به گزارش ایرنا، استان البرز با حدود 517 4 هکتار وسعت در قسمت میانی رشته کوه های البرز واقع شده که 72 درصد از سطح استان را مراتع تشکیل می دهد.
مراتع بکر و پوشش گیاهی و غنی این منطقه از گذشته های دور همواره مورد توجه زنبورداران کشور در فصول گرم سال و زمان جابجایی کندوها قرار داشته است.
این منطقه به لحاظ وضعیت توپوگرافی و اقلیمی از تنوع کم نظیر گیاهی برخوردار بوده بطوریکه بیش از 700 گونه گیاهی در این استان شناسایی شده است.
تنوع اقلیمی و شرایط خاص اکولوژیکی و توپوگرافی استان البرز شرایط زیستی مناسبی را برای انواع جانداران از جمله آبزیان، پرندگان، حشرات و چهارپایان در این گستره فراهم آورده است.
در آفرینش زنبور عسل شگفتی عظیمی وجود دارد و ارزش و اهمیت آن تا اندازه ای است که شانزدهمین سوره قرآن به نام نحل (زنبور عسل) نازل شده است.
قرآن این یگانه معجزه جاوید الهی، بشریت را به مطالعه و کشف اسرار و شگفتی‌های نهفته در زوایای زندگی زنبور عسل فرا می‌‎خواند و در سوره‌ای به نام نحل از عسل به عنوان محصولی که زنبور را مزین به دریافت مدال افتخار وحی کرده، یاد شده است.
بر اساس نظر کارشناسان امر بیش از 75 درصد حیات گیاهان به عمل گرده افشانی و باروری گیاهان توسط زنبور عسل بستگی دارد.
رئیس اتحادیه زنبورداران استان البرز در خصوص پتانسیل زنبورداری در این استان گفت: استان البرز سال گذشته زمستان ملایمی با میزان بارندگی خیلی کم را سپری کرد اما در بهار امسال با توجه به بارش های دامنه شمالی البرز شاهد پوشش نباتی خیلی خوبی بودیم.
محمدولی فرهنگی افزود: این شرایط امسال موجب شد تا گیاهانی را که در طول چندین سال در صنعت زنبورداری نایاب شده بود ، مشاهده کنیم.
این زنبوردار اظهار داشت: بذر، ریزوم و پیاز این گیاهان قوه بالایی داشتند که توانستند این شرایط خشکسالی را تحمل کنند و امسال که هوا و بارندگی خوبی داشتیم، سبز شدند و گل های زیبایی تولید کرده بودند.
وی ادامه داد: غنای پوشش گیاهی کوهستان های البرز دلیلی برای خوش نشینی زنبورداران دیگر استان ها در این استان می باشد و با وجود اینکه باید البرز گذرگاهی برای رسیدنشان به مقصد کوچ کندوهایشان باشد شاید ماه ها در این مناطق مستقر شوند.
فرهنگی گفت: این در حالی است که برای کوچ کندوهای زنبورداران قانون هایی وجود دارد و نباید عرصه طبیعی را برای دیگر زنبورداران بومی استان تنگ کنند.
رئیس هیات مدیره اتحادیه زنبورداران استان البرز افزود: استان البرز کلنی هایش نسبت به استان اصفهان یا استان آذربایجان غربی و شرقی کمتر هست اما دانش زنبورداران البرز در بخش زنبور بسیار قوی هست و مدیریت زنبورداری آن ها باعث شده که بتوانند به موقع زنبورشان را جایی ببرند که زنبور حداکثر فعالیتش را در بخش عسل آوری و تولید ژل رویال و بره موم داشته باشد.
وی همچنین به موضوع خشکسالی که امسال زنبورداران کشور را تهدید کرده، اظهار داشت: خشکسالی چند سالی است که زنبورداران را در استانهای مختلف دست به گریبان کرده است.
فرهنگی ادامه داد: ولی استان البرز امسال در فصل بهار با بارندگی خوبی روبرو بود، بنابراین در مورد خشکسالی به آن صورتیکه امسال استان های جنوبی ما مثل استان اصفهان یا یزد یا جنوبی ترها به شکل خیلی حادی دست به گریبان هستند ما در استان البرز آن شدت و آن میزان صدمه را نداشته ایم.
وی بیان داشت: زنبوردان از دولت می خواهیم که به ما یارانه اختصاص دهند و حمایت از زنبوردار در بحث گرده افشانی داشته باشند.
فرهنگی افزود: البرز استان محدودی است که مراتع خیلی خوبی را در دامنه شمالی البرز دارد و اگر به ما کمک کنند و اجازه بدهند که ما با امکانات خودمان راه های ارتباطی دسترسی به مراتع ایجاد کنیم و بتوانیم کلنی های زنبورعسل مان را در مراتع غنی مستقر کنیم کمک بزرگی به منابع طبیعی از نظر گرده افشانی شده و هم اینکه زنبورداران می توانند یک ارگان بی اجر و مزد برای منابع طبیعی باشند.
