مزار مقدّس تخت فولاد با قدمتی کهن پس از قبرستان وادی السلام در نجف اشرف، شریف ترین و شکوهمندترین مزار جهان تشیع به شمار میآید.
این گورستان آرامگاه بیش از دوهزار و ۵۰۰ نفر از مفاخر و مشاهیر علمی، فرهنگی، ادبی و هنری، عالمان و صالحان، حکیمان و عارفان، هنرمندان، و شاعران، مومنین و متقین و هزاران شهید گلگون کفن دفاع مقدس بوده است.
تخت فولاد در سال ۱۳۷۵ به شماره ۱۷۳۵ در لیست آثار ملی به ثبت رسید.
در میان هر یک از قطعههای تخت فولاد آرامگاه یک یا چند تن از مشاهیر نامدار قرار دارد و آن قطعه به عنوان تکیه و به نام آن فرد نامیده میشود.
نگارنده کتاب "گلزار مقدّس" به معرفی و ارائه سرگذشتنامه تنی چند از مشاهیر مدفون در تکیه "گلزار مقدس تخت فولاد اصفهان" پرداخته است.
از میان این مشاهیر میتوان به "آقا رجبعلی گلزار"؛ شیخ "محمدرضا نجفی جزن آبادی"؛ "سیدمحمد صدرالواعظین شهشهانی"؛ آیتالله "میرسیدعلی حسینی برزانی" و "سیدمرتضی ظهیرالاسلام" اشاره کرد.
در این اثر شرح حال مدفونین در دو تکیه گلزار و مقدّس ذکر شده است؛ به جز مرحوم گلزار که از شعرای گرانقدر و طراز اول اصفهان محسوب میشود و شرح حال و دیوان اشعارش چاپ و منتشر گشته، از سایر مدفونین در این دو تکیه شرح حال درخوری در دست نبود که با تلاش فراوان فراهم گشته و در این کتاب عرضه شد.
تکیه گلزار
تکیه گلزار از تکایای معاصر است که پس از فوت مرحوم آقا رجبعلی شاعر متخلص به "گلزار" بنا گردیده و عدهای از شعرا و فضلای اصفهان در صحن تکیه و اتاقهای اطراف مدفون شدهاند.
تکیه گلزار شامل اتاقهایی در چهار طرف تکیه و بقعهای در وسط تکیه بود. قبر گلزار در اتاقهای ضلع شمالی و قبر خاندان بدری در اتاقهای ضلع شرقی قرار داشت.
در سال ۱۳۷۸ شمسی اتاقهای این تکیه برچیده شد. اکنون در وسط تکیه بقعهای که حضرات آیات "سیدعلی حسینی برزانی" و "میرزا حبیبالله روضاتی" در آن مدفوناند قرار دارد و در طرف غرب نیز تعدادی از شهدای گلگون کفن انقلاب اسلامی به خاک سپرده شدند.
تکیه گلزار از شمال تکیه تویسرکانی از شرق به تکه ایزدخواستیها از جنوب به تکیه مقدّس و از مغرب به کتابخانه کانون پرورش فکری کودک و نوجوان محدود است.
در سال ۱۳۷۸ شمسی مجموعه فرهنگی مذهبی تخت فولاد بقعه تکیه را به صورت کامل مرمت کرد. گنبد بقعه به شکل هرمی کوتاه بوده و بر بالای درگاه شرقی و غربی نام تکیه گلزار بر روی کاشی کاشی خشت به خط طلایی تزیین و بر بالای درگاه جنوبی و شمالی با کاشی خشت مقبره آیتالله میرزا حبیبالله روضاتی با خط طلایی تزیین شده است.
تکیه مقدّس
تکیه مقدّس نیز پس از درگذشت عالم ربانی آیتالله سیدمحمد مقدّس در سال ۱۳۷۸ قمری احداث شده که در ضلع غربی با تکیه خلیلیان، در ضلع شرقی با آب انبار کازرونی، در ضلع شمالی با تکیه گلزار و در ضلع جنوبی با تکیه ایزدگشسب همجوار است.
بقعه بست تکیه با مصالح جدید ساخته شده است در سالهای اخیر دیوارها و اتاقهای تکیه را خراب کردند. بنای بقعه هشت ضلعی با گنبد عرقچینی ساده آجری است پهنای هر ضلع ۳.۳۰ متر و ارتفاع آن از لبه بام ۴.۸۰ متر است.
بر ضلع جنوب غربی با کاشی معرق نام تکیه حاج آقا محمد مقدس با امضای دفتر مجموعه فرهنگی مذهبی تخت فولاد به تاریخ ۱۳۸۱ شمسی تزیین شده است.
آقا رجبعلی گلزار
آقا رجبعلی فرزند حاج ملاحسین از شعرای معروف اصفهان و اساتید فن شعر است. وی در ۱۳ رجب سال ۱۳۰۲ قمری متولد شد. از کودکی به شعر راغب و طبع شعری از شکوفا بود. از جوانی به کار قلمزنی روی آورد و به موازات کسب و کار از طبع آزمایی نیز غافل نبود و مدت نزدیک به ۱۶ سال در انجمن دانشکده اصفهان که به همت مرحوم میرزا عباس خان "شیدا" برپا میشد شرکت میکرد.
از جوانی به مدح و منقبت خاندان عصمت و طهارت پرداخت و تا پایان عمر به این افتخار مباهی بود.
آیت الله سیدمحمد مقدّس
وی عالمی عامل و فقیهی کامل بود در حدود سال ۱۳۰۴ قمری در اصفهان متولد شد. پدرش آقا سیدعبدالحسین بن سیدحسن بن حاج سیدابراهیم حسینی سبزواری ساوجی از ائمه جماعت محلی بیدآبادی بود که در حدود سال ۱۳۵۰ قمری وفات یافت و در مقبره سر قبر آقا مدفون شد و سپس به عتبات نقل گردید.
حاج سید ابراهیم در سبزوار به دنیا آمد و پس از مدتی سکونت در شهر ساوه به اصفهان مهاجرت کرد. وی در اصفهان نزد سید محمد باقر شفتی، مورد وثوق و احترام بود و سید مرحوم جهت او جنب منزل خود خانهای تهیه کرد.
سید ابراهیم عمر خود را به زهد و عبادت سپری کرد و پس از وفات در قبرستان قبله دعای اصفهان مدفون شد. قبرش تا سالها موردتوجه و محل زیارت مردم محل بود که خواهر مجتهد شهیر آقا سیدمحمد بن عبدالصمد شهشهانی را به همسری گرفته و از او صاحب دو فرزند به نامهای سیدعلی و سیدحسن شد.
کتاب "گلزار مقدّس" درخصوص مشاهیر تخت فولاد اصفهان (تکایای گلزار و مقدّس) است که به قلم رحیم قاسمی و زیر نظر اصغر منتظرالقائم در ۳۹۵ صفحه در سال ۱۳۸۹ توسط انتشارات سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان با شمارگان یکهزار نسخه به چاپ رسید.
۶۰۲۲/ ۷۱۳۵/