به گزارش ایرنا، با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در سال 92 و ایجاد فضای پر شور سیاسی و اجتماعی در کشور، بستر مناسبی برای پیشبرد برنامه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و فناوری و ورزشی و اهداف توسعه در تمامی نقاط کشور از جمله استان اصفهان فراهم شد.
استان اصفهان با حدود پنج میلیون و 200 هزار جمعیت، سومین استان پر جمعیت کشور محسوب می شود و با 24 شهرستان و 107 شهر، رتبه نخست را در بین استان ها از لحاظ تعداد شهر دارد.
این استان دارای ظرفیت ها ، رتبه های شاخص در زمینه های کشاورزی، صنعت و معدن، حمل و نقل و علم و فناوری و تنها شهرک علمی و تحقیقاتی کشور و با حدود 180 دانشگاه و موسسه آموزش عالی و 330 هزار دانشجو به عنوان دومین استان دانشگاهی کشور مطرح است.
دولت یازدهم در چهار سال فعالیت خود از سال 92 تا 96 با بهره گیری از مجموعه این ظرفیت ها و توانایی های شاخص و اهتمام جدی داشته و موجب تحول در در بخش های مختلف شده است .
در این مدت حدود 13 هزار طرح مختلف صنعتی، کشاورزی، شهری، زیربنایی، سرمایه گذاری، فرهنگی و گردشگری با اعتبار 10.5 هزار میلیارد تومان در استان اصفهان اجرا شد که در این نوشتار به مهمترین این طرحها به عنوان شاخصه های عملکردی دولت یازدهم در چهار بخش ( الف-ب - ج -د ) ذیلا اشاره می شود.
***الف: اجتماعی، فرهنگی، ورزشی***
افزایش سالن های سینما، تقویت دیپلماسی فرهنگی، صدور حدود 1700 مجوز در حوزه های مختلف کتاب، هنرهای نمایشی و مطبوعات و ارائه مجوز تولید 500 فیلم کوتاه از جمله شاخصه های عملکردی حوزه فرهنگی استان اصفهان در چهار سال گذشته است .
راه اندازی مرکز رشد هنر اصفهان، افزایش عنوان روزنامه های اصفهان از پنج به هشت، طرح کریدور هنر و فناوری، تشکیل شورای آموزشی چاپ، برگزاری همایش بین المللی ادیان توحیدی و احیاء صفاخانه اصفهان از دیگر دستاوردها و شاخصه های عملکردی دولت یازدهم در عرصه فرهنگی و هنری استان اصفهان در سه ساله اخیر است.
در پی برگزاری چند ساله همایش ادیان توحیدی در اصفهان، دبیرخانه ادیان توحیدی به بنیاد بین المللی در عرصه دیپلماسی فرهنگی تبدیل شد.
همچنین بازگشت جشنواره بین المللی فیلم های کودک و نوجوان به اصفهان را می توان یکی از دستاوردهای حوزه فرهنگ و هنر و سینما برشمرد.
جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان تیر ماه 96 پس از چند سال دوری از اصفهان به این شهر بازگشت و سی امین دوره آن با حضور 88 میهمان از 44 کشور خارجی و نمایش 35 فیلم داخلی و خارجی و استقبال بسیار خوب مردم برگزار شد.
***مصلای بزرگ اصفهان***
کار احداث مصلای بزرگ اصفهان با هدف اقامه نماز جمعه و اجرای برنامه های فرهنگی و مذهبی از سال 74 در جنوب این کلانشهر و در زمینی به مساحت 84 هزار متر مربع آغاز شد که پس از فراز و نشیب های بسیار، مساحت این طرح به منظور راه اندازی یک مجتمع فرهنگی و مذهبی به 200 هزار متر مربع افزایش یافت.
سرانجام نخستین این طرح در سال 94 به بهره برداری رسید و نماز عید فطر در تابستان همان سال در مصلا اقامه شد و از تابستان 95 تا کنون آیین عبادی سیاسی نماز جمعه هر هفته در مصلای بزرگ اصفهان برپا می شود.
در این مجتمع که بر اساس معماری سنتی طرح ریزی شده، علاوه بر محل اقامه نماز جمعه، فضاهایی برای مجموعه های فرهنگی مانند کتابخانه پیش بینی شده که عملیات اجرایی آنها در دست اقدام است.
***توسعه زیرساختهای ورزشی***
افزایش سه برابری سرانه ورزشی در استان اصفهان، اهتمام برای تکمیل ورزشگاه نقش جهان، میزبانی مسابقات فوتسال باشگاه های آسیا، قهرمانی های پی در تیم های اصفهانی در لیگ برتر و جام حذفی فوتبال، افتخارآفرینی در مسابقات جهانی و کسب سهمیه المپیک در استان اصفهان طی چهار سال فعالیت دولت تدبیر و امید ارزیابی می شود.
تسریع در روند اجرای ورزشگاه بزرگ نقش جهان به عنوان طرحی زیر بنایی درتوسعه و تقویت ورزش استان اصفهان و کشور از مهمترین اقدام هایی است که به همت دولت تدبیر و امید در استان اصفهان صورت گرفت و طلسم 20 ساله این پروژه نیمه تمام با بهره گیری از توانمندی ها و سرمایه های بخش خصوصی در سال 95 شکسته شد .
2 برابر شدن سرانه ورزشی در شهر اصفهان و رسیدن آن به 32 سانتی متر مربع، اجرای یکصد طرح نیمه تمام ورزشی، کسب رتبه نخست کشوری اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان در سال های 93 و 94 بر اساس شاخص های وزارت ورزش و جوانان و میزبانی رقابت های بین المللی نظیر جام باشگاه های فوتسال آسیا در سال 94 نیز از دستاوردهای حوزه ورزشی اصفهان است.
کسب سهمیه ورودی المپیک، مقام های متعدد جهانی و آسیایی نیز از دستاوردهای ورزشی چهار سال گذشته است بطوریکه رضا قاسمی ورزشکار دو 100 متر و سجاد مردانی در رشته تکواندو توانستند جواز حضور در المپیک 2016 ریودوژانیرو را بدست آورند.
علیرضا مختاری ورزشکار اصفهانی پرتاب دیسک و وزنه جانبازان و معلولان در مسابقات رتبه بندی فدراسیون بین المللی دو و میدانی معلولان به مقام سوم رسید.
افتخارات ورزشی از زمان آغاز بکار دولت دکتر روحانی در بخش بانوان در استان اصفهان نیز کم نبوده و نشان می دهد که توجه و حمایت از بانوان می تواند در افتخارآفرینی و کسب عناوین برتر آسیایی و جهانی موثر باشد.
در سال 94 گلنوش سبقت اللهی تنها تیرانداز المپیکی اصفهان توانست با درخشش در مسابقات آسیایی هندوستان در رشته تپانچه 10 متر بادی سهمیه المپیک ریو 2016 را به دست آورد.
افسانه شفیعی ملی پوش اصفهانی تیم ملی تیراندازی با کمان بانوان نیز در رقابت های انفرادی رشته کامپوند قهرمانی آسیا در تایلند با کسب عنوان نایب قهرمانی درخشید و مدال نقره این مسابقات را برای ورزش اصفهان به ارمغان آورد.
همچنین در رقابت های جهانی ووشو که به میزبانی اندونزی در رده سنی بزرگسالان برگزار شد شهربانو منصوریان دارنده مدال طلای قهرمان جهان، جام جهانی و آسیایی ووشوی بانوان، با کسب مدال طلا در بخش ساندا این مسابقات یک مدال زرین دیگر به کارنامه خود افزود.
فاطمه جزینی ملی پوش اصفهانی تیم ملی ووشوی بانوان نیز در رقابت های آسیایی مغولستان چین در رشته تالو (اجرای نمایشی فرم) توانست مدال طلا را دریافت کرد و پرچم سه رنگ ایران را به اهتزاز در آورد.
کسب مدال ورزشکاران اصفهانی در بازی های آسیایی و پاراآسیایی 2014 و کسب جایگاه های برتر تیم های مختلف ورزشی از جمله فوتبال اصفهان در سطح کشور نیز از دیگر دستاوردهای این حوزه ورزشی است.
*** شکست طلسم ورزشگاه بزرگ نقش جهان***
تکمیل و بهره برداری از ورزشگاه بزرگ نقش جهان نیز یکی از مطالبات ورزشی اصفهانی ها و حتی هموطنانمان در سراسر کشور بود.
تسریع در روند اجرای این مجموعه به عنوان طرحی زیر بنایی در توسعه و تقویت ورزش استان اصفهان و کشور از مهمترین اقدام هایی است که به همت دولت تدبیر و امید صورت گرفت و طلسم 20 ساله این طرح نیمه تمام با بهره گیری از توانمندی ها و سرمایه های بخش خصوصی شکسته شد.
طرح ورزشگاه نقش جهان که در ابتدا به ورزشگاه بزرگ یا ورزشگاه المپیک (دهکده المپیک) معروف بود، در سال 1367 تعریف شد و کلنگ آن در سال 1368 به زمین زده شد اما عملیات ساخت آن بطور رسمی از سال 1375 آغاز شد.
سرانجام ورزشگاه نقش جهان با ظرفیت حدود 75 هزار تَن و هزینه ای افزون بر 800 هزار میلیارد ریال در آبان سال 95 با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری و تعدادی از وزرای دولت یازدهم به بهره برداری رسید و از آن زمان تا کنون مسابقه های فوتبال در این ورزشگاه برگزار می شود.
***تحول در صنعت گردشگری و افزایش 500 درصدی گردشگران خارجی در اصفهان***
بدون شک رشد 500 درصدی ورود گردشگران خارجی به استان اصفهان را می توان یکی از بزرگترین دستاوردهای دولت یازدهم برشمرد.
در سال 91 حدود 65 هزار گردشگر خارجی از استان اصفهان بازدید کردند که با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید این آمار به 325 هزار گردشگر خارجی در سال 95 افزایش یافت.
بیشتر این گردشگران از کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا هستند.
حمایت های دولت یازدهم از گردشگری، تقویت روابط بین المللی و به ثمر نشستن برجام از علت های اصلی افزایش ورود گردشگران خارجی به کشور بویژه استان اصفهان عنوان شده است.
***انتخاب اصفهان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی***
انتخاب شهر اصفهان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی در سال 94 از دستاوردهای مهم دولت تدبیر و امید در عرصه میراث فرهنگی و صنایع دستی بشمار می آید.
شورای جهانی صنایع دستی، شهریور سال 94، اصفهان را از بین 6 شهر جهان که نامزد ثبت جهانی صنایع دستی شده بودند به عنوان شهر جهانی صنایع دستی برگزید.
297 رشته صنایع دستی ثبت و شناخته شده در کشور وجود دارد که 199 رشته آن مربوط به استان اصفهان است.
*** اجرای طرح تحول نظام سلامت و کاهش هزینه های درمان***
اجرای برنامه تحول نظام سلامت از اردیبهشت 93 را به جرات می توان برگ زرین عملکرد دولت تدبیر و امید در کشور دانست که با هدف کاهش هزینه های درمانی و افزایش کیفیت سطح خدمات درمانی و بهداشتی انجام شده است.
