در این پیام که نسخهای از آن روز پنجشنبه در اختیار ایرنا قرار گرفت آمده است: خبر ارتحال عالم جلیلالقدر حضرت آیتالله شیخ محمد آصف محسنی، رئیس شورای علمای شیعه افغانستان و عضو شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت(ع) موجب تأثر و تألم گردید.
پیام ادامه یافته است: این عالم مبارز در حیات علمی و سیاسی خود نقشآفرینیهای متعدد و متنوع دینی در افغانستان داشت. تأسیس حوزههای علمیه، دانشگاه، تالیفات ماندگار در رجال، کلام، فقه، حدیث و مجاهدت در ترویج اندیشههای ناب اسلامی و همچنین تلاش برای رسمیت بخشیدن به مذهب شیعه در افغانستان، بخشی از اقدامهای این عالم برجسته است.
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در این پیام رحلت این عالم ربانی را به محضر حضرت بقیةالله الاعظم (عج)، رهبر معظم انقلاب «مدظلهالعالی»، مراجع عظام تقلید «دامتبرکاتهم»، حوزههای علمیه، مردم و علمای افغانستان و بیت شریف ایشان تسلیت عرض نموده، برای آن فقید سعید، رحمت و مغفرت الهی و برای بازماندگان، صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسالت کرده است.
مرحوم آیتالله محمد آصف محسنی فرزند محمدمیرزا محسنی در ۵ اردیبهشت ۱۳۱۴ در شهر قندهار افغانستان زاده شد.
در سال ۱۳۳۰ کارمند اتاق تجارت قندهار شد، اما برای فراگیری علوم دینی، این شغل را رها و به تحصیل پرداخت؛ سپس به شهرستان جاغوری رفت و به مدت یک سال ادبیات و منطق را فراگرفت.
وی در سال ۱۳۳۲ به نجف اشرف (عراق) رفت و موفق شد سطوح را به پایان برساند؛ سپس به دروس خارج فقه، رجال و حدیث و اصول پرداخت و نزد آیتالله سید محسن حکیم و سید ابوالقاسم خویی و حسین حلی و سید عبدالاعلی سبزواری شاگردی کرد.
وی بعد از ۱۲ سال تحصیل در نجف به زادگاهش قندهار بازگشت و در یک مدرسه مذهبی در این شهر به تدریس علوم دینی پرداخت و سپس حسینیه بزرگ قندهار و مدرسه علمیه آن شهر را بنیان نهاد.
آیتالله محسنی به دنبال کودتای کمونیستی، افغانستان را ترک و به سوریه رفت و چند ماهی در شهر دمشق به تدریس علوم حوزوی پرداخت.
وی سپس به ایران رفت و در فروردین سال ۱۳۵۸ با جمعی از روحانیان افغانستان مقیم حوزه علمیه قم، حزب حرکت اسلامی افغانستان را بنیان نهاد.
حزب حرکت اسلامی به رهبری آیتالله محسنی در بُعد نظامی بیش از ۱۰۰ پایگاه نظامی در ۱۹ ولایت افغانستان ایجاد و دهها هزار نیروی مسلح را علیه قوای شوروی سابق سازماندهی و رهبری کرد.
با سقوط رژیم نجیب الله و حاکمیت نخستین دولت مجاهدین در کابل، وی دبیر و سخنگوی شورای رهبری دولت مجاهدین بود.
پس از وقوع جنگهای داخلی بین گروههای مجاهدین، او کابل را ترک کرد و چند سالی مقیم شهر اسلامآباد پاکستان شد و در سال ۱۳۷۶ پاکستان را ترک و به شهر قم بازگشت.
آیتالله محسنی در این شهر به تدریس خارج فقه، علم الرجال و علم کلام پرداخت و بعد از سقوط حکومت طالبان، به کابل بازگشت و تا زمان رحلت در این شهر سکونت داشت.
آن عالم جلیلالقدر روز گذشته در سن ۸۴ سالگی در کابل پایتخت افغانستان درگذشت.
۱۱۷۵ /