«همنشینی با نوهها در این چند روز خانه نشینیِ اجباری، روحم را جلا داده است، از خدا که پنهان نیست از شما چه پنهان آنقدر در دنیای پاک و بی شیله پیله آنها غرق شدهام که گاهی فراموش می کنم مرز هفتاد سالگی را گذراندهام، مهد کودکها به خاطر کرونا تعطیل شده، پسر بزرگترم دو هفتهای میشود که همه خریدهای خانه را انجام میدهد، وای که چه اندازه قیافهاش خندهدار است وقتی تا سر تا پایش را ضدعفونی نکرده مادربزرگ بچهها به خانه راهش نمیدهد، این روزها خانه بوی تند وایتکس و الکل میدهد، همه چیز در هم پیچیده، فرزندانم نمیگذارند بیرون بروم که بادی به کلهام بخورد، معلوم نیست تا کی باید این نشستن ها در خانه را تاب بیاورم اما از همه این ها گذشته، سلامت خود و اهل خانه را که میبینم بهانهگیریام کم میشود، همین کافی است که راحت تر با این شرایط کنار بیایم.»
این ها صحبتهای پیرمرد سالخورده اصفهانی است که کمی قهقهه را نیز چاشنی لهجه زیبایش کرده، گویی در گذر عمر و انبوه فراز و فرودهای زندگی، دلش بیشتر از دیگران در برابر غول بی سر و پای کرونا قرص است.
پس از آنکه کرونا، این مهمان ناخوانده از راه رسید، «خانه نشینی» کلیدواژه غریبی بود که از سوی کارشناسان و مسئولان به مردم توصیه شد. بدیهی است برای مردمانی که همواره نیمی از روزمرگی های خود را در بیرون از خانه میگذراندند، حالا عمل به این نسخه اجباری قدری سخت و عجیب است، چرا که بسیاری از یکنواختیها و آمد و شدهایی که تا پیش از این ماجرا به چشم نمیآمد ناگهان خودنمایی کرد تا شاید عیار آدمها در روزهایی که باید عادتها را کنار بگذارند مشخص شود.
این روزها، اگرچه مردم به این باور رسیدهاند که خانه سنگری امن برای عبور از رگبار کروناست اما برغم همه این توصیهها، عده ای از شهروندان، در مراکز خرید حضور مییابند یا حتی به مسافرت میروند، گویی در مقابله با این ویروس همچنان به شعار بسنده کردهایم.
این در حالی است که متولیان بهداشتی در سرتا سر جهان، بارها عنوان کردهاند که برای غلبه بر کرونا راهی جز کاهش تردد، کاهش مراودات، لغو سفرهای شهری و بینشهری و سرانجام در خانه ماندن وجود ندارد.
خانه نشینی با همه محدودیت ها و تغییراتی که در زندگی روزمره مردم به دنبال خواهد داشت به اذعان کارشناسان اما می تواند سرشار از فرصت هایی باشد که تا پیش از این کمتر مورد توجه قرار می گرفت.
کارشناس ارشد مطالعات خانواده در این خصوص معتقد است خانه نشینی که اکنون برای مقابله با شیوع بیشتر کرونا به مردم توصیه می شود فرصت مناسبی برای خلق لحظه هایی است که پیش از این انبوه مشغله ها و برنامه های بیرون خانه آن را از زندگی ها ربوده بود.
مینا فلاحی پور افزود: جمع شدن اعضای خانواده برای صرف غذا و تماشای فیلم، امکان دیدار و گفت وگوهای بیشتر، رسیدگی به کارهای عقب مانده منزل، سامان دادن به شلوغی ها و در هم ریختگی های خانه، افزایش مشارکت در کارهای روزانه و از همه مهمتر دقت و توجه ویژه به وضعیت سلامت یکدیگر از پیامدهای مثبت خانه نشینی در روزهای مقابله با کرونا به شمار می رود.
مدرس دانشگاه افزود: اگر چه همه هشدارهای ایمنی مربوط به کرونا نیز باید در خانه رعایت شود، اما تا وقتی که همه افراد خانواده در سلامت هستند می توانند از فرصت پیش آمده استفاده کنند و بر اساس نیازها، روحیه و سلیقه خود برای گذران این شرایط برنامه ریزی کنند.