کاهش پرداخت هزینه های درمانی از جیب مردم، افزایش هشت درصدی زایمان طبیعی، اضافه شدن بیش از یکهزار و 300 تخت بیمارستانی، زیر پوشش قرار گرفتن سه میلیون و 800 هزار نفر در شبکه های بهداشت و تشکیل دو میلیون و 800 هزار پرونده الکترونیک سلامت از مهمترین دستاوردهای حوزه پزشکی، درمانی وبهداشتی در چهار سال فعالیت دولت یازدهم در استان اصفهان است.
ارتقای کیفیت ویزیت در کلینیک ها، اجرای طرح پزشک مقیم در همه بیمارستان ها، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم نیز از دیگر دستاوردهای اجرای برنامه تحول نظام سلامت عنوان شده است.
مسئولان دستگاه های اجرایی اصفهان نیز اجرای برنامه تحول نظام سلامت را شاخص ترین و مهمترین کارکرد دولت در بخش درمان و بهداشت در این استان می دانند که نتایج و دستاوردهای ارزنده ای بهمراه داشته است.
با اجرای طرح تحول نظام سلامت در دولت یازدهم بیش از هشت هزار و 500 میلیارد ریال در 2 بخش اصلی بهداشت و درمان استان از سوی دولت هزینه شد.
از این رقم 450 میلیارد تومان در بخش درمان (شامل 300 میلیارد تومان یارانه سلامت و 150 میلیارد تومان نوسازی و بهسازی) و 400 میلیارد تومان در بخش بهداشت(شامل 200 میلیارد تومان برای پزشک خانواده و روستاها و 200 میلیارد تومان برای بهداشت شهری) هزینه شد.
پزشک خانواده یکی از برنامه های اساسی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که در دولت یازدهم و در سایه طرح تحول نظام سلامت به طور جدی تر به آن پرداخته شد.
در راستای اجرای این برنامه، پرونده مراقبت سلامت برای دو میلیون و 800 هزار نفر ( به جز کلانشهر اصفهان ) تشکیل و همه اطلاعات آنها در سامانه الکترونیکی سیب ( سامانه یکپارچه بهداشت ) وارد شده است.
اجرای طرح بین المللی غربالگری بیماری های غیر واگیر (IRAPEN) در شهرستان شهرضا از توابع استان اصفهان نیز یکی از برنامه های موفق در دولت یازدهم عنوان شده است.
این برنامه در چهار نقطه کشور اجرا می شود که به گفته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، شهرضا نسبت به سایر آنها، پیشتاز است.
همچنین با اجرای این طرح حدود 500 هزار تَن در استان اصفهان زیر پوشش بیمه همگانی سلامت قرار گرفتند.
* اتمام طرح های نیمه تمام درمانی در استان اصفهان*
پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، طرح های نیمه تمام زیادی در استان اصفهان وجود داشت که بسیاری از آنها در دولت یازدهم، تکمیل و بهره برداری شد.
از جمله این طرح ها می توان به بیمارستان های کلیشاد و چادگان، ساختمان بیمارستان امام رضا(ع)، ساختمان کنار بیمارستان شهید چمران اصفهان، ساختمان های جدید بیمارستان نور و علی اصغر(ع) و آیت الله کاشانی اصفهان اشاره کرد که تکمیل و راه اندازی شد.
بیمارستان منظریه خمینی شهر پس از 24 سال و بیمارستان آفتاب در خور و بیابانک پس از 9 سال نیز تکمیل شده و آماده افتتاح است.
با راه اندازی این بیمارستان ها، حدود یکهزار تخت بستری به ظرفیت استان اصفهان اضافه می شود.
همچنین بیش از یکصد مرکز و خانه بهداشت در چهار سال گذشته تکمیل و راه اندازی شد که بیشتر آنها خانه های بهداشت روستایی بود.
استان اصفهان دارای 58 بیمارستان شامل 11 بیمارستان آموزشی درمانی(دولتی)، 26 بیمارستان دانشگاهی(دولتی)، هفت بیمارستان خصوصی، چهار بیمارستان خیریه، 10 بیمارستان وابسته به نهادها با مجموع حدود 6 هزار تخت است.
**محیط زیست: افزایش روزهای سالم، مهمترین دستاورد زیست محیطی*
جلوگیری از استفاده سوخت های آلاینده، اجرای طرح جامع کنترل کیفی هوای اصفهان و تشکیل کارگروه مقابله با گرد و غبار از جمله اقدام های شاخص دولت یازدهم در استان اصفهان در حیطه زیست محیطی است که مهمترین دستاورد آن را می توان افزایش روزهای سالم و کاهش روزهای آلوده در شهرهای بزرگ از جمله کلانشهر اصفهان عنوان کرد.
پیش از دولت یازدهم نیروگاه شهید بهشتی اصفهان روزانه 15 میلیون لیتر مازوت مصرف می کرد و چالش های مهم زیست محیطی بسیاری برای استان بوجود آورده بود اما با اقدامات انجام شده در دولت یازدهم، سوخت این نیروگاه بصورت کامل از مازوت به گاز طبیعی تغییر یافت.
همچنین ارتقای کیفیت سوخت خودروها از یورو 3 به یورو 4 نقش مهمی در این زمینه داشت به طوریکه تعدادی روزهای سالم در کلانشهر اصفهان اصفهان از 100 روز در سال 92 به حدود 300 روز در سال 95 افزایش یافت و سه برابر *** تولید بنزین یورو 4 در اصفهان***
دولت یازدهم با توقف عرضه بنزین تولیدی در پتروشیمی ها و افزایش تولید بنزین یورو 4 تلاش کرد کیفیت سوخت توزیعی را در کشور افزایش دهد؛ در این راستا مجتمع بنزین سازی شرکت پالایش نفت اصفهان در سال 94 با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بهره برداری شد.
با راه اندازی این مجتمع ظرفیت تولید بنزین در پالایشگاه اصفهان روزانه از 10 به 12 میلیون لیتر افزایش یافت .
همچنین افزایش کیفیت روزانه 8.5 میلیون لیتر بنزین معمولی طبق استاندارد یورو 4 و بومی سازی کاتالیست مصرفی واحد ایزومریزاسیون برای نخستین بار در کشور از دیگر دستاوردهای این مجتمع بنزین سازی است.
تولید بنزین یورو 4 در اصفهان و توزیع آن در بیشتر شهرهای این استان نقش بسزایی در کاهش آلودگی هوا داشت.
***ب: مهمترین دستاوردهای اقتصادی***
حمایت از 1200 واحد تولیدی در قالب طرح رونق تولید:
در دولت یازدهم طرح های جدید اقتصادی مانند حمایت و رفع موانع تولید برای حمایت از واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی و خروج از رکود اجرا شد که این طرح با بیشترین عملکرد در سطح کشوری در استان اصفهان به اجرا در آمد.
بر این اساس بیش از 27 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی به حدود یکهزار و 200 واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی استان در قالب طرح رونق تولید و همچنین بطور مستقیم از سوی بانک ها پرداخت شد.
به گفته مسئولان ، مجموعه اقدام های حمایتی و پرداخت تسهیلات منجر به تثبیت حدود 77 هزار فرصت شغلی و ایجاد 43 هزار فرصت شغلی جدید در استان اصفهان شده است.
*** جذب سرمایه های خارجی در امور زیر بنایی***
ایجاد تحول در روابط بین المللی جمهوری اسلامی ایران و خنثی سازی طرح ایران هراسی بویژه پس از برجام نه تنها سایه تهدید و تحریم علیه کشور مان را کمرنگ کرد بلکه رویکرد بین المللی به سمت همکاری با ایران جهت یافت بگونه ایکه هیات های سیاسی، اقتصادی و بازرگانی از کشورهای مختلف برای سرمایه گذاری در کشورمان اعلام آمادگی کردند و بیشتر این هیات ها با حضور در استان اصفهان نشست های متعددی در راستای افزایش همکاری ها داشته اند.
محورهای اصلی مذاکرات، سرمایه گذاری ها و قراردادهای هیات های خارجی و هیات های اقتصادی استان اصفهان در ارتباط با حوزه های انتقال فناوری، زیست محیطی، درمانی، طرح های آبی، حمل و نقل و تامین ماشین آلات سنگین بوده است.
در مجموع در دولت یازدهم 129 طرح برای جذب سرمایه گذاری خارجی به ارزش 14.4 میلیارد یورو در استان اصفهان تدوین شد که نشان می دهد که این استان در راستای جذب سرمایه گذاری خارجی اقدام کرده است .
طرح انتقال آب ' بهشت آباد ' به فلات مرکزی ایران و قطار اصفهان – اهواز از جمله طرح هایی است که برای تامین منابع فاینانس آن با هیاتهای خارجی مذاکره شده است.
احداث بیمارستان یکهزار تختی در اصفهان با سرمایه گذاری ایتالیا نیز از جمله طرح های مذکور است که قرارداد این پروژه به ارزش 200 میلیون یورو با یک شرکت ایتالیایی منعقد شده است.
همچنین رایزنی هایی با سرمایه گذارانی از کشور کره جنوبی برای احداث 2 منطقه نمونه گردشگری در استان اصفهان صورت گرفته است.
استان اصفهان دارای بیش از 90 هتل و 65 مهمانپذیر است که از این تعداد 57 هتل و 30 مهمانپذیر در شهر اصفهان قرار دارد.
مذاکره برای راه اندازی خط 2 قطار شهری اصفهان با کره جنوبی نیز از دیگر اقدام های انجام شده برای جذب سرمایه های خارجی است.
خط 2 قطار شهری اصفهان به مسافت 23.5 کیلومتر و با 22 ایستگاه قرار است شهرک امام حسین(ع) در شمال شرق را پس از گذر از مرکز این کلانشهر به میدان شهدای خمینی شهر متصل کند.
قرارداد یک شرکت بخش خصوصی ماشین آلات سنگین با یک شرکت آلمانی به منظور انتقال تکنولوژی و پیش قرارداد طرح تبدیل مازوت به بنزین در پالایشگاه اصفهان با یک شرکت کره ای نیز از دیگر گام هایی است که در دولت تدبیر و امید در جهت جذب سرمایه های خارجی در اصفهان برداشته شده است.
با توسعه و تجهیز پالایشگاه اصفهان با سرمایه گذاری شرکت کره ای تولید مازوت در این پالایشگاه از 30 به 10 درصد کاهش و تولید بنزین دراین مجموعه افزایش می یابد.
قرارداد طرح توسعه فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان با یک شرکت مهندسی فرانسه نیز از جمله دستاوردهای دولت یازدهم در جذب سرمایه های خارجی است.
بر اساس این توافق ترمینال خارجی 25 هزار مترمربعی به ظرفیت 2 میلیون مسافر در فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان ساخته خواهد شد تا ظرفیت فرودگاه دو برابر شود و بتواند ترافیک ناشی از مقطع پسا برجام در اصفهان را پشتیبانی کند.
*** اجرای 38 طرح زیربنایی در جریان سفر رئیس جمهوری به اصفهان***
اجرای 38 طرح اقتصادی و زیربنایی در جریان سفر رئیس جمهوری به استان اصفهان از دستاوردها و عملکرد های برجسته دولت تدبیر است .
سیزدهمین سفر استانی رئیس جمهوری و کاروان تدبیر و امید بهمن 93 به استان اصفهان صورت گرفت و هیات دولت در این سفر حدود هفت هزار میلیارد ریال برای اجرای 38 طرح مختلف اقتصادی، راه و شهرسازی، زیرساختی، آب و فاضلاب، زیست محیطی، کشاورزی، علمی و فناوری و برق اختصاص داد.
