حامد فرضی در گفتوگو با خبرنگار مهر در خصوص میزان اعتبارات تخصیصی به اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز از محل صندوق توسعه ملی، اظهار کرد: سال گذشته قریب به ۲۰ میلیارد تومان میزان اعتبار تخصیصی منابع طبیعی البرز از محل صندوق توسعه بوده است که با بخشی از این اعتبار اقدامات آبخیزداری در حدود ۳۶ هزار هکتار از عرصههای منابع طبیعی البرز که به عنوان عرصههای بحرانی استان لحاظ میشود، اجرا شد.
وی افزود: با استفاده از اعتبارات تخصیصی از محل صندوق توسعه ملی در سال ۹۷ علاوه بر اقدامات آبخیزداری در حوزههای آبخیز، سایر فعالیتهایی مانند قرق مراتع، مدیریت چرا، جنگل کاری، بذرپاشی، کپه کاری و اجرای طرح کاداستر اراضی در ۳۶ هزار هکتار عرصه انجام شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با بیان اینکه در سال جاری اعتباراتی که از محل صندوق توسعه داشته ایم، حدود ۴۶ میلیارد تومان بوده است، گفت: در مجموع تا کنون پیشرفت فیزیکی پروژههای انجام شده در این قالب ۸۳ درصد بوده است که شامل حوزههای آبخیزداری، جنگل کاری، مرتع و یا بیابان است، اما پیشرفت ریالی این پروژهها حدود ۳۰ درصد بوده است.
وی در خصوص علت موفقیت منابع طبیعی استان البرز در زمینه پیشبرد ۸۰ درصدی اقدامات در زمینههای مختلف از جمله مراتع، بیابان و دیگر بخشها تصریح کرد: به دلیل اینکه این احتمال وجود دارد که ابتدای سال ۹۹ همانند فرودین ماه سال جاری بحث بارندگیهای سیل آسا در سطح استان داشته باشیم به همین منظور در اقدامات اجرایی تسریع شده است.
فرضی در ادامه با اشاره به اینکه سال گذشته جهت پیشبرد پروژهها در ۳۶ هزار هکتار از اراضی استان فعالیتهای مختلفی صورت گرفت بیان کرد: در فاز دوم کار امسال انجام اقدامات مختلف در ۶۰ هزار هکتار دیگر از عرصههای منابع طبیعی البرز بود که در این راستا بهبود وضعیت نقاط بحرانی استان، اشتغال زایی و یا تقویت سفرههای آبی زیرزمینی جز اولویتها قرار گرفت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: اعتبارات صندوق توسعه ملی از سوی مقام معظم رهبری صرفاً جهت فعالیتهای منابع طبیعی و آبخیزداری فراهم شده و دو سال است که این ردیف اعتباری از محل اعتبارات ملی به استانها از جمله البرز تخصیص داده شده است.
وی با بیان اینکه در سال ۹۹ نیز همین روند اخذ اعتبارات صندوق توسعه ادامه دارد، افزود: با توجه به اثربخشی فعالیتهای آبخیزداری و منابع طبیعی در برابر مخاطرات حاصل از سیلابهای امسال در کل کشور و رضایت مندی مردم و مسئولان، امیدواریم بحث تخصیص اعتبار از محل صندوق توسعه ملی تداوم داشته باشد.
فرضی با اشاره به اینکه در بحث تخصیص اعتبارات استانی برای انجام اقدامات مختلف متأسفانه توفیق چندانی نسبت به گذشته حاصل نشده است، گفت: ما هر آنچه به عنوان تعهدات استانی در سال گذشته و امسال بر دوش منابع طبیعی و آبخیزداری البرز بوده را بخوبی انجام داده ایم اما منابع تخصیصی استانی آنچنان که باید کمکی در پیشبرد کارها در سطح استان نداشته است.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه مهم البرز به لحاظ وجود دو سد کرج و طالقان در زمینههایی از جمله تأمین آب شرب سه استان بزرگ تهران، البرز و قزوین گفت: در حوزه کشاورزی و صنعت نیز این ظرفیتهای استان البرز نقش بسزایی در استان های همجوار دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با اشاره به نقش حیاتی دو سد مهم طالقان و کرج این استان برای کشور، عنوان کرد: به همین دلیل باید ردیف اعتباری برای انجام اقدامات و پروژهها در جهت کاهش ورود رسوبات به داخل مخازن سدها لحاظ شود.
وی تاکید کرد: قطعاً اگر اعتبار تخصیصی از محل صندوق توسعه برای پیشبرد پروژههای آبخیزداری استان البرز نبود با چالشی بسیار جدی در استان روبرو بودیم اما خوشبختانه با انجام به موقع این پروژههای آبخیزداری در نقاط بحرانی، مخاطرات ناشی از سیلاب را به حداقل رسانده ایم.
فرضی تاکید کرد: نباید فراموش کنیم که با بارش ۱۳ میلیمتری باران در طول ۱۲ دقیقه در روستای سیجان موجب چه سیل خطرناکی شد، غم سنگینی برای آن منطقه به همراه داشت.
وی بیان کرد: اکنون علاوه بر سیجان در تمامی حوزههای آبخیز محور کرج - چالوس از جمله کندر، تکیه سپهسالار و دیگر روستاهای مهم بخش آسارا که از نقاط مستعد سیل خیزی در استان هستند کارها با جدیت دنبال شود همچنین در طالقان نیز به دلیل خطر سیل، اقدامات آبخیزداری صورت گرفته و این مناطق برای سکونت مردم در داخل روستاها ایمن شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز در بخش دیگری با تاکید بر اینکه از محدوده گرمدره تا انتهایی ترین نقطه البرز که شهرستان نظرآباد قرار دارد به عنوان حوزه آبخیز شهری محسوب میشود، عنوان کرد: در این قسمتها روان آبهایی وجود دارد که از دامنه کوهها به سمت نقاط مسکونی شهری روانه میشود، باید شهرداریها و شورای های شهر به مشارکت در انجام اقدامات آبخیزداری در این حوزهها ورود کرده تا تخصیص منابع بیشتری را شاهد باشیم و در نهایت موجب کاهش مخاطرات سیل در این نقاط شود.
وی با بیان اینکه قطعاً با تکیه بر منابع مالی میتوان مخاطرات سیل را به حداقل رساند، گفت: در سطح شهرهای استان البرز فاصله زمانی شروع سیلاب تا منطقه مسکونی بسیار اندک است و به همین دلیل احتمال میدهیم که به هنگام بارندگیها شاهد راه افتادن سیل در سطح کرج و دیگر شهرهای البرز باشیم.
فرضی در پایان با اشاره به اینکه در سالهای گذشته اقدامات خوبی توسط منابع طبیعی و آبخیزداری البرز انجام شده است، عنوان کرد: به همت شورا و شهرداری کرج نیز در دو سال قبل اقدامات مهمی انجام شد اما برای تداوم این اقدامات باید تأمین اعتبار به میزان کافی صورت گیرد، اکنون بسیاری از سازههای بکار برده شده از قبل نیز باید مرمت و سازههایی جدید کار شود تا بتوانیم مخاطرات ناشی از وقوع سیلابها را به حداقل برسانیم.