارت های چند وجهی به بارنخواهد آمد.
او گفت: به عنوان مثال : آسفالت خیابان ها توسط شهرداری انجام می شود اما پس از چند روز دستگاه های اجرایی دیگر با حفاری های متعدد ، کاشته های گذشته را تخریب می کنند درحالیکه اگر امور بر تصمیم گیری واحد متمرکز شود به این شکل خسارت به زیر ساخت های شهری شاهد نخواهیم بود.
این عضو پیشین شورای شهرکرج تاکید کرد که مدیریت واحد شهری حلقه مفقوده در نظام شورایی است ضمن آنکه اختیارات شوراها بایستی به فراخور نیازها افزایش یابد.
استاندارالبرز می گوید: با توجه به شرایط کنونی کشور در عرصه داخلی و خارجی با تعامل هرچه بیشتر شوراها و نهادهای حاکمیتی می توان برمشکلات غلبه کرد.
محمد علی نجفی درهمایش شوراهای اسلامی استان البرز افزود: مردم به شوراها اعتماد کردند و باید به شکلی عمل کرد که منافع نظام اسلامی درهرشرایطی لحاظ شود.
وی ادامه داد: باید خدمت صادقانه و شرافت انسانی مدنظر قرارگیرد و از اعتدال خارج نشویم و با عمل به وظایف خود در پیشبرد اهداف نظام اسلامی پیش رویم.
نجفی گفت: وظایف شوراهای اسلامی نظارتی است وانتخاب شهردار حق این شوراها می باشد، بنابراین باید با آرامش و عمل به قانون پیش رفت.
وی یادآورشد: دین مبین اسلام هم بسیار به شوراها پرداخته و این نهاد جایگاه رفیعی دارد.
استاندارالبرز با اشاره به دستاوردهای شورا و مدیریت شهری در کرج و تعامل آنها با دولت گفت: در بحث متروی کرج، نتایج خوبی شاهد خواهیم بود و دربخش های دیگر از جمله ترمیم بافت های فرسوده نیز تلاش هایی درحال انجام است.
وی افزود: تفکر اصلی باید خدمت به مردم باشد و شوراهای اسلامی به عنوان نهاد مردمی حق نظارت دارند .
عزیز اکبریان نماینده مردم کرج ، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی گفت: شوراهای اسلامی نقش موثری در تصمیم گیری های مدیریت شهری دارند و باید به مصوبات آنها احترام گذاشت.
وی خاطرنشان کرد: این نهادهای عمومی نباید جزیره ای عمل کنند بلکه با مشورت سایر نهادها و ارگان ها بهتر می توان برنامه ها را پیش برد.
معاون استاندارالبرز و فرماندارویژه کرج نیز، شوراها را به عنوان فراگیر ترین تشکل های عمومی در مدیریت عمران و آبادانی جامعه اسلامی توصیف کرد .
سیروس شفقی افزود: تشکیل نهاد مردمی شورا حاصل اندیشه های والای حضرت امام (ره) بود و این نهاد تاثیرگذار برای بهبود امورشهری پا به میدان گذاشته است.
وی ادامه داد: باید تمام تلاش خود را برای تقویت شوراهای اسلامی بکار ببریم واداره امور شهری، بهداشت، تامین رفاه و آسایش اهالی شهرها و روستاها یک وظیفه سنگین است که بردوش همگان قراردارد.
فرماندار کرج گفت: تعامل دولت و شوراها برای اجرای برنامه های عمران شهری و روستایی تاثیر گذار است زیرا
شوراها خط مقدم خدمات رسانی و پل ارتباطی بین مردم و دولت به شمارمی روند .
رئیس کمیسیون شوراهای اسلامی و امورداخلی کشور درمجلس شورای اسلامی می گوید: دسترسی نداشتن به اسناد بالادستی مشکل اصلی شوراهای اسلامی است که تصمیم گیری ها را دچار مشکل می کند.
محمدجواد کولیوند افزود: ازدیگر چالش ها در شوراهای اسلامی آن است که جایگاه این ارکان تصمیم گیری شناخته نشده است، درحالی که شوراهای اسلامی درتمام حوزه ها به جز سیاسی می توانند تصمیم گیری کنند.