تا کنون حدود 11 طرح از میان طرح های مذکور به طور کامل اجرایی شده و سایر طرح ها نیز در حال اجراست.
در مجموع از میان طرح های مصوب سفر ریاست جمهوری و هیات دولت یازدهم به استان اصفهان، 27 طرح ملی، هشت طرح استانی ویژه و سه طرح از محل سایر منابع است.
از جمله طرح های بهره برداری شده از میان مصوبه های سفر کاروان دولت تدبیر و امید به استان اصفهان می توان به مطالعه و اجرای عملیات آبخیزداری استان اصفهان، تهیه و اجرای طرح های بیابان زدایی شهرستان های اصفهان و نایین و تهیه و اجرای طرح صیانت و توسعه جنگل های زاگرس، اجرای عملیات آب وخاک در عرصه تشکلهای کشاورزی، کمک های فنی اعتباری بازسازی و نوسازی قنوات اشاره کرد.
از دیگر طرح های اجرا شده نیز می توان به تجهیز و نوسازی اراضی زیر سدهای مخزنی و بندهای انحرافی در شهرستان های سمیرم، گلپایگان، اصفهان، مبارکه، لنجان، فلاورجان و نجف آباد، ساختمان شبکه های فرعی و آبیاری و زهکشی حوزه زاینده رود، 2 طرح مربوط به سازمان زندان ها و بهره برداری از بیش از 30 کیلومتر از محور نایین – انارک و محور خور – طبس اشاره کرد.
*** تدوین سند آمایش سرزمین استان اصفهان***
تدوین سند آمایش سرزمین استان اصفهان در سال 93 یکی از مهمترین اقدام های دولت یازدهم در این استان در بخش مدیریتی و برنامه ریزی است.
برنامه آمایش سرزمین شامل برقراری ارتباط منطقی بین زمین، انسان و امکانات (سرمایه) است که سند آن برای استان اصفهان با همکاری دانشگاه ها و مراکز علمی و در 20 محور تهیه شده است .
بر اساس این سند، سه اولویت نخست 20 ساله و محورهای توسعه استانی، تعیین و نهایی شده که شامل 'علم و فناوری' ، 'گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی 'و 'ارتقای هنر' است.
*** افزایش تولیدات کشاورزی اصفهان از 27 تا 172 درصد***
بنابر آمارهای اعلام شده ،میزان تولید محصولات کشاورزی، دامی و صادرات این بخش در استان اصفهان طی چهار سال فعالیت دولت یازدهم از 27 تا 172 درصد افزایش یافته است.
در چهار سال اخیر با انجام اقدامات گسترده از جمله تقویت امور زیربنایی، تجهیز اراضی به سیستمهای نوین آبیاری و تغییر الگوی کشت علاوه بر ثبات تولیدات کشاورزی استان اصفهان، میزان تولید برخی محصولات در این استان رشد یافته و سالانه بطور متوسط 6 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و دامی در استان اصفهان تولید می شود.
در چهار سال فعالیت دولت یازدهم، 28 درصد تولید محصولات باغی، 27 درصد تولیدات دام و طیور، 83 درصد ارزش محصولات صادراتی بخش کشاورزی، 172 درصد ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی، 53 درصد اجرای شیوه های نوین آبیاری، 30 درصد اجرای شبکههای فرعی آبیاری، 21 درصد ضریب مکانیزاسیون کشاورزی، 42 درصد در سطح و تولید محصولات گلخانهای و 71 درصد در اجرای طرح های پژوهشی کشاورزی استان اصفهان رشد حاصل شده است.
در چهار سال گذشته، 2 هزار و 137 طرح با هشت هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار و 10 هزار فرصت شغلی جدید در بخش کشاورزی این استان ایجاد شده است.
زمین های کشاورزی استان اصفهان 450 هزار هکتار و تولیدات بخش کشاورزی این استان حدود شش میلیون تن در سال است.
*** افزایش 6 برابری صادرات محصولات کشاورزی و دامی اصفهان***
صادرات محصولات کشاورزی و دامی استان اصفهان با افزایش 6 برابری در سال 95 نسبت به سال 92 به حدود 80 میلیون دلار رسید.
ارزش کل محصولات کشاورزی و دامی صادرشده از گمرک استان اصفهان در سال 92 بالغ بر 12 میلیون دلار بود که این میزان در سال 93 به 68 میلیون دلار، در سال 94 به 75 میلیون دلار و در سال 95 به حدود 80 میلیون دلار افزایش یافته است.
آلمان، انگلیس، هلند، کرواسی، گرجستان، استرالیا، کانادا، کره جنوبی ، چین، هند، مالزی، سنگاپور، آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان، بحرین، پاکستان، قطر، عربستان، سومالی، قزاقستان، عراق، افغانستان، عمان، سودان و سومالی از جمله مقصدهای اصلی صادرات کشاورزی و دامی استان اصفهان به شمار می روند.
*** افزایش صادرات استان اصفهان***
آمار نشان میدهد که میزان صادرات اصفهان از سال 92 تا 95 با روندی رو به افزایش روبرو بوده و 997 میلیون دلار ارزش در سال 92 به یک میلیارد و 192 میلیون دلار در سال 95 رسیده است.
بیشترین صادرات اصفهان شامل فلزات سنگین، فرآوردههای نفتی، فرش و کفپوش، محصولات لبنی، مصنوعات سنگ، گچ و سیمان، سنگ فلز جوش و خاکستر آن، محصول شیمی آلی، مواد پلاستیکی و اشیا آن، محصولات سرامیکی و مصنوعات چُدن و آهن است.
عراق، امارات متحده عربی، افغانستان، تایلند، عمان، پاکستان، چین، ترکیه، ترکمنستان و ارمنستان 10 کشور مقصد صادراتی استان هستند.
*** گشایش دروازه های جهانی به روی فرش اصفهان ***
در سایه برجام، موانع صادرات فرش اصفهان به بسیاری از کشورها از جمله امریکا برداشته و دروازه های این کشور برای ورود دست باف های ایرانی گشوده شد.
بعد از برجام روند صدور فرش دستباف به امریکا از سرگرفته شد و باز فرش در اصفهان وارد شرایطی جدید شد بگونه ای که در سه ماهه نخست سال 95 بیش از 27 تن فرش دستباف به ارزش دو میلیون دلار از استان اصفهان به 13 کشور ازجمله آمریکا، کویت، امارات و قطر صادر شده که در میان بازارهای هدف، آمریکا با 33 درصد، بیشترین سهم را داشته است.
*** پروژه قطار سریع السیر اصفهان - قم - تهران ***
قطار سریع السیر اصفهان - قم - تهران از ابر طرح های بزرگ استان و یکی از مهمترین طرح های زیر بنایی است که عملیات اجرایی آن در دولت یازدهم و در دوران پسابرجام کلید خورد .
این پروژه با هدف صرفه جویی در زمان، سرعت و ایمنی و با اعتبار 2 میلیارد و 600 میلیون دلار از طریق فاینانس در حال انجام است.
این پروژه 422 کیلومتر خط ریلی دارد که حدود 300 کیلومتر آن در استان اصفهان است. از این 300 کیلومتر فقط احداث و آماده سازی 30 کیلومتر آن باقی مانده که مناقصه مربوط به آن انجام شده است.
پیش بینی شده است که قطار سریع السیر تهران - قم - اصفهان با سرعت 250 کیلومتر در ساعت در سال 99 به بهره برداری برسد.
***کنار گذر شرق اصفهان ***
در بخش زیرساخت ها از اجرای طرح کنار گذر شرق اصفهان به عنوان یکی از مهمترین طرح های راه شهرسازی دولت یازدهم در استان اصفهان می توان نام برد .
با احداث و تکمیل کنار گذر شرق اصفهان، حجم وسیعی از ترافیک سنگین از مرکز کلانشهر اصفهان خارج می شود و مزیت های زیست محیطی، کاهش هزینه ها و تصادف های رانندگی را بهمراه دارد.
کنار گذر شرق اصفهان به طول 93 کیلومتر از آزاد راه نطنز – کاشان – اصفهان آغاز و به آزاد راه اصفهان – شیراز ختم می شود.
تفاهمنامه تامین مالی، اجرا، بهره برداری آزادراه کنارگذر شرق اصفهان اسفند 94 بین وزارت راه و شهرسازی و صندوق بازنشستگی کشوری به امضا رسید.
قطعه اول آزاد راه شرق اصفهان از آزاد راه اصفهان - نطنز تا آزاد راه اصفهان - اردستان به طول 30 کیلومتر و قطعه دوم در ادامه تا جاده اصفهان- نایین بطول 33 کیلومتر در حال انجام و پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است.
قطعه سوم این آزاد راه تا سه راهی مبارکه، به طول 30 کیلومتر در حال انتخاب سرمایه گذار است و کارهای قانونی انجام و با عقد قرارداد با سرمایه گذار، عملیات راه آغاز خواهد شد.
پیش بینی شده است که قطعه اول و دوم این پروژه تا پایان سال 96 به بهره برداری برسد.
*** نمایشگاه بین المللی اصفهان***
احداث نمایشگاه های بین المللی در شرق اصفهان از جمله اَبَر طرح های زیر بنایی این استان است که در دولت تدبیر و امید به اجرا گذاشته شده است.
عملیات اجرایی احداث نمایشگاه بین المللی استان اصفهان در زمینی به مساحت 22 هکتار در شرق شهر اصفهان از شهریور 94 آغاز شد.
این نمایشگاه در 2 مرحله احداث می شود و شامل فضای سرپوشیده اداری، نمایشگاهی و خدماتی است.
عملیات اجرایی فاز اول این پروژه در زمینی به مساحت 17 هکتار و با اعتبار حدود یکهزار و 500 میلیارد ریال در دست اجرا و قرار است تا پایان امسال تکمیل شود.
*** بهره برداری از حدود 65 هزار واحد مسکن مهر***
مسکن مهر نیز از جمله طرح هایی است که از دولت ها قبل به دولت یازدهم به ارث رسید اما با اهتمام و عزم جدی در این دولت بسیاری از واحدهای آن تکمیل و تحویل متقاضیان شد.
در استان اصفهان از جمع 160 هزار و 238 واحد مسکن مهر در شهرهای بالا و زیر 25 هزار نفر جمعیت و شهرهای جدید، تاکنون نزدیک به 150 هزار واحد به بهره برداری رسیده که تحویل حدود 65 هزار واحد از میان آنها در چهار سال اخیر بوده است.
مسئولان پیش بینی کرده اند که پرونده مسکن مهر در استان اصفهان تا پایان سال 96 بسته شود.
*** گاز رسانی به سراسر استان اصفهان***
توسعه گاز رسانی در استان اصفهان در دولت یازدهم به مرز اشباع رسید و از 107 شهر استان 103 شهر از نعمت گاز رسانی برخوردارند.
در کل استان در مجموع یکهزار و 448 روستا مشمول گاز رسانی است که از این تعداد تاکنون یکهزار و 337 روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند.
در زمان حاضر 99.6 درصد از خانوارهای شهری و 95 درصد از خانوارهای روستایی استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.
