عضو هیات علمی پژوهشکده سرامیک پژوهشگاه مواد و انرژی گفت: این لعاب در صنایع پتروشیمی، خطوط لولههای فاضلاب، پمپ های گاز، قالبهای پرس شیشه، صنایع توربین و امثال آنها کاربرد دارد.
آیدا فائقی نیا با اشاره به اینکه پروژه لعاب شیشهسرامیکی ضدسایش روی فولاد، با این روش ساخت، برای اولین بار صورت گرفته است و بسیار ارزان قیمت میباشد، افزود: پیش از این، این پروژه به روش پلاسما اسپری و با آلومینای در ابعاد میکرونی ساخته شده بود.
وی ادامه داد: پروژه لعاب شیشه سرامیکی با روش ریخته گری دوغابی مشابه خارجی ندارد و در مرحله تجازی سازی است.
این پژوهشگر اظهار داشت: انامولها یا لعاب فلزهای شیشه سرامیکی اخیرا در حوزه پوششهای پیشرفته که خواص فیزیکی قابل قبولی از لحاظ صنعتی دارند، مطرح شده است.
وی توضیح داد که این پوششها از نظر خواص فیزیکی حدواسط بین پوششهای سخت و گرانقیمت سرامیکی نظیر کاربیدها و لعابهای سنتی شیشهای هستند.
به گفته وی اناملهای شیشهسرامیکی اگر چه محدوده دمایی کارکردشان پایین است اما به لحاظ مقاومت به خوردگی در برابر اسید و مقاومت به اکسیداسیون، قابل رقابت با پوششهای آلیاژی میباشند.
فائقینیا ضمن تشریح روند انجام این پروژه، گفت: در این تحقیق سعی شده از تلفیق خاصیت ضدسایشی آلومینا و خاصیت پوشانندگی قوی شیشهسرامیک روی فولاد، خواص منحصر به فردی از لحاظ سایشی ایجاد شود که در این تحقیق، خاصیت سایشی فولاد تا ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: در این شیشه سرامیک از یک سو پوششی کاملاً متراکم و بدون تخلخل را روی فولاد ایجاد میکند و از سوی دیگر با پخش ذرات نانو آلومینا در زمینه شیشهای، خاصیت ضدخراش و خش انامول نیز افزایش مییابد.
گفتنی است، نتایج این تحقیق در مرکز ثبت اختراع، ثبت و در مجله ISI/ Ceramic International در سال ۲۰۱۸ به چاپ رسیده است.
محققان پژوهشگاه مواد و انرژی ایران تاکنون اختراعات زیادی در سطح جهانی ، منطقه و کشور به ثبت رسانده که بخشی از این دستاوردها تجاری سازی شده است.
آبگرمکن خورشیدی و آب شیرین کن نمونه هایی از اختراعات محققان این پژوهشگاه است.
پژوهشگاه مواد و انرژی وابسته به وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری در مشکین دشت فردیس استان البرز مسقر است.
46