به گزارش ایرنا، بررسی نمودارهای اقتصادی ، تولیدی و عمرانی البرز در سال های آغازین تشکیل استان نشان می دهد که اگر چه داشته های تولیدی و ظرفیت های اقتصادی ، علمی پژوهشی و دانشگاهی استان کم نبوده اما حرکت اقتصادی و عمرانی این استان بسیار کند و گاهی با توقف همراه بوده است.
به عنوان نمونه ، فعالیت فرودگاه و مجموعه ویژه اقتصادی پیام کرج به عنوان یکی از ظرفیت های اقتصادی کشور در سال های 90 و 91 متوقف و موضوع صادرات و واردات و راه اندازی بخش مسافری فرودگاه به حاشیه رفت.
همچنین خط 2 قطار شهری به طول 27 کیلومتر به عنوان نخستین خط ریلی درون شهری مرکز استان(کرج) که عملیات ساخت آن از سال 85 آغاز شده بود در پس تحرم ها، مشکلات مالی و اختلاف نظرها مراحل ساخت آن طولانی شد ، پروژه ای که قرار بود در یک چشم انداز 5 ساله به بهره برداری برسد ، حتی زمان تکمیل قطعه یک آن به طول 6 کیلومتر از 13 سال فراتر رفت.
طبق آمار 3 هزارو500 واحد تولیدی بزرگ و کوچک در استان البرز وجود دارد که تعدادی از این واحدها به علت مشکلات مختلف مانند فرسودگی ماشین آلات ، کمبود نقدینگی ، بالارفتن هزینه ها و ناتوانی در بازار رقابت برای سال های طولانی تعطیل شد که نمونه آن ها شرکت بزرگ تولید مصالح ساختمانی به نام سیپورکس در ساوجبلاغ است.
تعطیلی برخی از این صنایع از اوایل دهه 80 شروع و تا 2 سال اخیر ادامه داشت ضمن آنکه کارگران و دست اندرکاران این مجموعه ها برای تعیین وضعیت کاری خود سال ها به در بسته خوردند.
پروژه های بزرگ راه سازی و مسکن مهر که بخشی از آنها در دولت های نهم و دهم آغاز شد نیز تکمیل آنها به دولت یازدهم انتقال یافت و دولت جدید به رغم مشکلات تحریمی می بایست سازوکاری مناسب برای تعیین تکلیف آنها در پیش می گرفت.
اتصال بزرگراه شهید همت به کرج از جمله پروژه هایی است که بخشی از آن در سال های اخیر زیر بار ترافیک رفت اما در 5 کیلومتری شرق کرج به علل مختلف متوقف شد و ترافیک آن به بزرگراه قدیمی تهران -کرج انتقال یافت.
طبق آماری که در اواخر دولت دهم توسط مدیرکل وقت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی البرز در نماز جمعه کرج اعلام شد، نرخ بیکاری استان درآن زمان به بالای عدد 22 درصد رسید که دولت جدید وارث این مشکل شد.
مچنین در بخش بهداشت و درمان استان البرز دارای 9 بیمارستان دولتی تا قبل از دولت یازدهم بود که این بیمارستان ها با حدود 700 تخت جوابگوی نیاز جمیعت میلیونی استان نبود و ساختمان های فرسوده این بیمارستان ها به دغدغه برای مردم و مسئولان تبدیل شد.
با این حال اگر چه نمی توان به عملکرد برخی دستگاه های اجرایی استان البرز در دولت های یازدهم و دوازدهم نمره قبولی داد ، اما واقعیت این است که دولت تدبیر وامید در گام نخست موضوع برجام را با تلاش دیپلماسی پیش برد حرکتی که در جهش اقتصادی کشور و استان البرز بی تاثیر نبوده است.
سرازیر شدن هیات ها و سرمایه گذاران خارجی به سوی استان البرز و انعقاد قراردادهای تجاری ، اقتصادی و عمرانی از دستاوردهایی است که آثار آنها در طرح های تولیدی ، اقتصادی و عمرانی البرز مشهود است.
راه اندازی تعدادی واحد تولیدی و صنعتی با سرمایه های خارجی که رقم اعتباری آن نزدیک به یک میلیارد دلار برآورد شده و همچنین احداث برخی پروژه های عمرانی از محل فاینانس (سرمایه خارجی ) از دستاورده هایی بوده که در جهش اقتصادی استان تاثیرگذار شناخته شده است.
با این حال در کنار رونق تجارت خارجی ، تلاش ها برای بازسازی واحدهای تولیدی متوقف شده ، پروژه های نیمه تمام عمرانی و تولیدی و کمک به جریان اقتصادی استان کلید خورد اقداماتی که نتجه آن به ویژه در شش ماهه دوم سال 96 به خوبی دیده شد.