کولیوند گفت: شوراهای اسلامی در قانون اساسی جایگاه رفیعی دارند ولی در بخش قدرت تصمیم گیری و سیاست های اجرایی با مشکل مواجه هستند، بطوریکه شاهد آن هستیم در شورای برنامه ریزی که بالاترین رکن تصمیم سازی هر استان است، دعوت نمی شوند.
کولیوند ادامه داد: برای مثال در بحث ادامه ساخت بزرگراه شهید همت بخشی از این پروژه در قالب طرح جامع شهری کرج تعریف می شود بنابراین باید شوراها را در این زمینه دید.
وی افزود: اختلاف نظر بین شوراها و شهرداری ها چالش دیگری است که از آن بدون توجه به جایگاه های قانونی تفاسیر متعدد می شود.
وی خاطرنشان کرد: قانون برای شهرداری ها و شوراها تعیین تکلیف کرده و چالش بعدی عدم ارتباط شوراها با نظام های حکومتی و حاکمیتی است .
کولیوند گفت: اعضای شوراها نباید وام دار گروه یا دسته خاصی باشند و ارتباط آنان باید با تشکل های غیردولتی بیشترشود .
وی افزود: فقدان آموزش دوجانبه اعضای حاکمیتی شوراها و مسئولان نسبت به هم چالش دیگر دراین زمینه به شمارمی رود .
رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی یادآورشد: توجه به نهادهای حاکمیتی ، ندادن وعده های نشدنی ، خروج ازمسیر های سنتی و اگاهی هرچه بیشتر از وضعیت شهری و جمعیتی از جمله مباحث مهمی است که باید مدنظر شوراهای اسلامی قرارگیرد.
کولیوند ادامه داد: همچنین استیضاح و رسیدگی به وضعیت مدیریت شهری از سوی اعضای شوراهای اسلامی باید با آگاهی و مطالعه باشد و دیدیم که در شورای تهران و کرج ، گرمدره ،کوهسار چه اتفاقاتی رخ داد .
وی تاکید کرد: یکی از مباحث جدی انتخاب شهردار از سوی شوراهای اسلامی است که نباید به گردن نظام های حاکمیتی انداخت و دراین زمینه باید تعامل لازم را با حاکمیت داشت.
رئیس شورای اسلامی استان البرز نیز می گوید: یکی از مشکلات امروز کشور نبود مدیریت یکپارچه شهری است که لایحه آن در کمیسیون دولت در دست بررسی قرار گرفته است.
دکتر نادر ایزدبین اضافه کرد: موضوع مدیریت یکپارچه شهری پس از بررسی در دولت به مجلس شورای اسلامی خواهد رفت.
وی گفت: یکی از مشکلات شوراهای استان البرز دعوت نشدن به شورای برنامه ریزی و توسعه استان است که درخواست اعضای شورای شهر حضور بدون حق رای بوده است.
ایزدبین خاطرنشان کرد: شوراها یکی از ارکان مهم تصمیم گیری هستند که باید مدیریت یکپارچه را برای آنها مهیا کرد.
رئیس شورای اسلامی استان البرز افزود: آموزش اعضای شوراهای اسلامی در بحث مدیریت شهری ضروری است و باید به دور از جناح های سیاسی چپ و راست عمل کرد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات شوراها آن است که بیمه های اجتماعی و نظام مهندسی پاسخگوی آنها نیستند که این امر تصمیم گیری را با مشکل مواجه کرده است .
ایزدبین خاطرنشان کرد: امروز ظرفیت های خوب تولیدی و روستایی بسیاری درالبرز شاهد هستیم که باید از آن ها برای توسعه اقتصادی بهره بیشتری گرفت.
درتکمیل این مباحث کارشناسان معتقدند که سیستم های شورایی و تعاونی می توانند فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی را در صورت تامین نیازهای قانونی تکمیل و به نتیجه برسانند.
توجه به خرد جمعی نخبگان و واگذاری بار مسئولیت ها به مردم می تواند به خوداتکایی منجر شود که رشد خلاقیت ها و عبور از گردنه های سخت در تکیه بر اندیشه و عمل مردم تبلور پیدا می کند.
نهادهای شورایی و تشکل های مردم نهاد بازوان قدرتمندی برای پیشبرد برنامه های دولت و حکومت خواهند بود مشروط برآنکه به آنها بها داده شود و توزیع وظایف و ظرفیت های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی عادلانه باشد.
شوراهای اسلامی در شکل منسجم و تشکل های مردمی (غیر انتفاعی ) در هر بخش می توانند مکمل خدمات دولت
و حاکمیت بوده و کشور را به سوی آینده بهتر رهنمون شوند.
