به گزارش ایرنا، با افزایش فضاهای مجازی و رغبت بیشتر به قرار گرفتن و استفاده کردن از این فضاها به خصوص از سوی دانش آموزان، استفاده از کتاب و مطالعه کاهش یافته و سرانه مطالعه در کشور از میزان استاندارد جهانی عقب تر است.
برخی از مدارس در کشور از کمبود کتاب رنج می برند و شاید یکی از دلایل عدم تمایل دانش آموزان به کتابخوانی و به نوعی دوری آنها از کتاب، همین موضوع باشد.
با افزایش قفسه های کتابخانه ها در مدارس و تنوع بخشی به این کتاب ها به ویژه کتاب های غیر درسی می توان گامی موثر برای ایجاد انگیزه بیشتر در بین دانش آموزان برای مطالعه و افزایش سرانه مطالعه برداشت.
تنوع نداشتن عناوین کتاب های موجود در کتابخانه مدارس نیز یکی از مشکلات است که اهداء کتاب توسط مردم به کتابخانه مدارس در این بین می تواند نقش اساسی در حل این مشکل داشته باشد.
اختصاص دادن بخشی از قفسه های کتابخانه های مدارس به کتاب های غیر درسی که می تواند سبب رغبت دانش آموزان به مطالعه شود یکی دیگر از راه های افزایش مطالعه در مدارس استان است.
کمبود کتاب و نداشتن تنوع در بین این کتاب ها در کتابخانه های استان البرز از عمده دلایل عدم تمایل دانش آموزان به کتابخوانی است، این در حالی است که در فضاهای مجازی این تنوع به حدی است که سبب گرایش بیشتر به این فضاها و استفاده بیشتر از آن شده است.
در این میان یکی از راه های افزایش کتاب در کتابخانه های مدارس استان، ترویج فرهنگ وقف، اهداء و نذر کتاب است.
حجت الاسلام شمس الله فلاح مدیرکل کتابخانه های استان البرز در این باره خبرنگار ایرنا، گفت: یکی از اقدامات اداره کل کتابخانه های استان البرز اهدا کتاب به مدارس بوده که به صورت موردی کتاب های اهدایی را به مدارس تقدیم کرده ایم.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان البرز در خصوص ضرورت افزایش فرهنگ مطالعه در بین دانش آموزان، گفت: اجرای مسابقات کتاب و کتابخوانی، نشست کتاب، قصه گویی، داستان نویسی و نقد کتاب از جمله راه های افزایش مطالعه در مدارس استان است که از سوی این اداره کل صورت گرفته است.
فلاح افزود: با هدف استفاده بیشتر دانش آموزان از فضای کتابخانه های استان البرز، طی تفاهم نامه ای که با اداره کل آموزش و پرورش داشته ایم عضویت دانش آموزان در کتابخانه ها به صورت نیم بها و رایگان است.
وی اضافه کرد: دانش آموزان با داشتن این عضویت و شماره عضویت در هر جای کشور که باشند می توانند از فضاهای کتابخانه ها استفاده کنند.
فلاح ادامه داد: اداره کل کتابخانه های استان به عنوان کتابدار با هدف ترویج فرهنگ کتابخوانی در بین مدارس و دانش آموزان این آمادگی را دارد که با همکاری اداره کل آموزش و پرورش البرز اقدامات موثری بردارد.
مدیر کل کتابخانه های عمومی البرز گفت: هم اکنون یک میلیون و 200 هزار جلد کتاب در 43 کتابخانه استان وجود دارد که از این ظرفیت خوب می توان برای توسعه افزایش سرانه به خصوص در میان دانش آموزان بهره برد.
وی افزود: همچنین دو کتابخانه سیار داریم که روستاییان و مدارسی که در مناطق روستایی هستند می توانند از این کتابخانه های سیار بهره گیرند ، این کتابخانه ها در روستاهایی که جمعیتی بالای 800 تا 1000 هزار نفر دارند و مدارس این روستاها رفته و دانش آموزان می توانند از کتاب های این کتابخانه های سیار استفاده کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز نیز در گفت وگو با ایرنا، گفت: در سال گذشته 75 میلیون تومان ارزش ریالی کتاب هایی بوده که از سوی این اداره به مدارس استان اختصاص و توزیع شد.
علی خیلدار افزود: از این مبلغ 40 میلیون تومان به مدارس شهرستان کرج و 35 میلیون تومان به مدارس دیگر شهرستان های استان البرز کتاب توزیع شده است.
وی اضافه کرد: در سال جاری نیز تاکنون حدود 10 میلیون تومان کتاب بین مدارس استان البرز توزیع شده و این روند با آغاز سال تحصیلی جدید ادامه می یابد.
خیلدار گفت: یکی از برنامه های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز ترویج کتاب و کتابخوانی بین تمامی اقشار جامعه بویژه مدارس است و در این خصوص آماده همکاری های لازم با دستگاههای مربوطه است.
