شیفتگان خاندان اهلبیت عصمت و طهارت(ع) در این روز با برپایی آیینهای عزاداری، در سوگ شهادت آن امام همام اشک ماتم ریخته و بر سرو سینه زدند.
حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) نیز که از شب اول ماه محرم یکپارچه سیاهپوش شده، برنامههای عزاداری در این مکان مقدس برپاشده و دستههای عزاداری درحالیکه پرچمهای سیاه بر دست داشته و بر سر و سینه میزدند سوگواری میکنند.
هیات های عزاداری نیز در قالب دستههای سینهزن و زنجیرزن در حرم مطهر کریمه اهلبیت(ع) اجتماع کرده و در سوگ شهادت امام چهارم شیعیان بر سر و سینه میزنند و اشک میریزند.
امروز عزاداریهای مختلف در گوشه و کنار قم برگزار میشود و مسجد مقدس جمکران بهعنوان میعادگاه عاشقان، بقاع متبرک امامزادگان و دیگر اماکن مقدس قم از عزاداران اهلبیت (ع) پذیرایی میکنند و برنامههای مختلف در حال اجراست.
حضور زائران و طلبههای غیر ایرانی از ملیتهای مختلف به همراه خانوادههایشان همصدا و هم راه با سایر عزاداران اهلبیت (ع) یکی از زیباترین جلوههای برگزاری آیینهای عزاداری در قم است.
در دفتر مقام معظم رهبری در قم و بیوت مراجع عظام تقلید نیز آیینهایی به همین مناسبت طی دیشب و امروز برپاشده و سخنرانان در خصوص زندگانی آن امام همام مطالبی را بیان کردند.
امام زینالعابدین(ع) در پنجم شعبان ۳۸ هجری قمری در مدینه دیده به جهان گشود؛ پدر ایشان امام حسین(ع) و مادر آن والامقام شهربانو از زنان پرهیزگار آن روزگار بود.
ابامحمد و ابوالحسن ثانی از کنیههای امام سجاد(ع) است و از لقبهای ایشان میتوان به «زینالعابدین، سجاد سیدالعابدین، زین الصالحین، وارث علم النبیین، وصی الوصیین، خازن وصایا المرسلین، امام المومنین، منار القانتین، الخاشع، الزاهد، العابد، العدل، البکّاء، ذوالثفنات، امام الامه، الزکی، الامین و السجاد» اشاره کرد.
امام زینالعابدین(ع) به دلیل بیماری نتوانست در واقعه عاشورا در میدان نبرد حاضر شود اما در وصف شجاعت و دلیری ایشان همین بس که پس از شهادت عاشوراییان در برابر یزیدیان خطبههای مشهور و کوبندهای را ایراد فرمود و از خاندان امامت و نبوت دفاع و دشمنان اسلام ناب محمدی(ص) را رسوا کرد.
آن حضرت، پس از شهادت امام حسین(ع) و یارانش در کربلا، به همراه سایر بازماندگان قافله حسینی به اسارت دشمن درآمد و درحالیکه از بیماری توانفرسا، رنج میبرد، در غل و زنجیر دشمنان قرار گرفت و سختی اسارت اهلبیت(ع) از کربلا به کوفه و از کوفه به شام را با صبر و بردباری تحمل کرد و تسلی و تسکینی برای سایر اسیران دربند بود و با خطبههای روان و روشنگر خود، دشمنان و جنایتکاران را رسوا کرد و حقانیت امام حسین(ع) را به گوش مسلمانان عالم رسانید.
این امام همام پس از شهادت امام حسین(ع) به مدت ۳۴ سال امامت جامعه مسلمانان را برعهده داشت و هدایت و راهنمایی مردم عصر خویش را به بهترین شکل ممکن به سرانجام رساند.
چهارمین پیشوای شیعیان همواره با زبان دعا و نیایش به مبارزه با حاکمان ستمگر پرداخت و دعاهای بینظیر ایشان در مجموعهای با عنوان «صحیفه سجادیه کامله» جمعآوریشده است که اکنون از باارزشترین آثار تشیع محسوب میشود.
امام سجاد(ع) پس از سالها تلاش درراه احقاق حق و مبارزه با طاغوتیان زمان با نقشه شوم هشام بن عبدالملک در مدینه مسموم شد و به شهادت رسید. اکنون آرامگاه ایشان در قبرستان بقیع در مدینه میعادگاه پیروان آن امام همام است.
۱۱۷۵ /