بنابر اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مجموع ۱۹ هزار و ۶۴۴ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدند و ۶ هزار و ۷۴۵ نفر بهبود یافتند و ترخیص شدند اما یکهزار و ۴۳۳ نفر نیز فوت کردند که در این میان استان اصفهان با یکهزار و ۷۹۱ مورد، رتبه دوم کشوری را پس از تهران به خود اختصاص داده است.
آمارها، هشدارها و توصیهها از ابتدای اسفندماه انتشار یافته است اما همچنان حال و هوای نقاط مختلف شهری و جنب و جوش مردم هیچ نشانی از روزهای کرونایی ندارد؛ که البته علت روند افزایشی شمار مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ در نقاط مختلف مانند استان اصفهان و از جمله کاشان را در همین مسایل و لابهلای یک ارتباط حساب نشده کوچک در این روزها میتوان جست.
برخی شهروندان در چند روز باقی مانده تا نوروز با گذر از تب و تاب روزهای اولیه شیوع ویروس کرونا، ترجیح دادند امور را به روال عادی بازگردانند، در حالی که آمارهای رسمی و اعلامیههای سطح شهر نشاندهنده شیب صعودی روند ابتلا به بیماری کووید ۱۹ بود.
با وجود این شمار چشمگیر مبتلایان و متوفیان است که از پایان بهمنماه که کاشان درگیر بیماریهای تنفسی شد، تا کنون دستکم ۱۵ پزشک و افزون بر ۵۰ نفر از پرستاران و سایر کادر درمانی کلینیکی یا پاراکلینیکی نیز درگیر ویروس کرونا شدند و ۲ نفر از کادر درمانی هم به شهادت رسیدند.
البته نمیتوان گفت که همه شهروندان نسبت به موضوع بیتفاوت هستند، چنان که برخی در شبکههای اجتماعی به راهاندازی چالشها پرداختند و گروهی هم به پویشهای منطقهای و ملی مبارزه با کرونا پیوستهاند؛ جمعی نیز آستین همت را بیشتر بالا زده و نسبت به جمعآوری و اهدای کمکهای نقدی و غیرنقدی برای تامین لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای کادر درمانی بیمارستانی و مردم در نقاط کمبرخوردار اقدام کردند.
با توجه به بروز بیماری در منطقه و حجم گسترده فعالیتهای دانشگاه علوم پزشکی و کمبود نیروی انسانی حتی داوطلبانی برای کمکرسانی به کادر حوزه سلامت آمادگی خود را اعلام و به عنوان بیماریار یا نیروهای تخصصی دارای مدرک کارشناسی پرستاری، مامایی، بهداشت، نیروی واحدهای بهداشتی، پشتیبانی و انتظامات در سامانه مربوطه نامنویسی کردند اما بیمبالاتی عدهای اندک همه این تلاشها را به فاصله چند روز بیاثر میکند.
از شلوغی محدوده بازار در روزهای منتهی به نوروز بگیر تا دور دورهای خیابانی و گوشهای از میدان معلم که تا پاسی از شب پاتوق خرید و فروش سبزه و ماهی قرمز شده است، گرچه با ماسکها و دستکشهایی که شهروندان یک در میان به صورت و دست دارند، رنگ و بوی کرونایی گرفته اما با توجه به توصیههای متخصصان و سطح هشدارهای مسوولان، به هیچ عنوان با شرایط مطلوب برای این منطقه آلوده به ویروس کرونا همخوانی ندارد.
بیتوجهی برخی و افزایش آمار ابتلا چنان است که جمعی از کادر بیمارستانهای شهید بهشتی کاشان و سید الشهدا(ع) آرانوبیدگل با وجود همه مشغلهها در کنار سایر اقشار، در پیامی از مردم خواستند تا برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در خانه بمانند.
ماندن در خانه، سهم مردم از مقابله با کرونا
قهرمان کاشانی پرورش اندام کشور هم از مردم خواست با ماندن در خانه و خارج نشدن جز در موارد اضطراری، در قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا سهم بیشتری داشته باشند.