** قطار شهری**
قطار شهری کلانشهر اصفهان نیز یکی دیگر از طرح های نیمه تمام و از مطالبه های اصلی مردم برای رفع چالش هایی مانند ترافیک و آلودگی هوا بود که در دولت یازدهم به نتیجه رسید و سه فاز از خط یک آن بهره برداری شد.
عملیات اجرایی طرح قطارشهری کلانشهر اصفهان از سال 1380 آغاز شد اما با توجه به بافت تاریخی این شهر و برخی مشکلات دیگر از جمله محدودیت اعتباری و مالی، این طرح بکندی پیش رفت تا اینکه بخش نخست خط یک قطار شهری اصفهان پس از 14 سال در مهرماه سال 1394 و بخش دوم آن نیز آبان ماه 1395 افتتاح شد.
خط یک قطار شهری اصفهان بطول 20 کیلومتر از شمال تا جنوب این کلانشهر از شهرک قدس ( در شمال شهر) تا پایانه مسافربری صفه ( در جنوب شهر) ادامه می یابد و دارای 20 ایستگاه است. میدان آزادی، شانزدهمین ایستگاه این خط است.
** افزایش مراودات بین المللی***
از ابتدای دولت تدبیر و امید نه تنها از لحاظ کمی، آمار هیات های مهمان خارجی و تقاضا برای سفر به اصفهان با هدف بازدید از جاذبه های فرهنگی و تاریخی و آشنایی با توانمندی های اقتصادی و علمی، افزایش قابل توجهی داشته بلکه نوع و ماهیت کشورها از کشورهای جهان سوم به کشورهای پیشرفته تغییر یافته است.
در شش ماه دوم سال 92 حدود 50 هیات، در سال 93 حدود 65 هیات، در سال 94 حدود 72 هیات و در سال 95 حدود 80 هیات خارجی به اصفهان سفر کردند.
از شاخص ترین مقام های خارجی که به اصفهان سفر کرده اند می توان به 'کاترین اشتون' مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، 'ایرینا جئورجیوا بوکووا' مدیر کل یونسکو، 'والری آموس' معاون دبیر کل سازمان ملل، روسای جمهور اتریش و افریقای جنوبی، 'زیگمار گابریل' وزیر اقتصاد و معاون صدر اعظم آلمان و 'چونگ سی کیون' رئیس مجلس کره جنوبی اشاره کرد.
ج :** برگزاری 5 دوره انتخابات در آرامش سیاسی***
برگزاری پنج دوره انتخابات در سال های 94 و 96 در فضای آرام و معتدل سیاسی استان اصفهان نیز از مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم است.
آرامش سیاسی، اعتدال، همگرایی و ایجاد بستر برای بیان مطالبات احزاب از دیگر تحولات و ارمغان های دولت تدبیر و امید است .
در واقع، پس از تصدی دولت یازدهم بود که زمینه مناسبی برای بیان مطالبات هدفمند احزاب سیاسی در این استان فراهم شد تا احزاب و گروه های سیاسی در این استان در کمال آرامش خواسته های خود را مطرح کنند و انتخابات مختلف با سلامتی کامل و مشارکت بالای مردم در این استان برگزار شود.
انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در هفتم اسفند 94 با مشارکت 58 درصدی مردم در استان اصفهان برگزار شد.
همچنین انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و میان دوره ای مجلس دهم روز جمعه 29 اردیبهشت سالجاری در استان اصفهان با مشارکت 73 درصدی مردم برگزار شد.
تصویب منشور وفاق احزاب و تشکل های سیاسی استان اصفهان در سال 94 نیز یکی از دستاوردهای دولت یازدهم در این استان است که حدود 80 تشکل سیاسی دارد .
د : *** توسعه و تحول در بخش علم و فناوری***
*منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان:
مدیریت استان اصفهان در دولت یازدهم با تدوین و تصویب سند آمایش سرزمین، علم و فناوری را یکی از سه محور اصلی توسعه این خطه تعیین کرد.
بر این اساس، راه اندازی منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان به طور جدی در دستور کار قرار گرفت تا اینکه در تابستان 96 اساسنامه سازمان عامل استقرار و توسعه این منطقه در شورای عالی عتف (علوم، تحقیقات و فناوری) تصویب شد.
منطقه ویژه علم و فناوری مجموعه ای از امکانات علمی، صنعتی، تولیدی، آزمایشگاهی، تحقیقاتی و زیرساخت هاست که با تکیه بر خلاقیت ها و نوآوری ها در یک گستره جغرافیایی سبب ارتقای نوآوری، ایجاد خوشه های صنعتی با فناوری نو و توسعه تولید، ثروت، رفاه ملی و ایجاد جامعه دانایی محور می شود.
منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان محدودهای با مساحت حدود یکهزار و 200 کیلومتر مربع است که در سه جهت شمال، جنوب و جنوب شرقی گسترش مییابد.
ایجاد منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان از سال 82 مطرح شد و به رغم پیگیری، ایجاد کریدور علم و فناوری اصفهان محقق نشده بود تا اینکه در دولت تدبیر و امید و با پیگیری های انجام شده، اساسنامه مناطق ویژه علم و فناوری اصفهان تدوین و بستر برای ایجاد کریدور علم و فناوری فراهم شد.
*** رشد 40 درصدی شرکت های دانش بنیان در اصفهان***
حوزه علم و فناوری استان اصفهان طی چهار سال گذشته روندی روبه رشد را طی کرده بگونه ای که خطوط تولید مبتنی بر فناوری صد در صد و شرکت های دانش بنیان نزدیک به 40 درصد رشد داشته است.
تعداد شرکت ها و موسسه های دانش بنیان فعال در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در سال 1392 حدود 340 واحد فناور بود که این رقم تا پایان دولت یازدهم به بیش از 480 شرکت و موسسه دانش بنیان افزایش یافته است که این آمار نشان دهنده رشد نزدیک به 40 درصدی این موسسه هاست.
همچنین در این مدت، تعداد صنایع و خطوط تولیدی مبتنی بر فناوری های شرکت های دانش بنیان شهرک علم و فناوری اصفهان، 2 برابر افزایش یافته و از 28 مورد در سال 92 به حدود 60 مورد مورد با حجم سرمایه گذاری و ارزش 620 میلیارد ریال رسیده است .
بازدید حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهوری از شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در بهمن 93 و بازدیدهای متعدد مقام های ارشد کشور از این مجموعه، گویای اهمیت موضوع و توجه ویژه دولت به محور علم و فناوری است.
همچنین بازدید دبیرکل یونسکو در سال 93 از این شهرک و استقرار مرکز منطقه ای توسعه مراکز رشد و پارک های علم و فناوری زیر نظر یونسکو (IRIS) در اصفهان، از یکسو نشان دهنده توجه بین المللی و رشد رویکرد عملی استان به عرصه علم و فناوری به عنوان محور توسعه این منطقه است .
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان نخستین سازمان موسس مراکز رشد و پارک های علم و فناوری در کشور، فعالیت اجرایی خود را از سال 1380 با هدف حمایت و هدایت شرکت ها و موسسات دانش بنیان در اصفهان آغاز کرد تا در سطحی کلان تر به ایجاد همکاری و نزدیکی بیشتر جامعه علمی و صنعتی و رونق اقتصادی بپردازد.
اکنون بیش از 480 شرکت دانش بنیان با حدود 6 هزار شاغل در این شهرک مستقراست که در حوزه های مختلف فناوری از جمله سازه، خدمات مدیریت شهری، مواد و متالورژی، ساخت و تولید، اتوماسیون، اطلاعات و ارتباطات، شیمی، بیوتکنولوژی، انرژی، محیط زیست و مهندسی پزشکی فعالیت می کنند،در کشور بیش از دو هزار و 500 شرکت دانش بنیان و جود دارد.
9 مرکز رشد فناوری در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان فعال است. پارک علم و فناوری شیخ بهایی در این شهرک به بهره برداری کامل رسیده و پارک علم و فناوری ابوریحان به عنوان دومین پارک علم و فناوری شهرک در دست احداث است.
*** ارتقای رتبه های دانشگاه های اصفهان در دنیا و افزایش تعاملات بین المللی***
اصفهان دومین استان دانشگاهی کشور با حدود 330 هزار دانشجو و 180 دانشگاه و مرکز آموزش عالی است و به عنوان یکی از قطب های علمی و فناوری کشور در دولت یازدهم نقشی مهم در معرفی و شناساندن ظرفیت های دانشگاهی ایران به دنیا و دیگر دانشگاه ها داشت.
در چهار سال فعالیت دولت یازدهم با گشایش های صورت گرفته و افزایش تعاملات بین المللی و همچنین ارتقای کیفی فعالیت های آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ها شامل افزایش رتبه های بین المللی دانشگاه های برتر استان اصفهان بودیم.
دانشگاه های اصفهان، صنعتی اصفهان، علوم پزشکی اصفهان، هنر اصفهان، آزاد اصفهان، آزاد نجف آباد، کاشان و علوم پزشکی اصفهان در چهار سال گذشته در رتبه بندی های معتبر بین المللی حضور داشتند و نام آنها در فهرست دانشگاه های برتر به چشم می خورد.
از جمله اینکه هفت دانشگاه دولتی و غیر دولتی از استان اصفهان در جمع دانشگاه های برتر دنیا در نظام رتبه بندی سایماگو (Scimago) در سال 2016 قرار گرفتند.
در این گزارش 99 دانشگاه از ایران در بین پنج هزار و 147 دانشگاه برتر دنیا قرار گرفته اند که در بین آنها هفت دانشگاه از استان اصفهان هستند.
این دانشگاه ها به ترتیب شامل صنعتی اصفهان، کاشان، علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، آزاد اسلامی نجف آباد، علوم پزشکی کاشان و آزاد اسلامی اصفهان ( خوراسگان) هستند.
بر اساس تازهترین نتایج رتبهبندی مؤسسه بین المللی تایمز در سال 2017 نیز دانشگاه های اصفهان و صنعتی اصفهان در بین دانشگاه های برتر قاره آسیا قرار گرفته اند.
علاوه بر این 2 'دانشگاه اصفهان' و 'صنعتی اصفهان' از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دولت یازدهم برای قرار گرفتن در طرح ارتقاء و تبدیل به یکی از پنج دانشگاه برتر کشور در تراز بین المللی انتخاب شدند.
بهبود وافزایش روابط بین المللی بویژه در دوران پس از برجام نیز سطوح همکاری های علمی دانشگاه ها ومراکز علمی و تحقیقاتی کشور از جمله استان اصفهان را افزایش داد وفرصتی برای بهره وری و بهره مندی ازیافته های عملی جهان ایجاد کرد .
دانشگاه های استان اصفهان بویژه دانشگاه های برتر و بزرگ در چهار سال اخیر علاوه بر امضای قرارداد همکاری با دهها دانشگاه برتر دنیا بویژه از کشورهای اروپایی، میزبان هیات های بسیاری از دانشگاه های خارجی بودند.
همکاری دانشگاه اصفهان با دانشگاه های استراسبورگ فرانسه، فرایبورگ آلمان، لاسایپاترا ایتالیا و لولا سوئد و قراردادهای دانشگاه صنعتی اصفهان با انستیتو تکنولوژی فدرال زوریخ سوئیس و مرکز تحقیقاتی ملی فیزیک هسته ای (INFN) ایتالیا از جمله این همکاری ها است.
