رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی به ضرورت ورود جدی دانشگاه برای حل مشکلات مجموعه باستانی شهریئری تاکید کرد.

حبیب ابراهیم‌پور در گفت‌و‌گو با ایسنا، منطقه اردبیل با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که شهریئری با آن مواجه است، فقدان اطلاعات و دانش جامع در این زمینه است، گفت: رسالت اصلی دانشگاه هم تولید دانش و انجام تحقیقات برای گسترش مبانی نظری است، موضوعی که شهریئری نیاز اساسی به آن دارد.

وی افزود: توسعه مطالعه گسترده تاریخی و باستان شناختی است تا در مورد دوره‌های تاریخی، فرهنگی و اجتماعی و تاریخ این منطقه اطلاعات جامع فراهم نموده و این اطلاعات مبنای اکتشاف، احیا، حفاظت و انتقال این میراث به آیندگان شود. بدیهی است دانشگاه در این مورد بایستی به صورت جدی وارد عمل شود.

ابراهیم‌پور با بیان اینکه مشکل بعدی که به صورت جدی شهریئری را تهدید می‌کند مدیریت حفاظت آثار کشف شده است، تصریح کرد: چنانچه در مورد حفاظت از این آثار اقدام فوری و عاجل صورت نگیرد، این آثار در اثر انبساط و انقباض آب و هوا از بین خواهد رفت.

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: دلیل این ادعا هم ویژگی خاص این آثار است که بر روی سنگ‌های آذرین آهکی نقش بسته که هم امکان فرسایش آن وجود دارد و هم متاسفانه احیای آن بعد از فرسایش امکان‌پذیر نیست. این بخش از رسالت‌های سازمان میراث فرهنگی است که بایستی مسئولین امر اهتمام جدی در این زمینه داشته باشند.

وی تصریح کرد: مشکل سوم اینکه برخی از سنگ‌های این منطقه به موزه‌های مختلف انتقال داده می‌شود. در حالی که این سنگ‌ها در محیط خودشان معنا دارند و در صورت جابه‌جایی و انتقال آن به جاهای دیگر معنا و مفهوم خودشان را از دست می‌دهند.

ابراهیم‌پور اضافه کرد: در مرحله بعد ایجاد بستری برای انتقال دانش و اطلاعات این منطقه به عموم مردم از طرق مختلف از جمله فیلم مستند، شبکه‌های مجازی و غیره است که وظیفه رسانه‌هاست.

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: بنابراین احیا و حفاظت از این میراث و مدیریت این مجموعه نیازمند تلاش همه جانبه سازمان‌ها و انجمن‌های مختلف است که هر یک بایستی با تلاش و کوشش و اقدامات متعهدانه نسبت به حفاظت و معرفی این منطقه اقدام نمایند و دانشکده هم با سوق دادن مطالعات به این حوزه به توسعه دانش در این زمینه کمک خواهد کرد.

رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و هنر اتاق بازرگانی اردبیل با بیان اینکه حفاظت از میراث فرهنگی زمانی جامه عمل به خود می‌گیرد که تبدیل به یک چالش اجتماعی شود و حساسیت اجتماعی نسبت به اهمیت این موضوع ایجاد شود، افزود: مادامی که موضوع شهرییری به موضوع جدی و حساس تبدیل نشود در مراکز سیاستگذاری وارد نخواهد شد.

وی ادامه داد: اگر حساسیت و اهمیت موضوع تبیین شود هم مردم و هم دولت به آن خواهند پرداخت و در این زمینه رسانه‌‎ها می‌توانند نقش موثری داشته باشند.

ابراهیم‌پور گفت: پیشنهاد می‌شود کمیته مستقلی متشکل از کارشناسان و مدیران میراث فرهنگی و سازمان‌های مرتبط و دانشگاهیان متخصص در این حوزه تشکیل و در این زمینه با تشکیل جلسات مستمر نسبت به عملیاتی کردن مدیریت حفاظت از این آثار اقدام نمایند.

