بازیها و ورزشهای زمستانی به اشکال مختلف از گذشتههای دور در نقاط سردسیر ایران رواج داشته و به محض آنکه زمین با لایهای از دانههای پاک برف سپیدپوش میشد افراد از کودکان و نوجوانان و گاهی حتی بزرگسالان رهسپار کوه و دشت شده و از تفرج در برف و یخبندان لذت میبردند.
در سالیان اخیر میزان روزهای برفی و یخبندان در محدوههای شهری و به خصوص در نقاط مسکونی پرجمعیت و صنعتی براثر پدیده ای که در علم هواشناسی به جزایر گرمایی در شهرهای بزرگ موسوم است به اندازه زیادی کاهش یافته و در نتیجه بر اشتیاق و علاقه خانواده های ساکن در شهرهای بزرگ به جلوههای دلپذیر زمستان برای برف و یخ و گنجاندن اوقاتی از فصول سرد سال برای رفتن به فضاهای بیرون شهری به منظور انجام بازی ها و تفریحات زمستانی افزوده است.
بطور معمول در مواقع بارش برف و استقرار هوای سرد انرژی خاصی برای انسان دست میدهد و در این میان بعضی افراد بیش از دیگران به جلوههای زمستانی و تفرج در برف و یخبندان علاقه مندند اما این خصوصیت کم نظیر هوای زمستانی به عنوان یک نعمت بزرگ برای ورزیدگی جسمانی و افزودن بر شادابی و نشاط روانی انسانها در صورت عدم توجه به موارد احتیاط و ایمنی همواره میتواند با مخاطرههایی همراه بوده و منجر به وقوع حوادث دردناکی شود.
خاطره تلخ ۲۴ دی سال ۱۳۹۳ شاید در اذهان کمتر فردی از ساکنان اردبیل باقیست روزی که در آن یخ سطح دریاچه شورابیل شکست و آب سرد ۲ دانشجوی دختر را به زیر لایه ضخیمی از یخبندان کشید.
عده ای از دانشجویان در اردبیل در آن عصر سرد که برای تفریح و گرفتن عکس یادگاری به دریاچه شورابیل در اردبیل رفته و روی سطح یخ زده آن مشغول بازی بودند با شکستن ناگهانی یخ دچار حادثهای تلخ شدند.
آب سرد دریاچه دو دانشجوی د ختر از اهالی مراغه و پارس آباد و یک دانشجوی پسر را به زیر یخ ها کشاند و دانشجوی پسر با تلاش خود و کمک یک فرد دیگر موفق شد خود را به ساحل دریاچه برساند اما دو دختر در آب های سرد آن جان خود را از دست دادند.
موارد زیادی از بی احتیاطی در تفریحات زمستانی وجود دارند که از آن جمله میتوان به اتومبیلرانی عده ای از جوانان بر روی سطوح یخزده دریاچه شورابیل و دیگر مناطق در زمستانها و رفتن بدون تجهیزات و فرد راهنما به کوهنوردی و یا بیرون از شهرها در مواقع وجود برف و یخبندان اشاره کرد.
گاهی نیز بعضی از نوجوانان و جوانان و حتی بزرگسالان با ابتداییترین وسایل مانند تیوب لاستیک خودرو به سواری و سرخوردن از ارتفاعات میکنند که کاری پرمخاطره است.
برای پیشگیری از وقوع حوادث مشابه در انجام بازیها ؛ تفریحات و ورزشهای زمستانی در وهله اول آگاهی از مخاطرات احتمالی و رعایت احتیاط نقش زیادی دارد که این وظیفه بزرگان خانواده و نیز مدیران ذیربط و رسانهها به واسطه تولید آثاری تاثیرگذار و اطلاع رسانی مناسب است.
اما در این میان وجود مراکز تفریحی زمسنتانی استاندارد در استان با توجه به آب و هوای سرد و برفی این استان ضروری بوده و با اینکه مسوولان استان نیز در این راستا گامهای مثبتی برداشتهاند اما تا تحقق این اهداف میبایست مراکز موجود تجهیز شده و پذیرای علاقهمندان باشد.
یکی از این مراکز پیست اسکی اندبیل خلخال میباشد که به گفته شهروندان و برخی از مسوولان این شهرستان فاقد هرگونه امکانات بالابرنده و مورد نیاز ورزشکاران این رشته ورزشی است.
در حالی که ایجاد امکانات مورد نیاز ورزش اسکی در پیست جنگلی اندبیل خلخال میتواند این پیست را به زیباترین پیست اسکی جنگلی ایران تبدیل و به تنهایی صنعت گردشگری زمستانی منطقه را متحول کند، اقدامات صورت گرفته برای ایجاد امکانات بالابرنده و رفاهی ورزشکاران اسکی در این پیست تنها در مقام حرف و حدیث بوده است.
در دیگر مناطق سردسیر استان نیز مناطقی وجود دارد که به صورت رسمی و غیر رسمی بویژه در تعطیلات مورد استفاده شهروندان قرار کمی گیرد و ضروری است که در آنها دستکم ابتدایی ترین تجهیزات استقرار یابد.
در این حال به گفته مسئولان استان اردبیل ، طرحهای ایجاد پیستهای اسکی در شهرستانهای مختلف استان در حال اجراست، و پیشبینی میشود سال آینده به بهرهبرداری برسند.
استاندار اردبیل گفت: چهار پیست اسکی جدید با هدف توسعه ورزش و گردشگری زمستانی در نقاط مختلف این استان راه اندازی میشود.
اکبر بهنامجو افزود: هم اکنون پیست اسکی زمستانی آلوارس سرعین و پیست اسکی روی چمن فندقلوی نمین تا حدودی فعال است و تلاش می شود چهار پیست جدید در نقاط مختلف استان احداث و راه اندازی شود.
وی توسعه ورزش و صنعت گردشگری را از اهداف راه اندازی این پیستها عنوان کرد و ادامه داد: پیستهای جدید در منطقه گردشگری شابیل مشگین شهر ، اندبیل خلخال ، فاز ۲ آلوارس سرعین و فندقلوی نمین احداث و راه اندازی خواهد شد تا از ظرفیت های گردشگری این مناطق نهایت استفاده شود.