گ/3011 خبرنگار: آسیه معینی** انتشار:
استان اصفهان با حدود پنج میلیون و 200 هزار جمعیت، سومین استان پر جمعیت کشور محسوب می شود و با 24 شهرستان و 107 شهر، رتبه نخست را در بین استان ها از لحاظ تعداد شهر دارد.
این استان دارای ظرفیت ها ، رتبه های شاخص در زمینه های کشاورزی، صنعت و معدن، حمل و نقل و علم و فناوری و تنها شهرک علمی و تحقیقاتی کشور و با حدود 180 دانشگاه و موسسه آموزش عالی و 330 هزار دانشجو به عنوان دومین استان دانشگاهی کشور مطرح است.
دولت یازدهم در چهار سال فعالیت خود از سال 92 تا 96 با بهره گیری از مجموعه این ظرفیت ها و توانایی های شاخص و اهتمام جدی داشته و موجب تحول در در بخش های مختلف شده است .
در این مدت حدود 13 هزار طرح مختلف صنعتی، کشاورزی، شهری، زیربنایی، سرمایه گذاری، فرهنگی و گردشگری با اعتبار 10.5 هزار میلیارد تومان در استان اصفهان اجرا شد که در این نوشتار به مهمترین این طرحها به عنوان شاخصه های عملکردی دولت یازدهم در چهار بخش ( الف-ب - ج -د ) ذیلا اشاره می شود.
***الف: اجتماعی، فرهنگی، ورزشی***
افزایش سالن های سینما، تقویت دیپلماسی فرهنگی، صدور حدود 1700 مجوز در حوزه های مختلف کتاب، هنرهای نمایشی و مطبوعات و ارائه مجوز تولید 500 فیلم کوتاه از جمله شاخصه های عملکردی حوزه فرهنگی استان اصفهان در چهار سال گذشته است .
راه اندازی مرکز رشد هنر اصفهان، افزایش عنوان روزنامه های اصفهان از پنج به هشت، طرح کریدور هنر و فناوری، تشکیل شورای آموزشی چاپ، برگزاری همایش بین المللی ادیان توحیدی و احیاء صفاخانه اصفهان از دیگر دستاوردها و شاخصه های عملکردی دولت یازدهم در عرصه فرهنگی و هنری استان اصفهان در سه ساله اخیر است.
در پی برگزاری چند ساله همایش ادیان توحیدی در اصفهان، دبیرخانه ادیان توحیدی به بنیاد بین المللی در عرصه دیپلماسی فرهنگی تبدیل شد.
همچنین بازگشت جشنواره بین المللی فیلم های کودک و نوجوان به اصفهان را می توان یکی از دستاوردهای حوزه فرهنگ و هنر و سینما برشمرد.
جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان تیر ماه 96 پس از چند سال دوری از اصفهان به این شهر بازگشت و سی امین دوره آن با حضور 88 میهمان از 44 کشور خارجی و نمایش 35 فیلم داخلی و خارجی و استقبال بسیار خوب مردم برگزار شد.
***مصلای بزرگ اصفهان***
کار احداث مصلای بزرگ اصفهان با هدف اقامه نماز جمعه و اجرای برنامه های فرهنگی و مذهبی از سال 74 در جنوب این کلانشهر و در زمینی به مساحت 84 هزار متر مربع آغاز شد که پس از فراز و نشیب های بسیار، مساحت این طرح به منظور راه اندازی یک مجتمع فرهنگی و مذهبی به 200 هزار متر مربع افزایش یافت.
سرانجام نخستین این طرح در سال 94 به بهره برداری رسید و نماز عید فطر در تابستان همان سال در مصلا اقامه شد و از تابستان 95 تا کنون آیین عبادی سیاسی نماز جمعه هر هفته در مصلای بزرگ اصفهان برپا می شود.
در این مجتمع که بر اساس معماری سنتی طرح ریزی شده، علاوه بر محل اقامه نماز جمعه، فضاهایی برای مجموعه های فرهنگی مانند کتابخانه پیش بینی شده که عملیات اجرایی آنها در دست اقدام است.
***توسعه زیرساختهای ورزشی***
افزایش سه برابری سرانه ورزشی در استان اصفهان، اهتمام برای تکمیل ورزشگاه نقش جهان، میزبانی مسابقات فوتسال باشگاه های آسیا، قهرمانی های پی در تیم های اصفهانی در لیگ برتر و جام حذفی فوتبال، افتخارآفرینی در مسابقات جهانی و کسب سهمیه المپیک در استان اصفهان طی چهار سال فعالیت دولت تدبیر و امید ارزیابی می شود.
تسریع در روند اجرای ورزشگاه بزرگ نقش جهان به عنوان طرحی زیر بنایی درتوسعه و تقویت ورزش استان اصفهان و کشور از مهمترین اقدام هایی است که به همت دولت تدبیر و امید در استان اصفهان صورت گرفت و طلسم 20 ساله این پروژه نیمه تمام با بهره گیری از توانمندی ها و سرمایه های بخش خصوصی در سال 95 شکسته شد .
2 برابر شدن سرانه ورزشی در شهر اصفهان و رسیدن آن به 32 سانتی متر مربع، اجرای یکصد طرح نیمه تمام ورزشی، کسب رتبه نخست کشوری اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان در سال های 93 و 94 بر اساس شاخص های وزارت ورزش و جوانان و میزبانی رقابت های بین المللی نظیر جام باشگاه های فوتسال آسیا در سال 94 نیز از دستاوردهای حوزه ورزشی اصفهان است.
کسب سهمیه ورودی المپیک، مقام های متعدد جهانی و آسیایی نیز از دستاوردهای ورزشی چهار سال گذشته است بطوریکه رضا قاسمی ورزشکار دو 100 متر و سجاد مردانی در رشته تکواندو توانستند جواز حضور در المپیک 2016 ریودوژانیرو را بدست آورند.
علیرضا مختاری ورزشکار اصفهانی پرتاب دیسک و وزنه جانبازان و معلولان در مسابقات رتبه بندی فدراسیون بین المللی دو و میدانی معلولان به مقام سوم رسید.
افتخارات ورزشی از زمان آغاز بکار دولت دکتر روحانی در بخش بانوان در استان اصفهان نیز کم نبوده و نشان می دهد که توجه و حمایت از بانوان می تواند در افتخارآفرینی و کسب عناوین برتر آسیایی و جهانی موثر باشد.
در سال 94 گلنوش سبقت اللهی تنها تیرانداز المپیکی اصفهان توانست با درخشش در مسابقات آسیایی هندوستان در رشته تپانچه 10 متر بادی سهمیه المپیک ریو 2016 را به دست آورد.
افسانه شفیعی ملی پوش اصفهانی تیم ملی تیراندازی با کمان بانوان نیز در رقابت های انفرادی رشته کامپوند قهرمانی آسیا در تایلند با کسب عنوان نایب قهرمانی درخشید و مدال نقره این مسابقات را برای ورزش اصفهان به ارمغان آورد.
همچنین در رقابت های جهانی ووشو که به میزبانی اندونزی در رده سنی بزرگسالان برگزار شد شهربانو منصوریان دارنده مدال طلای قهرمان جهان، جام جهانی و آسیایی ووشوی بانوان، با کسب مدال طلا در بخش ساندا این مسابقات یک مدال زرین دیگر به کارنامه خود افزود.
فاطمه جزینی ملی پوش اصفهانی تیم ملی ووشوی بانوان نیز در رقابت های آسیایی مغولستان چین در رشته تالو (اجرای نمایشی فرم) توانست مدال طلا را دریافت کرد و پرچم سه رنگ ایران را به اهتزاز در آورد.
کسب مدال ورزشکاران اصفهانی در بازی های آسیایی و پاراآسیایی 2014 و کسب جایگاه های برتر تیم های مختلف ورزشی از جمله فوتبال اصفهان در سطح کشور نیز از دیگر دستاوردهای این حوزه ورزشی است.
*** شکست طلسم ورزشگاه بزرگ نقش جهان***
تکمیل و بهره برداری از ورزشگاه بزرگ نقش جهان نیز یکی از مطالبات ورزشی اصفهانی ها و حتی هموطنانمان در سراسر کشور بود.
تسریع در روند اجرای این مجموعه به عنوان طرحی زیر بنایی در توسعه و تقویت ورزش استان اصفهان و کشور از مهمترین اقدام هایی است که به همت دولت تدبیر و امید صورت گرفت و طلسم 20 ساله این طرح نیمه تمام با بهره گیری از توانمندی ها و سرمایه های بخش خصوصی شکسته شد.
طرح ورزشگاه نقش جهان که در ابتدا به ورزشگاه بزرگ یا ورزشگاه المپیک (دهکده المپیک) معروف بود، در سال 1367 تعریف شد و کلنگ آن در سال 1368 به زمین زده شد اما عملیات ساخت آن بطور رسمی از سال 1375 آغاز شد.
سرانجام ورزشگاه نقش جهان با ظرفیت حدود 75 هزار تَن و هزینه ای افزون بر 800 هزار میلیارد ریال در آبان سال 95 با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری و تعدادی از وزرای دولت یازدهم به بهره برداری رسید و از آن زمان تا کنون مسابقه های فوتبال در این ورزشگاه برگزار می شود.
***تحول در صنعت گردشگری و افزایش 500 درصدی گردشگران خارجی در اصفهان***
بدون شک رشد 500 درصدی ورود گردشگران خارجی به استان اصفهان را می توان یکی از بزرگترین دستاوردهای دولت یازدهم برشمرد.
در سال 91 حدود 65 هزار گردشگر خارجی از استان اصفهان بازدید کردند که با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید این آمار به 325 هزار گردشگر خارجی در سال 95 افزایش یافت.
بیشتر این گردشگران از کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا هستند.
حمایت های دولت یازدهم از گردشگری، تقویت روابط بین المللی و به ثمر نشستن برجام از علت های اصلی افزایش ورود گردشگران خارجی به کشور بویژه استان اصفهان عنوان شده است.
***انتخاب اصفهان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی***
انتخاب شهر اصفهان به عنوان شهر جهانی صنایع دستی در سال 94 از دستاوردهای مهم دولت تدبیر و امید در عرصه میراث فرهنگی و صنایع دستی بشمار می آید.
شورای جهانی صنایع دستی، شهریور سال 94، اصفهان را از بین 6 شهر جهان که نامزد ثبت جهانی صنایع دستی شده بودند به عنوان شهر جهانی صنایع دستی برگزید.
297 رشته صنایع دستی ثبت و شناخته شده در کشور وجود دارد که 199 رشته آن مربوط به استان اصفهان است.
*** اجرای طرح تحول نظام سلامت و کاهش هزینه های درمان***
اجرای برنامه تحول نظام سلامت از اردیبهشت 93 را به جرات می توان برگ زرین عملکرد دولت تدبیر و امید در کشور دانست که با هدف کاهش هزینه های درمانی و افزایش کیفیت سطح خدمات درمانی و بهداشتی انجام شده است.
کاهش پرداخت هزینه های درمانی از جیب مردم، افزایش هشت درصدی زایمان طبیعی، اضافه شدن بیش از یکهزار و 300 تخت بیمارستانی، زیر پوشش قرار گرفتن سه میلیون و 800 هزار نفر در شبکه های بهداشت و تشکیل دو میلیون و 800 هزار پرونده الکترونیک سلامت از مهمترین دستاوردهای حوزه پزشکی، درمانی وبهداشتی در چهار سال فعالیت دولت یازدهم در استان اصفهان است.
