به گزارش ایرنا، این استان به وسعت 5 هزارو800 کیلومتر مربع با داشتن آب و هوای مناسب از دهه 40
، آماج مهاجرت های بی رویه از گوشه و کنار کشور قرار گرفت، مهاجرت هایی که به نابودی بخشی از باغ ها و فضاهای سبز این منطقه انجامید و گنج های ارزشمند گردشگری البرز را از دید عموم سیاحان و گردشگران پنهان کرد.
آنطور که در شناسنامه تاریخی و طبیعی البرز آمده این استان دارای حدود420 اثر تاریخی و طبیعی ثبت شده ملی است که هر یک از این آثار جاذبه منحصر به فرد محسوب می شود.
از مجموعه تاریخی و 9 هزار ساله ازبکی در نظرآباد گرفته تا کاخ مروارید مهرشهر، کارونسرای شاه عباسی کرج، کاخ ناصری در شهرستانک و آثار دیگر هریک دارای زیبایی و گویای شاهکارمعماری ایران است که اگراین مجموعه ها به خوبی مناسب سازی و معرفی شود می تواند دستاورد مناسبی در صنعت گردشگری به شمار آید.
از سوی دیگر جمعیت عبوری گردشگران از استان البرز به حدی است که با هیچ استان کشور در طول سال قابل قیاس نیست، گردشگرانی که بیشتر جاده کرج - شمال و برخی جاذبه های آن را می شناسند و از کنار دیگر مجموعه های تاریخی و طبیعی البرز می گذرند.
در این میان جاذبه های طبیعی مانند غار یخ مراد، روستاهای زیبای گردشگری، مناطق سرسبز و کوهستانی طالقان و رودخانه های خروشان مانند شاهرود و کردان هریک شاهکاری بی بدیل از خلقت آفرینش است و باید این منظره ها را از نزدیک دید تا به عمق و ژرفای طبیعت البرز پی برد.
روستاهای حاشیه جاده کرج - چالوس مانند ولیان که تنها دسترسی آن به خشکی از طریق قایق و سد کرج است نمونه ای از حدود 300 روستای زیبای البرز بوده که باید در آنها سیر و سیاحت داشت تا روزهای رویایی را تجربه کرد.
ارتفاعات شمالی کرج و البرز دارای روستاهایی است که درمیان باغ های میوه و چشمه های خروشان چشم اندازهای بی بدیل برای هر گردشگری دارد، مکان هایی که با حضور در آنها آرامش خاصی در روح و روان هر رهگذر می نشیند.
برغان که با آثار تاریخی مانند تکیه یکهزار ساله و چنار کهنسال توسط رودخانه خروشان و نیلگون شاهرود به دو نیم تقسیم شده با سبدهای پر از سوغات از گردشگران در فضایی زیبا و دل انگیز پذیرایی می کند روستایی که از سوغات تا جاذبه هیچ کم ندارد.
رودخانه شاهرود یا کردان خود جاذبه ای است که در تمام فصول سال حاشیه های آن برای گردشگران تفرجگاه بوده و در ایام بهار و تابستان گردشگران با نسیم رودخانه و صدای خروش آب، آرامش می یابند.
در اطراف و نزدیکی های رودخانه کردان چشم نوازها کم نیست ، درختان چنار سربه آسمان کشیده ، شهرک المپیک چهارباغ و درختان میوه روستاهای سهیلیه که در مجموع شهرستان ساوجبلاغ زیبا و چشم نواز است.
این زیبایی ها فقط مختص چند روستا نیست بلکه بیشتر روستاهای استان البرز که شمار آنها به حدود 300 روستا می رسد می تواند هدف گردشگری قرار گیرد که در این صورت چرخ اقتصادی روستاها هم به خوبی حرکت خواهد کرد.
روستای شهرستانک، پارک چمران، دامنه ارواح سنگی البرز، آبشار هفت چشمه، غار یخ مراد، کردان، روستای کندر، آبشار آدران، باغ جهان، روستای فشند، روستای ارنگه، آبشار کندر، آبشار سیرود، قلعه برادر، روستای جوستان، روستای جزینان، آبشار سیجان، روستای ورده،غار نمکی اشتهارد، هفت برادر، روستای دیزان، روستای حسکندر، آبشار آغشت، قله ناز، آبشارسوهان، چنار کلارود طالقان، روستای شهرستانک ،غار هیو، قله کهار، رودخانه شور، دره اندرسم و آبشار سیاه بند بخشی از جاذبه های طبیعی، تاریخی و روستایی البرز به شمار می روند.