احمد پایدار گفت: اگرچه برخی با قرنطینه مخالف هستند اما تک تک مردم باید در خانه ماندن را جدی بگیرند و با توجه به توصیه پزشکان و مسوولان، نکات و اصول بهداشتی را رعایت کنند.
وی با اشاره به ایثار، جانفشانیها و فداکاریهای جامعه پزشکی کشور بیان کرد: رشادتها و از خودگذشتگیهای این عزیزان که در خط مقدم مبارزه با بیماری کرونا قرار گرفتهاند، هرگز از یاد مردم فرامو ش نخواهد شد.
این قهرمان پرورش اندام جهان در مسابقات ۲۰۱۱ IFBB هند و قهرمان مسابقات آسیایی ۲۰۱۰ WBPF تهران تاکید کرد: آحاد قشرهای مختلف جامعه در کاهش و جلوگیری از گسترش ویروس کرونا نقشی تعیین کننده و کلیدی بر عهده دارند.
توصیههای پزشکی را جدی بگیریم
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان نیز در گفتوگو با ایرنا در مورد چالش سهم من از مقابله با کرونا، خطاب به شهروندان به ویژه جامعه فرهنگی و هنری اظهارداشت: رعایت نکات بهداشتی و سفارشهایی که از سوی پزشکان برای مبارزه با بیماری کرونا به مردم توصیه میشود، باید جدی گرفته شود.
میثم نمکی افزود: رعایت کردن توصیههای پزشکان از یکسو موجب کاهش مراجعههای مردمی به مرکزهای درمانی میشود و از سوی دیگر فرهنگ سلامت را نهادینه و جایگاه خود را در جامعه پیدا میکند.
وی همکاری و مشارکت مردم برای ماندن در خانه در راستای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا را بسیار حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: اگر مردم این مهم را رعایت کنند به خود، خانواده و جامعه احترام گذاشتند زیرا احترام در فرهنگ کشور از جایگاه ویژه و بااهمیتی برخوردار است و انتظار میرود مردم به طور ویژهتر و حساستر به این موضوع توجه داشته باشند.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان بیان کرد: ضرورت دارد که در خانه نسبت به خود و اعضای خانواده مدیریت داشته باشیم و با تمرکز بیشتر به برنامههای آموزشی- تربیتی فرزندان و توصیههای بهداشتی، شاهد سلامت بیشتر جامعه باشیم و با توکل بر خدا از این مشکل پیش آمده، گذر کنیم.
آستانه تحمل خود را بالا ببریم
رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کاشان نیز گفت: مردم باید با ماندن در خانه ضمن قطع کردن زنجیره انتقال ویروس کرونا، فضای جدیدی را نیز تجربه کنند چون این مهم موجب میشود که به داشتههای خود بیشتر پی ببریم و با روحیات همسر و فرزندان بیشتر آشنا شویم اما در این روزهای کرونایی نیاز داریم تابآوری خود را هم در محیط خانه افزایش دهیم.
حسن رمضانی اضافه کرد: سرپرست خانواده باید با صبر و حوصله بیشر فضای سالم و با نشاطی را برای اعضای خانواده فراهم کند که تحمل آن برای فرزندان کوچک و بزرگ و همسر راحتتر از گذشته باشد.
وی بیان کرد: در زمان حاضر همه با هدفی مشخص در آزمون مبارزه و شکست ویروس کرونا شرکت کردهایم که این مهم نه تنها موجب ایجاد همگرایی اجتماعی بین مردم بلکه به تقویت سرمایههای اجتماعی نیز منجر شده است.
رییس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی کاشان، مشارکت صنعتگران، نیکوکاران به ویژه جوانان خودجوش و فداکار در صحنه مبارزه با بیماری کرونا را نمونههایی از سرمایههای اجتماعی برشمرد و افزود: مشاهده حضور سپاه و نیروهای بسیج که بدون هیچ چشمداشتی، شبانهروز در صحنه این میدان حاضر شدهاند از جمله سرمایههای اجتماعی است.
