حجت الاسلام یحیی رهایی به مناسبت درگذشت حجت الاسلام اکبر ترابی شهرضایی استاد علم رجال روز دوشنبه به خبرنگار معارف ایرنا گفت: مرحوم حجت الاسلام ترابی در فقه، اصول و رجال تخصص داشت و در علم رجال الحدیث کارهای ویژه ای انجام داده بود و چند کتاب نیز برای عموم مردم تالیف کرد.
وی افزود: مرحوم ترابی نوآوری هایی به ویژه در زمینه علم رجال داشت ویکی از کارهایی که به صورت مشترک انجام دادیم، بررسی رجال کتاب وسایل الشیعه بود که از سال 70 آغاز کرده بودیم.
عضو سابق هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهرضا اضافه کرد: آیت الله جعفر سبجانی ما را برای تالیف این کتاب تشویق کرده و گفتند کتابی در علم رجال برای طلاب مبتدی و متوسط در دسترس نیست و مطالعه کتاب های مفصل در این علم، کار را سخت می کند.
وی افزود: بنده و مرحوم ترابی تحقیقاتی در زمینه علم رجال انجام دادیم تا به صورت فشرده در دسترس علاقه مندان و طلاب قرار دهیم که نتیجه آن کتاب الموسوعه الرجالیه در دو جلد بود و بعدها در یک جلد چاپ شد.
رهایی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب مرحوم ترابی را خواسته بودند و از این کتاب خیلی تعریف کرده و فرموده بود که من هرگاه بخواهم به رجال الحدیث مراجعه کنم، ابتدا به این کتاب مراجعه می کنم.
وی افزود: این کتاب مرجعی در علم رجال برای علمای بزرگ و طلاب مبتدی و متوسط است که به خلاصه ای از علم رجال را مطالعه می کنند ولی برای بحث های تخصصی و مفصل باید به کتاب های دیگر مراجعه کرد.
این استاد فقه و اصول گفت: علم رجال الحدیث علم راوی شناسی است. یعنی راویانی که احادیث ائمه را روایت کرده اند، مورد بررسی قرار می گیرند که برای شناخت صحت و سقم احادیث، این علم اهمیت بسیار دارد.
وی اضافه کرد: از قرون اولیه کتاب های فراوانی در این زمینه نوشته شده و در این اواخر مرحوم آیت الله العظمی سید ابوالقاسم خویی کتاب معجم رجال الحدیث را در 23 جلد و مرحوم آیت الله محمدتقی شوشتری کتاب قاموس الرجال را به صورت مفصل تالیف کرده است.
رهایی ادامه داد: از مراجع کنونی در درجه اول آیت الله سیدموسی شبیری زنجانی حرف اول را در علم رجال می زند و در مرحله بعد آیت الله جعفر سبحانی است که افتخار شاگردی هر دو بزرگوار را داشتم.
وی افزود: مرحوم ترابی انسانی بسیار کوشا و جدی بود، به گونه ای که در جهت خدمت به حوزه و طلاب فعالیت های فراوانی داشت. مدیریت مدرسه امین ویژه طلاب خارجی به عهده وی بود و از طرف دیگر شبها درس خارج فقه و اصول را در پردیسان قم تدریس می کرد. روزها نیز در امور مدیریت حوزه مانند برنامه های امتحانات حضوری فعال داشت و به عنوان استاد راهنما نیز طلاب سطح چهار یعنی سطح عالی راهنمایی می کرد.
رهایی اضافه کرد: علاوه بر این موارد حضوری فعال در جامعه المصطفی داشت و به عنوان هیات علمی خدمت می کرد و در مدرسه فقهی آیت الله فاضل لنکرانی نیز تدریس داشت.
این استاد حوزه درباره علت مرگ مرحوم ترابی گفت: وی از جانبازان شیمیایی دوران دفاع مقدس بود از مدت ها قبل مشکل تنفسی داشت ولی چون در این ایام بود، برخی تصور کردند که ویروس کرونا علت آن است. البته فرزند مرحوم دیروز (یکشنبه) در پیامی اعلام کرد که بعد از فوت پدرش نتیجه تست کرونا منفی بوده ولی تشییع وی خیلی خصوصی و مظلومانه بود.
حجت الاسلام اکبر ترابی در سال 1338 در شهرضا دیده به جهان گشود، تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر با اخذ دیپلم ریاضی به پایان رسانید و سال 1356 به حوزه علمیه قم وارد شد و دوران مقدمات را سپری کرد و خدمت اساتید بزرگواری چون آیتالله ستوده، استاد موسوی تهرانی و استاد مصطفی اعتمادی دروس سطح را به پایان رساند و در دروس خارج قضا و رجال آیتالله جعفر سبحانی و فقه و اصول آیتالله وحید خراسانی شرکت کرد و همزمان به تدریس ادبیات عرب و سطح اشتغال یافت که تا پایان عمر شریفش ادامه داشت.
وی فعالیتهای اجرایی، اجتماعی و علمی فراوانی داشتند که می توان به معاون تدارکات دفتر نمایندگی امام(ره) در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس، روحانی کاروانهای حج و عمره و عتبات، تدریس در حوزه و دانشگاه، ممتحن امتحانات شفاهی حوزه علمیه قم، مدیر گروه رجال مدرسه عالی فقه و اصول مدرسه حجتیه، عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی، ریاست مدرسه عالی فقه تخصصی، عضو کمیته فقه و معاملات مدارج علمی حوزه علمیه قم، استاد راهنما، مشاور و داور پایاننامههای سطح 3 و 4 حوزه علمیه قم و ممتحن امتحانات فقه و اصول جذب قضات روحانیون اشاره کرد.
کتابهای الموسوعةالرجالیة المیسره، پژوهشی در علم رجال، کلیات علم رجال، در سرزمین وحی، قطرهای از زمزم معرفت، .قطرهای از زلال معرفت، کلید بهشت و کتاب حدود از جمله آثار قلمی آن مرحوم است. وی که از جانبازان شیمایی دوران دفاع مقدس بود، پس از چند روز بیماری در 23 اسفند ماه یعنی زمانی که بحث ویروس کرونا در قم داغ بود، به لقاء الله پیوست.
آیت الله جعفر سبحانی، آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه و حجت الاسلام سید ابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب از کسانی بودند که برای درگذشت این فقیه و دانشمند پیام تسلیت صادر کردند.