وی ادامه داد: مطالعه یکی از مهم ترین نیازهای امروز جامعه بویژه در بین قشر دانش آموز است و به همین منظور نیاز است دستگاههای متولی فرهنگی استان با یک تعامل در این خصوص گام های اساسی برداشته تا علاقمندی دانش آموزان و فرزندان را به کتاب و کتابخوانی گسترش دهیم.
معاون پرورش و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش البرز نیز در گفت وگو با ایرنا گفت: هم اکنون در مدارس استان دو نوع کتابخانه داریم، کتابخانه های کلاسی که در کلاس های مدارس ابتدایی تعبیه شده که هر کلاس درس دارای یک کتابخانه که کتاب های غیر درسی در آن قرار داده ایم وجود دارد تا دانش آموزان بتوانند از آن استفاده کنند.
مسعود مهران نیا افزود: هم اکنون بیش از 8 هزار کلاس درسی داریم که دارای کتابخانه کلاسی هستند و به طور
متوسط در یک کلاس بین 30 تا 100 جلد کتاب که البته بعضا خود دانش آموزان نیز در افزایش این کتاب ها مشارکت دارند وجود دارد.
وی اضافه کرد: همچنین یکی دیگر از اقدامات برای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در مدارس استان تعامل با دستگاهها و نهادهای مختلف از جمله اداره کل کتابخانه های استان برای عضویت و برگزاری مسابقات کتابخوانی برقرار کرده است.
مهران نیا گفت: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز در زمینه معرفی کتاب به دانش آموزان و اهدای کتاب اقدامات موثری برداشته و امسال حدود 50 هزار جلد کتاب در بین مدارس استان از سوی کانون با همکاری اداره کل آموزش و پرورش استان توزیع شده است.
وی ادامه داد: طرح آرامش ماندگار با همکاری شهرداری کرج یکی دیگر از اقدامات برای ترویج فرهنگ کتاب در بین دانش آموزان است که به همین منظور کتاب در تعدادی از مدارس دوره ابتدایی توزیع می شود و دانش آموزان بر اساس علایق خود می توانند از بین کتاب ها انتخاب و بعد از یک فاصله زمانی 10 الی 15 روزه کتاب را برگردانده و کتاب جدید می گیرند و
در واقع این کتاب ها در مدارس می چرخند.
معاون پرورش و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش البرز گفت: همچنین یک طرح نیز در کانون های فرهنگی تربیتی داریم که در این طرح دانش آموزان در 13 کانون استان به صورت رایگان عضو و می توانند از این ظرفیت استفاده کنند.
مهران نیا افزود: به جز کتابخانه های کلاسی ، کتابخانه های مستقل و کتابخانه های اشتراکی که هم نماز خانه و هم کتابخانه هستند در مدارس استان وجود دارد و بنا داریم که در تعدادی از مدارس این کتابخانه های اشتراکی را به راهروهای مدارس منتقل که دانش آموزان بتوانند از این فضاها راحت تر استفاده کنند.
وی ادامه داد: هم اکنون در کتابخانه های مستقل در مدارس سراسر استان 815 هزار و 353 جلد کتاب و در کتابخانه های مشترک نیز 77 هزار و 196 جلد کتاب وجود دارد با این وجود مدارس البرز از کمبود کتاب رنج می برند و نیاز است که کتاب های بیشتری به آن تزریق شود.
معاون پرورش و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش البرز در ادامه بیان داشت: امسال بیش از 100 هزار جلد کتاب با موضوع قرآن، عترت و نماز تحت عنوان نورباران در دوره ابتدایی و مصباح الهدی یا امام شناسی در دوره متوسطه اول و دوم در بین مدارس استان توزیع شده است.
مهران نیا گفت: یکی دیگر از طرح ها برای گسترش فرهنگ کتابخوانی در بین دانش آموزان که توسط آموزش و پرورش استان اجرایی شده ، داستان و یا مطلبی را به صورت نیمه کاره در اختیار دانش آموزان قرار می دهیم و دانش آموز با تراوش ذهنی خود آن داستان را تکمیل می کند.
وی افزود: سرانه مطالعه در سطح دانش آموزی استان نسبت به جامعه مطلوب تر است اما نیاز است که نهادهای فرهنگی به کمک آموزش و پرورش بیایند تا با افزایش کتاب های غیر درسی در کتابخانه های مدارس فرهنگ کتاب و کتابخوانی در بین دانش آموزان را ترویج کنیم.
مهران نیا گفت: همچنین نیاز به ایجاد مرکزی به نام خیرین فرهنگی داریم، خیرین فرهنگی با تعامل با آموزش و پرورش می توانند سرانه مطالعه را در استان البرز بین دانش آموزان ارتقا دهند.
7414/1535خبرنگار:وحیده عسکری**انتشار دهنده:داریوش غفاری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.