سید حسین چاکری روز پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا تصریح کرد: بحثهای مطرح شده در رابطه با اینکه ساخت و لایروبی غیراصولی قنات موجب تخریب برج اصلی قلعه کرشاهی شده است، صحیح نیست.
وی افزود: با بررسیهای صورت گرفته عدهای سودجو در چند وقت گذشته اقدام به حفاریهای غیرمجاز در اطراف و کف برج اصلی قلعه کرشاهی داشتند که بارانها و توفانهای هفتههای گذشته هم مکمل تخریب این برج شده است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آرانوبیدگل بیان کرد: این قلعه مالکان خصوصی دارد که مذاکرههایی با آنها برای واگذاری به سرمایهگذار بخش خصوصی انجام شد، هنوز به توافقی نرسیدیم و تلاشها برای موافقت مالکان در راستای واگذاری این قلعه به سرمایهگذار ادامه دارد.
وی اضافه کرد: ۳۵ قلعه در این شهرستان وجود دارد که از این میان ۹ قلعه از جمله قلعه کرشاهی در فهرست اثرهای ملی به ثبت رسیده است.
چاکری تشریح کرد: قلعههای کرشاهی، سیزان و وزیر جزو شاخصترین قلعههای این شهرستان هستند که پیشینه آنها بیشتر به دوره قاجار بازمیگردد اما پیشینه شالوده برخی نیز حتی به دوره ساسانیان میرسد.
وی تاکید کرد: برخی از این قلعهها در صورت بازسازی و تغییر کاربری میتوانند به مرکزهای اقامتی و گردشگری تبدیل شوند؛ از جمله قلعه کرشاهی با توجه به ویژگیهای معماری مانند وسعت سازههای خشتی، برخورداری از ۲ حیاط و مجاورت با قنات آبی فعال میتواند به پایگاه و مرکزی پژوهشی در مورد قلعههای تاریخی شهرستان تبدیل شود.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آرانوبیدگل اختصاص نیافتن اعتبار به دلیل نداشتن مالک واحد را دلیل اصلی بازسازی نشدن این بنای ارزشمند تاریخی برشمرد و ادامه داد: ایجاد پایگاه پژوهشی و تعیین حریم، نخستین گام میراث فرهنگی شهرستان برای حفظ این بنای تاریخی است که امیدواریم با تخصیص بودجه، در جایگاه واقعی خود قرار بگیرد.
وی همچنین گفت: دوره ساخت این اثر مربوط به دوره قاجار است که با شماره ۵۸۹۱ در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۸۱ به ثبت ملی رسیده است.
چاکری در ادامه به جایگاه سومی آرانوبیدگل از نظر تعداد اثرهای تاریخی شناسایی شده و ثبتی در استان اصفهان اشاره کرد و یادآور شد: افزون بر ۴۰۰ اثر با ارزش در این شهرستان شناسایی شده که بیش از ۱۴۰ بنا و محوطه تاریخی تاکنون در فهرست اثرهای ملی ثبت شده است.
قلعه کرشاهی با مساحت بیش از چهار هزار مترمربع در شمال شهر ابوزیدآباد، در نزدیکی ارتفاعات یخاب قرار دارد و با رج چینی خشتی برج و باروها یکی از بزرگترین بناهای خشتی ایران بهشمار میرود.
برخی بر این باور هستند که ساخت شالوده قلعه خشتی و گلی کرشاهی که جزو اثرهای بهجا مانده از دوران قاجار محسوب میشود، بهدوران پیش از اسلام بازمیگردد.
این قلعه در دورههای گوناگون از جمله پس از یورش مغول مورد توجه و بازسازی قرار میگرفت تا سدی در برابر پیشروی دشمنان احتمالی باشد که از راه کویر، قصد یورش به نواحی مرکزی ایران را داشتند اما پس از آن مدتها مورد استفاده حاکمان، شورشیان و حتی راهزنان بود.
۵۰۰ اثر تاریخی، طبیعی و معنوی با ارزش در مجموع در شهرستان آرانوبیدگل شناسایی شده است که از میان آنها ۱۴۲ مورد تاکنون در فهرست اثرهای ملی به ثبت رسیدند.
شهرستان آرانوبیدگل با جمعیت بیش از ۱۰۳ هزار نفر در فاصله نزدیک به ۶ کیلومتری کاشان و ۲۱۵ کیلومتری شمال اصفهان واقع شده است.