توجه به نقش محوری مردم در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها و بازخورد اندیشه های آنان، گذرگاهی ایمن برای عبور از گردنه های سخت و دشوار مانند تحریم ، تهدید و بحران محسوب می شود.
براین اساس آنطور که محتوای مطالب کارشناسان می تواند در مورد مدیریت شهری و روستایی استنباط کرد این است که دامنه اختیارات نظام شورایی باید بیشتر از آنچه که هست در قانون دیده شود لیکن نظارت های حاکمیتی به جای خود محفوظ باید نگه داشت.
تجربه کاری سیستم شورایی در کلانشهر کرج که در گذشته از آن به عنوان کلان روستا نام برده می شد، اجرای ده ها پروژه بزرگ و کوچک عمرانی مانند ساخت حدود 30 تقاطع بزرگ و متوسط غیر همسطح و احداث حدود 15 کیلومتر تونل خط 2 قطار شهری طی سال گذشته تاکنون است.
ساخت تفرجگاه های متعدد تفریحی و مراکز فرهنگی، رفاهی و ورزشی حاصل اندیشه 5 دوره نظام شورایی است که دربسیاری مواقع رضایتمندی شهروندان را به همراه داشته است.
فعالیت هایی از این دست در کرج و دیگر شهرهای استان البرز نمود دستاوردهای نظام شورایی است که تقویت این نهادهای اجتماعی به طور قطع برمیزان موفقیت ها خواهد افزود.
نکته قابل توجه اینکه شوراها مکمل خدمات بالادستی هستند ، محرومیت ها و مشکلاتی که در سطح خرد دیده می شود شاید دور از نگاه کلان گران باشد و نهادهای عمومی مانند شوراها می توانند نقطه وصل توسعه خرد و کلان به شمار آیند.
7410/ 6155
سوره مبارکه شورا در قرآن کریم اهمیت نظام شورایی را به جامعه بشری متذکرمی شود و انسان ها را به تبادل آرا و اندیشه برای بهتر زیستن و ارائه طریق فرا می خواند.
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از اصل مترقی دین مبین اسلام است ، نظام شورایی را به عنوان یک راهبرد اجتماعی به جامعه معرفی کرد و اواخر دهه 70 این اصل قانون اساسی شور وحال خاصی به فعالیت های اجتماعی کشور بخشید.
شوراهای اسلامی نهادهای مردمی در راستای مشارکت مردم در تصمیم گیری و تصمیم سازی در کشور هستند که در قانون اساسی بسیار مورد توجه و تاکید قرار گرفته است .
در اصل هفتم قانون اساسی آمده است که طبق دستور قرآن کریم: 'و امرهم شوری بینهم' و 'شاورهم فی الامر' شوراها، مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظائر این ها از ارکان تصمیمگیری و اداره امور کشورهستند.
همچنین براساس اصل ۱۰۰ قانون اساسی برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت می گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می کنند.
سال 77 اولین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا درکشور برگزار شد و در هرمنطقه به انتخاب مردم ، نمایندگان راهی پارلمان های محلی شدند.
شکل گیری نهاد اجتماعی شورا با اینکه تاکنون با آسیب ها و چالش های همراه بوده اما شواهد نشان می دهد که
به مراتب از آسیب ها و اشکالات سال به سال کاهش می یابد و فرایند نظام شورایی در حال تکامل و شکل گیری است، رهیافتی که می تواند سرآغازی برای گسترش مشارکت عمومی در فعالیت های اجتماعی به شمار آید.
آنچه به عنوان بازخورد نظام شورایی بیشتر به چشم می آید ، تکاپوی نمایندگان پارلمان های محلی برای بهبود و ارتقای سطح کمی و کیفی خدمات شهر، بخش یا روستاها است که با خرد جمعی و تکیه بر دانش و آگاهی نخبگان پیش می رود.
از دیگر سو در طول ادوار گذشته تا کنون شوراهای اسلامی شهر و روستا ، گاهی آسیب هایی سبب مانع یا رکود فعالیت شورایی محسوب شده که این آسیب ها با نظارت های عمومی و حاکمیتی در انتخابات و نگاه اصلاح گرایانه عمومی رو به کاهش است.
