به گزارش ایرنا، استان البرز برغم اینکه با وسعتی بالغ بر 5 هزار و 700 کیلومتر مربع داشته و 37 صدم درصد مساحت کشور را به خود اختصاص داده ولی همواره در تولیدات گیاهی به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، آب و هوایی و خاک مستعد آن به عنوان یکی از قطب های کشاورزی و تولید نهال به شمار می رفته است.
این استان با نهالستان هایی که در آن مشغول فعالیت هستند به عنوان یکی از صادر کنندگان نهال های مثمر و غیرمثمر به دیگر استان ها در کشور شناخته می شود.
از جمله ویژگی های خاص استان البرز از لحاظ جغرافیایی ارتفاع مستعد کشت آن که بین 100 تا 9130 متر از سطح دریا و قرارگرفتن آن بین استان های مازندران، گیلان، قزوین و تهران است.
بخش شمالی استان البرز که در دامنه جنوبی رشته های کوه های البرز واقع شده عمدتا کوهستانی و شامل ارتفاعات کندوان، طالقان و... است که این موقعیت تاثیر به سزایی در شرایط آب و هوایی استان دارد.
امروز، 15 اسفند ماه و روز درختکاری است، روزی که دستگاه های اجرایی، مردم و تشکل های مردم نهاد دست به دست هم می دهند تا بر گسترش سرانه فضای سبز در استان و کشور تاثیرگذار باشند.
هر ساله منابع طبیعی و آبخیزداری استان ها با تولید و پرورش نهال در نهالستان ها، خود را مهیای روز درختکاری می کنند.

***ظرفیت تولید 2 میلیون اصله نهال غیرمثمر درنهالستان بزرگ کرج
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز یکی از منابع اصلی برای اجرای طرح های جنگل کاری در استان را نهالستان بزرگ کرج به عنوان یکی ازظرفیت های خوب استان برشمرد و گفت: در این نهالستان ظرفیت تولید 2 میلیون اصله نهال غیرمثمر و مثمر مناسب جنگل کاری وجود دارد که علاوه بر اینکه می تواند نیازهای استان را برطرف سازد به دیگر استان ها نیز صادر کند.
وی با بیان اینکه برای هفته منابع طبیعی امسال موفق به تولید یک میلیون اصله نهال شده ایم، افزود: این نهال ها در اختیار شهرستان ها، شهرداری ها و شهرک های صنعتی قرار می گیرد که در صورتیکه عرصه های مورد نظر مستعد کشت نهال باشند و تامین آب را نیز داشته باشند، نهال در اختیار آن ها قرار می گیرد.
فرضی کاشت نهال به صورت نهادینه به همراه ایجاد شرایط لازم برای نگهداری از آن را به عنوان برنامه های اصلی این اداره کل برشمرد.
وی از جمله نهال های تولید شده در این نهالستان را آتریپلکس، تاغ، قره داغ، گر دو، داغ داغان، عرعر، چنار، سنجد، گلابی وحشی، بنه و بادام تلخ عنوان کرد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با بیان اینکه نهال ها در نهالستان با هدف افزایش پوشش گیاهی، سرانه فضای سبز و کاهش آلودگی هوا تولید و توزیع می شوند، گفت: این نهالستان بزرگ در سال 43 در مساحت 136هکتار احداث شده و بزرگترین نهالستان جنگلی کشور است که در زمینه تولید انواع نهال های جنگلی بومی در جهت اجرای پروژه های توسعه جنگل در سطح رویشگاه های مستعد البرز و تولید انواع نهال های فضای سبز و زینتی برای توزیع بین عموم فعالیت می کند.
**تولید 40 میلیون اصله نهال مثمر در نهالستان های مجاز کشور
معاون تحقیقات، کنترل و گواهی موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال کشور پیش از این به خبرنگار ایرنا گفته بود که از ابتدای سال جاری تا کنون حدود 40 میلیون اصله نهال مثمر در 357 نهالستان مجوز دار کشور تولید شده است.
عبدالرضا کاوند افزود: تولید این میزان نهال در اجرای قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر و نهال و کنترل و نظارت بر تولید نهال درختان میوه در نهالستان هایی که از موسسه مجوز دارند مطابق دستورالعمل در سال 1396 در کل کشور انجام شده است.
