به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، جهاد سورنی در جلسه دفاعیه این طرح که روز سه شنبه (امروز) در سالن همایش پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برگزار شد در توضیح اهمیت این طرح به نقش مهم دانه های روغنی در تامین روغن مصرفی انسان، کنجاله دام و طیور و نیز صنعت روغن اشاره و خاطرنشان کرد: کاملینا، گیاهی روغنی دارویی است که بسیاری از پژوهشگران کشورهای توسعه یافته به ویژه آمریکا و کانادا در حال بررسی جنبه های مختلف آن هستند. این گیاه که به تازگی وارد کشور ما نیز شده در کانادا پس از کلزا بااهمیت ترین گیاه روغنی شناخته می شود و محصولات خوراکی و آرایشی متعددی از آن روانه بازار دنیا شده است.
وی با بیان این که کاملینا دارای پروفایل روغن منحصر به فردی از جمله مقادیر بالایی امگا ۳ است، اظهار داشت: با توجه به سطح گسترده دیم زارها در ایران و واردات بیش از ۹۵ درصدی روغن مصرفی در کشور، فعالیتهای به نژادی جهت تولید ارقام سازگار با مناطق مختلف کشور در دستورکار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد. لذا در این پژوهش به ارزیابی و شناسایی لاین های امیدبخش پرعملکرد و باکیفیت با هدف معرفی ارقام برتر اقدام شده است.
سورنی در خصوص روند تحقیقات این پروژه که با راهنمایی دکتر زهرا سادات شبر، عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اجرا شده، گفت: در این تحقیق تعداد ۱۳۶ لاین دابل هاپلوئید گیاه کاملینا حاصل از ۱۵ تلاقی مختلف در دو سال مختلف در شهرستان کرج مورد آزمایش قرار گرفت. به منظور غربالگری لاین ها از نظر میزان اسیدهای چرب تمامی، این لاین ها در شرایط مزرعه در دو سال کشت شد و پس از برداشت محصول، پروفایل اسیدهای چرب از جمله اسید اوروسیک در آنها اندازه گیری شد.
پس از مشخص کردن ترکیب اسیدهای چرب ارتباط آنها با صفات زراعی عملکرد دانه، روز تا رسیدگی و وزن هزار دانه بررسی شد و در نهایت لاین های باکیفیت روغن بالاتر و میزان اسید اوروسیک پایین تر به همراه لاین های با عملکرد مطلوب جهت معرفی رقم شناسایی و معرفی شدند.
این سرباز نخبه در پایان ابراز امیدواری کرد که با پیگیری های بعدی نسبت به معرفی رقم برتر در شرایط آب و هوایی کرج اقدام شود.