ارتقای کیفیت ویزیت در کلینیک ها، اجرای طرح پزشک مقیم در همه بیمارستان ها، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم نیز از دیگر دستاوردهای اجرای برنامه تحول نظام سلامت عنوان شده است.
مسئولان دستگاه های اجرایی اصفهان نیز اجرای برنامه تحول نظام سلامت را شاخص ترین و مهمترین کارکرد دولت در بخش درمان و بهداشت در این استان می دانند که نتایج و دستاوردهای ارزنده ای بهمراه داشته است.
با اجرای طرح تحول نظام سلامت در دولت یازدهم بیش از هشت هزار و 500 میلیارد ریال در 2 بخش اصلی بهداشت و درمان استان از سوی دولت هزینه شد.
از این رقم 450 میلیارد تومان در بخش درمان (شامل 300 میلیارد تومان یارانه سلامت و 150 میلیارد تومان نوسازی و بهسازی) و 400 میلیارد تومان در بخش بهداشت(شامل 200 میلیارد تومان برای پزشک خانواده و روستاها و 200 میلیارد تومان برای بهداشت شهری) هزینه شد.
پزشک خانواده یکی از برنامه های اساسی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که در دولت یازدهم و در سایه طرح تحول نظام سلامت به طور جدی تر به آن پرداخته شد.
در راستای اجرای این برنامه، پرونده مراقبت سلامت برای دو میلیون و 800 هزار نفر ( به جز کلانشهر اصفهان ) تشکیل و همه اطلاعات آنها در سامانه الکترونیکی سیب ( سامانه یکپارچه بهداشت ) وارد شده است.
اجرای طرح بین المللی غربالگری بیماری های غیر واگیر (IRAPEN) در شهرستان شهرضا از توابع استان اصفهان نیز یکی از برنامه های موفق در دولت یازدهم عنوان شده است.
این برنامه در چهار نقطه کشور اجرا می شود که به گفته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، شهرضا نسبت به سایر آنها، پیشتاز است.
همچنین با اجرای این طرح حدود 500 هزار تَن در استان اصفهان زیر پوشش بیمه همگانی سلامت قرار گرفتند.
* اتمام طرح های نیمه تمام درمانی در استان اصفهان*
پیش از اجرای طرح تحول نظام سلامت، طرح های نیمه تمام زیادی در استان اصفهان وجود داشت که بسیاری از آنها در دولت یازدهم، تکمیل و بهره برداری شد.
از جمله این طرح ها می توان به بیمارستان های کلیشاد و چادگان، ساختمان بیمارستان امام رضا(ع)، ساختمان کنار بیمارستان شهید چمران اصفهان، ساختمان های جدید بیمارستان نور و علی اصغر(ع) و آیت الله کاشانی اصفهان اشاره کرد که تکمیل و راه اندازی شد.
بیمارستان منظریه خمینی شهر پس از 24 سال و بیمارستان آفتاب در خور و بیابانک پس از 9 سال نیز تکمیل شده و آماده افتتاح است.
با راه اندازی این بیمارستان ها، حدود یکهزار تخت بستری به ظرفیت استان اصفهان اضافه می شود.
همچنین بیش از یکصد مرکز و خانه بهداشت در چهار سال گذشته تکمیل و راه اندازی شد که بیشتر آنها خانه های بهداشت روستایی بود.
استان اصفهان دارای 58 بیمارستان شامل 11 بیمارستان آموزشی درمانی(دولتی)، 26 بیمارستان دانشگاهی(دولتی)، هفت بیمارستان خصوصی، چهار بیمارستان خیریه، 10 بیمارستان وابسته به نهادها با مجموع حدود 6 هزار تخت است.
**محیط زیست: افزایش روزهای سالم، مهمترین دستاورد زیست محیطی*
جلوگیری از استفاده سوخت های آلاینده، اجرای طرح جامع کنترل کیفی هوای اصفهان و تشکیل کارگروه مقابله با گرد و غبار از جمله اقدام های شاخص دولت یازدهم در استان اصفهان در حیطه زیست محیطی است که مهمترین دستاورد آن را می توان افزایش روزهای سالم و کاهش روزهای آلوده در شهرهای بزرگ از جمله کلانشهر اصفهان عنوان کرد.
پیش از دولت یازدهم نیروگاه شهید بهشتی اصفهان روزانه 15 میلیون لیتر مازوت مصرف می کرد و چالش های مهم زیست محیطی بسیاری برای استان بوجود آورده بود اما با اقدامات انجام شده در دولت یازدهم، سوخت این نیروگاه بصورت کامل از مازوت به گاز طبیعی تغییر یافت.
همچنین ارتقای کیفیت سوخت خودروها از یورو 3 به یورو 4 نقش مهمی در این زمینه داشت به طوریکه تعدادی روزهای سالم در کلانشهر اصفهان اصفهان از 100 روز در سال 92 به حدود 300 روز در سال 95 افزایش یافت و سه برابر *** تولید بنزین یورو 4 در اصفهان***
دولت یازدهم با توقف عرضه بنزین تولیدی در پتروشیمی ها و افزایش تولید بنزین یورو 4 تلاش کرد کیفیت سوخت توزیعی را در کشور افزایش دهد؛ در این راستا مجتمع بنزین سازی شرکت پالایش نفت اصفهان در سال 94 با حضور معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بهره برداری شد.
با راه اندازی این مجتمع ظرفیت تولید بنزین در پالایشگاه اصفهان روزانه از 10 به 12 میلیون لیتر افزایش یافت .
همچنین افزایش کیفیت روزانه 8.5 میلیون لیتر بنزین معمولی طبق استاندارد یورو 4 و بومی سازی کاتالیست مصرفی واحد ایزومریزاسیون برای نخستین بار در کشور از دیگر دستاوردهای این مجتمع بنزین سازی است.
تولید بنزین یورو 4 در اصفهان و توزیع آن در بیشتر شهرهای این استان نقش بسزایی در کاهش آلودگی هوا داشت.
***ب: مهمترین دستاوردهای اقتصادی***
حمایت از 1200 واحد تولیدی در قالب طرح رونق تولید:
در دولت یازدهم طرح های جدید اقتصادی مانند حمایت و رفع موانع تولید برای حمایت از واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی و خروج از رکود اجرا شد که این طرح با بیشترین عملکرد در سطح کشوری در استان اصفهان به اجرا در آمد.
بر این اساس بیش از 27 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی به حدود یکهزار و 200 واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی استان در قالب طرح رونق تولید و همچنین بطور مستقیم از سوی بانک ها پرداخت شد.
به گفته مسئولان ، مجموعه اقدام های حمایتی و پرداخت تسهیلات منجر به تثبیت حدود 77 هزار فرصت شغلی و ایجاد 43 هزار فرصت شغلی جدید در استان اصفهان شده است.
*** جذب سرمایه های خارجی در امور زیر بنایی***
ایجاد تحول در روابط بین المللی جمهوری اسلامی ایران و خنثی سازی طرح ایران هراسی بویژه پس از برجام نه تنها سایه تهدید و تحریم علیه کشور مان را کمرنگ کرد بلکه رویکرد بین المللی به سمت همکاری با ایران جهت یافت بگونه ایکه هیات های سیاسی، اقتصادی و بازرگانی از کشورهای مختلف برای سرمایه گذاری در کشورمان اعلام آمادگی کردند و بیشتر این هیات ها با حضور در استان اصفهان نشست های متعددی در راستای افزایش همکاری ها داشته اند.
محورهای اصلی مذاکرات، سرمایه گذاری ها و قراردادهای هیات های خارجی و هیات های اقتصادی استان اصفهان در ارتباط با حوزه های انتقال فناوری، زیست محیطی، درمانی، طرح های آبی، حمل و نقل و تامین ماشین آلات سنگین بوده است.
در مجموع در دولت یازدهم 129 طرح برای جذب سرمایه گذاری خارجی به ارزش 14.4 میلیارد یورو در استان اصفهان تدوین شد که نشان می دهد که این استان در راستای جذب سرمایه گذاری خارجی اقدام کرده است .
طرح انتقال آب ' بهشت آباد ' به فلات مرکزی ایران و قطار اصفهان – اهواز از جمله طرح هایی است که برای تامین منابع فاینانس آن با هیاتهای خارجی مذاکره شده است.
احداث بیمارستان یکهزار تختی در اصفهان با سرمایه گذاری ایتالیا نیز از جمله طرح های مذکور است که قرارداد این پروژه به ارزش 200 میلیون یورو با یک شرکت ایتالیایی منعقد شده است.
همچنین رایزنی هایی با سرمایه گذارانی از کشور کره جنوبی برای احداث 2 منطقه نمونه گردشگری در استان اصفهان صورت گرفته است.
استان اصفهان دارای بیش از 90 هتل و 65 مهمانپذیر است که از این تعداد 57 هتل و 30 مهمانپذیر در شهر اصفهان قرار دارد.
مذاکره برای راه اندازی خط 2 قطار شهری اصفهان با کره جنوبی نیز از دیگر اقدام های انجام شده برای جذب سرمایه های خارجی است.
خط 2 قطار شهری اصفهان به مسافت 23.5 کیلومتر و با 22 ایستگاه قرار است شهرک امام حسین(ع) در شمال شرق را پس از گذر از مرکز این کلانشهر به میدان شهدای خمینی شهر متصل کند.
قرارداد یک شرکت بخش خصوصی ماشین آلات سنگین با یک شرکت آلمانی به منظور انتقال تکنولوژی و پیش قرارداد طرح تبدیل مازوت به بنزین در پالایشگاه اصفهان با یک شرکت کره ای نیز از دیگر گام هایی است که در دولت تدبیر و امید در جهت جذب سرمایه های خارجی در اصفهان برداشته شده است.
با توسعه و تجهیز پالایشگاه اصفهان با سرمایه گذاری شرکت کره ای تولید مازوت در این پالایشگاه از 30 به 10 درصد کاهش و تولید بنزین دراین مجموعه افزایش می یابد.
قرارداد طرح توسعه فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان با یک شرکت مهندسی فرانسه نیز از جمله دستاوردهای دولت یازدهم در جذب سرمایه های خارجی است.
بر اساس این توافق ترمینال خارجی 25 هزار مترمربعی به ظرفیت 2 میلیون مسافر در فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان ساخته خواهد شد تا ظرفیت فرودگاه دو برابر شود و بتواند ترافیک ناشی از مقطع پسا برجام در اصفهان را پشتیبانی کند.
*** اجرای 38 طرح زیربنایی در جریان سفر رئیس جمهوری به اصفهان***
اجرای 38 طرح اقتصادی و زیربنایی در جریان سفر رئیس جمهوری به استان اصفهان از دستاوردها و عملکرد های برجسته دولت تدبیر است .
سیزدهمین سفر استانی رئیس جمهوری و کاروان تدبیر و امید بهمن 93 به استان اصفهان صورت گرفت و هیات دولت در این سفر حدود هفت هزار میلیارد ریال برای اجرای 38 طرح مختلف اقتصادی، راه و شهرسازی، زیرساختی، آب و فاضلاب، زیست محیطی، کشاورزی، علمی و فناوری و برق اختصاص داد.