دراین حال آنچه بیش از هر چیز مورد کم مهری قرار گرفته ، جاذبه های بزرگ و ارزشمند تاریخی مانند مجموعه 9 هزار ساله ازبکی در شهرستان نظرآباد است، این مجموعه ها با آنکه دارای شگفتی ها ی تاریخی هستند اما کمتر توجهی به موقعیت گردشگری آنها شده است.
نمونه خشت 9 هزار ساله این مجموعه اکنون در سازمان ملل متحد نگهداری می شود، اثری که بیانگر عمق و رژفای تمدن غنی ایرانی به شمار می رود.
کاخ ناصری در حاشیه جاده کرج - چالوس، مجموعه ای که در کنار یک چشمه سار زیبا اما به واسطه راه کم عرض و کوهستانی از دید گردشگران پنهان است.
کاخ مروارید با زیربنای 2500 متر مربع و در زمینی به مساحت 111 هکتار که در سال های 1345 تا 1347 در مهرشهر کرج احداث شده یکی از مجموعه های تاریخی کشور است که در سال 81 به ثبت ملی رسیده است.
این بنای تاریخی درسال های اخیر دچار آسیب فیزیکی شده که مرمت و بازسازی آن توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور امسال در برنامه کاری قرار گرفته است.
همچنین صنایع دستی البرز مانند فرش بافی ، گلیم بافی و هنرهای روستایی که به عنوان چاشنی فرهنگی ، گردشگری ، اقتصاد روستاها را تقویت می کند این روزها هم حال خوشی ندارد ، هنرمندانی که در پس صدها مشکل به حاشیه رفته اند.
محمدعلی نجفی استاندار البرز به تازگی در بازدید از یک کارخانه تولید و صادرات فرش دستباف در گرمدره کرج اعلام کرد که صنایع روستایی البرز باید در بخش بازاریابی مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: بخشی از معیشت روستائیان از طریق صنایع دستی تامین می شود و دراین بخش نیازمند کارهای اساسی هستیم.
حجت الاسلام فخرالدین صابری مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز به میزان جذب گردشگر نوروزی در اوایل سال جاری اشاره کرد و گفت: بین 18 تا 20 درصد افزایش اقامت گردشگر نسبت به سال گذشته در استان به ثبت رسید.
وی افزود: کاخ مروارید، کاخ سلیمانیه و تپه ازبکی از مکان های تاریخی البرز هستند که در نوروز امسال
بیشترین گردشگر را به خود اختصاص دادند.
صابری اظهار داشت: سد های طالقان، امیر کبیرو کویر اشتهارد نیز جاذبه های گردشگری بودند که مورد استقبال گردشگران قرار گرفتند.
این مسئول گفت: روستاهای گردشگری استان البرز از مناطقی هستند که هر سال گردشگران و مسافران بسیاری از آنان دیدن می کنند.
با این حال برخی کارشناسان معتقد هستند که به رغم گذر میلیونی گردشگران از جاده های استان البرز جذب 18 تا 20 درصد گردشگر در این استان کافی نیست.
نوروز امسال بیش از 35 میلیون تردد خودرویی در جاده های استان البرز به ثبت رسید که این استان در بخش تردد در سطح کشور اول شد.
بیشتر گردشگران با گذر از استان البرز راه مناطق شمالی و شمال غرب کشور را در پیش گرفتند که بنا به گفته کارشناسان امور فرهنگی و گردشگری کمبود زیر ساخت ها مانند هتل و مکان های استراحت برای گردشگران از علل جذب کم گردشگران در البرز است.
این کارشناسان ، معرفی جاذبه های گردشگری ، توسعه زیرساخت ها ، مرمت وبازسازی آثار تاریخی مانند کاخ ناصری و کاخ مروارید را برای جذب گردشگران ضروری می دانند.
آنطور که شواهد نشان می دهد تعدادی از آثار تاریخی البرز از جمله کاخ مروارید برای جذب گردشگران مهیا نبوده و باید پس از مرمت وبازسازی درهای آن بر روی گردشگران داخلی و خارجی گشوده شود.
