به گزارش ایرنا، آیت الله سید محمدمهدی حسینی همدانی روز پنجشنبه در نشست آموزشی توجیهی خدام مساجد و اماکن مذهبی استان البرز که در آستان مقدس امامزاده طاهر (ع) مهرشهر کرج برگزار شد، افزود: از صدر اسلام تا امروز مسجد یک جایگاه ویژه داشته و از اولین روز دستور علنی شدن اسلام تا کنون مسجد به عنوان مرکز عبودیت و مسایل مختلف مطرح شده است.
وی اظهار داشت: مساجد بعضی از اوقات در عزلت و رکودی بوده و بعضی از مواقع در اوج بوده اند و مطالعه تاریخ مساجد گواهی این فراز و فرودها می باشد.
آیت الله حسینی همدانی گفت: در دوران پهلوی ها به خصوص پهلوی اول این فراز و فرود به خوبی دیده می شود زیرا پهلوی اول ابتدا به اسم اسلام شروع کرد و گل به سرو لباس می مالید و دم ازامام حسین (ع) می زد ولی وقتی قدرت را به دست گرفت اولین کارش مقابله با مساجد بود به طوریکه مساجد را به انبار تبدیل کرده بود.
و افزود: فراز و فرود در خصوص مسجد زیاد است و همیشه مسجد به عنوان مرکز مقابله با ظلم، ستم و ستمگری مطرح بوده و ریشه ی همه نهضت های اسلامی و مبارزه با ظلم و ستم در طول تاریخ به صورت مستقیم و غیرمستقیم در مسجد است.
وی ادامه داد: حکومت های ظالم و ستمگر به همین دلیل دشمنی با مسجد داشته اند و تلاش می کردند جایگاه مسجد را تضعیف و خفیف کنند.
امام جمعه کرج بیان داشت: بنای این حاکمان بر آن بود که مسجد از نقش و عملکرد اصلی خود دور شود با اینکه اسلام از مسجد چیز دیگری می خواهد.
وی اظهار داشت: اگر مسجدی روحیه استکبارستیزی نداشته باشد نشان از نفوذ عده ای است.
وی اضافه کرد: مساجد کارکردهای فراوانی دارند و فقط محل عبادت نیستند اگر چه مهمترین وظیفه و اساس و رکن مساجد عبادت است و هر کاری این رکن را تعطیل کند باید آن کار تعطیل شود.
نماینده ولی فقیه در استان البرز تصریح کرد: وظیفه مسجد فقط محل عبادت بودن نیست همانطور که عمل صالح فقط به معنای نماز و مسایل مربوط به آن نیست که در مسجد باشد و یکی ازاعمال صالح مسایل اجتماعی است که یکی از نمودهای مسیال اجتماعی نیز مبارزه با ظلم است.
وی تاکید کرد: رسیدگی به امور مردم در اطراف مسجد یکی از کارکردهای مسجد است وعمل صالحی است که باید اولیاء مسجد درنظر گرفته و به آن بپردازند همانطورکه صدقه دادن عمل صالح است و مسجد می تواند آن را مدیریت کند.

***مساجد نقش مهمی در تربیت نسل ها دارند
وی گفت: مساجد در تربیت انسان ها و نسل نیز نقش بسزایی دارد که برای این مهم باید یک مجموعه را که همان مسجد، محل و منزل را به صورت یک روند گردشی دید و تاثیراشان را در هم دید.
وی تاکید کرد: اگر این سه بخش با هم کار کنند و هماهنگ باشند خیلی از مسایل و معضلات جامعه حل می شود.
حسینی همدانی افزود: مساجد در محله ها نقش مهمی ایفا می کنند زیرا می توانند به محله هویت داده و آن را به یک محله اسلامی تبدیل کنند و اگر محلات اسلامی شود شهر اسلامی می شود.
وی گفت: یک مسجد می تواند محله را تغییر دهد به شرطی اینکه خدام، هیات امناء و امام مسجد کار خود را با هم و به درستی انجام دهند.
وی ادامه داد: گر مسجد نقش خود را به درستی ایفا کند می تواند منشاء آثار و برکات زیادی در بعد فرهنگی باشد زیرا فرهنگ سازترین جایگاه را در جامعه مساجد دارندوامام راحل فرمودند که «ما انقلاب کردیم تا مساجد را آباد کنیم».
وی خاطرنشان کرد: ریشه ی انقلاب از مسجد است و اگرمسجد درست شود مجلس و دستگاه انتظامی درست می شود.
وی گفت: از اول انقلاب تمام مسئولان از مساجد بودند و همه ساده زیست بودند ولی آرام آرام در تقسیم مسئولیت ها از خارج از مسجد گرفتند و بعد آرام آرام مدیریت لیبرال بر جامعه حاکم شد.
نماینده ولی فقیه در استان البرز افزود: اکنون تعدادی از مسئولان نمی دانند مسجد چیست و فرهنگ آن را نمی دانند زیرا با مسجد ارتباطی ندارد.
وی به تاثیر مسجد در شخصیت و روحیه جوانان اشاره کرد و اظهار داشت: بچه مسجدی ها تا خرخره در سیل در گل می روند ولی غیرمسجدی ها از گوشه ای می روند تا پاهایشان گلی نشود.