وی اظهار داشت: این نهالستان ها دارنده اجازه تولید تمام محصولات سردرختی از جمله دانه دار، هسته دار، دانه ریز، خشکبارها، ریزمیوه ها، مرکبات و محصولات نیمه گرمسیری هستند.
وی گفت: تولید این تعداد نهال با مشارکت تولیدکنندگان نهال (بخش خصوصی) انجام شده که در مراحل مختلف تولید نهال ناظرین موسسه به عنوان ناظرین بر تولید نهال در نهالستان ها از این نهالستان ها بازدید کرده و رعایت ضوابط و شرایط فنی در تولید نهال را رصد کردند و در نهایت با تایید کمیته فنی نهال هر استان که مرکب از مدیر باغبانی استان و یا نماینده او، مدیر حفظ نباتات یا نماینده او و نماینده موسسه آمار، نهال مورد تائید هر تولید کننده را پس از احراز استاندارد های فیزیکی تعیین کرده و ابلاغ کردند.
وی افزود: تمام افرادی که متقاضی ایجاد باغ بوده و یا در صدد اصلاح و جایگزینی باغات هستند نهال های مورد نیاز خود را فقط از نهالستان های معتبر دریافت کنند تا در صورتیکه ضرر و زیانی به آن ها وارد شد از طریق این موسسه بتوانند حقوق قانونی خود را دریافت کنند.
وی با اشاره به اینکه تمام نهالستان های تحت نظارت این موسسه دارای نمایندگی فروش در سطح شهرها هستند، افزود: اطلاعات تمام تولیدکنندگان نهال اعم از آدرس و نوع تولید به تکفیک پایه و رقم در سامانه اطلاع رسانی موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر کشور به آدرس اینترنتی www.spcri.ir موجود است.
کاوند با تاکید بر خریداران به اینکه قبل از خرید نهال به این سامانه مراجعه کنند، بیان داشت: همچنین خریداران از تولید کننده بخواهند تا برای هر رقم نهال گرده افشان مناسب در اختیار آن ها قراردهند و نهال را حتما به صورت پوشش دار تهیه کنند.
وی گفت: در زمان حمل و نقل نیز نهال را در پشت وانت و با ریشه لخت جابه جا نکنند تا آسیب نبیند و ترجیحا سعی کنند که فاصله محل تولید تا مصرف کم باشد.
**تولید نهال استاندارد و کیفی در درجه اول اهمیت باغداری
این مسئول بیان داشت: تولید نهال استاندارد و با کیفیت و اطمینان خاطر از اینکه این نهال ها به دست مشتری و تولیدکننده می رسد در درجه اول اهمیت قرار دارد که قانونگذار پیشنهادات و راه حل هایی را در این خصوص ارایه کرده است.
وی گفت: از سال 1382 با تصویب قانون ثبت ارقام گیاهی و کنترل و گواهی بذر نهال، قانون گذار در موارد متعددی تکلیف تولید کننده، مصرف کننده و بخش نظارتی را مشخص کرده است.
وی افزود: تولیدکننده بایستی از یک مرجع قانونی مجوز تولید بگیرد که این موسسه برای صدور مجوز تولید الزاماتی را احصاء می کند و شرایطی در نظر می گیرد که از نظر جنبه های کمی و کیفی تولید نهال حائز اهمیت است.
کاوند ادامه داد: به دلیل اهمیت نقش نهال درتولید هر تولیدکننده ای مجاز نیست که در هر جایی تولید نهال بکند و نهال را در هر شرایطی و با هر گونه آبی نمی توانیم تولید کنیم و از لحاظ جغرافیایی هم ملزم هستیم که یک فاصله استانداردی را بین محلی که باغ است با محل تولید نهال رعایت کنیم.
وی اظهار داشت: باغات می توانند کانون آلودگی های میکروبی، ویروسی و باکتریایی برای آلوده کردن نهال باشند.
