حامد فرضی روز شنبه در سی و نهمین همایش ائمه جمعه استان البرز که با حضور نماینده ولی فقیه در استان البرز و امام جمعه کرج در اردوگاه فرهنگی طوبی واقع در منطقه محمدشهر کرج برگزار شد، با بیان اینکه هیچ گونه مجوز حضور شتر در مراتع استان وجود ندارد، افزود:‌ بحث حضور شترها در استان در مورد دامداری و دامپروری نیست و مختص مراتع است و متاسفانه تعدادی شتر وارد استان البرز شده‌ و هر روز بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود.

وی با بیان اینکه با توجه به مدیریت چرا، به این معضل ورود شده اما برای حل آن به کمک بیشتری نیاز است، ادامه داد: به همین منظور نشست های بسیاری با جهاد کشاروزی و مدیریت عشایری استان برگزار شده و درخواست کمک از آن‌ها شده است تا ما مجبور به برخورد قهری با این موضوع نشده و این معضل ساماندهی شود.

فرضی با اشاره به اینکه باید سرعت ساماندهی حضور شترها در مراتع به سبب آسیب بسیاری که به منابع طبیعی استان وارد می‌شود بالا رود، خاطرنشان کرد: شترها بیشتر در منطقه نظرآباد حضور دارند و از طرفی تعدادی شتر سرگردان بین استان قزوین، مرکزی و تهران وجود دارند که برخی اوقات تعداد شترهای سرگردان در البرز به ۲ هزار نفر می‌رسد.

وی با بیان اینکه با سختگیری‌هایی که در استان البرز اجرا می‌شود شترها معمولا وارد استان نمی‌شوند، افزود: اما با وجود این شرایط به صورت متوسط حدود هزار نفر شتر در استان وجود دارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری اضافه کرد: شترهای سرگردان صاحب دارند اما زمانی که وارد منابع عرصه طبیعی می‌شوند صاحبان آن‌ها به همراه شان نیستند و ساربانان روزها این شترها را رها کرده و شب‌ها آن‌ها را جمع‌آوری می‌کنند.

وی بیان داشت: شتر یک دام سنگین است و حرکت آن در اراضی که در حال تبدیل شدن به بیابان هستند متاسفانه می‌تواند شکل خاک را به هم بزند و زمانی که این امر بیش از ظرفیت منطقه باشد عملا آن‌جا به سمت بیابانی یا کویر شدن می‌رود، به همین سبب جایگاه این شترها در استان البرز نیست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری منابع طبیعی استان البرز با بیان اینکه البرز ظرفیت حضور شترها را ندارد،اضافه کرد: حضور این شترها در نظرآباد سبب تشدید کانون ریزگرد شده ضمن آن که حتی در پروژه‌هایی که میلیون‌ها تومان هزینه می‌شود، اگر غفلت شود، وارد شده و تمام کارها را از بین می‌برند که بارها این اتفاق افتاده است.

وی در ادامه به اجرای طرح های آبخیزداری از محل صندوق توسعه ملی که به دستور مقام معظم رهبری اختصاص داده می شود اشاره کرد و گفت: اگر این اعتبارات در این ۲ سال نبود، اعتبارات استانی برای طرح های آبخیزداری بسیار ناچیز و قطره چکانی است.

فرضی افزود: اعتبارات آبخیزداری از محل صندوق توسعه شاید یکی از ارزشمندترین اقدامات در طول ۴۰ سال انقلاب اسلامی است به طوریکه سال گذشته از محل این صندوق ۲۰ میلیارد تومان به البرز اختصاص یافت.

وی با بیان اینکه برای سال ۱۳۹۸ نیز ۳۶ میلیارد تومان از محل این صندوق اختصاص یافت، اضافه کرد: ولی پس از تلاش های فراوان موفق به دریافت تخصیص ۴۶ میلیارد تومان اعتبار ملی شدیم به طوریکه البرزی که ۵۰۰ هزار هکتار وسعت دارد ۲ تا سه برابر استان هایی که ۱۰ برابر وسعت البرز را دارند موفق به دریافت اعتبار شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: این تامین اعتبار را به دلیل وجود ۲ سد مهم و حیاتی که تامین کننده آب شرب، کشاورزی و صنعت سه استان تهران، البرز و قزوین است توانستیم بگیریم و نیاز است تا در بالادست مناطق آبخیز این استان کارهای خوبی صورت بگیرد.

وی همچنین وجود ۲۵ هزار همیار طبیعت را یکی از پتانسیل های بزرگ و تاثیرگذار در اجرای طرح های منابع طبیعی و اقدامات ترویجی دانست و افزود: بیشتر این همیاران طبیعت از جوامع دانش آموزی یا جوامع محلی هستند.

فرضی اظهار داشت: البرز ۴۵ هزار هکتار عرصه بیابانی دارد که ۲۵ هزار هکتار آن عرصه ریزگرد است که یک هم افزایی تمام بخش ها با یک دلسوزی نسبت به این عرصه محدود باید وجود داشته باشد و این در حالی است که منابع اعتباری بسیار محدود است و اگر از منابع ملی تامین اعتبار نکنیم منابع استانی پاسخگوی اجرای طرح ها نیست.

وی در ادامه به نقش مشارکت جوامع محلی در اجرای طرح های آبخیزداری اشاره کرد و گفت: مشارکت جوامع محلی در این طرح ها نه تنها به حفظ و احیای مراتع کمک می کند بلکه در اشتغالزایی و اقتصاد خانوارها نیز بسیار تاثیرگذار است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز اضافه کرد:‌به همین منظور دوره های آموزشی مختلفی توسط تسهیلگران این اداره کل برای جوامع محلی برگزار می شود.

وی گفت: یکی از بهترین راه های اجرای طرح های آبخیزداری سپردن کار به جوامع محلی است که به همین دلیل تعاونی های منابع طبیعی شکل گرفته و اکنون چند طرح توسط این تعاونی ها اجرا شده است.

فرضی در ادامه به مقابله قاطع و مستمر مجموعه منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز با زمین خواران و متصرفین اراضی ملی اشاره کرد و افزود: در همین راستا در ۹ ماهه سال جاری ۱۶۷ هکتار از اراضی ملی استان از دست متصرفان خارج شده و به عرصه ملی بازگشته است.

استان البرز ۴۶۰ هزار هکتار عرصه ملی دارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.