وی تصریح کرد: پیشتر کادر درمانی خیلی مورد توجه مردم نبود اما امروز این قشر از جامعه برای سلامتی مردم جانفشانی و از خودگذشتگی میکنند که هرگز خدمات آنها فراموش نخواهند شد و این مهم بیانگر آن است که باید طبقات جامعه را محترم بدانیم.
رمضانی تصریح کرد: جامعه پزشکی شامل پزشکان، پرستاران و دیگر کارکنان دانشگاه علوم پزشکی در شرایط خاص و اضطرار خودشان را نشان دادند و با روحیه انسانمداری و انجام وظیفه دینی، شرعی و ذات شغلی در این روزها جوهره شخصی و حرفهای خودشان را به منصه ظهور رساندند.
وی با قدردانی از اقدام بههنگام کادر درمان، پرستاران و پزشکان در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا نیز ابراز امیدواری کرد، خداوند سبحان به معنای حقیقی کلمه به آنها قوت و قدرت بدهد.
پیشگیری، بهترین راه مقابله
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان هم در این زمینه اظهارداشت: پیشگیری بهترین راه مقابله با ویروس کرونا است و مردم باید با مسوولیتپذیری برای مدتی کوتاه مهمانیها و رفت و آمدها را تعطیل کنند.
رضا رزاقی، بر لزوم شست و شوی مداوم دستها اشاره کرد و افزود: مدت شست و شوی دستها باید دستکم ۲۰ ثانیه باشد و همه قسمتهای دست شامل انگشتان به ویژه انگشت شست، کف و مچ دست به طور کامل شسته شود.
وی تصریح کرد: مردم همچنین از تماس دستان آلوده با چشم، بینی و دهان خودداری کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان تاکید کرد: از رها کردن دستمالکاغذیها و دستکشهای مصرف شده در محیط خودداری کنند، این اقلام باید به طور بهداشتی در سطل زباله دربدار انداخته شود.
بیماری ویروسی کرونا ۲۰۱۹ (COVID-۱۹) نخستینبار در ووهان چین شناسایی شد و تاکنون به ۱۵۷ کشور سرایت کرده و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق العاده اعلام کند.
این بیماری قابل پیشگیری است و بهراحتی با مشارکت شهروندان و راهکارهایی ساده مانند خودداری از لمس سطوح در محیط خارج از خانه، شست و شوی مکرر دستها با صابون، استفاده از ماسک و دستکش در بیرون خانه و تعویض به هنگام آن، مصرف مایعات گرم، دست ندادن و روبوسی نکردن با دیگران، خودداری از تماس دست با چشمها، بینی و دهان، حفظ فاصله دستکم یک و نیم متری با افراد بیمار و ماندن بیماران در خانه میتوان از میزان شیوع و ابتلای ویروس کرونا جلوگیری کرد.
علایم ابتلای به ویروس کرونا از جمله شامل تب، سرفه، تنگی نفس، علایم گوارشی و در موراد شدید عفونت ریه (پنومونی)، سندرم تنفسی حاد و نارسایی کلیه است که در کودکان و سالمندان میتواند همراه با تهوع و استفراغ و دلدرد باشد.
شهروندان نگران یا دارای علایم کرونا میتوانند برای غربالگری فوری کرونا به سامانه خوداظهاری غربالگری و مراقبت کرونا مراجعه کنند یا با شماره ۴۰۳۰ تماس بگیرند.
بر اساس آخرین آمار اعلامی از تعداد کل نمونههای ارسالی از شهرستانهای کاشان و آرانوبیدگل، شمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در این منطقه به ۵۰۹ نفر رسیده است.
جمعیت نزدیک به ۵۰۰ هزار نفری شهرستانهای کاشان و آرانوبیدگل زیر پوشش خدمات بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی کاشان قرار دارد.