با این اوصاف نظام شورایی دارای جهت گیری و کارکرد خاص خود است، نهادهایی برآمده از متن مردم با سلیقه های متفاوت اجتماعی، سیاسی ، فرهنگی و مدیریتی که می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات و تنگاها باشد.
به طور قطع سپردن امور به مردم در واقع نوعی خودمدیریتی است و موفقیت های گام به گام نظام شورایی این بستر را به وجود آورد که دولت بخش هایی از اختیارات خود را به مردم واگذار کند، موضوعی که در اصل 44 قانون اساسی بر آن تاکید شده است.
واگذاری امور اجتماعی ، اقتصادی و حتی امنیتی به مردم در نظام اسلامی طی 40 سال گذشته دارای تجارب مستمر است، هرجا که امور به مشارکت عمومی واگذار شد، توزیع فعالیت های اجتماعی را عادلانه تر و نتایج بهتری حاصل شده است.
دستاوردهای حضور آگاهانه و مقتدرانه مردم در 8 سال جنگ تحمیلی یا عرصه های سیاسی ، اجتماعی و اقتصادی
بی شمار است لیکن لازمه افزایش این حضور کوچک سازی دولت و افزایش دامنه اختیارات نهادهای عمومی و مردمی است.
نکته حائز اهمیت اینکه دولت به معنای خاص و عام کلمه در هر 2 فرایند باید نظارت ها را بر تشکل های مدنی بیشتر کند، رصدهایی که مزاحم ، مانع پیشرفت و کارشکن نبوده بلکه سد راه تخلف و سوء استفاده افراد باشد.
به گفته برخی اعضای شوراهای اسلامی و مسئولان شورایی، اگر چه نهاد شورا در کشور شکل گرفته اما در بسیاری مواقع دامنه اختیارات این نهاد محدود است .
بنا به گفته محمود دادگو رئیس چهار دوره گذشته شورای شهر کرج حلقه های مفقوده مدیریت شهری بسیار است که از جمله آنها می توان به نبود ' مدیریت واحد شهری' اشاره کرد.
به گفته وی، ساختار مدیریت واحد شهری هنوز در شهرهای کشور شکل نگرفته و این امر خسارات و آسیب هایی در پی داشته است.
دادگو می گوید: مدیریت واحد شهری موجب می شود تا ضریب خطاهای دستگاه های اجرایی در عمران شهری و پیشبرد طرح ها و پروژه ها کم شود و مجریان طرح ها همسو و مکمل یکدیگر حرکت کنند ضمن آنکه خسارت های چند وجهی به بارنخواهد آمد.
او گفت: به عنوان مثال : آسفالت خیابان ها توسط شهرداری انجام می شود اما پس از چند روز دستگاه های اجرایی دیگر با حفاری های متعدد ، کاشته های گذشته را تخریب می کنند درحالیکه اگر امور بر تصمیم گیری واحد متمرکز شود به این شکل خسارت به زیر ساخت های شهری شاهد نخواهیم بود.
این عضو پیشین شورای شهرکرج تاکید کرد که مدیریت واحد شهری حلقه مفقوده در نظام شورایی است ضمن آنکه اختیارات شوراها بایستی به فراخور نیازها افزایش یابد.
استاندارالبرز می گوید: با توجه به شرایط کنونی کشور در عرصه داخلی و خارجی با تعامل هرچه بیشتر شوراها و نهادهای حاکمیتی می توان برمشکلات غلبه کرد.
محمد علی نجفی درهمایش شوراهای اسلامی استان البرز افزود: مردم به شوراها اعتماد کردند و باید به شکلی عمل کرد که منافع نظام اسلامی درهرشرایطی لحاظ شود.
وی ادامه داد: باید خدمت صادقانه و شرافت انسانی مدنظر قرارگیرد و از اعتدال خارج نشویم و با عمل به وظایف خود در پیشبرد اهداف نظام اسلامی پیش رویم.
نجفی گفت: وظایف شوراهای اسلامی نظارتی است وانتخاب شهردار حق این شوراها می باشد، بنابراین باید با آرامش و عمل به قانون پیش رفت.
وی یادآورشد: دین مبین اسلام هم بسیار به شوراها پرداخته و این نهاد جایگاه رفیعی دارد.
استاندارالبرز با اشاره به دستاوردهای شورا و مدیریت شهری در کرج و تعامل آنها با دولت گفت: در بحث متروی کرج، نتایج خوبی شاهد خواهیم بود و دربخش های دیگر از جمله ترمیم بافت های فرسوده نیز تلاش هایی درحال انجام است.
