زهرا عابدینی روز پنجشنبه درهمایش هم اندیشی دبیران کانونهای دانش آموختگان حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور درقم بیان کرد:آسیبهای مدرن خانوادههای مرفه را بیشتر از خانواده های سنتی تهدید میکند.
وی اظهار داشت: فعالان فرهنگی و حوزوی میتوانند زنان و کودکان درمعرض آسیب را نسبت به مشکلات احتمالی آگاه نمایند.
وی بیان کرد: خانواده ایرانی در معرض اصلی آسیبهای اجتماعی قرار دارند، اعتیاد یکی ازآنهاست که تمام خانواده را با خود درگیر میکند.
عابدینی اظهار داشت: استفاده از ظرفیت تشکلهای مردم نهاد و شناسایی و استفاده از توان خیرین در بهبود آسیبهای اجتماعی سیاست و هدف گذاری اصلی سازمان امور اجتماعی کشور است.
وی گفت: حوزههای علمیه دارای یک ظرفیت ویژه در مسیر مبارزه با آسیبهای اجتماعی و کمک به معضلات اجتماعی به ویژه در عرصه خانواده هستند.
تعامل نقطه تلاقی تشکل های مردم نهاد و دولت است
وی دربخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت:تعامل نقطه تلاقی بین دولت و سازمان های مردم نهاد است، اگر دولت در مسیر تعامل قرار بگیرد دغدغههای این سازمانها را دریافت و از آنها حمایت میکند.
وی بیان کرد: سمنهای مردم نهاد میتوانند در مسیر مبارزه با آسیبهای اجتماعی به یکی از نهادهای ارائه دهنده خدمات تبدیل شوند، بسیاری از تشکل های اجتماعی به صورت مستقیم خدمات متنوعی به جامعه هدف ارائه میدهند.
معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور اضافه کرد: نقش نمایندگی و قرارگاه حد فاصل بین جامعه و دولت نقش دیگری است که تشکل های مردم آن را انجام می دهند، سمنهای مردمی تنها نهادی است که میتواند مشکلات اجتماعی را به صورت دقیق شناسایی و غربال گری کنند.
عابدینی بیان کرد: کارویژه حمایتی تشکلهای مردم نهاد از ویژگیهای دیگر و مهم سمنهای اجتماعی هستند، بسیاری از تشکلهای مردم نهاد کارویژه های خدمات، حمایت و شناسایی معضلات را به صورت همزمان ارائه میدهند.
وی با اشاره به نقش سمنهای مردم نهاد در مبارزه با آسیبهای اجتماعی گفت: تشکلهای اجتماعی با قدرت نظارت خود میتوانند نقاط ضعف جامعه را شناسایی و در مسیر رفع آنها در راستای بهبود وضعیت عدالت اجتماعی و اقتصادی گام بردارند.
وی با بیان اهمیت سازمانهای مردم نهاد در ادامه اظهار داشت: فعالیتهای جمعی و گروهی بخشی از حس انسان دوستی و نوع دوستی در تمام جوامع بین المللی است.
عابدینی خاطرنشان کرد: کاهش معضلات و آسیبهای اجتماعی مهمترین هدف و مسئولیت سازمانهای مردم نهاد است، بهبود و ارتقای وضع عمومی جامعه رویکردی بوده که توسط سازمان های مردم نهاد دنبال می شود.
تشکل های مردم برخاسته از حس مسئولیت پذیری اجتماعی هستند
وی ابراز کرد: آگاهانه بودن مشارکت اعضای تشکلهای مردم نهاد مهمترین ویژگی سمنهای مردمی است، مردمی بودن و برخاسته شدن از حس مسئولیت پذیری رمز تداوم اقدامات تشکل های مردم نهاد است.
معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور گفت: ظهور سازمانهای مردم نهاد به دلیل وجود برخی مشکلات و نیازهای اجتماعی در جامعه و کمک به دولت در پر کردن نقاط شکاف است.
عابدینی اضافه کرد: بعد از انقلاب اسلامی رشد کمی و کیفی سازمانهای مردم نهاد متحول شدهاست، قبل از انقلاب اسلامی ۷۰۰ موسسه مردم نهاد در قالب های خیریه و ترک اعتیاد فعال بود و از تنوع و مشارکت لازم نیز برخودرار نبودند.
وی افزود: از دهه ۷۰ به بعد و ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه مشارکتهای اجتماعی سازمانهای مردم نهاد بیش از ۵۰ درصد رشد یافتهاست.
وی عنوان کرد: در قانون سوم و ششم توسعه کشور نیز نسبت به رشد کمی و کیفی سازمانهای مردم نهاد و مشارکتهای مردمی در حوزه کاهش و بهبود آسیب های اجتماعی تاکید شده است.
معاون مشارکتهای اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور ادامه داد: حاکمیت از پنجره قوانین مردم برای مشارکت اجتماعی دعوت کرده است، بالاترین نرخ مشارکت های اجتماعی مربوط به حوزه خیریه است.
۸ هزار تشکل مردم نهاد خیریه در کشور فعال است
وی اضافه کرد: بیش از ۸ هزار موسسه در حوزه مباحث خیریه فعال میباشد، تعداد تشکلهای مردم نهاد در حوزه فرهنگی و آسیبهای اجتماعی هر سال افزوده شدهاست.
عابدینی گفت: ساماندهی اقشار آسیب دیده جامعه، کودکان بازمانده از تحصیل، زنان در معرض آسیب و کودکان خیابانی از جمله فعالیت های اثر بخش تشکل های مردم نهاد است.