تا کنون حدود 11 طرح از میان طرح های مذکور به طور کامل اجرایی شده و سایر طرح ها نیز در حال اجراست.
در مجموع از میان طرح های مصوب سفر ریاست جمهوری و هیات دولت یازدهم به استان اصفهان، 27 طرح ملی، هشت طرح استانی ویژه و سه طرح از محل سایر منابع است.
از جمله طرح های بهره برداری شده از میان مصوبه های سفر کاروان دولت تدبیر و امید به استان اصفهان می توان به مطالعه و اجرای عملیات آبخیزداری استان اصفهان، تهیه و اجرای طرح های بیابان زدایی شهرستان های اصفهان و نایین و تهیه و اجرای طرح صیانت و توسعه جنگل های زاگرس، اجرای عملیات آب وخاک در عرصه تشکلهای کشاورزی، کمک های فنی اعتباری بازسازی و نوسازی قنوات اشاره کرد.
از دیگر طرح های اجرا شده نیز می توان به تجهیز و نوسازی اراضی زیر سدهای مخزنی و بندهای انحرافی در شهرستان های سمیرم، گلپایگان، اصفهان، مبارکه، لنجان، فلاورجان و نجف آباد، ساختمان شبکه های فرعی و آبیاری و زهکشی حوزه زاینده رود، 2 طرح مربوط به سازمان زندان ها و بهره برداری از بیش از 30 کیلومتر از محور نایین – انارک و محور خور – طبس اشاره کرد.
*** تدوین سند آمایش سرزمین استان اصفهان***
تدوین سند آمایش سرزمین استان اصفهان در سال 93 یکی از مهمترین اقدام های دولت یازدهم در این استان در بخش مدیریتی و برنامه ریزی است.
برنامه آمایش سرزمین شامل برقراری ارتباط منطقی بین زمین، انسان و امکانات (سرمایه) است که سند آن برای استان اصفهان با همکاری دانشگاه ها و مراکز علمی و در 20 محور تهیه شده است .
بر اساس این سند، سه اولویت نخست 20 ساله و محورهای توسعه استانی، تعیین و نهایی شده که شامل 'علم و فناوری' ، 'گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی 'و 'ارتقای هنر' است.
*** افزایش تولیدات کشاورزی اصفهان از 27 تا 172 درصد***
بنابر آمارهای اعلام شده ،میزان تولید محصولات کشاورزی، دامی و صادرات این بخش در استان اصفهان طی چهار سال فعالیت دولت یازدهم از 27 تا 172 درصد افزایش یافته است.
در چهار سال اخیر با انجام اقدامات گسترده از جمله تقویت امور زیربنایی، تجهیز اراضی به سیستمهای نوین آبیاری و تغییر الگوی کشت علاوه بر ثبات تولیدات کشاورزی استان اصفهان، میزان تولید برخی محصولات در این استان رشد یافته و سالانه بطور متوسط 6 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی و دامی در استان اصفهان تولید می شود.
در چهار سال فعالیت دولت یازدهم، 28 درصد تولید محصولات باغی، 27 درصد تولیدات دام و طیور، 83 درصد ارزش محصولات صادراتی بخش کشاورزی، 172 درصد ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی، 53 درصد اجرای شیوه های نوین آبیاری، 30 درصد اجرای شبکههای فرعی آبیاری، 21 درصد ضریب مکانیزاسیون کشاورزی، 42 درصد در سطح و تولید محصولات گلخانهای و 71 درصد در اجرای طرح های پژوهشی کشاورزی استان اصفهان رشد حاصل شده است.
در چهار سال گذشته، 2 هزار و 137 طرح با هشت هزار و 700 میلیارد ریال اعتبار و 10 هزار فرصت شغلی جدید در بخش کشاورزی این استان ایجاد شده است.
زمین های کشاورزی استان اصفهان 450 هزار هکتار و تولیدات بخش کشاورزی این استان حدود شش میلیون تن در سال است.
*** افزایش 6 برابری صادرات محصولات کشاورزی و دامی اصفهان***
صادرات محصولات کشاورزی و دامی استان اصفهان با افزایش 6 برابری در سال 95 نسبت به سال 92 به حدود 80 میلیون دلار رسید.
ارزش کل محصولات کشاورزی و دامی صادرشده از گمرک استان اصفهان در سال 92 بالغ بر 12 میلیون دلار بود که این میزان در سال 93 به 68 میلیون دلار، در سال 94 به 75 میلیون دلار و در سال 95 به حدود 80 میلیون دلار افزایش یافته است.
آلمان، انگلیس، هلند، کرواسی، گرجستان، استرالیا، کانادا، کره جنوبی ، چین، هند، مالزی، سنگاپور، آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان، بحرین، پاکستان، قطر، عربستان، سومالی، قزاقستان، عراق، افغانستان، عمان، سودان و سومالی از جمله مقصدهای اصلی صادرات کشاورزی و دامی استان اصفهان به شمار می روند.
*** افزایش صادرات استان اصفهان***
آمار نشان میدهد که میزان صادرات اصفهان از سال 92 تا 95 با روندی رو به افزایش روبرو بوده و 997 میلیون دلار ارزش در سال 92 به یک میلیارد و 192 میلیون دلار در سال 95 رسیده است.
بیشترین صادرات اصفهان شامل فلزات سنگین، فرآوردههای نفتی، فرش و کفپوش، محصولات لبنی، مصنوعات سنگ، گچ و سیمان، سنگ فلز جوش و خاکستر آن، محصول شیمی آلی، مواد پلاستیکی و اشیا آن، محصولات سرامیکی و مصنوعات چُدن و آهن است.
عراق، امارات متحده عربی، افغانستان، تایلند، عمان، پاکستان، چین، ترکیه، ترکمنستان و ارمنستان 10 کشور مقصد صادراتی استان هستند.
*** گشایش دروازه های جهانی به روی فرش اصفهان ***
در سایه برجام، موانع صادرات فرش اصفهان به بسیاری از کشورها از جمله امریکا برداشته و دروازه های این کشور برای ورود دست باف های ایرانی گشوده شد.
بعد از برجام روند صدور فرش دستباف به امریکا از سرگرفته شد و باز فرش در اصفهان وارد شرایطی جدید شد بگونه ای که در سه ماهه نخست سال 95 بیش از 27 تن فرش دستباف به ارزش دو میلیون دلار از استان اصفهان به 13 کشور ازجمله آمریکا، کویت، امارات و قطر صادر شده که در میان بازارهای هدف، آمریکا با 33 درصد، بیشترین سهم را داشته است.
*** پروژه قطار سریع السیر اصفهان - قم - تهران ***
قطار سریع السیر اصفهان - قم - تهران از ابر طرح های بزرگ استان و یکی از مهمترین طرح های زیر بنایی است که عملیات اجرایی آن در دولت یازدهم و در دوران پسابرجام کلید خورد .
این پروژه با هدف صرفه جویی در زمان، سرعت و ایمنی و با اعتبار 2 میلیارد و 600 میلیون دلار از طریق فاینانس در حال انجام است.
این پروژه 422 کیلومتر خط ریلی دارد که حدود 300 کیلومتر آن در استان اصفهان است. از این 300 کیلومتر فقط احداث و آماده سازی 30 کیلومتر آن باقی مانده که مناقصه مربوط به آن انجام شده است.
پیش بینی شده است که قطار سریع السیر تهران - قم - اصفهان با سرعت 250 کیلومتر در ساعت در سال 99 به بهره برداری برسد.
***کنار گذر شرق اصفهان ***
در بخش زیرساخت ها از اجرای طرح کنار گذر شرق اصفهان به عنوان یکی از مهمترین طرح های راه شهرسازی دولت یازدهم در استان اصفهان می توان نام برد .
با احداث و تکمیل کنار گذر شرق اصفهان، حجم وسیعی از ترافیک سنگین از مرکز کلانشهر اصفهان خارج می شود و مزیت های زیست محیطی، کاهش هزینه ها و تصادف های رانندگی را بهمراه دارد.
کنار گذر شرق اصفهان به طول 93 کیلومتر از آزاد راه نطنز – کاشان – اصفهان آغاز و به آزاد راه اصفهان – شیراز ختم می شود.
تفاهمنامه تامین مالی، اجرا، بهره برداری آزادراه کنارگذر شرق اصفهان اسفند 94 بین وزارت راه و شهرسازی و صندوق بازنشستگی کشوری به امضا رسید.
قطعه اول آزاد راه شرق اصفهان از آزاد راه اصفهان - نطنز تا آزاد راه اصفهان - اردستان به طول 30 کیلومتر و قطعه دوم در ادامه تا جاده اصفهان- نایین بطول 33 کیلومتر در حال انجام و پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است.
قطعه سوم این آزاد راه تا سه راهی مبارکه، به طول 30 کیلومتر در حال انتخاب سرمایه گذار است و کارهای قانونی انجام و با عقد قرارداد با سرمایه گذار، عملیات راه آغاز خواهد شد.
پیش بینی شده است که قطعه اول و دوم این پروژه تا پایان سال 96 به بهره برداری برسد.
*** نمایشگاه بین المللی اصفهان***
احداث نمایشگاه های بین المللی در شرق اصفهان از جمله اَبَر طرح های زیر بنایی این استان است که در دولت تدبیر و امید به اجرا گذاشته شده است.
عملیات اجرایی احداث نمایشگاه بین المللی استان اصفهان در زمینی به مساحت 22 هکتار در شرق شهر اصفهان از شهریور 94 آغاز شد.
این نمایشگاه در 2 مرحله احداث می شود و شامل فضای سرپوشیده اداری، نمایشگاهی و خدماتی است.
عملیات اجرایی فاز اول این پروژه در زمینی به مساحت 17 هکتار و با اعتبار حدود یکهزار و 500 میلیارد ریال در دست اجرا و قرار است تا پایان امسال تکمیل شود.
*** بهره برداری از حدود 65 هزار واحد مسکن مهر***
مسکن مهر نیز از جمله طرح هایی است که از دولت ها قبل به دولت یازدهم به ارث رسید اما با اهتمام و عزم جدی در این دولت بسیاری از واحدهای آن تکمیل و تحویل متقاضیان شد.
در استان اصفهان از جمع 160 هزار و 238 واحد مسکن مهر در شهرهای بالا و زیر 25 هزار نفر جمعیت و شهرهای جدید، تاکنون نزدیک به 150 هزار واحد به بهره برداری رسیده که تحویل حدود 65 هزار واحد از میان آنها در چهار سال اخیر بوده است.
مسئولان پیش بینی کرده اند که پرونده مسکن مهر در استان اصفهان تا پایان سال 96 بسته شود.
*** گاز رسانی به سراسر استان اصفهان***
توسعه گاز رسانی در استان اصفهان در دولت یازدهم به مرز اشباع رسید و از 107 شهر استان 103 شهر از نعمت گاز رسانی برخوردارند.
در کل استان در مجموع یکهزار و 448 روستا مشمول گاز رسانی است که از این تعداد تاکنون یکهزار و 337 روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند.
در زمان حاضر 99.6 درصد از خانوارهای شهری و 95 درصد از خانوارهای روستایی استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند.
** قطار شهری**
قطار شهری کلانشهر اصفهان نیز یکی دیگر از طرح های نیمه تمام و از مطالبه های اصلی مردم برای رفع چالش هایی مانند ترافیک و آلودگی هوا بود که در دولت یازدهم به نتیجه رسید و سه فاز از خط یک آن بهره برداری شد.