وی افزود: تفکر اصلی باید خدمت به مردم باشد و شوراهای اسلامی به عنوان نهاد مردمی حق نظارت دارند .
عزیز اکبریان نماینده مردم کرج ، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی گفت: شوراهای اسلامی نقش موثری در تصمیم گیری های مدیریت شهری دارند و باید به مصوبات آنها احترام گذاشت.
وی خاطرنشان کرد: این نهادهای عمومی نباید جزیره ای عمل کنند بلکه با مشورت سایر نهادها و ارگان ها بهتر می توان برنامه ها را پیش برد.
معاون استاندارالبرز و فرماندارویژه کرج نیز، شوراها را به عنوان فراگیر ترین تشکل های عمومی در مدیریت عمران و آبادانی جامعه اسلامی توصیف کرد .
سیروس شفقی افزود: تشکیل نهاد مردمی شورا حاصل اندیشه های والای حضرت امام (ره) بود و این نهاد تاثیرگذار برای بهبود امورشهری پا به میدان گذاشته است.
وی ادامه داد: باید تمام تلاش خود را برای تقویت شوراهای اسلامی بکار ببریم واداره امور شهری، بهداشت، تامین رفاه و آسایش اهالی شهرها و روستاها یک وظیفه سنگین است که بردوش همگان قراردارد.
فرماندار کرج گفت: تعامل دولت و شوراها برای اجرای برنامه های عمران شهری و روستایی تاثیر گذار است زیرا
شوراها خط مقدم خدمات رسانی و پل ارتباطی بین مردم و دولت به شمارمی روند .
رئیس کمیسیون شوراهای اسلامی و امورداخلی کشور درمجلس شورای اسلامی می گوید: دسترسی نداشتن به اسناد بالادستی مشکل اصلی شوراهای اسلامی است که تصمیم گیری ها را دچار مشکل می کند.
محمدجواد کولیوند افزود: ازدیگر چالش ها در شوراهای اسلامی آن است که جایگاه این ارکان تصمیم گیری شناخته نشده است، درحالی که شوراهای اسلامی درتمام حوزه ها به جز سیاسی می توانند تصمیم گیری کنند.
کولیوند گفت: شوراهای اسلامی در قانون اساسی جایگاه رفیعی دارند ولی در بخش قدرت تصمیم گیری و سیاست های اجرایی با مشکل مواجه هستند، بطوریکه شاهد آن هستیم در شورای برنامه ریزی که بالاترین رکن تصمیم سازی هر استان است، دعوت نمی شوند.
کولیوند ادامه داد: برای مثال در بحث ادامه ساخت بزرگراه شهید همت بخشی از این پروژه در قالب طرح جامع شهری کرج تعریف می شود بنابراین باید شوراها را در این زمینه دید.
وی افزود: اختلاف نظر بین شوراها و شهرداری ها چالش دیگری است که از آن بدون توجه به جایگاه های قانونی تفاسیر متعدد می شود.
وی خاطرنشان کرد: قانون برای شهرداری ها و شوراها تعیین تکلیف کرده و چالش بعدی عدم ارتباط شوراها با نظام های حکومتی و حاکمیتی است .
کولیوند گفت: اعضای شوراها نباید وام دار گروه یا دسته خاصی باشند و ارتباط آنان باید با تشکل های غیردولتی بیشترشود .
وی افزود: فقدان آموزش دوجانبه اعضای حاکمیتی شوراها و مسئولان نسبت به هم چالش دیگر دراین زمینه به شمارمی رود .
رئیس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی یادآورشد: توجه به نهادهای حاکمیتی ، ندادن وعده های نشدنی ، خروج ازمسیر های سنتی و اگاهی هرچه بیشتر از وضعیت شهری و جمعیتی از جمله مباحث مهمی است که باید مدنظر شوراهای اسلامی قرارگیرد.
کولیوند ادامه داد: همچنین استیضاح و رسیدگی به وضعیت مدیریت شهری از سوی اعضای شوراهای اسلامی باید با آگاهی و مطالعه باشد و دیدیم که در شورای تهران و کرج ، گرمدره ،کوهسار چه اتفاقاتی رخ داد .
