به گزارش ایرنا، رادون (Rn)، یکی از سنگین‌ترین گازها بوده و برای سلامتی مضر است.
رادون یک گاز پرتوزای بی‌رنگ، بی‌بو و بدون مزه است و از واپاشی اورانیم طبیعی موجود در خاک، آب و صخره‌ها بوجود می‌آید.
رادون موجود در هوا از طریق تنفس وارد ریه انسان ها می‌شود و باعث آسیب به بافت های بدن یا مرگ آنها می‌شود؛ بنابراین در صورتیکه هوای تنفسی حاوی رادون بمقدار زیاد باشد، بافت های ریه بتدریج آسیب می‌بینند که در دراز مدت می‌تواند باعث سرطانی شدن اینگونه بافت ها شود.
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان روز سه شنبه به نقل از علی گورانی، افزود: اندازه گیری و پایش این گاز پرتوزا با مشارکت وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی در واحدهای مسکونی اصفهان به مدت 6 ماه اجرا می شود.
وی ادامه داد: در این طرح، چهار هزار منزل مسکونی در استان اصفهان مورد پایش گاز سرطان زای رادون قرار می گیرند.
گورانی با اشاره به خطرناک بودن گاز رادون و تاثیر آن بر سلامت انسان گفت: این گاز به عنوان دومین عامل ایجاد سرطان ریه بعد از سیگار در دنیا شناخته شده است.
وی که در همایش توجیهی آموزشی اجرای پایش ملی گاز رادون در اصفهان سخن می گفت، افزود: 80 درصد موارد مواجهه انسان با پرتوها به صورت طبیعی بوده و از این میزان 50 درصد آن مربوط به گاز رادون است.
یک کارشناس انرژی هسته ای نیز در این همایش، گفت: ذره هایی به نام آلفا از گاز رادون خارج می شود که از طریق استنشاق وارد ریه شده و به اطراف خود آسیب وارد می کند و استنشاق بیش از حد مجاز این گاز باعث مشکلات جدی برای ریه می شود.
برادران با بیان اینکه گاز رادون در خاک، هوا، آب های زیر زمینی و مصالح ساختمانی وجود دارد، اضافه کرد:غلظت آن در همه مناطق یکسان نیست و بسته به جنس خاک و شرایط آب و هوایی منطقه، غلظت آن متغیر است.
به گفته وی، رادون موجود در خاک از طریق حفره های کف ساختمان به فضاهای بسته وارد می شود و بدلیل اینکه سنگین تر از هواست بیشتر در زیر زمین و یا طبقات پایین تر تجمع می کند که در درازمدت می تواند باعث ابتلا به سرطان ریه شود.
بر اساس این گزارش، طرح پایش گاز رادیواکتیو رادون در حدود چهار هزار ساختمان مسکونی استان اصفهان بصورت تصادفی و با قراردادن 2 ابزار اندازه گیری (کیت) در این منازل اجرا می شود.
این کیت ها در اتاق های نشیمن و خواب منازل مسکونی به مدت 6 ماه (سه ماه در فصل سرد و سه ماه در فصل گرم سال) قرار می گیرند و سپس جمع آوری می شوند.
در نهایت پس از جمع آوری همه کیت ها در مناطق مختلف می توان نقشه پرتوزایی گاز رادون را در کشور بدست آورد و از روی آن میزان پرتوگیری مردم در مناطق مختلف را محاسبه کرد.
اصفهان چهارمین استان پس از البرز، هرمزگان و خراسان رضوی است که این طرح را اجرا می کند.
به گفته کارشناسان، باز گذاشتن پنجره های مناطق مسکونی طبقات پایین تر و پوشاندن ترک های کف و دیواره های ساختمان از روش های ساده برای کاهش غلظت گاز رادون در منازل است.
مدیر برنامه بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت پیش از این گفته است: چنانچه خانه ها در جایی ساخته شود که در آن منطقه غلظت اورانیوم بالا و نشت گاز رادون زیاد باشد این گاز از طریق سوراخ های موجود در پی ساختمان بصورت مستقیم وارد منزل می شود و در صورتیکه ساختمان از سیستم های تهویه مناسب برخوردار نباشد به درون بدن انسان وارد می شود.
گورانی ادامه داد: در همین حال مواد و مصالحی که برای ساختمان استفاده می‌شود چنانچه از مناطقی آورده شود که غلظت این ماده در آن منطقه زیاد بوده غلظت در این مواد ساختمانی نیز زیاد شده و گازی که از این مواد ساطع می‌شود ایجاد خطر می کند.
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین مداخلات برای کاهش خطرات گاز رادون بحث رعایت تهویه و گردش هوا است.
وی با بیان اینکه عمده ترین سازمان ها دراین طرح مانند شهرداری باید قوانین خاصی را در ساخت و سازها اعمال کنند و از طرفی وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی باید در این زمینه نظارت داشته باشند، تصریح کرد: اطلاع رسانی عمومی همگام با این برنامه ملی نیز باید صورت گیرد.
ت/3011 / 6022 خبرنگار: آسیه معینی - انتشار دهنده : عمادی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.