به گزارش ایرنا، طبق اسناد تاریخی و به گواهی مستندات علمی، دوره های خشکسالی در ایران چرخشی 30 ساله داشته و دارای سبقه تاریخی است لیکن آنطور که مراکز علمی پیش بینی کرده اند، این دوره خطراتی به مراتب بیشتر از گذشته طبیعت و جامعه انسانی در ایران و مناطق همسایه را تهدید می کند، پدیده ای که اگر کنترل نشود، جنگل های زاگرس و طبیعت بکر البرز از دست خواهد رفت و باید تاکید کرد که تا بحران آب و بیابان زایی پایش ازاین فراتر نرفته، باید چاره ای اندیشید.
با این حال درعصری که فناوری برای فائق آمدن بر مشکلات به کمک انسان آمده، باید سرعت اقدامات برای رفع مشکل را افزایش داد زیرا ایرانیان مردمانی هستند که صدها سال با حفاری قنات های طولانی، سبقه درخشان در سرسبز نگه داشتن کشور دارند.
از سوی دیگر درک و آگاهی نسل امروز بشریت به لحاظ دانش وعلم به مراتب بالاتراز گذشتگانی که از راه تجربه به یقین می رسیدند، درعصری که پژوهش با ارائه فرضیه و راهکار و بررسی آزمون و خطاها در یک محدوده زمانی کوتاه نتایج شگرفی دارد اگر نتیجه اش به حیطه عمل آید دیگر دور باطل تکرار نخواهد شد.
علم و فناوری در زمان حاضر تا جایی پیش رفته که می توان زمان و میزان بارش ها و وضعیت جوی را برای کوتاه مدت و بلند مدت پیش بینی کرد ضمن آنکه موضوع دیگری به نام باروری ابرها یا استفاده از فناوری برای مدیریت آب و بازیافت پسماندها قواعد دست یافتنی است.
امروزه بحران خشکسالی درایران تا جایی پیش رفته که بیشترمناطق سرسبز کشور را تحت تاثیر قرار داده است و آفت ها را به جان جنگل های چندصد ساله زاگرس انداخته و درختان تنومند را یکی پس از دیگری نقش بر زمین می کند.
بحران خشکسالی حتی مناطقی که روزگاری پرباران ترین نقاط ایران بودند اکنون تحت تاثیر قرار گرفته و سطح سفرهای زیر زمینی را به پائین ترین عمق رسانده است.
استان البرز نمونه مناطقی است که روزگاری از خوش آب و هواهای ایران محسوب می شد و سیل جمعیت میلیونی را از گوشه و کنار ایران را به سمت خود کشاند، استانی که میانگین بارندگی سالانه آن از حدود 300 میلی متر فراتر می رفت، اکنون ساکنانش بیش از2 دهه است که خشکسالی و کم بارشی را شاهد هستند و برای نزول بیشتر رحمت الهی دست به دعا برداشته اند.
البرز سرزمینی که روزگاری ییلاق پایتخت و خوش نشیان کشور بود و رودهای خروشان آن جلوه های دیدنی به شمار می رفت اکنون تنها تالاب آن که وسعتی حدود10 هزار هکتار داشت و 2 استان البرز و قزوین از مزیت های طبیعی و آبی آن برخوردار بودند به طور کامل خشک شده است و دیگر مکانی برای اتراق پرندگان مهاجر ندارد.
تالاب صالحیه نظرآباد، امسال در سکوت بارش ها، خاموش شد و خاک و غبار جای سبزینگی و طراوات آب را گرفت.
طبق بررسی های علمی، میزان دسترسی به آبهای زیر زمینی البرز تا 2 دهه پیش بین 15 تا حداکثر40 متر بود اما اکنون از 270 متر فراتر رفته است.
از سوی دیگر روز به روز درختان تنومند چنار و میوه استان البرزعقب نشینی می کنند و نقش بر زمین می شوند و ازجمعیت آنها کاسته می شود.
در سال آبی جاری میزان بارندگی های این استان (از ابتدای مهر تا 28 بهمن ماه ) حدود 100 میلی متر به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 25 درصد کاهش نشان می دهد.
روی این حساب، نشست های کارشناسی با موضوع آب در کشور و استان البرز، تمامیتی ندارد لیکن آنچه باید به آن توجه شود، برونداد عملی و تصمیم گیری قاطع برای فروکش کردن شراره ذرات معلق خاک و بازگرداندن نشاط و سرسبزی به کشور و البرز است.
پدیده گردو خاک امروز فراتر از جغرافیای یک کشور و یک استان، انسان ها را تهدید می کند و نفس انسان و جماد را گرفته است.
این پدیده دیگر مربوط به عراق و کشورهای غربی ایران نیست بلکه به سمت داخل کشور در حرکت است و کانون های ریزگرد هم در نزدیکی پایتخت در حال شکل گیری است.
امروزاستان البرز به واسطه خشکسالی و کم بارشی به یکی از کانون های ریزگرد تبدیل شده، کانوهایی که خیزش آنها برای بسیاری از کسانی که گذشته سبز شهرستان های ساوجبلاغ و نظرآباد را به خاطر دارند، باور کردنی نیست.
به همین دلیل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرج با برگزاری همایشی با عنوان بررسی راهکارهای نوین درخصوص کمبود آب و ریزگردها با دعوت کارشناسی از خارج و داخل، راهکارهای تامین آب و توسعه فضای سبز برای کنترل ریزگردها به دیدگاه ها و نقطه نظرات کارشناسی واگذار کرد.
