عباس پورمیدانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: لزوم توجه به موضوع افزایش دما و تغییر اقلیم قم در برنامه ریزی های بخش کشاورزی استان، بسیار جدی است، چراکه داده های هواشناسی، تصاویر ماهواره ای و بررسی های میدانی نشان می دهد، در طول 10 سال گذشته متوسط دمای منطقه بیش از یک درجه افزایش یافته است.
وی بیان کرد: همچنین تحلیل الگوهای پیش بینی اقلیم نشان می دهد که در دهه های آینده، دمای متوسط منطقه حدود 2 درجه افزایش پیدا خواهد کرد.
وی ادامه داد: بر اساس نظر کارشناسان این حوزه، در صورت افزایش 2 درجه ای دمای هوا، بسیاری از اطلاعات و داده های کشاورزی و زراعی که در زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفته است، دیگر کارایی لازم را ندارد و باید بازطراحی شود.
پورمیدانی گفت: الگوی کشت و نوع رقم، تاریخ کشت، تاریخ برداشت، دوره آبیاری، زمان استفاده از سموم و نوع کود، از جمله شاخص هایی است که در اثر افزایش دمای هوا در بخش کشاورزی، نیاز به تغییر دارد.
وی بیان کرد: برای مثال بسیاری از گونه های درختی و زراعی برای رسیدن به ظرفیت تولید نیاز به یک دوره سرمایی در زمان رویش خود دارند که با افزایش دما، این نیاز گیاه تامین نمی شود و محصول مورد نظر به دست نمی آید.
وی افزود: افزایش دمای هوا و تغییر اقلیم موجب گرم شدن روزهای زمستان و کاهش میزان بارش برف و کوتاه شدن زمان ماندگاری آن در مناطق کوهستانی و دشت ها می شود که این پدیده در نهایت کاهش روان آب های بهاره و تابستانه که برای رشد گیاهان بسیار موثر است را در پی دارد.
رئیس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی قم گفت: در چنین شرایطی لزوم استفاده از ارقام مقاوم به تغییرات دما برای ادامه یافتن حیات کشاورزی استان بسیار ضروری است و بهره برداران این بخش باید نسبت به موضوع افزایش دما، حساسیت لازم را داشته باشند.
در بخش کشاورزی کل اراضی قابل کشت قم معادل 105 هزار و 730 هکتار است که این رقم 46 صدم درصد کل اراضی قابل کشت کشور می باشد؛ مجموع کشت سبز استان شامل 20 هزار هکتار باغ و 42 هزار هکتار زراعت شامل 17 هزار و 531 هکتار کشت جو، پنج هزار و 675 هکتار کشت گندم آبی، 2 هزار و 346 هکتار کشت کلزا و بقیه سطح زیر کشت به محصولات یونجه، ذرت، پنبه و صیفی جات اختصاص یافته است.
میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان قم در سال برابر 745 هزار تن شامل 425 هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و 208 تن آبزیان و 320 هزار تن محصولات دامی است.
بیشتر بهره برداران بخش کشاورزی قم را روستاییان استان تشکیل می دهند که طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال 1395، قم دارای 127 روستا با جمعیت بالای 20 خانوار است؛ جمعیت ساکن مناطق روستایی این استان بیش از 55 هزار و 865 تن است که در قالب 17 هزار و 385 خانوار زندگی می کنند.
7405/ 1175
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.