حرکت شتابان در سال های 93 تا 95 در بخش بهداشت و درمان خودنمایی کرد، اقداماتی که در پس طرح تحول سلامت با بازسازی ، توسعه و بهسازی بخش عمده شاکله بهداشتی درمانی استان در بخش دولتی همراه شد.
در این مدت با اجرای بیش از یکصد پروژه بهداشتی درمانی ، تحولی شگرف در بهداشت و درمان استان به وجود آمد، تجهیز و راه اندازی یکهزارو400 تخت جدید بیمارستانی ، احداث ساختمان های جدید درمانی و توسعه تجهیز بیمارستان ها به امکانات پیشرفته حرکتی بود که تحسین توام با رضایتمندی مردم را درپی داشت.
تکریم ارباب رجوع در بخش خدمات درمانی دولتی رضایتمندی قشرهای مختلف مردم در استان البرز را درپی داشته و این حرکت ارزشمند موجب تحولی عظیم در ساختار خدمات درمانی استان شده است.
در واقع سلامت اجتماعی به عنوان سرمایه انسانی زیربنای توسعه علمی ، اقتصادی و فرهنگی است که گام نخست تحول اجتماعی و اقتصادی با ارتقای سطح خدمات بهداشتی درمانی در البرز برداشته شد.
سرآغاز این تحول ازبازدید سحرگاهی وزیر بهداشت و درمان از بیمارستان های فرسوده کرج و البرز زمستان سرد سال 93 بود ، ابزار نگرانی وزیر بهداشت ودرمان و آموزش پزشکی از وضعیت بهداشتی و درمانی البرز در آن بازدید سرزده ، تیتر اول بسیاری از رسانه های کشوری و محلی شد.
اینک استان البرز با برخورداری از 17 بیمارستان دولتی و خصوصی به لحاظ بهداشتی و درمانی در وضعیت به مراتب بهتری از گذشته قرار دارد و شمار تخت های بیمارستانی استان در بخش دولتی از عدد 2400تخت گذشته است.
به موازات توسعه خدمات درمانی ، گام های دیگر دولت تدبیر و امید در بخش های اقتصادی و عمرانی برداشته شد، هرچند که کثرت مهاجرت ها از گوشه و کنار کشور بر رشد زیر ساخت ها پیشی گرفت و می بایست افزون بر جبران عقب ماندگی ها برای خدمات دهی به سیل مهاجرت ها چاره جویی کرد، لیکن برنامه ریزی ها و گام های عملی
چشمگیر بوده است.
تکمیل و ساخت حدود یکصد هزار واحد مسکونی مهر در سال های اخیر از مهمترین اقداماتی است که دولت به رغم تنگناهای مالی به اجرای تعهدات خود در استان البرز همت گماشت.
تامین زیر ساخت های مورد نیاز این واحدها از جمله آب ، برق ، گاز ، تلفن و ... از مهم ترین اقداماتی است که بخش عمده آنها محقق شده است.
با این اوصاف گام های بعدی دولت در استان البرز برای تکمیل و توسعه زیر ساخت ها و رفع موانع واحدهای تولیدی برداشته شد تا جایی که باتشکیل شورای گفت وگوی دولت وبخش خصوصی مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی یکی پس از دیگری واکاوی و برطرف شد.
راه اندازی دوباره کارخانه بزرگ سیپورکس پس از 17 سال و واحدهای تولیدی از این دست در کنار فعال سازی مراکز جدید تولیدی و صنعتی و شرکت های دانش بنیان گام عملی مسئولان اجرایی ، فعالان بخش اقتصادی با کمک سرمایه های دولتی و بانکی برداشته شد.
اقداماتی از این دست موجب شد تا تعدادی از واحدهای بزرگ صنعتی استان بازتوانی ، بهسازی و فعال شود و افزون بر رونق اقتصادی بخشی از جوانان جویای کار و کارگران بیکار شده به صف شاغلان بپیوندند.
فرودگاه و مجموعه اقتصادی پیام کرج نیز در ماه های اخیر شاهد تحولات شگرفی در عرصه تولید ، خدمات گمرکی و صادرات و واردات است، تحولاتی که با نگاه مسئولان کشوری فتح بابی برای توسعه فرودگاه پیام شده است .
افزون بر خدمات هوایی فرودگاه پیام در بخش باربری و آموزشی ، اینک تجهیزات ناوبری آن برای پروازهای مسافری آماده شده و انتظار می رود به عنوان نخستین فرودگاه مسافری استان البرز فعالیت خود را در این بخش آغاز کند.
فعال سازی این فرودگاه در بخش مسافری و توسعه منطقه ویژه اقتصادی پیام ، نوید بخش روزهای خوبی برای توسعه همه جانبه البرز است که گسترش خدمات این مجموعه افزون بر اشتغالزایی و خدمات مسافری و باری می تواند مسیر پروازی البرز را به اقصی نقاط کشور و جهان بازکند.