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی ادامه داد: همچنین بایستی مطالعات اکتشافی در این منطقه و مطالعات تاریخی از حالت انحصار خارج شود، طوریکه همه محققان بتوانند امکان مطالعه در این زمینه داشته باشند و بانک اطلاعاتی در این زمینه تشکیل شود.

وی افزود: پیشنهاد دیگر ایجاد بنایی در خور این منطقه برای حفاظت از آثار این منطقه و تبدیل آن به منطقه نمونه گردشگری تاریخی و همینطور زمینه‌سازی برای ثبت ملی و جهانی صورت گیرد.

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی تصریح کرد: با این حال مهمترین موضوع در وضع کنونی حفاظت این آثار است که ذهنیت حفاظت میراث فرهنگی در مسئولین را طلب می‌کند و این ذهنیت مادامی که شکل نگیرد نه این منطقه بلکه مناطق دیگر نیز دچار آسیب خواهد شد و فاجعه‌ای عظیم برای حذف بخشی از تاریخ منطقه بوجود خواهد آورد.

وی با اشاره به فعالیت‌های علمی دانشکده ادبیات  و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی در زمینه میراث فرهنگی و حفاظت از آثار باستانی، گفت: این دانشکده در راستای ماموریت و رسالت دانشگاهی خود و تاثیرگذاری اجتماعی در 12 حوزه تخصصی علوم انسانی با هفت گروه تخصصی فعالیت می‌کند.

عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی افزود: یکی از این گروه‌ها، گروه تاریخ و باستان‌شناسی است که تحت این گروه در دو بخش به تولید متون، انجام تحقیقات و راه‌حل جویی به مسائل و مشکلات و چالش‌های اجتماعی با رویکرد استانی پرداخته می‌شود.

وی ادامه داد: تاسیس کتابخانه تخصصی صفویه برای اولین بار در ایران و به دنبال آن برگزاری بیش از 30 نشست تخصصی در این حوزه از جمله اقدامات مهم دانشکده در این زمینه در سال 1395 و 1396 بوده تا فتح بابی برای گسترش مطالعات صفویه شود.

ابراهیم‌پور خاطرنشان کرد: در حوزه باستان‌شناسی تاسیس رشته باستان‌شناسی کاربردی برای توسعه مطالعات کاربردی در این حوزه برای اولین بار در خاورمیانه در دانشکده و همینطور رشته مطالعات قفقاز و آسیای میانه از اقدامات دیگر دانشکده به شمار می‌رود.

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: به دنبال عملیاتی کردن مطالعات باستان‌شناسی و ایجاد زمینه برای آشنایی دانشجویان با مطالعات میدانی، اقدامات اولیه برای اختصاص تپه باستانی به دانشکده در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انجام شده است. با اختصاص این تپه به دانشگاه زمینه لازم برای توسعه مطالعات میدانی فراهم خواهد شد.

وی افزود: با توجه به قدمت استان و وجود آثار باستانی ارزشمند ضروری است مطالعات باستان‌شناسی و تاریخی در ابعاد مختلف فرهنگی و اجتماعی صورت پذیرد. با وجود رشته‌های تاریخ و باستان‌شناسی در مقطع کارشناسی‌ارشد و دکتری در دانشکده این امر امکان‌پذیر می باشد و از ترم آینده مطالعات و تحقیقات دانشگاهی و پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دکتری به این حوزه‌ها به صورت میدانی جهت داده خواهد شد تا با مطالعات گسترده در این زمینه هم مبانی نظری و دانش لازم در این زمینه گسترش پیدا کند و هم به کار اکتشاف و مدیریت حفاظت آثار باستانی کمک نماید.

ابراهیم‌پور اضافه کرد: اقدام به تاسیس رشته بین رشته‌ای مدیریت میراث فرهنگی اولین بار در ایران از برنامه‌های آینده نزدیک این دانشکده می‌باشد.


انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.