ناصر حاجیان روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود : با داشتن برنامه ریزی اصولی برای بهره برداری از بارش های سنگین علاوه بر جلوگیری از خسارت های مربوط می توان با ذخیره سازی آن بر سایر مشکلات از جمله خشکسالی غلبه کرد.
وی با اشاره به بارندگی های اخیر که به جاری شدن سیل در برخی از شهرهای کشور منجر شد، افزود : پیش بینی های خشکسالی و تَر سالی، فرا سیاره ای است و هیچ کس نمی تواند میزان بارش های در طولانی مدت را پیش بینی کند.
وی اظهارداشت: پیش بینی هایی که اکنون انجام می شود برای مدت کوتاه و تا چند ماه است بنابراین ما نمی توانیم بگوییم چون یک سال بارندگی خوبی داشتیم، مشکل خشکسالی برطرف شد.
وی تصریح کرد : به عنوان یک متخصص می گویم که اگر آمار بارش های حوضه زاینده رود در 70 سال گذشته را احصا کنیم ثابت خواهد کرد که طی این مدت هیچگاه میزان بارش های این حوضه آبریز یکسان نبوده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد : مسئولی که می گوید با بارش های خوب امسال، وضع ما از لحاظ منابع آبی خوب و مشکلات برطرف شد نشان می دهد که برنامه ای برای آینده ندارد و این فاجعه است.
حاجیان ادامه داد : چنانچه برای بهره برداری از بارش ها برنامه داشته باشیم، بارش های سنگین نه تنها خسارتی را به بار نمی آورد بلکه می توانیم با ذخیره سازی بر سایر مشکلات از جمله خشکسالی غلبه کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اصفهان با اشاره به بارش های خوب سرشاخه های زاینده رود گفت: باید برای استحصال و ذخیره سازی این بارش ها در سد زاینده رود برنامه داشته باشیم تا بتوانیم براساس حجم آب ذخیره شده در این سد برنامه ریزی کنیم.
این پژوهشگر حوزه آب با بیان این که مسائل آب بسیار پیچیده است، گفت: یکی از مصیبت ها این است که افراد غیر متخصص در زمینه آب و مسائل مرتبط با آن دخالت می کنند و قصد دارند با اعمال فشار بر مسئولان اجرایی بخش آب، از این مسائل به نفع خود بهره برداری کنند.
حاجیان تصریح کرد: گاهی نمایندگان مجلس برای جلب افکار عمومی و جذب آرا در مسائل آب سیاسی کاری می کنند و این به مشکلات این بخش دامن می زند.
وی با اشاره به جاری شدن سیل در دروازه قرآن شیراز اظهارداشت: دست بردن در طبیعت و تغییر کاربری آبراهه ها تاثیر بسزایی در تشدید سیل دارد که حادثه دروازه قرآن شیراز نمونه ای از آن است.
وی با بیان این که دانشگاه در بروز این حادثه نقش داشته است، افزود: مهندسان عمران، معماری و شهرسازی که حاصل دانشگاه و مراکز علمی هستند برای تعریض جاده، اقدام به تغییر مسیل دروازه قرآن شیراز کردند و نشان می دهد که دانشگاه در تربیت نیروهای متخصص به خوبی به وظیفه خود عمل نکرده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: برای رشته عمران و معماری و شهرسازی، درس آب های سطحی یا هیدرولوژی را اختیاری در نظر گرفتند در حالی که این درس باید اجباری باشد و همه دانشجویان این رشته ها، آن را فرا بگیرند.
وی تصریح کرد : وقتی دانشجویان رشته های عمران و معماری این درس را فرا نمی گیرند در آینده برای اجرای طرح های خود مرتکب اشتباه می شوند و نتیجه اش حادثه دروازه شیراز قرآن می شود.

** افراد غیر متخصص نباید در مسائل آب دخالت کنند
این کارشناس آب های سطحی در کشور بر استفاده بهینه از آب ذخیره شده در سد زاینده رود برای سال آبی جاری تاکید کرد و برنامه ریزی اصولی و مناسب برای استفاده از آن را خواستار شد.
زاینده رود بزرگترین رودخانه منطقه مرکزی ایران است که از کوه‌های زاگرس مرکزی سرچشمه می گیرد، در فلات مرکزی کشور پیش می‌ رود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان می ‌ریزد.
این رودخانه در سال های گذشته به دلیل تغییرات اقلیمی، خشکسالی های متوالی، تراکم جمعیت و برداشت های بی رویه به یک رودخانه فصلی تبدیل و در پایین دست بویژه در فصل های گرم سال با خشکی مواجه شد.
به دنبال بارش برف و باران در شرق و غرب استان اصفهان در روزهای اخیر، بسیاری از رودخانه های فصلی منطقه جاری و برخی رودخانه های دائمی که به دلیل خشکسالی کم آب شده بودند دوباره لبریز شدند.
سد زاینده رود به عنوان یکی از اصلی ترین سدهای مرکز کشور در سال 1349 با ظرفیت 1.4 میلیارد متر مکعب بهره برداری شد، این سد قوسی شکل در 110 کیلومتری غرب اصفهان قرار دارد.
2093/6026/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.