تپه 9 هزار ساله ازبکی و برخی دیگر از آثار تاریخی البرز نوروز امسال برای نخستین بار بر روی گردشگران گشوده شد که البته ظواهر نامناسب فیزیکی برخی از این آثار برای گردشگران تامل برانگیز شد.
اواخر سال گذشته معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری با حضور در استان البرز از برخی آثار تاریخی استان از جمله کاخ تاریخی مروارید باز دید کرد که با نامناسب توصیف کردن وضعیت کاخ مروارید بلافاصله بازسازی و مرمت این اثر ارزشمند تاریخی به برنامه کاری امسال محول کرد.
برخی از آثار تاریخی استان البرز به خاطر اینکه تاکنون در اختیار برخی دستگاه ها و تشکل های خارج از اراده سازمان میراث فرهنگی بوده ، وضعیت فیزیکی مناسبی ندارند و در این سال ها تلاش شده تا مالکیت معنوی این سازمان برای حفظ و توسعه گردشگری بر آنها به اثبات برسد.
باغ تاریخی سیب مهرشهر کرج به وسعت 340 هکتار در حاشیه کاخ تاریخی مروارید نمونه این آثار است که در سال های گذشته به علت چند مالکیتی دچار آسیب جدی شد اما از 2 سال پیش به دنبال شکایت های دوستداران محیط زیست و برخی مسئولان ، دستگاه های اجرایی با کمک تشکل ها و نهادهای عمومی مانند شهرداری کرج طرح احیای آن را آغاز کردند.
این باغ تاریخی قرار است تا پایان امسال بخش عمده درختان آن جوان سازی شده هرچند که در 2 گذشته بخش عظیمی از این محدوده احیاء و به سیستم آبیاری نوین مجهز شده است.
اکنون این باغ در اختیار بنیاد مستضعفان و دانشگاه علامه طباطبایی تهران قرار داشته که شهرداری کرج ، سازمان جهاد کشاورزی استان البرز و اداره کل میراث فرهنگی استان در بخش های اجرایی و نظارتی برای کمک به نجات این باغ وارد میدان شده اند که البته بنیاد مستعضفان هم اعتبار مناسبی در این بخش سرمایه گذاری کرده است.
قرار است این باغ و کاخ مروارید پس از مرمت و احیاء بر روی مردم و گردشگران باز شود که آماده سازی
نمونه هایی از این دست می تواند چرخ صنعت گردشگری البرز را به حرکت درآورد.
باغ های لاله های گچسر که با همت بخش خصوصی اردیبهشت ماه هر سال به مدت 15 تا 20 روز پذیرای گردشگران فراوان جاده کرج - چالوس و تهران است نمونه دیگری از جاذبه های البرز به شمار می رود که در واقع می توان از آن به عنوان یک طرح ابتکاری توسط بخش خصوصی نام برد.
متولیان این باغ که حدود یک هکتار وسعت دارد هر ساله برای علاقه مندان به طبیعت و گردشگری ایران ، جشنواره ای با عنوان 'لاله ها ' برگزار می کنند و الگویی از کشت لاله و کمک به طبعیت زیبای ایران را به نمایش می گذارند.
این دست کارها با هدف جذب گردشگران و تشویق مردم به مشارکت در طرح های زیبا سازی طبیعت و کمک به حفظ داشته های و ذخایر ژنتیکی گیاهی است که در نوع خود حرکتی ارزشمند و تحسین برانگیز به شمار می رود.
شاید بتوان این الگو را به سایر بخش های طبیعی و گردشگری کشور و استان البرز تسری داد و زمینه مشارکت سرمایه گذاران در مرمت، بازسازی و آماده سازی بناهای تاریخی، فضاهای طبیعی و محیط های گردشگری روستایی فراهم کرد.
بدون شک و با توجه به محدودیت اعتباری دولت برای مرمت ، نگهداری و توسعه گردشگری در مکان های تاریخی ، طبیعی و روستایی ، بهره گیری از سرمایه های بخش خصوصی می تواند گره گشای صنعت خفته گردشگری در البرز و سایر مناطق کشور باشد.
استان البرز دارای مکان های تاریخی، فرهنگی و طبیعی بسیاری است که برخی از آنها قدمت چند هزار ساله
دارند.
تپه های تاریخی، قله ها، آبشارها و سایر مکان ها در این استان وجود دارد که نظر گردشگران و مسافران را به خود جلب می کند.
7410/ 6155
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.