عملیات اجرایی طرح قطارشهری کلانشهر اصفهان از سال 1380 آغاز شد اما با توجه به بافت تاریخی این شهر و برخی مشکلات دیگر از جمله محدودیت اعتباری و مالی، این طرح بکندی پیش رفت تا اینکه بخش نخست خط یک قطار شهری اصفهان پس از 14 سال در مهرماه سال 1394 و بخش دوم آن نیز آبان ماه 1395 افتتاح شد.
خط یک قطار شهری اصفهان بطول 20 کیلومتر از شمال تا جنوب این کلانشهر از شهرک قدس ( در شمال شهر) تا پایانه مسافربری صفه ( در جنوب شهر) ادامه می یابد و دارای 20 ایستگاه است. میدان آزادی، شانزدهمین ایستگاه این خط است.
** افزایش مراودات بین المللی***
از ابتدای دولت تدبیر و امید نه تنها از لحاظ کمی، آمار هیات های مهمان خارجی و تقاضا برای سفر به اصفهان با هدف بازدید از جاذبه های فرهنگی و تاریخی و آشنایی با توانمندی های اقتصادی و علمی، افزایش قابل توجهی داشته بلکه نوع و ماهیت کشورها از کشورهای جهان سوم به کشورهای پیشرفته تغییر یافته است.
در شش ماه دوم سال 92 حدود 50 هیات، در سال 93 حدود 65 هیات، در سال 94 حدود 72 هیات و در سال 95 حدود 80 هیات خارجی به اصفهان سفر کردند.
از شاخص ترین مقام های خارجی که به اصفهان سفر کرده اند می توان به 'کاترین اشتون' مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا، 'ایرینا جئورجیوا بوکووا' مدیر کل یونسکو، 'والری آموس' معاون دبیر کل سازمان ملل، روسای جمهور اتریش و افریقای جنوبی، 'زیگمار گابریل' وزیر اقتصاد و معاون صدر اعظم آلمان و 'چونگ سی کیون' رئیس مجلس کره جنوبی اشاره کرد.
ج :** برگزاری 5 دوره انتخابات در آرامش سیاسی***
برگزاری پنج دوره انتخابات در سال های 94 و 96 در فضای آرام و معتدل سیاسی استان اصفهان نیز از مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم است.
آرامش سیاسی، اعتدال، همگرایی و ایجاد بستر برای بیان مطالبات احزاب از دیگر تحولات و ارمغان های دولت تدبیر و امید است .
در واقع، پس از تصدی دولت یازدهم بود که زمینه مناسبی برای بیان مطالبات هدفمند احزاب سیاسی در این استان فراهم شد تا احزاب و گروه های سیاسی در این استان در کمال آرامش خواسته های خود را مطرح کنند و انتخابات مختلف با سلامتی کامل و مشارکت بالای مردم در این استان برگزار شود.
انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در هفتم اسفند 94 با مشارکت 58 درصدی مردم در استان اصفهان برگزار شد.
همچنین انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا و میان دوره ای مجلس دهم روز جمعه 29 اردیبهشت سالجاری در استان اصفهان با مشارکت 73 درصدی مردم برگزار شد.
تصویب منشور وفاق احزاب و تشکل های سیاسی استان اصفهان در سال 94 نیز یکی از دستاوردهای دولت یازدهم در این استان است که حدود 80 تشکل سیاسی دارد .
د : *** توسعه و تحول در بخش علم و فناوری***
*منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان:
مدیریت استان اصفهان در دولت یازدهم با تدوین و تصویب سند آمایش سرزمین، علم و فناوری را یکی از سه محور اصلی توسعه این خطه تعیین کرد.
بر این اساس، راه اندازی منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان به طور جدی در دستور کار قرار گرفت تا اینکه در تابستان 96 اساسنامه سازمان عامل استقرار و توسعه این منطقه در شورای عالی عتف (علوم، تحقیقات و فناوری) تصویب شد.
منطقه ویژه علم و فناوری مجموعه ای از امکانات علمی، صنعتی، تولیدی، آزمایشگاهی، تحقیقاتی و زیرساخت هاست که با تکیه بر خلاقیت ها و نوآوری ها در یک گستره جغرافیایی سبب ارتقای نوآوری، ایجاد خوشه های صنعتی با فناوری نو و توسعه تولید، ثروت، رفاه ملی و ایجاد جامعه دانایی محور می شود.
منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان محدودهای با مساحت حدود یکهزار و 200 کیلومتر مربع است که در سه جهت شمال، جنوب و جنوب شرقی گسترش مییابد.
ایجاد منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان از سال 82 مطرح شد و به رغم پیگیری، ایجاد کریدور علم و فناوری اصفهان محقق نشده بود تا اینکه در دولت تدبیر و امید و با پیگیری های انجام شده، اساسنامه مناطق ویژه علم و فناوری اصفهان تدوین و بستر برای ایجاد کریدور علم و فناوری فراهم شد.
*** رشد 40 درصدی شرکت های دانش بنیان در اصفهان***
حوزه علم و فناوری استان اصفهان طی چهار سال گذشته روندی روبه رشد را طی کرده بگونه ای که خطوط تولید مبتنی بر فناوری صد در صد و شرکت های دانش بنیان نزدیک به 40 درصد رشد داشته است.
تعداد شرکت ها و موسسه های دانش بنیان فعال در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در سال 1392 حدود 340 واحد فناور بود که این رقم تا پایان دولت یازدهم به بیش از 480 شرکت و موسسه دانش بنیان افزایش یافته است که این آمار نشان دهنده رشد نزدیک به 40 درصدی این موسسه هاست.
همچنین در این مدت، تعداد صنایع و خطوط تولیدی مبتنی بر فناوری های شرکت های دانش بنیان شهرک علم و فناوری اصفهان، 2 برابر افزایش یافته و از 28 مورد در سال 92 به حدود 60 مورد مورد با حجم سرمایه گذاری و ارزش 620 میلیارد ریال رسیده است .
بازدید حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهوری از شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در بهمن 93 و بازدیدهای متعدد مقام های ارشد کشور از این مجموعه، گویای اهمیت موضوع و توجه ویژه دولت به محور علم و فناوری است.
همچنین بازدید دبیرکل یونسکو در سال 93 از این شهرک و استقرار مرکز منطقه ای توسعه مراکز رشد و پارک های علم و فناوری زیر نظر یونسکو (IRIS) در اصفهان، از یکسو نشان دهنده توجه بین المللی و رشد رویکرد عملی استان به عرصه علم و فناوری به عنوان محور توسعه این منطقه است .
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان نخستین سازمان موسس مراکز رشد و پارک های علم و فناوری در کشور، فعالیت اجرایی خود را از سال 1380 با هدف حمایت و هدایت شرکت ها و موسسات دانش بنیان در اصفهان آغاز کرد تا در سطحی کلان تر به ایجاد همکاری و نزدیکی بیشتر جامعه علمی و صنعتی و رونق اقتصادی بپردازد.
اکنون بیش از 480 شرکت دانش بنیان با حدود 6 هزار شاغل در این شهرک مستقراست که در حوزه های مختلف فناوری از جمله سازه، خدمات مدیریت شهری، مواد و متالورژی، ساخت و تولید، اتوماسیون، اطلاعات و ارتباطات، شیمی، بیوتکنولوژی، انرژی، محیط زیست و مهندسی پزشکی فعالیت می کنند،در کشور بیش از دو هزار و 500 شرکت دانش بنیان و جود دارد.
9 مرکز رشد فناوری در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان فعال است. پارک علم و فناوری شیخ بهایی در این شهرک به بهره برداری کامل رسیده و پارک علم و فناوری ابوریحان به عنوان دومین پارک علم و فناوری شهرک در دست احداث است.
*** ارتقای رتبه های دانشگاه های اصفهان در دنیا و افزایش تعاملات بین المللی***
اصفهان دومین استان دانشگاهی کشور با حدود 330 هزار دانشجو و 180 دانشگاه و مرکز آموزش عالی است و به عنوان یکی از قطب های علمی و فناوری کشور در دولت یازدهم نقشی مهم در معرفی و شناساندن ظرفیت های دانشگاهی ایران به دنیا و دیگر دانشگاه ها داشت.
در چهار سال فعالیت دولت یازدهم با گشایش های صورت گرفته و افزایش تعاملات بین المللی و همچنین ارتقای کیفی فعالیت های آموزشی و پژوهشی در دانشگاه ها شامل افزایش رتبه های بین المللی دانشگاه های برتر استان اصفهان بودیم.
دانشگاه های اصفهان، صنعتی اصفهان، علوم پزشکی اصفهان، هنر اصفهان، آزاد اصفهان، آزاد نجف آباد، کاشان و علوم پزشکی اصفهان در چهار سال گذشته در رتبه بندی های معتبر بین المللی حضور داشتند و نام آنها در فهرست دانشگاه های برتر به چشم می خورد.
از جمله اینکه هفت دانشگاه دولتی و غیر دولتی از استان اصفهان در جمع دانشگاه های برتر دنیا در نظام رتبه بندی سایماگو (Scimago) در سال 2016 قرار گرفتند.
در این گزارش 99 دانشگاه از ایران در بین پنج هزار و 147 دانشگاه برتر دنیا قرار گرفته اند که در بین آنها هفت دانشگاه از استان اصفهان هستند.
این دانشگاه ها به ترتیب شامل صنعتی اصفهان، کاشان، علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، آزاد اسلامی نجف آباد، علوم پزشکی کاشان و آزاد اسلامی اصفهان ( خوراسگان) هستند.
بر اساس تازهترین نتایج رتبهبندی مؤسسه بین المللی تایمز در سال 2017 نیز دانشگاه های اصفهان و صنعتی اصفهان در بین دانشگاه های برتر قاره آسیا قرار گرفته اند.
علاوه بر این 2 'دانشگاه اصفهان' و 'صنعتی اصفهان' از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دولت یازدهم برای قرار گرفتن در طرح ارتقاء و تبدیل به یکی از پنج دانشگاه برتر کشور در تراز بین المللی انتخاب شدند.
بهبود وافزایش روابط بین المللی بویژه در دوران پس از برجام نیز سطوح همکاری های علمی دانشگاه ها ومراکز علمی و تحقیقاتی کشور از جمله استان اصفهان را افزایش داد وفرصتی برای بهره وری و بهره مندی ازیافته های عملی جهان ایجاد کرد .
دانشگاه های استان اصفهان بویژه دانشگاه های برتر و بزرگ در چهار سال اخیر علاوه بر امضای قرارداد همکاری با دهها دانشگاه برتر دنیا بویژه از کشورهای اروپایی، میزبان هیات های بسیاری از دانشگاه های خارجی بودند.
همکاری دانشگاه اصفهان با دانشگاه های استراسبورگ فرانسه، فرایبورگ آلمان، لاسایپاترا ایتالیا و لولا سوئد و قراردادهای دانشگاه صنعتی اصفهان با انستیتو تکنولوژی فدرال زوریخ سوئیس و مرکز تحقیقاتی ملی فیزیک هسته ای (INFN) ایتالیا از جمله این همکاری ها است.
گ/3011 خبرنگار: آسیه معینی** انتشار:
کپی شد