به دلیل شرایط اقلیمی همواره دراین فصل سیستان و بلوچستان پشتیبان کشاورزی کشور بود و نوبرانهها را به بازار میداد. حالا با این بارشها بخش اعظم صیفیجات و مزارع ما آسیب دیدهاند./ سیل برق بیش از 30 نقطه جمعیتی جنوب استان راقطع کرد که با حضور 96 گروه کارشناس شرکت برق، برق تمامی این مناطق برقرارشد.
در اثر جاری شدن سیل در سیستان و بلوچستان هزار و 186 خانوار با جمعیتی معادل پنج هزار و 545 نفر نیز در چادر اسکان اضطراری داده شدند و منازل هزار و 675 خانوار استان دچار آسیب 10 تا 80 درصدی شده است که با برنامه ریزی های صورت گرفته برای بازسازی واحدهای مسکونی خسارت دیده در سیلاب وام 20 میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد تعلق خواهد گرفت.
به گزارش جماران، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: سیلاب چند روز اخیر در جنوب استان ضمن آسیب 10 تا 80 درصدی به هزار و 675 واحد مسکونی موجب مرگ یک شهروند 65 ساله خاشی براثر ریزش آور شد.
رضا اربابی روز پنجشنبه اظهار داشت: بعد از 2سال که سیستان و بلوچستان به عنوان کم بارش ترین استان کشور معرفی شده بود از عصر 31 دی ماه تا پنجم بهمن ماه جاری شاهد بارندگی خوبی در جنوب استان بودیم به گونه ای که سبب بروز سیلاب و آبگرفتگی مسیرها، طغیان رودخانه ها و آبگرفتگی معابر شهرهای جنوبی استان شد.
وی ادامه داد: این بارندگی ها که در برخی نقاط مانند توابع نیکشهر به 164 میلی متر، کنارک 143 میلی متر و دلگان 115 میلی متر رسید مشکلاتی را نیز به همراه داشت به گونه ای که 16 مسیرفرعی جنوب سیستان و بلوچستان بسته شد که با تلاش های نیروهای راهداری تاکنون 12 مسیر بازگشایی و همچنان چهار مسیر بسته است.
وی تصریح کرد: در این مدت همچنین برق بیش از 30 نقطه جمعیتی جنوب استان قطع شد که با حضور 96 گروه کارشناس شرکت برق، برق تمامی این مناطق برقرارشد.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان افزود: همچنین 66 روستای در مسیر سیلاب جنوب استان در این مدت با جمعیتی بیش از 100 خانوار به دلیل حوادث احتمالی تخلیه و افراد ساکن آن به مکان های امن انتقال داده شدند.
اربابی افزود: در این مدت هزار و 186 خانوار استان با جمعیتی معادل پنج هزار و 545 نفر نیز در چادر اسکان اضطراری داده شدند.
وی با بیان اینکه در این مدت منازل هزار و 675 خانوار استان دچار آسیب 10 تا 80 درصدی شد گفت: با برنامه ریزی های صورت گرفته برای بازسازی واحدهای مسکونی که در این سیلاب دچار خسارت شدند وام 20 میلیون تومانی با کارمزد چهار درصد تعلق خواهد گرفت.
وی گفت: با توجه به اینکه بیشترین خسارت سیلاب اخیر سیستان و بلوچستان در بخش های زیربنایی، واحدهای مسکونی، کشاورزی، قنوات و راههاست تیم های ارزیابی ستاد بحران استان در حال برآورد دقیق این خسارات هستند.
وی تاکید کرد: با توجه به اهمیت سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان از روز نخست ضمن حضور همه نیروهای امدادی در مناطق مختلف استان نشست مدیریت بحران استان و شهرستان ها هر روز تشکیل و پیگیری اقدامات و تامین نیازهای منطقه بودند.
از سوی دیگر استاندار سیستان و بلوچستان گفت: به مردم آسیبدیده سیستان و بلوچستان خدمات خوبی ارائه شده است و طی این روزها درهای اماکن عمومی به روی آنها باز است و ۲۰ میلیون وام با سود چهار درصد نیز به آنها اعطا خواهد شد.
علی اوسط هاشمی، با اشاره به بارشهای روزهای اخیر در استان سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: خدا را شکر بعد از مدتها که خشکسالی سایه سنگین و شکنندهاش را بر استان انداخته بود شاهد بارش باران پربرکتی بودیم که موجی از شادی را در میان مردم جاری کرد.
وی ادامه داد: میانگین بارش در سالهای گذشته به طور کلی ۱۰۵ میلیمتر بود اما طی چهار روز گذشته این میزان به ۱۶۴ میلیمتر رسید. کمترین میانگین بارش در جنوب استان طی این روزها ۵۰ میلیمتر بود.