آنطور که مسئولان مجموعه فرودگاه و منطقه ویژه اقتصادی پیام کرج می گویند: این مجموعه در ماه های پیش رو با گشایش در فعالیت های فرودگاهی و توسعه صادرات و واردات همراه است.
اکنون حدود 80 واحد تولیدی و صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی پیام فعال هستند که پیش بینی می شود با در سال ها ی آینده شمار این واحدها چندبرابر شود.
خط 2 قطار شهری کرج به طول 27 کیلومتر که تاکنون 15 کیلومتر از تونل آن حفاری شده، پس از 3 سال توقف اواخر سال گذشته کارگاه های عمرانی آن فعال شد و به همت مسئولان استانی و مدیریت شهری ، جان تازه ای به خود گرفت.
تزریق اعتبار به این پروژه بزرگ و تعیین بودجه عمرانی آن در سال جدید نوید بخش به سرانجام رساندن قطعه یک این خط ریلی تا پایان سال جاری است ، موضوعی که محمدعلی نجفی استاندار البر برآن صحه گذاشته است.
به گفته استاندار البرز، امسال در قطعه یک این پروژه عظیم خدمات ریلی به مردم آغاز می شود و مابقی آن در سال های آتی تکمیل خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه سال 97 زمان گشایش بخشی از گره های ترافیکی ، عمرانی و اقتصادی استان البرز است ، گفت: تکمیل قطعه یک قطار شهری ، تسریع در احداث بزرگراه شمالی و جنوبی کرج ، تکمیل بزرگراه شهید همت و خدمات ترافیکی از مهم ترین اقداماتی است که در سال جدید باجدیت دنبال می شود.
وی از کاهش چشمگیر نرخ بیکاری ، جهش اقتصادی و شروع پروژه های بزرگ عمرانی به عنوان موفقیت های سال 96 دراین استان نام برد.
نجفی گفت: نرخ بیکاری البرزی دراوایل سال 96 حدود 20.4 درصد بود که اکنون به 10.5 درصد کاهش پیدا کرد
ه و البرز از اولین استان بیکار به بیست و یکمین استان بیکار کشور رسیده ایم، یعنی جزو 10 استان شاغل کشور شده ایم.
استاندار البرز اظهار داشت: در بخش های دیگر هم توفیق های خوبی داشته ایم که کسب رتبه برتر درپرداخت تسهیلات رونق به واحدهای تولیدی و فعال در بخش های مختلف صنعت و کشاورزی و خدمات و گردشگری
از جمله آنها است.
وی ادامه داد: طبق داده های اطلاعاتی مرکز آمار ایران و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ، رتبه البرز در بحث فضای کسب و کار که در نیمه اول سال 96 بیست و نهم بود؛ امروز به هشتم کشور رسیده است .
بجفی اظهار داشت : در بخش مربوط به پروژه های راه تلاش ویژه ای در استان البرز شده و همه می دانیم یکی از مشکلات البرز آلودگی زیست محیطی است که عمدتا مربوط به ترافیک و تردد کامیون ها و تریلی های سنگین است.
استاندار البرز ادامه داد: پروژه بزرگراه همت که مدتی رخوت و سستی در آن ایجاد شده بود دوباره فعال شدو حرکت خوبی در ارتباط با آزاد راه تهران شمال شکل گرفت، بخشی از 2 پروژه را در 6 ماهه اول سال 97 افتتاح خواهیم کرد.
وی بیان داشت: قطار شهری کرج پس از3 سال تعطیلی دوباره احیاء شد و اکنون نزدیک به یکهزار نفر در آن مشغول به کار هستند.
نجفی افزود: احداث بزرگراه شمالی(به طول 19 کیلومتر) و کمربند جنوب البرز و تهران از چرمشهر تا آبیک فرصت خوبی را برای زدودن آلودگی های محیط زیستی فراهم می کند که این پروژه با سرعت در حال ساخت است.
استاندار البرز گفت: قطار شهری تهران – کرج و در ادامه آن یعنی خط کرج – هشتگرد که مدتی متوقف بود دوباره احیا شده و ما قطعا در سال 97 آن را به بهره برداری خواهیم رساند.
وی به دیگر موفقیت های استان اشاره کرد و اظهار داشت : نمایشگاه صادراتی و پایانه صادراتی استان که مدت ها تعطیل شده بود در روزهای اخیر فعالیت خود را از سر گرفت و امسال در هر 2 بخش ما فعالیت ویژه ای خواهیم داشت.
استاندار البرز بیان کرد : ما اعتقاد داریم این استان که قطب علم و فناوری بود و استان دانش بنیان در همه رتبه ها باید جزو استان های برتر کشور باشد.