رییس شورای اسلامی شهر کرج در این همایش گفت: فضاهای سبز به عنوان یکی از ارکان مهم در برنامه ریزی و مدیریت شهری، اثرات قابل توجهی در کنترل و بهبود هوادارد از این جهت به عنوان ریه های تنفسی در شهر ها بشمار می آیند.
محمد نبیونی گفت: فضای سبز به عنوان یکی از ارکان مهم در برنامه ریزی و مدیریت شهری، اثرات قابل توجهی در کنترل و بهبود هوای شهر دارد.
وی بیان کرد: فضاهای سبزو پوشش گیاهی در زمره زیرساخت های اجتماعی است واز مزایای ان کاهش آلودگی هوا و ازبین بردن اثرات نامطلوب هوای شهری می باشد.
وی ابراز امیدواری کرد با برگزاری همایش ها یی دراین خصوص بتوان راهکارها و پیشنهاداتی برای افزایش مشارکت مردمی در مدیریت فضای سبز شهری جهت کنترل و کاهش آلوگی های هوا اتخاذ کنیم.
در این همایش پروفسور'پیتر وان استرتن ' از کشور کانادا و پروفسور'پیتر ایرنست ویگند' ازکشور آمریکا ضمن بیان پیشنهادات و طرح های خود به تشریح پاره ای از توضیحات در خصوص اقلیم منطقه ای کرج وارائه راهکارها و تجارب در خصوص موضوعات مربوطه پرداختند.
اصغر نصیری، شهردار کلانشهر کرج در این همایش آلودگی محیط زیست و کمبود آب را به عنوان 2 چالش عمده در استان و کشور ذکر کرد.
وی بیان داشت: نبود توجه شایسته به زندگی زیستی در یک اجتماع، خطرات گاه جبران ناپذیری را با خود به همراه دارد که می تواند توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را با مشکل اساسی روبرو کند.
وی به استفاده از برنامه های دراز مدت در کاهش معضلات زیست محیطی تاکید کرد و افزود: چاره اندیشی و ارائه راهکارهای علمی و نو همچنین مشارت شهروندان می تواند درمدیریت صحیح ذخایر انرژی و کاهش معضلات آلودگی هوا کمک شایانی کند.
نصیری به احداث تصفیه خانه محلی توسط سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرج اشاره کرد و گفت: اجرای این اقدامات گامی به سوی کاهش بحران آب در کرج است.
همچنین سرپرست سازمان سیما،منظروفضای سبز شهری شهرداری کرج دراین همایش استفاده از راهکارهای علمی در مواجهه با چالش های زیست محیطی ضروری دانست.
حسین عطایی با اشاره به دانش محور بودن این سازمان به استفاده از راهکارهای علمی در مواجه با چالش های زیست محیطی تاکید کرد.
وی بیان داشت: مشارکت با مراکز علمی و ارائه الگوی مصرف صحیح آب، همچنین استفاده از راهکارهای علمی در کاهش معضلات آلودگی هوا یکی از رویکردهای اصلی سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری کرج است.
عطایی با اشاره به دانش محور بودن این سازمان بیان کرد: افزایش سطح آگاهی و حساس سازی افراد دخیل در این موضوع می تواند نقش به سزایی در پیش برد امور زیست محیطی داشته باشد.
این مسئول به تاثیرات جبران ناپذیر آلودگی های زیست محیطی بر اجتماع و شهروندان اشاره کردو اظهار داشت: آموزش و استفاده از فرصت ها و روش های علمی می تواند در کاهش معضلات و آلودگی های زیست محیطی موثر باشد.
وی با اشاره به اینکه ذخایر آبی در کشور رو به پایان است ابراز داشت: معرفی دست آوردهای مهندسی و علمی در مصرف صحیح آب گامی به سوی بهینه سازی ذخایر آبی است و برگزاری همایش هایی با این موضوع می تواند فرصتی برای ارائه پیشنهادها و طرح های نو در این راستا باشد.
با این حال شرکت آبفای استان البرز طرح توسعه شبکه های فاضلاب و تصفیه خانه های فاضلاب برای آبیاری اراضی کشاورزی اجرایی کرده است.
توسعه طرح های آبیاری نوین برای کشاورزی از مقوله هایی است که به گفته علیمراد اکبری معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در کشور اجرایی شده و نزدیک به 150 هزار هکتار زمین زیر کشت رفته است.
اکنون 18 میلیون هکتار زمین کشاورزی و باغی در ایران وجود دارد که نزدیک به 8 میلیون هکتار آن آبی است لیکن باید سبک و شیوه آبیاری از سنتی به مدرن تبدیل شود .
موضوع باروری ابرها و مدیریت آب در3 بخش آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی از مقلوله هایی است که باید با سرعت تمام تر اجرایی شود.
توسعه کشت گیاهان مقاوم به خشکسالی در کانون های ریزگرد از مواردی است که با بسیج تشکل های مردم نهاد و دوستداران محیط زیست می تواند سرانجامی خوبی به تلخی زمین های خشکیده ببخشد.
از سوی دیگر هفته درختکاری در اسفند ماه فرصت مناسبی است تا مردم برای کاشت نهال درختان مقاوم به خشکسالی در کشور و البرز پای کار بیایند و ایران را برای فرزندان آینده سرسبز نگه دارند و بلای خشکیدگی روزگار از این سرزمین پاک وخرم دور کنند.
7410/1535
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.