به گزارش ایرنا، میوه یکی از بخش های اصلی هرم غذایی انسان بشمار می آید و هر یک از آنها دارای خواص و فواید منحصر بفرد خود هستند اما در برخی موارد مشاهده شده میوه ها در درون خود، بیماری قارچی یا کپک دارند که عوامل مختلفی باعث تولید آنها شده است.
اخبار و گزارش هایی در چند سال گذشته در کشورمان مبنی بر وجود قارچ های سمی در برخی میوه ها از جمله نارگیل منتشر و حتی در آن ادعا شده است که برخی مصرف کنندگان آن مسموم شده اند.
یکی از افرادیکه در میوه خریداری شده خود، قارچ مشاهده کرد به خبرنگار ایرنا گفت : از یکی از میوه فروشی های سطح شهر اصفهان، نارگیلی خریداری و وقتی در خانه، پوست آن را شکافته و باز کردم، با یک قارچ رشد کرده داخل میوه مواجه شدم.
عدمیان با بیان اینکه این قارچ تمام فضای داخل نارگیل را اشغال کرده بود، افزود: با توجه به اینکه پیش از این اخبار و مطالبی در شبکه های اجتماعی درباره سمی بودن این قارچ ها و مسموم شدن مردم پس از خوردن این میوه ها خوانده بودم، نارگیل را دور انداختم.
** مشاهده بیماری قارچی در برخی میوه ها
مسوول بهداشت مواد غذایی مرکز بهداشت اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تا کنون چند مورد از وجود بیماری قارچی در میوه ها توسط کارشناسان و بازرسان این مرکز مشاهده و گزارش شده است، گفت: این موارد بیشتر در نارگیل، موز و نارنگی پاکستانی بوده است.
سید مهدی میرجهانیان افزود: تا کنون چند محموله میوه در بازار و فروشگاه ها با وجود علائم قارچ و کپک، خرابی و بالا بودن میزان سموم شناسایی و جمع آوری شده است.
وی با بیان اینکه در مواردی نیز قارچ درون میوه رشد کرده است، تصریح کرد: در مواردی مانند موز، بیماری قارچی از داخل میوه به شکل رده های قرمز یا قهوه ای خود را نشان می دهد.
میرجهانیان با بیان اینکه موز بیشتر از کشورهای افریقایی یا امریکای جنوبی وارد می شود ، اضافه کرد : بررسی های اولیه روی این میوه نشان داد که برخی مشکلات مانند بیماری قارچی از مبدا وجود داشته و کمتر بحث شرایط نگهداری در آن مطرح است.
این کارشناس ادامه داد: این موارد در میوه هایی مانند نارنگی پاکستانی بیشتر به شکل کپک زدگی و بالا بودن سموم آفت کشی مشاهده شده هر چند برای این میوه، موارد مشکل دار بیشتر در محموله های قاچاق بوده است.
میرجهانیان با بیان ایکه محموله های میوه با علائم بیماری قارچی بیشتر در محل عرضه نهایی یعنی مغازه ها شناسایی شدند، تصریح کرد: بررسی های اولیه نشان داد که شرایط نگهداری از جمله دما و زمان این محموله های میوه، مناسب نبوده است.
به گفته وی اگر محیط نگهداری میوه ها نامناسب باشد احتمال هرگونه آلودگی از جمله میکروبی حتی در داخل میوه هایی مانند خربزه و هندوانه نیز وجود دارد.
مسوول بهداشت مواد غذایی مرکز بهداشت اصفهان خاطرنشان کرد: وجود این بیماری های قارچی در میوه بستگی به زمان تولید و برداشت محصول، چگونگی و زمان حمل و نقل، شرایط نگهداری و رسیدن آن به دست مصرف کننده دارد.
وی با بیان اینکه محموله های نارگیل بیشتر از کشورهایی مانند هند، تایلند، فیلیپین و مالزی و از مبادی رسمی و گمرک وارد کشور می شوند، افزود: برخی میوه ها هم ممکن است از مرزها از جمله از پاکستان یا مرزهای آبی و بصورت قاچاق وارد شوند.
وی با تاکید بر اینکه اگر فردی، بیماری قارچی در میوه مشاهده کرد می تواند آن را به فروشگاه برگرداند و مغازه دار موظف به برگردان پول مشتری است، خاطرنشان کرد: بخش بهداشت مواد غذایی مرکز بهداشت اصفهان به نمونه برداری از محصولات مختلف در سطح بازار می پردازد اما اگر مردم موردی را به شماره تلفن190( سامانه رسیدگی به شکایات وزارت بهداشت) گزارش کنند آن را سریع به بازرسان اطلاع می دهیم تا از محل خرید بازدید کنند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در این باره به ایرنا گفت: اگر قارچی داخل میوه رشد کند، سمی است زیرا ماده توکسین ترشح می کند که برای سلامتی مضر است.
توکسین (زهرابه) ماده زیان آوری است که توسط ارگانیسم های زنده از جمله حیوانات، گیاهان، باکتری ها و قارچ ها تولید می شود.
حسنعلی رحیمی با بیان اینکه هرگونه کپک زدگی و گندیدگی در میوه و هرنوع فراورده غذایی نیز باعث ایجاد توکسین می شود، افزود: در صورت مشاهده هرگونه علائم فساد یا قارچ در میوه و غذا ، احتیاط بر آن است که همه آن دور ریخته شود زیرا توکسین در آن منتشر شده است.
وی با بیان اینکه مرکز حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در صورت مشاهده یا گزارش مواردی در این زمینه آنها را نمونه برداری کرده و کارهای آزمایشگاهی روی آن انجام می دهد، خاطرنشان کرد: شرایط نگهداری در بروز این پدیده بسیار موثر است زیرا مکان های نامناسب باعث ایجاد قارچ و کپک بر روی میوه می شوند.
رحیمی با اشاره به اینکه میوه های وارداتی باید گواهینامه قرنطینه داشته باشند، گفت: این اداره بر میوه های وارداتی در گمرک نظارت و از آنها نمونه گیری می کند و در صورت احراز سلامت آن اجازه ترخیص می دهد.
3011/6026/
- کدخبر: 1100793
- منبع: irna.ir
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران
کپی شد