هاشمی در ادامه خاطرنشان کرد که این میزان بارندگی میتوانست با وجود خشکسالی زمین استان فاجعهای ایجاد کند اما چون سدها به شدت خالی بودند باعث شد تا سدها پر شوند.
استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: اگر باران نمیبارید مجبور بودیم آب باقیمانده در سدها را به سمت آب شرب ببریم و دغدغه زیادی برای کشاورزان ما در این صورت ایجاد میشد. استان ما بیش از ۲۵۰۰ روستا دارد که ۱۳۷ روستا را با تانکر آب میدهیم. به دلیل آنکه ۵۱ درصد از جمعیت استان ما را جمعیت روستایی تشکیل میدهد اگر باران نمیبارید مردم ما خشکسالی سختی را متحمل میشدند.
هاشمی خاطرنشان کرد که ۴۰۰ قنات پیش از بارش بارانهای اخیر کاملاً خشک شده بودند.
وی در همین راستا تصریح کرد: بیش از ۶۰۰ میلیون متر مکعب در چند وقت اخیر اضافه برداشت داشتیم و میدانستیم که امکان جایگزینی آن را هم نداریم. این اضافهبرداشت به معنای تبدیل آب شیرین قناتها به آب شور بود. نباید تردید داشته باشیم که عدم بارش باران در استان سیستان و بلوچستان خسارت جبرانناپذیری بود.
استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به خسارتهای بارش باران در چهار روز اخیر یادآور شد: به بدنه روستایی، جادهها و پلها و همچنین بخش کشاورزی خسارتهایی وارد شد. بخش اعظم این خسارتها در حوزه کشاورزی بود چرا که به دلیل شرایط اقلیمی همواره در چنین فصلی استان ما پشتیبان کشاورزی کشور بود و نوبرانهها را به بازار میداد. حالا با این بارشها بخش اعظم صیفیجات و مزارع ما آسیب دیدهاند.
هاشمی افزود: ۱۶۷۵ واحد مسکونی در روستاها دچار خسارت شدند و به دلیل عدم تمکن مالی مردم این روستاها به اقتصاد آنها نیز ضربه خورده است. همچنین باید گفت که چاههای آب و قناتهای محل تأمین آب شرب نیز آسیب جدی دیدهاند.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو یادآور شد که استان الان از لحاظ راههای ارتباطی مشکلی ندارد و برقهای قطعشده نیز دوباره به مرکز برق نیز متصل شدهاند.
استاندار سیستان و بلوچستان در ارتباط با خدمات ارائه شده به آسیبدیدگان نیز تصریح کرد: از لحاظ خوراک، پوشاک، چادر و درمان خدمات مناسبی را به آسیبدیدگان ارائه دادیم. از سوی دیگر به فرمانداران نیز اعلام کردیم تا درب اماکن عمومی مانند مساجد به روی مردم آسیبدیده باز باشد.
وی همچنین ادامه داد: با برآوردی که از خسارت های وارده انجام دادیم ۲۰ میلیون وام با چهار درصد سود و همچنین سه میلیون وام بلاعوض به خسارتدیدگان اعطا خواهیم کرد. امیدواریم که با مشارکت مردم مشکلات پیش آمده به زودی برطرف شود هرچند که باز هم عقیده داریم باید بیش از اینها تسهیلات ارزانقیمت و مساعدتهای بلاعوض به مردم ارائه شود.
استاندار سیستان و بلوچستان در بخش دیگری از این گفتوگو تصریح کرد: یک مورد خسارت جانی در این حادثه وجود داشته است آن هم مربوط به پیرزنی میشده که در منزل خشت و گلی زندگی میکرده و به لحاظ جسمی نمیتوانسته از آن شرایط بیرون بیاید.
هاشمی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر استان برای پاسخ به نیاز آسیبدیدگان درخواست چه کمکهایی دارد؟ گفت: کفکش موتوری است که با آن آب کف زمین را میکشند. ما الان در بسیاری از موارد با این وسیله آبها را تخلیه میکنیم. به جز کفکش، در بسیاری از موارد به تانکر هم نیاز داریم تا بتوانند آبها را به دریا انتقال دهد. استانهایی که در معرض آسیبهای طبیعی همچون سیل و طوفان هستند نیازمند اعتبارات بیشتری خواهند بود. البته استان کرمان و یزد نیز طی این روزها از ما پشتیبانی کردهاند اما از آنجا که استان سیستان و بلوچستان استانی پهناور است و از قزوین تا مشهد کشیده شده، به تجهیزات بیشتری نیازمند است.
وی در پایان گفت: تاکنون خدمات خوبی به آسیبدیدگان ارائه دادیم و امیدواریم طی روزهای آینده به کلی مشکلات پیشآمده را برطرف کنیم.
منبع: ایرنا و ایسنا