وی به همزمانی این خانه نشینی اجباری با روزهای پایان سال اشاره و بیان کرد: کرونا اگرچه سنت خانه تکانی و خرید سال نو را هم تحت شعاع قرار داد اما اگر همچنان سلامتی را مهمترین دارایی خود و اعضای خانواده بدانیم مومول کردن این کارها به فرصت مناسب تر چندان سخت نیست.
این کارشناس افزود: با توجه به اینکه آب در فرایند پیشگیری از کرونا هم حیاتی است، خانواده ها می توانند از بخشی از خانه تکانی که به شست و شوی فرش، پرده ها و هر آنچه مصرف آب را بالا می برد صرف نظر کنند و در مقابل با همکاری و مشارکت یکدیگر بخش دیگر خانه تکانی مانند مرتب کردن کمدها، کابینت ها، تغییر چیدمان و تعمیر لوازم را به اتمام برسانند.
فلاحی پور با بیان اینکه بهتر است در هر خانه مسئولیت تهیه مایحتاج منزل و انجام کارهای بیرون تنها بر عهده یک نفر باشد، اظهار کرد: این فردنیز باید با رعایت کامل همه نکات بهداشتی نسبت به سلامت خانواده پایبند و حساس باشد.
وی افزود: این روزها فرصت خوبی است که فرزندان و همسران به بانوی خانه در انجام کارها کمک کنند، حتی می توان تقسیم کار کرد تا مادران و زنان فرصت استراحت بیشتری داشته باشند.
این مدرس دانشگاه اضافه کرد: مطالعه، تماشای دسته جمعی فیلم، پرداختن به موسیقی و احوالپرسی از اقوام و دوستان از طریق شبکه های اجتماعی از دیگر کارهایی است که می توان انجام داد.
فلاحی پور برنامه ریزی برای گذران اوقات کودکان و دانش آموزان را ضروری دانست و افزود: در کنار توجه به استمرار فریایند تحصیل و آموزش، خانه نشینی فرصتی برای اجرای بازی های مفرح، ورزش، نقاشی، قصه گویی و تقویت قوه تخیل این گروه سنی است.
وی تقویت ارتباط بین نسلی، امکان گپ و گفت و جایگزینی روابط واقعی با مجازی را از دیگر فرصت هایی برشمرد که خانه نشینی آنها را ایجاد کرده است.
یک کارشناس برنامه ریزی فرهنگی نیز در این خصوص به ایرنا گفت: مردم ما همواره ثابت کرده اند در برنامه های جمعی همگرایی و همکاری خوبی دارند، بنابراین باز هم می توانند در این راستا موثر واقع شوند.
صابر حیدری افزود: امسال به دلیل شیوع کرونا، شرایط فرق کرده است، همانطور که درسال های گذشته مردم با جنب و جوشی دلچسب به استقبال بهار می رفتند اکنون نیز می توانند خانه نشینی اجباری را با مشارکت یکدیگر در همه شهرها و روستاها به اجرا در آورند.
این کارشناس با بیان اینکه هنرمندان و چهره های شاخص فرهنگی می توانند در فرهنگسازی برای این موضوع موثر باشند، اضافه کرد: فرصت زیادی نداریم، کرونا هم به سرعت در حال شیوع است، باید همه تلاش کنیم امسال خانه نشینی به عنوان یک پیوست فرهنگی بین مردم و خانواده ها ترویج و اجرا شود.
وی راه اندازی پویش ها در این خصوص و ورود سازمان های مردم نهاد به موضوع را از دیگر راه های فرهنگسازی برای خانه نشینی اجباری عنوان کرد.
حیدری افزود: صدا و سیما به عنوان رسانه ملی در کنار نهادهای متولی دیگر علاوه بر فرهنگسازی و ترغیب مردم باید اوقات فراغت نهفته در خانه نشینی اجباری را نیز با تدابیر مناسب و جذاب غنی کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این خصوص به ایرنا گفت: موضوع بیماری کرونا بسیار جدی است و برخی خریدهای غیرضروری مانند پوشاک، ارزش آن را ندارد که انسان بخاطر آن سلامت خود و دیگران را به خطر بیندازد.
طاهره چنگیز از مردم درخواست کرد که برای حفظ سلامت خود و خانوادههایشان از تردد در اماکن عمومی خودداری و دید و بازدیدهای نوروزی را به نیمه شعبان منتقل کنند تا با پشت سر گذاشتن این چلهنشینی خانگی، سلامتیشان حفظ شود.