وی گفت: همچنین تولیدکننده نهال بایستی پایه و پیوندک را از یک منبع مطمئن و زیر نظر این موسسه تهیه کرده و همچنین تولید کننده نهال باید یک مدیر فنی تولید هم داشته باشند.
معاون تحقیقات، کنترل و گواهی موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال کشور افزود: این کارشناس ناظر و مدیر فنی تولید مسایل مرتبط با باغبانی و گیاهشناسی را رصد می کند و اکنون در سراسر کشور حدود 250 کارشناس در نهالستان ها مشغول فعالیت هستند.
وی گفت: تیم کارشناسی نظارت بر تولید نهال قبل از اجازه توزیع نهال، اصول و مقررات قرنطینه ای و برنامه های احیاء، توسعه و جایگزینی باغات و میزان نهال تولید شده نهالستان را در نظر داشته و آمار نهال تولید کننده را به تفکیک پایه و رقم به این موسسه اعلام می کنند تا برای هر نهال و هر تولیدکننده به تعداد نهال تولیدی شناسه صادر شود.
کاوند افزود: تولیدکننده موظف است بر روی تک تک نهال ها شناسه نصب کند که در این شناسه سال تولید، اسم تولیدکننده، کد امنیتی، بارکد، نوع قلمه و پایه و نهالستان محل تولید مشخص است.
وی اضافه کرد: تمام اطلاعات روی لیبل با بانک اطلاعاتی ما در موسسه کاملا مرتبط می باشند.
**حتی یک تولیدکننده غیرمجاز هم زیاد است
معاون تحقیقات، کنترل و گواهی موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال کشور ادامه داد: ما همواره این نگرانی را به عنوان یک سیستم نظارتی و کنترل کننده داریم که همه نهالی را که در چرخه رسمی کشور استفاده می شود نهالی باشد که از این نهالستان های تحت نظارت تامین، تهیه و جابجا می شود.
وی گفت: باید جامعه هدف ما که همان باغ داران هستند بدانند که حتی وجود یک نفر تولیدکننده غیرمجاز نهال و یا استفاده از یک نهال غیراستاندارد هم زیاد است زیرا به مخاطرات و ضرر و زیانی که به فرد و یا همسایگان و حتی منطقه می زند آگاه هستیم.
کاوند اضافه کرد: به خصوص در تغییرات اقلیمی که اتفاق افتاده و کاهش بارندگی و ریسک هایی که در طبیعت دیده می شود وجود یک نهال غیراستاندارد به زیان کشور و به زیان سرمایه گذار است البته اکنون خوشبختانه رغبت بیشتری در استفاده از نهال های مجوز دارد می بینیم و اغلب افرادی که سرمایه گذار در بخش باغبانی بوده و سرمایه گذاری های کلان می کنند توجهات لازم را دارند و از نظر مشاورین و محققین مربوطه استفاده می کنند.
**رتبه اول البرز رتبه اول کشوری در تولید نهال را دارد
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی البرز گفت که این استان رتبه نخست کشوری را در تولید نهال به خود اختصاص داده است.
محمد تاج الدینی افزود: در استان البرز حدود 70 نهالستان با سطحی بیش از 300 هکتار وجود دارد که سالانه 14 میلیون اصله نهال دراین استان تولید می شود.
وی با بیان اینکه نهال های تولیدی در دو نوع مثمر و غیر مثمر هستند، اظهار داشت: 70 درصد از این نهال ها مثمر و مابقی غیر مثمر هستند.
وی ادامه داد: از میزان نهال مثمر تولید شده در استان، 70 درصد نهال میوه های هسته دار، 20 درصد نهال میوه های دانه دار و 10 درصد نهال ها نیز به میوه های دانه ریز و خشک اختصاص دارد.
**تشکیل اتحادیه نهال کاران
وی از راه های رسیدن به هدف افزایش تولید را تشکیل اتحادیه نهال کاران دانست و افزود: بهتر است این اتحادیه پس از تشکیل به عضویت صندوق حمایت از محصولات کشاورزی درآید.
تاج الدینی اضافه کرد: همچنین کمیته فنی نهال با حضور نهال کاران برتر و مدیر عامل سازمان تعاونی نهال کاران تشکیل شود.
6156/1535
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.