وی تاکید کرد: یکی از مباحث جدی انتخاب شهردار از سوی شوراهای اسلامی است که نباید به گردن نظام های حاکمیتی انداخت و دراین زمینه باید تعامل لازم را با حاکمیت داشت.
رئیس شورای اسلامی استان البرز نیز می گوید: یکی از مشکلات امروز کشور نبود مدیریت یکپارچه شهری است که لایحه آن در کمیسیون دولت در دست بررسی قرار گرفته است.
دکتر نادر ایزدبین اضافه کرد: موضوع مدیریت یکپارچه شهری پس از بررسی در دولت به مجلس شورای اسلامی خواهد رفت.
وی گفت: یکی از مشکلات شوراهای استان البرز دعوت نشدن به شورای برنامه ریزی و توسعه استان است که درخواست اعضای شورای شهر حضور بدون حق رای بوده است.
ایزدبین خاطرنشان کرد: شوراها یکی از ارکان مهم تصمیم گیری هستند که باید مدیریت یکپارچه را برای آنها مهیا کرد.
رئیس شورای اسلامی استان البرز افزود: آموزش اعضای شوراهای اسلامی در بحث مدیریت شهری ضروری است و باید به دور از جناح های سیاسی چپ و راست عمل کرد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات شوراها آن است که بیمه های اجتماعی و نظام مهندسی پاسخگوی آنها نیستند که این امر تصمیم گیری را با مشکل مواجه کرده است .
ایزدبین خاطرنشان کرد: امروز ظرفیت های خوب تولیدی و روستایی بسیاری درالبرز شاهد هستیم که باید از آن ها برای توسعه اقتصادی بهره بیشتری گرفت.
درتکمیل این مباحث کارشناسان معتقدند که سیستم های شورایی و تعاونی می توانند فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی را در صورت تامین نیازهای قانونی تکمیل و به نتیجه برسانند.
توجه به خرد جمعی نخبگان و واگذاری بار مسئولیت ها به مردم می تواند به خوداتکایی منجر شود که رشد خلاقیت ها و عبور از گردنه های سخت در تکیه بر اندیشه و عمل مردم تبلور پیدا می کند.
نهادهای شورایی و تشکل های مردم نهاد بازوان قدرتمندی برای پیشبرد برنامه های دولت و حکومت خواهند بود مشروط برآنکه به آنها بها داده شود و توزیع وظایف و ظرفیت های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی عادلانه باشد.
شوراهای اسلامی در شکل منسجم و تشکل های مردمی (غیر انتفاعی ) در هر بخش می توانند مکمل خدمات دولت
و حاکمیت بوده و کشور را به سوی آینده بهتر رهنمون شوند.
توجه به نقش محوری مردم در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها و بازخورد اندیشه های آنان، گذرگاهی ایمن برای عبور از گردنه های سخت و دشوار مانند تحریم ، تهدید و بحران محسوب می شود.
براین اساس آنطور که محتوای مطالب کارشناسان می تواند در مورد مدیریت شهری و روستایی استنباط کرد این است که دامنه اختیارات نظام شورایی باید بیشتر از آنچه که هست در قانون دیده شود لیکن نظارت های حاکمیتی به جای خود محفوظ باید نگه داشت.
تجربه کاری سیستم شورایی در کلانشهر کرج که در گذشته از آن به عنوان کلان روستا نام برده می شد، اجرای ده ها پروژه بزرگ و کوچک عمرانی مانند ساخت حدود 30 تقاطع بزرگ و متوسط غیر همسطح و احداث حدود 15 کیلومتر تونل خط 2 قطار شهری طی سال گذشته تاکنون است.
ساخت تفرجگاه های متعدد تفریحی و مراکز فرهنگی، رفاهی و ورزشی حاصل اندیشه 5 دوره نظام شورایی است که دربسیاری مواقع رضایتمندی شهروندان را به همراه داشته است.
فعالیت هایی از این دست در کرج و دیگر شهرهای استان البرز نمود دستاوردهای نظام شورایی است که تقویت این نهادهای اجتماعی به طور قطع برمیزان موفقیت ها خواهد افزود.
نکته قابل توجه اینکه شوراها مکمل خدمات بالادستی هستند ، محرومیت ها و مشکلاتی که در سطح خرد دیده می شود شاید دور از نگاه کلان گران باشد و نهادهای عمومی مانند شوراها می توانند نقطه وصل توسعه خرد و کلان به شمار آیند.
7410/ 6155
کپی شد