به گزارش روز شنبه ایرنا از روابط عمومی حوزه هنری اردبیل ، امام جمعه بیله سوار در این مراسم گفت: ارزش این کتاب در راستای شناساندن شهدای واقعه سال 1320 شهرستان بیله سوار و دفاع جانانه مردم محلی از مرزهای کشور در حد فیلم دلیران تنگستان است.
حجت الاسلام کریم قیاسی افزود: انجام چنین کارهایی فرهنگی و تاریخی می تواند به ماندگاری داشته ها و ارزش های فرهنگی و تاریخی این مرز و بوم در دل تاریخ کمک شایانی بکند.
احد بیوته نویسنده و کارگردان مستند 'یک روز از تاریخ ایران' نیز در این آئین با بیان اینکه برای تهیه این آثار حدود 15 سال زمان صرف شده گفت: این اثر با حمایت حوزه هنری استان اردبیل تولید شده و در این راه افراد و سازمان های مختلفی متحمل زحمت شده اند، که فرصت را مغتنم شمرده و از زحماتشان قدردانی می کنم.
او افزود: این مستند تاریخی و کتاب 'یک روز از تاریخ ایران' هر 2 ماجرای تجاوز ارتش سرخ شوروی به ایران در شهریورماه 1320 و مقابله و جانفشانی عشایر غیور شاهسون و سربازان غیرتمند شهرستان های مرزی استان اردبیل در مقابل اشغالگران را روایت می کنند.
او اظهار کرد: در این مستند تلاش کردیم تا با شناسایی شهدای جنگ ایران و روس، زندگی و خاطرات آنها را به روایت شاهدان عینی به تصویر بکشم و برای نخستین بار تعدادی از شهیدان غیور عشایر و سرباز مدافع وطن را در این مستند معرفی کنم که از اهالی روستاهای مرزی شهرستان بیله سوار و مغان و سایر شهرستان های منطقه می باشند.
مستند 30 دقیقه ای 'یک روز از تاریخ ایران' به همت حوزه هنری استان اردبیل و با پژوهش و کارگردانی و نویسندگی احد بیوته و تدوین مهدی صالحی و با حمایت سازمان برنامه و بودجه استان و مسوولان شهرستان بیله سوار و در راستای تولید آثار هنری متعهد با مضامین انقلابی و به تصویر کشیدن جانفشانی و مقاومت شهدای مدافع میهن در مقابل متجاوزان، تولید شده است.
حضور خانواده شهید صدآفرین بعد از 76 سال برای نخستین بار سر مزار شهید صد آفرین از حاشیه های قابل توجه این مراسم بود.
در سپیده دم روز سوم شهریور ماه ۱۳۲۰ ارتش شوروی به قصد اشغال نظامی ایران ، شهر مرزی بیله سوار را مورد حمله قرار می دهد. بیله سوار در آن زمان دارای اداراتی چون شهربانی ،پست و تلگراف ، گمرک و پاسگاه مرزی درجه یک بود.
سربازان و مردم پس از آغاز حمله روس ها شجاعانه دفاع می کنند و تا ظهر در مقابل حمله روس ها ایستادگی می کنند. ولی به علت نبود امکانات و تعداد کم سربازان ، ظهر روز سوم شهریور شهر بیله سوار سقوط می کند و قشون روس این شهر را به اشغال خود در می آورد.
در جریان این حمله نابرابر همه سربازان مستقر در بیله سوار تا آخرین نفس جنگیده و در راه میهن به شهادت می رسند در جریان حمله وحشیانه ارتش شوروی تعدادی از اهالی بی گناه شهر نیز به شهادت می رسند.
به گفته شاهدان عینی ، سه روز بعد از اشغال بیله سوار یعنی ششم شهریور ۱۳۲۰ مردم بیله سوار در جنوب شرقی پاسگاه نزدیک مرز با کندن 2 گودال اجساد مرزداران را بطور دسته جمعی دفن می کنند. در حال حاضر محل دفن سربازان به عنوان مزار شهدای گمنام نامیده شده و اکنون با گذشت ۷۶ سال هنوز هم خانواده های سربازان برای زیارت مزار فرزندانشان به بیله سوار می آیند.
اهالی منطقه و مردم شهرستان بیله سوار نیز روزهای پنجشنبه هر هفته و به ویژه در سالروز این حادثه با غبار روبی و زیارت مزار شهدا یاد و خاطره سربازان سرافراز وطن را گرامی می دارند.
به پاس دلاوری های مرزداران و اهالی روز سوم شهریور به نام روز بیله سوار نامگذاری شده است.
خبرنگار: گیتی طالبی ** انتشار دهنده: سیفعلی موسی زاده
6018/6016
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.