وی تاکید کرد که اگر بخواهیم بر فرهنگ محیط شهر و محله مان تاثیر بگذاریم باید مساجد را تقویت کنیم.
امام جمعه کرج اضافه کرد: پیامبر(ص) وقتی مامور شد به یثرب برود ابتدا مسجد قبا را ساخت بعد حول این مسجد مدنیت شکل گرفت و امیرالمومنین (ع) نیز اولین کارش در کوفه این بود که مسجد ساخت و بعد حول آن شهر شکل گرفت.
وی ادامه داد: ما امروز در گام دوم انقلاب به سر می بریم، یعنی گام و قدم اول انقلاب 40 سال طول کشید.
وی گفت: گام دوم مثل گام اول نیست زیرا موانع برطرف شده و ساختار ها تشکیل شده و شکل و شمایلی پیدا کرده است.
امام جمعه کرج تصریح کرد: سرعت گام دوم باید بیشتر از گام اول باشد و بالنده تر باشد و رشد خیلی سریع تر باشد زیرا چهره ها و عقاید مشخص شده اند و این 40 سال دوم انقلاب باید افرادی آن را مدیریت و هدایت کنند که نسل جوانی باشد تا این گام دوم را بردارد که در بیانیه گام دوم نیز تمام اشاره ها به جوانان است.
وی گفت: نقش مسجد در گام دوم مهمتراز گام اول است زیرا گام اول ایجاد، تثبیت و حفظ بود و گام دوم حرکت و جهش است که نقش مسجد، امام مسجد، امناء مسجد و خدام مسجد هم بسیار مهم است زیرا مسیر حرکتی به سمت تحقق تمدن نوین اسلامی است.
وی افزود: در این راه تمام ارکان مسجد باید با هم منسجم و متحد کار کنند زیرا مهمترین پایگاه نیروساز برای این حرکت عظیم مسجد است.
آیت الله حسینی همدانی گفت: یکی از وظایف مرکز رسیدگی به امور مساجد انجام این فعالیت ها است و باید ارکان مسجد هر چند روز یکبار جلسات هماهنگی داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه مسجد گرانترین سازه در کشور جمهوری اسلامی است، اظهار داشت: مساجد با هزینه زیادی ساخته می شوداما کارکردش سه ساعت در شبانه روز است در حالیکه کارکرد زیادی برای مساجد دیده شده است.
حسینی همدنی افزود: در این ساعت کم هم دیده می شود که مسجد نه بوی خوبی دارد و نه نور خوبی و نه صدای خوبی از مسجد پخش می شود در حالیکه بو و نور و صوت سه رکن اصلی فعالیت در مساجد هستند.
وی یادآور شد که یکی از معضلات در مساجد ما استقرار سرویس های بهداشتی در مساجد است که باید به خارج از مساجد منتقل شوند زیرا باید حرمت مساجد حفظ شود.

***خادم مسجد جایگاه ویژه دارد
امام جمعه کرج در خصوص جایگاه خادم در مسجد، گفت: بعد از امام مسجد و هیات امناء مهمترین رکن خدام مساجد هستند.
وی ادامه داد: نباید دید که خدام مساجد افرادی باشند که اگر هیچ جای دیگری کار پیدا نکرده اند به کار در مساجد گمارده شده اند زیرا خادم مسجد جایگاه بسیار مهمی دارد چرا که حضرت ابراهیم (ع) و حضرت زکریا (ع) خادم مسجد بودند.
امام جمعه کرج گفت: برای گزینش خادمان مسجد باید چارچوب و قاعده های دقیقی باشد و باید از این به بعد با حساسیت خاصی خادم مسجد گرفته شود.
وی افزود: خادم باید دانشمند ، اهل علم و سواد باشد و خادمان کنونی باید بازآفرینی شوند ودوره های آموزشی برای آنان درنظرگرفته شود.
نماینده ولی فقیه در استان البرز بیان داشت: خادم در مسجد نقش کلیدی دارد؛ خادم سرایدار نیست؛ خادم وظایفی دارد که می تواند فضای مسجد را برای تمام فعالیت ها عوض کند، فضایی ایجاد کند که مردم و جوانان در این فضای فرهنگی رشد کنند یا کاری کند که روحیه ها خراب شود و نگذارد کسی کار کند.
وی تاکید کرد که خادمان باید توان علمی و عملی خود را بالا ببرند؛ خادم بازوی امام مسجد و همکار امناء است.
حسینی همدانی خطاب به خدام مساجد و اماکن مذهبی حاضر در این نشست گفت که شما امین مسجد هستید و اخلاق و رفتار شما موثر در اطرافیان خواهد بود و رفتارتان درس آموز است.
وی افزود: خامان باید با موضوع روابط عمومی و ارتباط گیری آشنا باشند.
در این همایش آموزش توجیهی 280 نفر از خدام مساجد و اماکن مذهبی شهرستان های طالقان، اشتهارد، نظرآباد و ساوجبلاغ حضور داشتند.
در این همایش مباحث بهداشت محیط کار و مواد غذایی، مدیریت استراتژیک هیات امناء در مساجد، احکام و آداب مساجد و... آموزش داده شد.
پیش از این نیز نخستین دوره آموزشی برای خدام مساجد و اماکن مذهبی کرج و فردیس برگزار شده بود.
6156/ 6155
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.