وی اضافه کرد: یعنی موقعی که زنبورستان را منتقل می کنیم این امکان را به ما بدهند که اجازه ندهیم که دامدارها گوسفندشان را به مراتع بیاورند، زیرا دام با ورود به مراتع، گیاهی که هنوز به گل ننشسته را خورده و گیاه از زاد و ولد می افتد.
مدیر امور طیور و زنبور عسل معاونت بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی البرز نیز گفت: البرز بر سر راه کوچ زنبورداران استان های شمالی و آذری قرار گرفته و تعیین اولویت کوچ و استقرار زنبورستان ها به عنوان یکی از معضلات اصلی برای زنبورداران ، این استان شده است.
مجتبی تقی زاده افزود: استان البرز به دلیل قابلیت مراتعی که در شهرستان طالقان و جاده چالوس به لحاظ نوع گیاهان و پوشش گیاهی مناسبی که دارد و توان و پتانسیل بالای تولید شهد و گرده گل در این مناطق اغلب مورد توجه همه زنبورداران در سطح کشور قرار می گیرد به طوریکه همه ساله در مقاطعی از سال پذیرای زنبورستان هایی هستیم که در مسیر کوچشان به دیگر استان ها قرار داریم.
وی با بیان اینکه در بعضی مواقع مالکان این زنبورستان ها قواعد و چارچوبی که به هنگام کوچ باید رعایت کنند را رعایت نمی کنند و این موضوع به صنعت زنبورداری ما آسیب می زند.
وی اظهار داشت: زنبورداران برای کوچ و استقرار در استان های عبوری، باید به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مبدا مراجعه کرده و گواهی بهداشتی را از دامپزشکی مبدا دریافت کرده و این درخواست را به مدیریت جهاد مقصد ارایه کرده و موافقت شهرستان مقصد را برای استقرار زنبورستان شان در مقطع خاصی کسب کنند.
تقی زاده ادامه داد: زنبورداران بعد از موافقت شهرستان مقصد این نقل و انتقال را می توانند انجام دهند و کندوها را در مکانی که جانمایی شده مستقر کنند و در صورتیکه این قواعد را رعایت نکنند باعث بروز مشکلاتی در حوزه استان شده است.
وی از تمام زنبورداران کوچ رو که در مسیر کوچشان خواستار استفاده از پتانسیل استان البرز هستند درخواست کرد که ضوابط مربوط به مختصات زنبورستان ها را رعایت کنند.
مدیر امور طیور و زنبور عسل معاونت بهبود تولیدات دامی جهادکشاورزی البرز افزود: بر اساس سرشماری سالانه زنبورستان ها که در اواخر شهریور ماه و اوایل مهرماه سال 1396 انجام شد در این استان 678 بهره برداری زنبور عسل با اشتغال 709 نفر شده اند که در مجموع دارای 53 هزار و 414 کلنی مدرن و 70 کلنی بومی زنبور عسل هستند.
وی اظهار داشت: مجوع تولید عسل در سال گذشته 286 تن بوده و محصولات جانبی تولیدی در کنار این محصول مثل ژل رویال 23 کیلوگرم، 424 کیلوگرم گرده گل، 1367 کیلوگرم موم و 133 کیلوگرم بره موم بوده است.
مدیر امور طیور و زنبور عسل معاونت بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی البرز همچنین به موضوع خشکسالی اشاره کرد و گفت: خشکسالی سرانه تولید عسل را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا زنبورداری یک فرایند منقول است یعنی کلنی ها جابجا می شوند.
وی با بیان اینکه کل کشور تحت تاثیر پدیده خشکسالی قرار گرفته است، اظهار داشت: به این دلیل زنبورداران البرزی نیز همچون دیگر زنبورداران سطح کشور متاثر از این پدیده شده و میزان استحصال عسل از کلنی هایشان کاهش یافته است.
تقی زاده گفت: در دهه اخیر خشکسالی شدت بیشتری گرفته به طوریکه در این مدت میزان تولید عسل با اینکه در جمعیت زنبور تغییری نداشته ایم، حدود 10 درصد کاهش یافته است.
وی یکی دیگر از عوامل موثر بر کاهش تولید عسل را ریزگردها دانست و افزود: پدیده ریزگردها تولید عسل را خیلی تحت تاثیر قرار داده به طوریکه بر روی جمعیت کلنی و سیستم جمع آوری تاثیر مستقیم داشته و منابع شهد را برای زنبور غیرقابل دسترس می کند.
وی اضافه کرد: همچنین افزایش دما در فصل تابستان تاثیر زیادی بر روی این محصول دارد به طوریکه افزایش بی سابقه دما در 2 سال گذشته به شکل بی سابقه ای تولید عسل را تحت تاثیر قرار داده است.
6156/6993
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.