وی با بیاناینکه ویروس و بدن انسان مانند آتش و پنبه هستند، گفت: تا زمانی که این دو در کنار هم هستند فرایند سرایت اتفاق خواهد افتاد و وظیفه سیستم حاکمیت و دولت این است که انگیزه حضور در تجمعات و تردد را کاهش دهند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به وضعیت برخی معافیتها و تمدید آنها تا سال آینده برای کاهش تردد در شهر گفت: با این وجود گویا هموطنان با حضور در خیابانها و فروشگاهها تمایل دارند ویروس کرونا را از دیگران به خود و خانوادههایشان منتقل کنند که متأسفانه ناشی از باورهای غلط است.
وی افزود: منظور از این بیان، ایجاد ترس نیست بلکه هدف ایجاد هوشیاری و آگاهی است، چون تعداد افرادی که این بیماری را جدی نگرفتهاند کم نیستند.
چنگیز یادآور شد: افرادی که نگران مبتلا شدن به کرونا هستند ابتدا با شماره ۳۱۱۳ تماس بگیرند که اگر شرح حال آنها مشکوک باشد به کلینیکهای درمان سرپایی، مراکز جامع سلامت و درمانگاههای شبانهروزی هدایت و ویزیت و اگر نیازی به بستری شدن داشته باشند، به بیمارستان معرفی میشوند.
استاندار اصفهان نیز با تاکید بر جلوگیری از هرگونه تجمع برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا گفت: ماندن در خانه، مهمترین نقش را در کنترل این بیماری دارد.
عباس رضایی همچنین توجه و فرهنگ سازی در باره خرید و فروش اینترنتی و استفاده از خدمات دولت الکترونیک را از دیگر اقدامات برای کاهش تجمع و حضور مردم در اماکن عمومی برشمرد.
وی اظهار داشت: اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در باره فروش بیرونبر فست فودها، رستوران ها و ترغیب مردم به حضور نیافتن در چنین مراکزی و خرید تلفنی یا اینترنتی از این مراکز باید از سوی مردم مورد توجه قرار بگیرد.
استاندار اصفهان با تأکید بر اهمیت مشارکت مردم در کنترل بیماری کرونا گفت: از مردم درخواست میکنم تا از ترددهای غیرضروری خودداری کنند چون همیشه برای کارهایی مانند خرید، قدم زدن و گشت و گذار در حاشیه زایندهرود وقت هست اما سلامت ممکن است همیشه نباشد و نباید سلامت خود و خانواده خود را به خطر بیندازیم.
یماری ویروسی کرونا ۲۰۱۹ (COVID-۱۹) نخستینبار در ووهان چین شناسایی شد و تاکنون به بیش از ۵۰ کشور سرایت کرده و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق العاده اعلام کند.
این بیماری قابل پیشگیری است و بهراحتی با مشارکت شهروندان و این راهکارهای ساده مانند شست و شوی مکرر دستها با صابون، استفاده از ماسک و دستکش در بیرون خانه و تعویض به هنگام آن، مصرف مایعات گرم، دست ندادن و روبوسی نکردن با دیگران، خودداری از تماس دست با چشمها، بینی و دهان، حفظ فاصله یک و نیم متری با افراد بیمار و ماندن بیماران در خانه میتوان از میزان شیوع و ابتلای ویروس کرونا جلوگیری کرد.
علایم ابتلای به ویروس کرونا شامل تب، سرفه، تنگی نفس، علایم گوارشی و در موراد شدید عفونت ریه (پنومونی)، سندرم تنفسی حاد و نارسایی کلیه است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیاناینکه ۳۴۵ بیمار مبتلا به ویروس کرونا در این استان بهجز شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل شناسایی شدند، گفت: تاکنون ۱۸ تَن از بین آنها بر اثر این بیماری جان باختهاند.
آمار بیماران مبتلا به کرونا در استان اصفهان بهجز شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل دیروز دوشنبه ۳۲۳ تَن بود و با این احتساب، در یک روز حدود ۷ درصد افزایش یافته است.
آرش نجیمی در گفت و گو با ایرنا افزود: تا بیستم اسفند از یکهزار و ۱۶۱ نمونه مشکوک گرفته شده در این استان بهجز شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل، جواب آزمایش ۳۴۵ نمونه در باره ابتلا به کووید ۱۹ (کرونا) مثبت و قطعی و جواب ۸۱۶ نمونه منفی بود.