وی گفت: اکنون طرح هایی برای مقابله با آسیب های اجتماعی، توسعه امنیت پایدار، بهسازی بافت های فرسوده (حدود 2 هزار هکتار بافت فرسوده )، بازسازی ناوگان حمل ونقل عمومی و طرح های اشتغالزا در استان کلید خورده است.
استاندار البرز بیان کرد که در بخش های مختلف اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی طرح های امید بخشی در سال جاری اجرایی می شود و این استان شاهد تحولی شگرف خواهد بود.
استان البرز با وسعت 5 هزارو800 کیلومتر مربع جمعیتی نزدیک به 3 میلیون نفر در خود جای داده است.
این استان با برخورداری از یکهزارو450 کیلومتر آزاد راه ، بزرگراه ، راه اصلی و فرعی در مسیر مسافران 15 استان کشور قرار دارد.
وجود 75 هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی حاصلخیز با تولید محصولات مرغوب و صادراتی از مزیت های اقتصادی این استان است.
همچنین بخشی از کالاهای صنعتی این استان به کشورهای مختلف جهان صادر می شود که جمعیت شاغل در بخش صنعت استان حدود 130 هزار نفر برآورد شده است .
در سال 96 تعهدات اشتغالزایی استان البرز 40 هزار بود که این رقم از مرز 53 هزار نفر گذشت و طبق آمار اداره کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی استان ، اکنون 90درصد جمعیت فعال البرز شاغل هستند.
اسماعیل خلیلی مدیرکل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی البرز با بیان اینکه طبق آخرین آمار جمعیت فعال استان830 هزار نفر است ، گفت: براین اساس 743 هزار نفر در البرز مشغول به کار هستند که تلاش ها بر اشتغالزایی برای بیکاران معطوف شده است.
وی اظهار داشت : طبق بررسی ها حدود 87 هزار نفر درالبرز بیکار هستند که 36 هزار نفر آنان در مراکز کاریابی نام نویسی کرده اند.
خلیلی گفت: استان البرز 2 میلیون 712 هزار نفر جمعیت دارد که نرخ بیکاری آن اکنون 10.5 درصد است و نسبت به سال 95 حدود 4 درصد کاهش یافته است .
وی درادامه به وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان دانشگاهی در البرز اشاره و اعلام کرد: البرز با نرخ 17.5 درصدی بیکاری دانش آموختگان در کشورجایگاه دهم را دارد.
وی در خصوص تفکیک اشتغال در بخش‌های مختلف نیز اظهار کرد: 54.6 درصد از اشتغال استان در بخش خدمات، 2.6 درصد در بخش کشاورزی و 42.8 درصد هم دربخش صنعت است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی البرز خاطرنشان کرد: طبق آخرین آمار حدود 100 هزار واحد صنفی مجاز و 100 هزار واحد صنفی غیرمجاز در استان البرز فعال است.
وی در خصوص آمار افراد مرتبط با سازمان تامین اجتماعی نیز اعلام کرد: یک میلیون 521 هزار و 225 نفر در استان البرز به نوعی با سازمان تامین اجتماعی در ارتباط هستند که این رقم 75 درصد از جمعیت استان را شامل می‌شود.
با این اوصاف هرچند استان البرز یکی از مناطق مهاجرپذیر کشور بوده و نرخ رشد جمعیت آن با احتساب مهاجرت ها، نزدیک به 4 درصد اعلام شده اما این استان در سال های اخیر روند شتابانی در عرصه تولیدی ، اقتصادی ، اشتغالزایی و رشد مراکز تولیدی و صنعتی داشته است .
همچنین فعالیت بیش از 10 موسسه بزرگ تحقیقاتی کشور در زمینه های کشاورزی ، مواد وانرژی ، برق ، علوم دامی و واکسن سازی از ظرفیت های مهم علمی و رونق اقتصادی و علمی استان به شمار می رود، افزون بر آن فعالیت تعداد زیادی مراکز دانشگاهی از جمله دانشگاه آزاد اسلامی ، دانشگاه خوارزمی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در مجموع با جمعیت دانشجویی حدود 250 هزار نفر از مزیت های علمی آموزشی استان به شمار می رود.
با فعالیت این مراکز در کنار بخش های تولیدی صنعتی ، روند رشد شاخص ها سیر فزونی دارد و استان البرز که در گذشته زیر سایه پایتخت گم شده بود اکنون در پیمایش مسیرهای اقتصادی ، تولیدی و علمی پیشتاز است.
در سال های اخیر نیز مراکز دانشگاهی استان با انعقاد تفاهم نامه در بخش های علمی به کمک دستگاه های اجرایی و مراکز تولیدی استان آمده اند و مسیر سازندگی و عمرانی استان هدفمند شده است.
7410/ 6155
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.